FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Poudarite edinstveno lepoto posameznega letnega časa

Popotniški fotograf Benjamin Hegyi pojasnjuje, kako fotografirati in urejati slike, da bi predstavil celotno veličastnost zime, pomladi, poletja in jeseni.
Pogled na Donavo proti Gerhardovem hribu v Budimpešti na Madžarskem je posnet iz dvignjenega položaja s toplim rdeče-oranžnim odtenkom.

Vsak letni čas je edinstven in bogato nagradi fotografe z edinstveno paleto barv, odtenkov in razpoloženj. Osemnajstletni madžarski fotograf Benjamin Hegyi je postal pravi navdih za ustvarjanje sezonskih vsebin za družbena omrežja, saj svoje strokovno urejene in dodelane fotografije s potovanj, mest in pokrajine deli s svojimi 40.000 navdušenimi sledilci na Instagramu.

Tukaj so njegovi najboljši nasveti, kako poudariti vzdušje posameznega letnega časa.

1. Ne pozabite na končni rezultat

Jezero Braies na Južnem Tirolskem v Italiji, ki se razprostira proti Dolomitom v ozadju. V ospredju so lesene stopnice in številni majhni čolni.

Pri poletnih posnetkih Benjamin obožuje pokrajine, ki so podnevi obsijane z močno sončno svetlobo, namesto da bi izbral priljubljeno "zlato uro" tik po sončnem vzhodu ali sončnem zahodu. Visoko sonce na tej fotografiji, ki je bila posneta na jezeru Braies na Južnem Tirolskem v Italiji, zagotavlja bogate in živahne barve po celotnem prizoru od čolnov v ospredju do Dolomitov v ozadju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 700D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 850D) z objektivom Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS USM pri 10 mm, 1/80 s, f/4,5 in ISO 100. © Benjamin Hegyi

Majhni čolni na jezeru Braies na Južnem Tirolskem v Italiji. Slika je bila urejena, da se je poudarila intenzivnost barv.

Med urejanjem slike, ki jo je Benjamin uporabil v družbenih omrežjih, je naredil minimalne spremembe, ker je menil, da je bila kompozicija popolna. Koraki v ospredju, ki pogled vodijo do čolnov, so uokvirjeni z gorami v ozadju. Vendar pa pojasnjuje: "Želel sem samo poudariti različne elemente, kot so čolni, voda, koraki, gore, zato sem okrepil barve in povečal kontrast svetlobe." © Benjamin Hegyi

"Ko fotografiram prizore posameznega letnega časa, vedno razmišljam o tem, kako jih bom pozneje uredil, ne le o tem, ali mi bo posnetek uspel," pravi Benjamin. Ustvarjanje določenega videza in občutka je zame enako pomembno pri urejanju kot pri fotografiranju. Obe fazi se med sabo dopolnjujeta."

Benjamin želi, da njegove fotografije odražajo njegove občutke v času fotografiranja. "Ne mislite, da morate posneti realnost. Raje se osredotočite na ustvarjanje prizora, kot ste si ga zamislili," pravi. "Rezultat postane hibrid fotografije in slike. Pomembno je, da ne pretiravamo, sicer bo končni rezultat videti umeten in ne bo ostal zvest naravi.

"Svetujem vam, da vedno fotografirate v načinu kakovosti RAW, saj vam daje ta največ svobode pri naknadni obdelavi fotografij," dodaja. "Fotografiranje v načinu RAW pomeni, da lahko prilagodite atribute, kot so nastavitev beline, poudarki, šibka svetloba in upodabljanje barv. Vse to je del vzdušja posameznega letnega časa."

Benjamin uporablja fotoaparat, ki ga je dobil za svoj 13. rojstni dan, Canonov fotoaparat EOS 700D (zdaj ga je nasledil Canon EOS 850D) z dvema objektivoma s povečavo: Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, izjemno širokokoten objektiv, ki je idealen za prostrane panorame, in Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, izjemno vsestranski objektiv zaradi velikega obsega povečave. Po njegovem mnenju je ta torba za opremo popolna, saj mora potovalni fotograf gledati na velikost in težo.

Podobno kompakten in cenovno ugoden komplet je na voljo v Canonovi novi generaciji brezzrcalnih fotoaparatov s sistemom EOS R, vključno s fotoaparatom Canon EOS RP, objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM in objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM. Družino objektivov EF-S lahko uporabljate tudi na fotoaparatih s sistemom EOS R z nastavkom EF–EOS R.

2. Razmislite o kompoziciji in osvetlitvi

Jezero Carezza na Južnem Tirolskem v Italiji na svetel poletni dan z Dolomiti v ozadju, ki se odsevajo na mirni vodi jezera.

Prizor je bil posnet nekega poletnega dne ob jezeru Carezza na Južnem Tirolskem v Italiji. Kompozicija je popolna, vendar so bili nebo in blede gore v ozadju precej svetlejši od njihovih temnih odsevov v jezeru. V takšnih okoliščinah Benjamin pogosto uravnovesi osvetlitev s funkcijo snemanja HDR v fotoaparatu ali s stopnjevanjem osvetlitve. Posname ločene posnetke z različnimi deli dobro osvetljenega prizora, in jih nato združi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 700D z objektivom Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS USM pri 10 mm, 1/200 s, f/5,6 in ISO 100. © Benjamin Hegyi

Polje sivke z majhnimi oblaki na modrem nebu, ki je videti, da se krivi proti soncu, ki se dviga za drevjem na hribu.

Spomladanski prizor na madžarskem podeželju. Benjamin pravi, da je imel srečo, da so oblaki ustvarili nežno linijo, ki vodi pogled na vzhajajoče sonce, vendar je kompozicija spet popolna. Polje sivke je bilo v senci in relativno temno, vendar je imela slika dovolj dinamičen razpon, da je Benjamin osvetlil ospredje in poudaril barve, da je pričaral svežo pomladno svetlobo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 700D z objektivom Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS USM pri 10 mm, 1/200 s, f/4,5 in ISO 100. © Benjamin Hegyi

Urejanje je pomemben del Benjaminovega procesa, vendar meni, da je pomembno sestaviti prizore, ki odražajo letni čas. "Drevo, ki ga prekriva sneg ali zmrzal, poudarja zimsko vzdušje," pravi. "Spomladi pridejo v ospredje barvite cvetlice. Jeseni se lahko osredotočite na bogat rumen sijaj drevesnih listov. Natančno premišljena kompozicija lahko izboljša naravno vzdušje vsakega letnega časa.

"Različni časi dneva so najboljši za fotografiranje v različnih obdobjih leta," dodaja Benjamin in poudarja, da se kakovost svetlobe močno razlikuje od sezone do sezone. " Pozimi je najbolje fotografirati tik pred sončnim vzhodom ali tik po sončnem zahodu. Na tej stopnji somraka dobite hladen, temno moder odtenek, ki se pogosto imenuje "modra ura." Če pa želite posneti zasnežen prizor, fotografirajte podnevi, da dobite izjemno jasno in svetlo praznično fotografijo.

"Pri ustvarjanju poletnih fotografij številni pokrajinski fotografi prisegajo na fotografiranje tik pred začetkom ali koncem dneva, sam pa raje počakam, da je sonce višje na nebu," nadaljuje. "Sonce pomaga poudariti žive barve zelenih polj in poletno toplino pokrajine.

"Pomlad je veličasten čas za prebujanje novega življenja in zame velja isto. Tik po sončnem vzhodu je odličen čas za fotografiranje razcveta cvetlic in cvetočih dreves, vendar se močna sončna svetloba enako dobro obnese čez dan, včasih pa celo bolje.

"Jeseni je najbolje fotografirati med tako imenovano "zlato uro", torej tik po sončnem vzhodu ali pred sončnim zahodom," pravi Benjamin. "Sonce je zelo nizko na nebu in ustvarja čudovite, tople jesenske barve."

3. Zajemite čim več podrobnosti

Pogled na Donavo proti Gerhardovem hribu v Budimpešti na Madžarskem je posnet iz dvignjenega položaja.

Benjamin je ta razgled na Donavo fotografiral v Budimpešti na Madžarskem ob sončnem zahodu pozno spomladi. Z dolgo osvetlitvijo je lahko zajel številne podrobnosti od dreves v ospredju do mestnih zgradb na srednji razdalji, ki jo način HDR dodatno okrepi. Prav tako je poudaril oranžne barve in tako izboljšal sezonsko vzdušje končne slike na vrhu te strani. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 700D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM pri 18 mm, 2 s, f/9 in ISO 100. © Benjamin Hegyi

Beli labod pozimi plava po modrem jezeru. Ob jezeru, ki se razteza med gorami, je slikovita zasnežena vas.

Zimski prizor v Hallstattu v Avstriji. Kljub šibki svetlobi in megli je Benjamin lahko posnel podrobnosti na stavbah na pobočju, ki jih je pozneje poudaril s povečanjem kontrasta. Prav tako je poudaril modro barvo v slikah, da bi izboljšal zimsko vzdušje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 700D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM pri 18 mm, 1/200 s, f/5,6 in ISO 100. © Benjamin Hegyi

Številni Canonovi fotoaparati omogočajo fotografiranje v načinu pokrajine, vendar ima Benjamin raje popoln nadzor nad nastavitvami fotoaparata. "Vedno fotografiram v ročnem načinu, da lahko enostavno prilagodim hitrost zaslonke in zaklopa ter tako dobim želeno osvetlitev." Če fotografirate s fotoaparatom s sistemom EOS R, si lahko s simulacijo osvetlitve v predogledu iskala in na zadnjem zaslonu ogledate, kako bodo spremembe nastavitev osvetlitve vplivale na fotografijo. Pri fotoaparatu DSLR ta možnost deluje, ko uporabljate zadnji zaslon v načinu Live view.

Številni Canonovi fotoaparati omogočajo načine fotografiranja HDR (visok dinamični razpon), ki so čudoviti za ohranjanje podrobnosti na svetlih območjih in povečanje senc. Tako dobite pri prizorih z visokim kontrastom veliko bolj uravnoteženo osvetlitev.

"Moj fotoaparat ima način prizora z nadzorom osvetlitve HDR," pravi Benjamin. "Za vsak posnetek, ki ga naredite, posname fotoaparat tri ločene fotografije s stopnjevanjem osvetlitve, ki jih nato združi v fotografijo HDR." Če fotoaparat nima načina HDR, lahko kljub temu posnamete več posnetkov pri nekoliko drugačnih osvetlitvah in jih združite v fazi urejanja. Canonova brezplačna programska oprema Digital Photo professional (DPP) ima vgrajeno orodje HDR, ki omogoča preprosto urejanje. Fotoaparat postavite na stativ, da preprečite premikanje fotoaparata med zaporednimi osvetlitvami.

Ko fotografirate ponoči ali pri šibki svetlobi, Benjamin priporoča dolgo osvetlitev, da ujamete čim več podrobnosti, "tudi tiste, ki so mojim očem nevidne." Z nastavitvijo žarnice fotoaparata lahko traja osvetlitev več kot 30 sekund, vendar boste morali sami preskusiti in se odločiti, s kako dolgo osvetlitvijo ustvarite želeni učinek. Oglejte si rezultate na zadnjem zaslonu LCD in po potrebi naredite nov posnetek. Uporabite stativ, da preprečite zamegljenost slike.

4. Uredite fotografijo, da poudarite vzdušje letnega časa

Hribi ob Blejskem jezeru v Sloveniji zaviti v meglico ob sončnem vzhodu. Veliko listje v ospredju visi v prizor.

Jesenska fotografija je polna božanskega vzdušja, s porjavelimi listi, ki se v prvih žarkih sončnega vzhoda dvigujejo nad Blejskim jezerom v Sloveniji. Benjamin pravi, da je z listjem v ospredju uokviril prizor in mu dodal globino, s čimer je postala fotografija bolj sezonska. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 700D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM pri 27 mm, 1/125 s, f/9 in ISO 100. © Benjamin Hegyi

Hribi ob Blejskem jezeru v Sloveniji zaviti v meglico ob sončnem vzhodu. Listje v ospredju in oddaljeni hribi so bolj rumeni, voda jezera pa je bolj modra.

Benjamin se je odločil, da so hribi in zlasti listje v ospredju preveč zeleni, zato je naredil zelene tone bolj rumene-oranžne, da je poudaril jesensko vzdušje. "Vodi sem dodal tudi modro, megli pa nekaj svetlobe, da bi izstopala," pravi. © Benjamin Hegyi

Tudi če fotografije ne posname v načinu HDR, je Benjaminov osebni slog tak, da doda žive barve in več kontrasta, ki je povezan z določenim videzom. Enako pomembno za njegove sezonske fotografije je, da prilagodi nastavitev beline in osvetlitev vsakega posnetka ter tako poudari kakovost svetlobe, ki je značilna za vsak letni čas.

Vse te začetne nastavitve je mogoče opraviti s Canonovo brezplačno programsko opremo Digital Photo professional (DPP), ki je zasnovana za obdelavo in urejanje slik RAW iz Canonovih fotoaparatov. V programu so na voljo številni slogi slike, ki dajo fotografiji želen videz in občutek, kot če bi jih uporabili v fotoaparatu. Sem sodi tudi način pokrajine, ki izboljša ostrino ter poudari barvne odtenke in nasičenost, da doseže globoke in živahne modre ter zelene odtenke za nebo in listje. Vse prilagoditve, uporabljene kot slog slike za datoteko RAW, lahko nato natančno nastavite, odstranite ali zamenjate z drugim slogom slike. Za prenos so na voljo tudi dodatni slogi, kot so Nostalgia (Nostalgija), Clear (Kristalno jasno), Twilight (Somrak), Emerald (Smaragdno), Autumn Hues (Jesenski odtenki), ki so idealni za hitro uporabo drugačnega sezonskega vzdušja na sliki.

Z zmogljivimi orodji za prilagajanje barv DPP lahko spremenite odtenek, nasičenost in svetlost določenih barvnih odtenkov, da na primer poudarite modrino zimskega prizora ali tople odtenke poletne fotografije. Benjamin za podobne učinke pogosto uporablja prilagoditvene plasti v programu Adobe Photoshop. "Pri zimskih posnetkih poudarim modre odtenke, tako da v način prekrivanja dodam prazen sloj in z mehko modro ščetko z nizko prosojnostjo pobarvam območja," pojasni. "Pri jesenskih posnetkih lahko prizor in vzdušje poudarite tako, da pobarvate območja z rumenimi in oranžnimi odtenki.

"Za spreminjanje kontrasta in svetlosti vedno uporabljam prilagoditvene plasti," dodaja: "ker lahko z maskami plasti vplivate samo na določena območja znotraj slike." To je idealno, ko je zadovoljen z večino slike, vendar meni, da je treba nekatere vidike še dodatno poudariti, da bodo izražali več razpoloženja.

5. Naj vaše slike govorijo namesto vas na družabnih omrežjih

Meglica ob sončnem vzhodu zapolnjuje doline med gozdnatimi gorami.

Benjamin je na svojem fotografskem potovanju po Sloveniji vstal ob 4. uri, da je ujel jesenski sončni vzhod čez meglene gore, vendar je menil, da fotografija prizora ni povsem ujela občutka, kot ga je doživel. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 700D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM pri 135 mm, 1/500 s, f/5,6 in ISO 100. © Benjamin Hegyi

Meglica zapolnjuje doline med gozdnatimi gorami. Kontrast je povečan in dodan je topel odtenek, da se poudari jesensko vzdušje.

Benjamin je povečal kontrast, da bi na srednji razdalji poudaril podrobnosti, kot so hiše na hribih, ter tako poudaril velikost prizora in okrepil jesenske barve, da bi okrepil sezonsko vzdušje. Pravi, da njegovi sledilci v družbenih omrežjih cenijo to močno in neposredno predstavitev letnega časa. © Benjamin Hegyi

Ko objavite slike na družabnih omrežjih, tekmujete za pozornost z milijoni drugih slik. Benjaminu se zdi pomembno, da razvijete svoj slog in tako izstopate iz množice.

"Na začetku sem poskušal oponašati slog drugih fotografov, a se mi zdi, da sem razvil svoj edinstven slog," pojasni. "Na teh temeljih sem zgradil svojo prisotnost na Instagramu. Ljudje radi gledajo fotografije, ki odražajo lepote posameznega letnega časa in kako se narava okoli njih sčasoma spreminja. Z objavo sezonskih vsebin sem doživel večji uspeh pri ljudeh, ki so iskali moje fotografije in jih delili s številnimi drugimi ljudmi po svetu.

"Zdaj sem s fotografijami pokrajin in popotniškimi fotografijami na točki, ko želijo agencije uporabiti moje fotografije. Moj doseg znaša 1 milijon. Mislim, da je trik v tem, da se ne promovirate sami, ampak dovolite fotografijam, da promovirajo vas.".Avtor: Matthew RichardsAdobe, Lightroom in Photoshop so registrirane blagovne znamke ali blagovne znamke podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Objektivi RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Majhen in čudovito lahek 24–50-milimetrski objektiv s povečavo serije RF, ki ga lahko uporabljate vsak dan za popotniško fotografijo, fotorgrafiranje pokrajine in drugo.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.

Povezani članki