FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Generacije iz profila: natisnite dragocen družinski portret

Naučite se fotografirati in natisniti čudovit črno-bel portret svojih najbližjih in ustvariti stenske umetnine, v katerih boste lahko uživali v prihodnjih letih.
Črno-bela slika treh generacij ene družine, razporejene v vrsto, od najmlajših do najstarejših, vsi pa so v profilu.

Med pandemijo bolezni covid-19 se številne družine niso mogle videti toliko, kot so si želele, obiski starih staršev pa so bili na primer močno omejeni. Skupna raba natisnjenih družinskih fotografij je postala bolj dragocena kot kdaj koli prej. Spontani posnetki posebnih trenutkov lahko prinesejo veliko veselja, bolj načrtovano fotografiranje pa bo vedno vredno dodatnega truda.

Z vami bomo delili tehniko za zajemanje osupljivih generacijskih portretov in pripravo na tisk, s katero bomo naredili edinstveno in obstojno stensko umetnino ali darilo. S fotografiranjem vsake osebe posebej in združevanjem portretov v eno fotografijo lahko ustvarite elegantno skupinsko fotografijo, ki jo lahko natisnete in ki čudovito prikazuje podobnosti in razlike med obrazi v družini, v prihodnosti pa jo lahko celo razširite in dodate nove generacije, da postane dediščina, ki raste z vašo družino.

1. Komplet, ki ga boste potrebovali

Roka drži fotoaparat Canon EOS R6

Z revolucionarnim samodejnim ostrenjem z zaznavanjem oči in vrhunskim tipalom z 20 milijoni slikovnih pik je fotoaparat Canon EOS R6 odlična izbira za fotografiranje portretov, kot je ta.

Bližnji posnetek srebrnega dežnika in bliskavica Speedlite.

Bliskavica Speedlite in srebrni dežnik sta Idealna za osvetlitev obrazov subjektov.

Za to fotografiranje potrebujete le nekaj preprostih predmetov: bliskavico Speedlite ali drugo zunanjo svetlobo za osvetlitev, stojalo za luč in srebrn dežnik ali škatlo za mehčanje svetlobe. Prav tako lahko pride prav tudi brezžični sprožilec za bliskavico. Fotoaparat, kot je Canon EOS R6, z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM omogoča odličen nadzor nad osvetlitvijo in drugimi nastavitvami ter zagotavlja dobre podrobnosti v senčnih in močno osvetljenih predelih.

Ko gre za tiskanje, je tiskalnik, kot je tiskalnik serije Canon PIXMA TS7450a, popoln, saj ima varčno kartušo FINE in uporabniku prijazno brezžično povezljivost, ki omogoča preprosto tiskanje neposredno iz računalnika ali pametnega telefona. Za še obstojnejše natise je sistem šestih črnil v tiskalniku serije Canon PIXMA TS8350a, ki vključuje Canonovo izjemno tehnologijo ChromaLife 100, popoln za ustvarjanje drznih in ostrih fotografij z bogatimi črnimi odtenki.

Namenski Canonov fotografski papir zagotavlja čudovite in obstojne natise.

2. Posamezne poze

Otrok, ki sedi v temi, z bliskavico in srebrnim dežnikom, ki osvetljujeta njegov obraz.

Preizkušajte različne položaje vira svetlobe. Bolj ko ga postavite nazaj, močnejša postane svetloba in sence globlje. Poskusite preprečiti, da bi svetloba padla na uho, obrnjeno proti kameri.

Moški, gledan v profil, z osvetljenim obrazom. Zadnji del glave in ostali del okvirja sta v senci.

Fotografirajte vsakega družinskega člana, tako da bo njegov obraz obrnjen v profil. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM in bliskavico Canon Speedlite 430EX II pri 1/200 s, f/11 in ISO 100.

Če želite ločeno fotografirati družinske člane, vam ni treba izbrati le najboljšega posnetka vsake osebe, ampak lahko za končni natis tudi razporedite ljudi tako, kot želite. To tudi pomeni, da ne potrebujete vseh na istem mestu ob istem času.

Za ozadje postavite temno odejo ali desko. Vsakega prosite, naj sedi bočno, z rameni nazaj in rahlo privzdignjenim obrazom. Pri fotografiranju mlajših otrok naj vam pomaga družinski član, tako da pritegne njihovo pozornost s strani ali jih celo drži na mestu, pri tem pa ostane izven kadra.

Bliskavica zagotavlja doslednost osvetlitve. Bliskavico pritrdite na škatlo za mehčanje svetlobe ali srebrn dežnik. To zagotavlja mehkejšo in bolj razpršeno osvetlitev, s čimer boste ustvarili lepši portret. Bliskavico postavite na stojalo, na eno stran in nekoliko za subjekt, tako da bo ujela rob obraza v profilu.

Če nimate bliskavice, lahko uporabite tudi močno gospodinjsko svetilko ali tanek del svetlobe, ki prihaja skozi okno, v zatemnjenem prostoru, pri čemer je subjekt nameščen tako, da je svetloba rahlo za obrazom.

3. Nastavitve fotoaparata in bliskavice

Zadnja stran fotoaparata Canon EOS R6 prikazuje nastavitve osvetlitve, pri čemer je pred bliskavico v ozadju človek.

Če uporabljate ločeno bliskavico, je pogosto najbolje, da najprej izberete ročno osvetlitev, nato pa prilagodite moč bliskavice, da boste delali z izbranimi nastavitvami.

Če je mogoče, bliskavico sprožite brezžično z združljivim fotoaparatom in bliskavico ali brezžičnim sprožilcem in sprejemnikom. Za začetek fotoaparat nastavite na ročni (M) način osvetlitve s hitrostjo zaklopa 1/200 s, zaslonko f/11 in ISO 100, nato pa nastavitve po potrebi prilagodite. Če ima fotoaparat možnost shranjevanja posnetkov v v oblikah RAW in JPEG, jo uporabite. To vam bo omogočilo spremenljivo datoteko JPEG, ki jo lahko hitro delite, in datoteko RAW z maksimalnimi podatki o sliki za prilagodljivo urejanje.

Nastavite bliskavico Speedlite na ročni način moči pri polni moči 1/1. Naredite poskusni posnetek in po potrebi prilagodite moč bliskavice, dokler osvetlitev obraza ni ravno prava. Svetlost lahko natančno prilagodite tudi tako, da svetlobo približate ali oddaljite od obraza subjekta.

4. Prilagoditev in združevanje slik

Slika moškega obraza v profilu, ki se ureja v Canonovem programu Digital Photo Professional z orodji za prilagajanje barv.

Z orodji plošče za prilagajanje v Canonovem programu Digital Photo Professional (DPP) lahko selektivno potemnite vse svetle dele posnetka razen obraza in nato sliko pretvorite v črno-belo.

Ko dobite želene posnetke, je čas za urejanje. Če se ne počutite suverene pri urejanju slik, lahko slike spremenite v črno-bele, jih obrežete in razporedite slike na papir, ko tiskate s preprostimi možnostmi v Canonovem programu Easy-PhotoPrint Editor – oglejte si naslednji razdelek.

Če vam gre urejanje slik dobro od rok, lahko ročno prevzamete več nadzora nad temi koraki. Zaženite Canonovo brezplačno programsko opremo Digital Photo Professional (DPP) in odprite izbrane slike. Najprej se morate prepričati, da so vidni samo obrazi in da je preostala slika popolnoma črna. Če se svetloba razliva drugam, pojdite na ploščo za prilagajanje, prebarvajte območja, ki jih želite odstraniti, in povlecite drsnike za svetlost navzdol, da potemnite območja.

Da bi poudarili visokokontrastni slog naših posnetkov, smo jih pretvorili v črno-bele posnetke. Za to se pomaknite na ploščo za barve slik in kliknete gumb Črno-belo. Z drsniki natančno prilagodite pretvorbe, dokler ne dobite popolnega kompleta izrazitih črno-belih portretov. Če želite, lahko ta korak preskočite in portret obdržite v barvah.

Nato lahko slike združite, tako da se svetli deli enega portreta prikazujejo skozi temne dele drugega. V programu DPP odprite nabor slik in izberite prvi portret. Pojdite na Orodja in izberite orodje Začni sestavljanje.

Na seznamu slike v ospredju izberite drug portret, nato pa nastavite kompozitni način na osvetlitev. S puščicami premaknite drugi obraz na stran prvega. Pritisnite Shrani, nato pa naložite shranjeno sliko in ponovite postopek z naslednjim obrazom, dokler niso vsi združeni.

5. Priprava na tiskanje

Slika dveh črno-belih portretov v profilu, ki se urejata z orodjem za sestavljanje v Canonovi programski opremi Digital Photo Professional.

Z orodjem za sestavljanje v programu DPP združite svetle dele portretov.

Slika vrste črno-belih obrazov v profilu, ki spreminja velikost in se tiska s Canonovim programom DPP.

Ko želite natisniti portret, pojdite v Datoteka > Natisni s podrobnimi nastavitvami.

Če uporabljate program DPP, kliknite ikono Pokaži opozorila o svetlih/temnih območjih na dnu okna in uporabite drsnike za odtenke, da zagotovite, da je ozadje popolnoma črno in da obrazi nimajo nobenih poudarjenih svetlih odtenkov. Nato fotografijo izostrite s ploščo za podrobnosti slike. Na koncu pojdite na Datoteka > Natisni s podrobnimi nastavitvami. Tukaj lahko poleg izbire nastavitev tiskanja spremenite tudi velikost slike, da bo ustrezala želeni velikosti tiskanja.

Namesto urejanja lahko uporabite program Easy-PhotoPrint Editor v pametnem telefonu, tabličnem ali osebnem računalniku. Na zaslonu Novo izberite Postavitve fotografij, izberite predlogo, s katero želite začeti, in uporabite urejevalnik za prosto postavitev, da uredite ločene portrete enega ob drugem. Določite velikost papirja in izberite fotografije, ki jih želite vključiti.

V orodjih za urejanje izberite orodje za obrezovanje, da odstranite neželene dele posamezne slike, pri čemer na vsaki sliki pustite samo obraz. Z možnostmi za urejanje elementa prilagodite položaj in velikost vsakega obraza ter vsakega po želji dodajte ali spremenite. Če želite posnetke pretvoriti v črno-bele, uporabite možnosti v razdelku Ustvarjalni filtri ali pa dodajte učinek starinskega tona.

6. Tiskanje in prikaz

Tiskalnik družine Canon PIXMA TS8350 tiska črno-bel skupinski portret s Canonovim fotoaparatom in fotografskim papirjem na mizi ob njem.

Ustvarite družinske natise fotografij vrhunske kakovosti s tiskalnikom serije Canon PIXMA TS8350a v kombinaciji s Canonovim svetlečim fotografskim papirjem Plus II. Canonova črnila in papir so zasnovani tako, da skupaj zagotavljajo popolne rezultate.

Črno-bel družinski portret obrazov v profilu, uokvirjen in obešen na steno.

Zahvaljujoč inovacijam, kot je Canonova tehnologija črnil ChromaLife 100, vaše dragocene družinske fotografije ne bodo samo čudovite na steni, ampak bodo tudi prestale preizkus časa.

Pri tiskanju črno-belih fotografij izberite prednastavitev Črno-belo tiskanje, izberite ustrezno vrsto papirja in nastavite kakovost na najboljšo. Tako boste zagotovili, da bodo vaši natisi ustvarili sence, bogate s podrobnostmi, in nežne osvetljene predele.

Sestavljen družinski portret bo osupljiva slika na steni ali čudovito darilo, ki ga lahko pošljete oddaljenim družinskim članom. Toda to je šele začetek. S kompaktnim tiskalnikom Canon SELPHY lahko natisnete posamezne portrete ali izbrane skupine ali ustvarite voščilnice po lastnem okusu za rojstne dneve, obletnice ali druge družinske priložnosti. S programom Easy-PhotoPrint Editor lahko preprosto ustvarite še več osebnih predmetov, kot so koledarji po meri, ki jih lahko uporablja vsa družina in v njih uživa vse leto.


Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Močna in blaga osvetlitev pri portretni fotografiji

  Poskrbite za klasične svetlobne nastavitve za visokokakovostne razpoloženjske portrete.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  NASVETI ZA PREDSTAVITEV NATISOV

  Oglejte si, kako spremeniti svoj dom s čudovitimi družinskimi fotografijami v slogu galerije.

 • OBNAVLJANJE FOTOGRAFIJ

  Obnavljanje fotografij z dragocenimi spomini

  Spoznajte projekt, ki pomaga žrtvam poplav v Belgiji s popravljanjem njihovih slik, ki jih je poškodovala voda.

 • TISKANJE

  Najboljši Canonovi tiskalniki za fotografije

  Poiščite najboljši tiskalnik, ki ustreza vašim ustvarjalnim potrebam, ne glede na to, ali želite fotografije prikazati v okvirju, kolažnem albumu ali na nalepki.