NASVETI ZA TISKANJE

Pogosta vprašanja o tiskalniku, črnilu in papirju

Na vaša najpogostejša vprašanja o tiskanju je odgovoril strokovnjak za tiskanje iz družbe Canon Europe Suhaib Hussain.
Ravni črnila, prikazane v nastavitveni vrstici Canonovega tiskalnika.

Obstaja veliko načinov nanašanja črnila na papir ter toliko vrst črnila in papirja, da se vprašanja o tiskanju porajajo vsem, tako običajnim domačim uporabnikom kot tudi profesionalnim fotografom. V nadaljevanju je strokovnjak za tiskanje družbe Canon Europe Suhaib Hussain odgovoril na nekatera najpogostejša vprašanja o tiskanju, črnilu in papirju.

Izbira tiskalnika, črnila in papirja:Razumevanje funkcij tiskalnika:

Razumevanje in upravljanje črnila:

Kakšne so razlike med brizgalnimi, laserskimi in drugimi vrstami tiskalnikov?

Lasersko tiskanje temelji na fizičnem stiku med papirjem in fotoelektričnim bobnom. Ta boben pobere suh prašek iz tonerja, ki se nato zaradi vročine spoji s papirjem. Pri tem postopku nastanejo natisi, ki so odporni na madeže in so primerni za uporabo v pisarni, kjer je največja potreba po tiskanju dokumentov na navadni papir.

Pri brizgalnem tiskanju brizgajo tekoče kapljice črnila na papir brez fizičnega stika. To omogoča uporabo veliko širšega nabora medijev in debelin papirja ter zagotavlja veliko boljšo natančnost in živahnejše barve za tiskanje fotografij.

Canonovi prenosni tiskalniki fotografij SELPHY uporabljajo barvno-sublimacijski postopek, ki zagotavlja obstojne natise profesionalne kakovosti ter gladkih in neprekinjenih barv. Potrebuje papir s posebnim premazom in je kot naročen za takojšnje natise visoke kakovosti.

Nabor tiskalnikov fotografij Canon Zoemini je majhnega formata in uporablja tehnologijo ZINK1 (ime izhaja iz 'Zero Ink', tj. 'nič črnila'), ki uporablja poseben papir, vdelan z mikro kristali, ki reagirajo ob segrevanju. Tako nastane na vodo in madeže odporna slika, ne da bi za to potrebovali črnilo, zaradi česar je popolna za majhne, izjemno prenosne tiskalnike.

Ženska, ki uporablja pametni telefon za tiskanje prek tiskalnika Canon SELPHY CP1300, in sveženj ovojnic v bližini.

Canonovi kompaktni tiskalniki fotografij SELPHY, kot je Canon SELPHY CP1300, temeljijo na barvno-sublimacijski tehnologiji, v kateri so tri različne barve črnila s traku v zaporednih prehodih spojene s papirjem, čemur med četrtim in končnim prehodom skozi tiskalnik sledi zaščitna prevleka.

Kateri je najboljši tiskalnik za domačo uporabo?

Če iščete en sam tiskalnik, ki lahko tiska tako dokumente kot tudi fotografije, je brizgalna tehnologija najboljša izbira. Nabor Canonovih tiskalnikov PIXMA vključuje modele s kartušami z enim črnilom ali celo s črnilnimi vložki z možnostjo ponovnega polnjenja, ki so lahko stroškovno učinkovitejši za večje količine tiskanja – oglejte si razdelek Kakšna je razlika med ločenimi črnili in kartušami FINE v nadaljevanju.

Še en pomemben dejavnik je lahko hitrost tiskanja, zlasti če boste veliko tiskali – glejte razdelek Kaj pomeni IPM v nadaljevanju. Samodejno obojestransko tiskanje je med drugim priročno za učinkovito obojestransko tiskanje, kar lahko zniža stroške papirja. Večfunkcijski tiskalniki z vgrajenim skenerjem so odlični za skeniranje ali kopiranje dokumentov ali fotografij. Tiskanje lahko olajšajo tudi možnosti brezžične povezljivosti.

Canonove glavne kategorije tiskalnikov poenostavijo postopek odločanja, saj vključujejo tiskalnike PIXMA za domače tiskanje in tiskalnike MAXIFY za domače ali majhne pisarne.

Sanjay Jogia drži natis tiskalnika Canon imagePROGRAF PRO-300.

Canon imagePROGRAF PRO-300 je profesionalni tiskalnik fotografij velikega formata A3+ in ima deset črnil na osnovi pigmenta, vključno s sivim, matiranim črnim, fotografskim črnim in kromatskim optimizatorjem, ki zagotavljajo najvišjo kakovost tako barvnih kot črno-belih natisov. Primeren je za širok nabor fotografskih in umetniških medijev. © Sanjay Jogia

Nabor Canonovega fotografskega papirja

Canonov nabor umetniškega papirja za vrhunsko fotografsko kakovost vključuje širok nabor papirnato belih ravni (ki ustrezajo največji svetlosti) in izjemen nabor končnih obdelav, od gladke do bogato teksturirane. Tiskalniki fotografij Canon PIXMA PRO in Canon imagePROGRAF neposredno podpirajo tudi umetniški papir in druge medije podjetij, specializiranih za proizvodnjo papirja, kot sta Canson in Hahnemühle.

Katero je najboljše črnilo za tiskanje fotografij in dokumentov?

Brizgalni tiskalniki običajno uporabljajo črnila na osnovi barvil, Canon pa je že dolgo specializiran za hibridne sisteme črnil, ki združujejo pigmentno črno črnilo z barvnimi črnili na osnovi barvil. Pigmentna črna barva zagotavlja sveže in bogato črno besedilo za dokumente, ki je odporno na packe ter ima izjemno dolgo življenjsko dobo tudi na navadnem papirju in ovojnicah, črnila na osnovi barvil pa zagotavljajo fotografije živahnih barv, zlasti na svetlečem in sijajnem papirju.

Canonovi osnovni hibridni brizgalni tiskalniki uporabljajo pigmentno črno kartušo in tribarvno kartušo na osnovi barvil. Naprednejši modeli imajo poleg pigmentne črne barve štiri ali celo pet ločenih črnil na osnovi barvil, vključno s fotografsko črno in včasih fotografsko modro ali sivo barvo. Zaradi tega lahko tiskalniki, kot sta Canon PIXMA TS705a in Canon PIXMA G640, ustvarijo širši barvni razpon ali barvno lestvico za tiskanje fotografij ter večji razpon med odtenki in kontrast.

Tehnologija pigmentnih črnil LUCIA PRO, ki se uporablja v Canonovih tiskalnikih imagePROGRAF PRO, zagotavlja svobodo izražanja pri tiskanju barvnih in črno-belih fotografij. Tiskalnik Canon imagePROGRAF PRO-300 velikosti A3+ na primer uporablja deset pigmentnih črnil, ki zagotavljajo neprekosljivo kakovost matiranega fotografskega papirja in posebnih umetniških medijev. Tiskalnik uporablja tudi kartušo s kromatskim optimizatorjem za izboljšanje gladkosti in splošne kakovosti na sijajnih medijih.

Katere vrste papirja so najprimernejše za tiskanje fotografij in dokumentov?

Kakovostni navadni papir ali karton je idealen za tiskanje dokumentov, vendar za tiskanje fotografij obstaja veliko bolj raznolika ponudba. Canon ponuja svetleči, sijajni in matirani fotografski papir. Na voljo je obojestranski matirani fotografski papir, ki je odličen za ustvarjanje albumov, in celo različica, opremljena s sredinskim pregibom in ovojnico, kot nalašč za ustvarjanje voščilnic. Svetleči in sijajni fotografski papir ima zaščitni vrhnji sloj, ki še posebej dobro deluje s črnili na osnovi barvil. Relativno majhne molekule barvila se v celoti absorbirajo pod zunanji sloj, ki jih zatesni.

Tiskalnik MAXIFY GXIFY GX6050 MegaTank s sprednjimi okni za prikaz ravni črnila, na oglasni deski zadaj obešene natisnjene slike.

Canonovi tiskalniki serije MegaTank PIXMA G in MAXIFY GX imajo namesto običajnih kartuš črnilne vložke z možnostjo ponovnega polnjenja, kar omogoča do 60002 natisov med posameznimi polnjenji. Okna, vgrajena v sprednji del tiskalnikov, omogočajo enostavno vizualno preverjanje ravni črnila.

Tiskalnik Canon PIXMA TS705 na leseni mizi pravkar tiska slike sadja in cvetja.

Kot drugi Canonovi hibridni brizgalni tiskalniki uporablja tudi Canon PIXMA TS705a pigmentno črno črnilo ter cijan, magenta, rumeno in fotografsko črno črnilo na osnovi barvil. Kartuše s črnim in barvnim črnilom so na voljo v standardni velikosti ter v velikostih XL in XXL3 za različne količine tiskanja.

Kaj pomeni IPM in zakaj je to pomembno?

Hitrost tiskanja je pogosto navedena v enoti PPM (strani na minuto), vendar je to lahko zavajajoče, saj se vrednost razlikuje glede na vsebino strani in nastavitev ločljivosti. Canon namesto tega uporablja meritve IPM (slike na minuto). Ta enota je natančnejša, saj temelji na standardnih preskusnih straneh ISO, ki vključujejo besedilo, grafikone in slike, natisnjene v fiksni ločljivosti. Enota slike na minuto veliko bolj jasno kaže, kako hiter je tiskalnik v resničnem smislu.

Kaj je tiskanje brez obrobe?

Možnost brez obrobe, ki se pogosto uporablja za tiskanje fotografij različnih velikosti, omogoča tiskanje do robov papirja, zato ni bele obrobe. Številni tiskalniki za domačo uporabo, kot je serija Canon PIXMA TS5350a, omogočajo tiskanje brez obrobe v velikostih od 3,5 x 3,5 palca pa vse do velikosti A4. Najnovejši tiskalniki imagePROGRAF PRO, vključno s tiskalniki Canon imagePROGRAF PRO-300 in Canon imagePROGRAF PRO-1000, omogočajo tiskanje brez obrobe na matirane in fine umetniške medije ter na svetleči in sijajni fotografski papir.

Ta vedno bolj priljubljena funkcija omogoča tiskanje prek brezžične povezave kjer koli doma ali v pisarni – prek brezžično povezanega pametnega telefona ali tabličnega, prenosnega ali namiznega računalnika, tj. brez fizične povezave naprave s tiskalnikom. Canonovi programi, kot so program Canon PRINT, program Creative Park in program Easy-PhotoPrint Editor, omogočajo upravljanje tiskalnika in izvajanje številnih funkcij iz pametne naprave. Brezžična neposredna povezava je še ena priljubljena funkcija, ki omogoča neposredno brezžično povezavo med tiskalnikom in pametno napravo brez usmerjevalnika, medtem ko sta skeniranje in tiskanje v oblaku vedno bolj na voljo za resnično oddaljeno upravljanje. Funkcije se razlikujejo glede na model tiskalnika.

Tiskalnik Canon PIXMA TS6350 je na mizi in tiska slike za rojstnodnevno dekoracijo.

Serija Canon PIXMA TS6350a je stroškovno izjemno učinkovit sistem s petimi črnili in je odličen tako za tiskanje dokumentov in fotografij kot za zelo hitro tiskanje. Kot je značilno za trenutno serijo, vključuje brezžično povezljivost, kar omogoča preprosto tiskanje iz prenosnega računalnika, pametnega telefona, tabličnega računalnika in drugih naprav, od koder koli doma. Če naprave ni treba s fizičnim kablom povezati s tiskalnikom, je skeniranje in tiskanje še priročnejše.

Kakšna je razlika med ločenimi črnili in kartušami FINE?

Večina Canonovih brizgalnih tiskalnikov uporablja inovativno tehnologijo tiskalnih glav FINE (Full-photolithography Inkjet nozzle Engineering), ki je robustna in vzdržljiva ter zagotavlja visokokakovostne natise. Tehnologija FINE z ogrevanjem črnila, namesto zgolj z brizganjem črnila zagotavlja, da se črnilo iztisne z enim izmetom, kar izboljša učinkovitost in poveča hitrost kapljice črnila, kar zagotavlja večjo natančnost.

Nekateri tiskalniki Canon PIXMA uporabljajo eno kartušo s črnilom, drugi pa imajo Canonov sistem kartuš FINE, ki uporablja samo dve kartuši, eno črno in eno tribarvno. Velika prednost sistema kartuš FINE je priročnost in manj časa za vzdrževanje. V kartušah FINE so tiskalne glave vgrajene v kartuše in se zato ob vsaki zamenjavi kartuše obnovijo. Pri tiskalnikih s posameznimi kartušami za posamezno črnilo so kartuše v pladnju, ki podaja tiskalne glave. Teoretično vam lahko posamezne kartuše dolgoročno prihranijo denar, saj morate zamenjati samo kartuše, ki so dejansko prazne. Če v določenem obdobju tiskate veliko slik s prevladujočo barvo, vam bo ene barve zmanjkalo pred drugimi, zato bo preprosteje in stroškovno učinkoviteje zamenjati le eno kartušo naenkrat.

Kako zamenjam tiskalne kartuše?

Zamenjava kartuš s črnilom je zelo preprosta. Gonilnik tiskalnika v računalniku ali v programu Canon PRINT, če imate nameščenega v pametni napravi, prikaže poziv, da v kartuši zmanjkuje črnila ali je že prazna. Informacije o črnilu so prikazane tudi neposredno na Canonovih tiskalnikih z vgrajenim zaslonom.

Če želite zamenjati tiskalne kartuše, preprosto odprite pokrov tiskalnika, odstranite rabljeno kartušo in vstavite novo. Številne Canonove kartuše z enim črnilom imajo tudi LED-diode, ki utripajo rdeče, ko zmanjkuje ali je zmanjkalo črnila, zato lahko enostavno vidite, katere je treba zamenjati.

Kako pogosto bom moral zamenjati tiskalne kartuše?

Če večinoma tiskate besedilne dokumente, bodo vaše kartuše trajale veliko dlje, kot če redno ustvarjate velike fotografije, ki porabijo relativno veliko črnila.

Za številne trenutne Canonove tiskalnike so poleg standardnih zmogljivosti na voljo tudi kartuše XL in celo XXL3, ki ustrezajo drugačnim potrebam. Za resnično velike količine tiskanja vam bo koristil Canonov tiskalnik MegaTank, ki namesto običajnih kartuš uporablja črnilne vložke z možnostjo ponovnega polnjenja. Na njih je praviloma dovolj črnila za približno 60002 strani ali več, za razliko od 150 do 200 strani pri tiskalnikih na osnovi kartuš.

Ne glede na to, ali tiskate doma, v pisarni ali za obrtne namene, poiščite zase popoln tiskalnik.


Avtor: Matthew Richards

 1. ZINK, Zero Ink in logotip ZINK so blagovne znamke družbe ZINK Holdings, LLC, registrirane v ZDA in drugih državah.
 2. *Izkoristek strani je ocenjena vrednost glede na Canonovo posamezno metodo preizkusa, ki temelji na grafikonu ISO/IEC 24712 in simulaciji neprekinjenega tiskanja z nadomestnimi stekleničkami črnila po začetni nastavitvi.
 3. Črnila XXL v vaši regiji morda niso na voljo.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Razlaga vrst papirja

  Raziščite različne vrste Canonovega papirja s tem priročnim nakupovalnim vodnikom.

 • NASVETI ZA TISKANJE

  Kateri tiskalnik je pravi za vas?

  Poiščite Canonov tiskalnik, ki najbolj ustreza vašim zahtevam – od družin in študentov do tistih, ki delate v domačih pisarnah.

 • TISKANJE

  Pravi Canonov program za tiskanje za vas

  Bodite ustvarjalni in organizirani s Canonovimi programi za tiskanje – za vsak projekt se najde pravi.

 • TISKANJE

  Brizgalni ali laserski tiskalnik: kateri je pravi za vas?

  Odkrijte razlike med Canonovimi brizgalnimi in laserskimi tiskalniki ter ugotovite, kateri najbolj ustreza vašim zahtevam.