USTVARJALNO TISKANJE

Predajte se čuječnosti z ustvarjalnim pisanjem

Avtorica in ilustratorka Kia Marie Hunt o tem, kako lahko s pisanjem izrazite ustvarjalnost in izboljšate duševno zdravje.
Oseba piše v kolažni album, strani, napolnjene s fotografijami in nalepkami.

Če misli prelijete na list papirja, je lahko to navdihujoč ustvarjalni izliv, hkrati pa je odličen način, da razmislite o svojih občutkih. Če pisanju dnevno posvetite samo 20 minut, lahko izboljšajo vaše počutje, predvsem ko veste, da bo vidno samo vašim očem. Kaj je res sijajna stvar? Vsak lahko piše. Ni pravil, samo papir pred vami, kamor izlijete svoje občutke tistega dne. To lahko storite bodisi z besedami, risbami, kolaži bodisi s tiskanjem lastnih fotografij.

Avtorica, ilustratorka in zapisovalka Kia Marie Hunt je ustvarjalka serije otroških dnevnikov dejavnosti Moje izjemno leto. Prav tako vodi svojo trgovino s pisarniškim materialom Etsy in svojim članom kluba Journal Club mesečno pripravlja komplete za pisanje.

Za Kio je to način ustvarjalnega izražanja. "Včasih sem mislila, da sem z ustvarjalnim pisanjem začela med zapisovanjem spominov na enoletnem potovanju po Urugvaju in Braziliji," pravi. "Vendar sem pred kratkim našla veliko ročno izdelanih dnevnikov iz otroštva. Očitno sem vedno rada ustvarjalno pisala, zdaj sem le pomovno našla pot k temu."

Kia pravi, da je pisanje tudi odličen način, da se spoznate. Kia ima 15.700 sledilcev na svojem računu @kia.creates, prav tako pa vodi stran na Instagramu @inspiringjournals. "Pisanje je lahko katarzično, poleg tega pa je prostor, kjer se lahko izražate brez pričakovanj ali omejitev, zato je tako osvobajajoče. Z vsakim zapisom se postopoma vedno bolj spoznavaš," pravi.

1. Poiščite svoj slog pisanja

Oseba pred polno knjižno polico drži odprt dnevnik, ki je poln barvnih risb in nalepk.

"Pri pisanju je pomembno, da ujamete trenutek in ga shranite, ko ga boste želeli prebrati v prihodnosti," pravi Kia. "Vendar je uživanje v sedanjosti tudi pomembno."

Ženska tipka na roza-belo računalniško tipkovnico.

"Pisanje je kot prstni odtis, vsak je edinstven in ni pravilnega načina, kako se tega lotiti," pravi Kia. "Zame se pisanje začne, ko stranem dodam malo barve. To običajno storim z okraski, ki se skladajo s temo. Veliko časa porabim za tiskanje fotografij, izbiranje nalepk in izbiro lepilnega traka washi [dekorativni lepilni trak]," pojasnjuje.

Ne glede na to, ali je vaš slog minimalističen in drzen ali pa imate radi različne barve, pustite, da vaša osebnost izstopa. To je lahko drugače vsakič, ko odprete svoj dnevnik.

"Če želim dokončat stran, prostor zapolnim z risbicami in več nalepkami," dodaja Kia. "Ne ustavim se, dokler stran ni zapolnjena, ker mi je tako všeč. Zame več pomeni več, vendar to zagotovo ni za vse."

2. Izberite temo

Slika od zgoraj navzdol, ki prikazuje urejeno mizo ženske z zvitki lepilnega traku washi ob odprtem dnevniku.
Oseba odlepi nalepko, da jo nalepi v dnevnik.

Na voljo so različni načini pisanja, kot so zapisovanje sanj, enovrstični dnevni zapisi, neposlana pisma, lahko pa sproti improvizirate ali imate za vsak način svoj zvezek.

"Toliko je podskupnosti za pisanje," pravi Kia. "Planerji so lahko precej urejeni in minimalistični. Njihova zasnova je osredotočena na načrtovanje dneva, tedna ali meseca ter spremljanje navad in ciljev. Za dnevnik spominov uporabite zvezek skoraj kot kolažni album, kamor prilepite vse: letake, vstopnice, čipko, vrvice, papir, material, kar vam pade na pamet.

Dnevno beleženje hvaležnosti je lahko odličen način, da v svoje življenje vnesemo pozitivno naravnanost. "Na ta način zapišete stvari, za katere ste hvaležni bodisi velike bodisi majhne," pravi Kia. "Zveni preprosto, vendar vam lahko prehod na to miselnost resnično spremeni življenje.

"Svoj najljubši način pisanja in beleženja najdete z eksperimentiranjem," dodaja. "Preizkusite različne načine in se ne omejujte. Nobeden ne ustreza samo enemu načinu pisanja. Raznolikost je zabavna."

3. Bodite ustvarjalni s tiskanjem

Ženska v obleki s sončnicami drži natis iz tiskalnika PIXMA.

"Všeč mi je visoka kakovost tiskanja, ki jo zagotavlja tiskalnik družine Canon PIXMA TS5350. Pri tiskanju, ustvarjanju in uporabi lastnih dizajnov za nalepke je resnično izpolnjujoče," pravi Kia.

Oseba, ki med tiskanjem slik drži tiskalnik Canon Zoemini.

Natisi v velikosti 2 x 3 palcev, ki jih je natisnil tiskalnik Canon Zoemini, so popolni, da jih dodate v dnevnik, saj so natisnjeni na samolepilni papir in tako ne boste potrebovali lepila.

Zapisovalci in ustvarjalci lahko pri ustvarjanju različnih novih in domiselnih gradiv za dnevnike uporabljajo tudi tiskalnike za domačo rabo, kot to počne Kia s svojim tiskalnikom iz družine Canon PIXMA TS5350.

"Včasih ustvarim dizajne digitalno s programom Adobe® Illustrator®* in jih prek brezžične povezave pošljem neposredno v tiskalnik. Včasih ustvarim dizajne ročno in jih pred urejanjem skeniram s tiskalnikom PIXMA. Postopek nastajanja od same zamisli do fizične nalepke je izjemno zadovoljiv.

"V dnevnike rada dodajam fotografije," pravi. "Začela sem s fotografijami s potovanj ali izletov, ko sem beležila popotniške spomine, vendar sem začela tiskati vedno več, tako da sem ujela različne trenutke, kot so rože na sprehodu, ali kako je sonce v mojem studiu videti na določeno popoldne."

Kia s tiskalnikom žepne velikosti Canon Zoemini ustvari lepilne natise v velikosti 2 x 3 placev, ki jih lahko preprosto doda na svoj papir tako, da ga poveže s pametnim telefonom.

"Možnost, da lahko fotografije posnamem s telefonom, dodam filter z aplikacijo Canon Mini Print in jo hitro pošljem v tiskalnik Canon Zoemini ter natisnem neposredno na papir z nalepkami, je neverjetna. Proces tako lepo dopolnjuje sinergija. Ujamem lahko trenutek in fotografijo skoraj takoj dodam v svoj dnevnik."

Aplikacija Canon Mini Print ima veliko izbiro prilagodljivih nalepk, obrob in pisav, s katerimi se lahko zabavate in jih pred tiskom prilagodite.

4. Naj odraža samo vas

Oseba pritisne žig s črnilom na zapolnjeno stran dnevnika.
Ženska fotografira svoj odprti dnevnik s Canonovim fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III

"Canonov fotoaparat PowerShot G7 X Mark III uporabljam za zajemanje kratkih posnetkov pisanja in fotografiranje končanih strani," pravi Kia. "Prek brezžične povezave se lahko povežem s telefonom in enostavno prenesem fotografije ali videoposnetke. Nato lahko v telefonu urejam in delim vsebino pisanja s svojo skupnostjo še isti dan."

Uporabite lahko aplikacijo Canon Mini Print, ki je združljiva s tiskalnikoma Canon Zoemini in Canon Zoemini S, da z okvirji, filtri, risbami in drugim izrazite svojo osebnost in razpoloženje. Kia ne uporablja le nalepk in fotografij, temveč dnevnik napolni s številnimi različnimi predmeti.

"S tiskanimi materiali, kot so prepognjene strani ali ovojnice, rada dodajam raznolikost. Lepo je, da stranem dodam interaktivne elemente," pravi. "En dnevnik spominov uporabljam samo oktobra. Ta je namenjen izključno izzivu v pisanju o noči čarovnic, ki ga gostim vsako leto. Dnevnik je zelo raznolik, ki vključuje strgane in s čajem obarvane strani, čipko, voščene žige in strašne natise. Vse to pa je zvezano z vrvico."

Notranjo ustvarjalnost lahko izrazite na nešteto načinov. Strani Kijinega dnevnika prikazujejo, kako fotografije, posebne nalepke in čudovit rokopis izrazijo njeno osebnost.

"Ko stran okrasim, primem pisalo in začnem pisati. Ponavadi ne razmišljam preveč. Prakticiram tako imenovano "prosto pisanje" in zapolnjujem prostor z besedami, ki se pojavijo. Ne razmišljajte preveč in ne skrbite, če je neurejeno ali so napake v črkovanju – ni pomembno."

"Zelo mi je pomembno, da imam v družbenih omrežjih možnost deliti ustvarjalni proces in končane strani z ostalimi zapisovalci, saj se tako povezujem z drugimi ljudmi, ki radi pišejo," pravi Kia.

Pri pisanju je super, da je proces povsem vaš. Potrebujete le zvezek in začnite ustvarjati čarovnijo.

Napisala Lorna Dockerill

*Adobe in Illustrator sta registrirani blagovni znamki ali blagovni znamki podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Dokumentiranje projekta

  Dokumentirajte 100 dni osebnega projekta s Canonovim tiskalnikom Zoemini 2 in paketom 100 listov fotografskega papirja.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Naredite svoje vrtavke

  S papirnatimi vrtavkami se je zabavno igrati in pomirijo zaposlene možgane.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Najboljši Canonovi prenosni tiskalniki

  Raziščite Canonovo ponudbo kompaktnih tiskalnikov in ugotovite, kateri je pravi za vas.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Ustvarite profesionalni popotniški dnevnik.

  Spremenite počitniške posnetke z napravo Canon Zoemini S2 v osebni ustvarjalni dnevnik.