PUSTOLOVSKA FOTOGRAFIJA

Krotenje divjine: v iskanju popolnega posnetka pustolovščine na prostem

Odkrijte, kako pustolovka in fotografinja Anna Blackwell s Canonovo opremo ujame edinstven duh narave, in sicer vse od epskih pokrajin do oddaljenega kampiranja.
Oseba v pohodniških oblačilih in z velikim nahrbtnikom stoji s psom na vrhu skalne vzpetine. V ozadju so vidni hektarji oddaljenega barja.

Športne aktivnosti v naravi ponujajo številne priložnosti za fotografe z neustrašnim srcem, ne glede na to, ali gre za pohod na vrhove pečin, vožnjo s kajakom po jezerih ali plavanje v divjini.

Ena takih ustvarjalk je Anna Blackwell, pustolovka, ustvarjalka slik, pisateljica in govornica iz Združenega kraljestva, ki se rada podaja do skrajnih meja. Pravzaprav je iz tega naredila kariero, saj snema fotografije in videoposnetke za vodilne blagovne znamke športov na prostem, vključno z Lowe Alpine in Peak UK. Med njene osupljive podvige štejejo samostojna hoja po starodavnih romarskih poteh čez Francijo in Španijo v dolžini 1600 kilometrov, vožnja s kajakom skozi 11 držav in pet glavnih mest v dolžini 4000 kilometrov ter vzpon na Toubkal, najvišji vrh severne Afrike.

"Med eno od svojih prvih pustolovščin sem začela fotografirati in pisati blog predvsem zato, da so moji prijatelji in družina lahko videli, kako napreduje moja dolga pot," pojasnjuje Anna, ko jo vprašamo, kako je hobi spremenila v poklic. "S slikami in besedami sem svoje dogodivščine nekaj let delila na spletu, kar se je prijelo. Kmalu sem o pustolovščinah pripovedovala na prireditvah, festivalih ter dogodkih v podjetjih in šolah. Nato sem začela pristopati k blagovnim znamkam, da bi z njimi sodelovala na svojih prihodnjih potovanjih, in postopoma sem s fotografiranjem, pisanjem, snemanjem pustolovskih filmov, govori in družbenimi mediji ustvarila dovolj prihodkov, da je to postalo delo za poln delovni čas."

Anno, njenega partnerja Sama in psa Bilba je zadnji pohodniški izlet s kampiranjem popeljal v skalnato pokrajino severnega Dartmoorja v Angliji, pri tem pa so ji družbo delali fotoaparat Canon EOS R6 in dva objektiva – Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM in Canon RF 50mm F1.8 STM. Anna pojasni, zakaj se rada umakne od vsega, deli svoje najboljše nasvete za pohodništvo v divjini in razkriva, kako lahko svoje najljubše pustolovščine za vedno ujamete v spektakularnih fotografijah.

Popolna lokacija

Velika skalna formacija "tor" na oddaljenem barju na sončen dan.

"Dartmoor je vrsta divjine, kjer se lahko počutim kot majhna, nepomembna oseba," pravi pustolovka in fotografinja Anna Blackwell. To višavje v južnem Devonu v Angliji je znano po odmaknjenem barju in se je izkazalo za idealno lokacijo za Annino prvo fotografiranje s fotoaparatom Canon EOS R6. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri nastavitvah 105 mm, 1/320 s, f/7,1 in ISO 100. © Anna Blackwell

Na tej sliki, posneti pri šibki svetlobi, so skozi prostostoječo skalno formacijo vidni žarki sončne svetlobe.

"Na te pustolovščine sem se začela podajati zato, ker sem želela premagovati izzive," pravi Anna. "Želela sem preizkusiti svoje meje in poiskati robove svojega območja udobja. Pri tem sem se zelo zabavala, bilo mi je resnično v veselje." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/200 s, f/22 in ISO 100. © Anna Blackwell

Anna, Sam in Bilbo so raziskovanje severnega Dartmoorja začeli v vasi Belstone, ki je znana po izjemnem dostopu do skalnih formacij "tor". Te velike, prosto stoječe skalne vzpetine so Anno privlačile že od nekdaj.

"To je bil zame popolnoma nov del Dartmoorja, kar je bilo zelo razburljivo. Sprehodiš se skozi idilično vasico in takoj si na barju," pravi. "Občutek je bil divji in odmaknjen, kar je točno to, po čemer hrepenim.

"Moja strast je pohodništvo," nadaljuje. "Rada se s težkim nahrbtnikom sprehajam naokoli. Ne gre za to, da bi se kam odpravili posebej hitro, vendar je smisel v tem, da popolnoma uživate v mirnih krajih. Odpravili smo se na pohod, nato postavili šotor in preživeli noč v divjini."

Annina povezanost z naravo izvira iz ljubezni, ki jo njena družina goji do hoje in pohodništva, ter njenih švedskih korenin. "Moja mama je Švedinja in mislim, da je v švedski kulturi globoko zakoreninjeno, da ogromno časa preživimo zunaj in cenimo naravno okolje. Pohodništvo in raziskovanje sta predstavljala pomemben del mojega odraščanja in kadar koli smo bili na Švedskem, smo se vozili s kanuji, kampirali ter jedli na prostem. Zato menim, da je bila narava že zelo zgodaj močno vključena v moje življenje."

Samostojna pustolovščina ali potovanje s sopotniki?

Na tej osupljivi fotografiji pokrajine se zasnežene gore zrcalijo v mirni vodi velike reke.

Anna je to fotografijo posnela med samostojnim pohodom po arktični Švedski leta 2020. "Najtežja stvar pri tem, da je moja strast hkrati moje delo, je pogosto zamegljena meja med delom in užitkom, kar pa je večino časa v redu, saj ob pustolovščinah še vedno uživam v procesu fotografiranja in ustvarjanja vsebine," pravi. "Zelo pazim tudi na to, da ohranjam določene meje. Podajam se na manjše osebne pustolovščine, ki niso dokumentirane v nobeni obliki niti za Instagram, zato to še vedno počnem 'zase' in za službo." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 33 mm, 1/100 s, f/8 in ISO 1250. © Anna Blackwell

Srednje velik črn pes z rjavimi in belimi lisami ter rdečim pasom sedi na skalni vzpetini in gleda v kamero.

Anna na svoje odprave pogosto vzame svojega mladega psa Bilba, ki vedno z veseljem pozira za fotografije. Njena stalna spremljevalca sta tudi Canonov fotoaparat in objektiv. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/4000 s, f/1,8 in ISO 100. © Anna Blackwell

Anna je imela na pohodu po Dartmoorju družbo, vendar pogosto potuje sama, med drugim se je jeseni 2020 sama odpravila na arktično Švedsko (glejte levo sliko zgoraj). "Na globlji ravni imam zelo rada samostojne pustolovščine, saj je to edinstvena izkušnja," pojasnjuje. "Deset dni nisem videla niti enega odtisa stopala. Ko si sam, se moraš spopadati z vzponi in padci. Če imaš res slab dan, nimaš motivacije, si utrujen in lačen, je izključno tvoja odgovornost, da se s tem spoprimeš. Na koncu pa veš, da si od točke A do točke B prispel sam v enem kosu."

Po drugi strani vam lahko družba pri pohodništvu pomaga pri fotografiranju. "Tako je veliko lažje fotografirati stvari, saj vam je subjekt samodejno na voljo," pravi Anna. "To velja tudi za Bilba, saj je pogosto subjekt mojih fotografij. Če je v posnetku pokrajine oseba ali pes, vas to preprosto pritegne na način, ki ga klasična pokrajinska fotografija ne omogoča."

Na vprašanje, kaj je bilo prvo, njena strast do fotografije ali pustolovska potovanja, ima Anna takoj odgovor. "Fotografiranje je bilo prej," navdušeno pove. "Moj dedek je bil odličen fotograf, zato sem odraščala ob pregledovanju njegovih albumov, kar mi je že zgodaj vcepilo ljubezen do fotografije. Prvi fotoaparat sem dobila pri 15 letih, fotografiranja pa sem se učila v šoli. Kljub temu svojih prvih nekaj pustolovščin nisem fotografirala, temveč sem oba hobija združila šele čez nekaj let."

Pripovedovanje vizualne zgodbe

Oseba, ki ob mraku sedi pred šotorom in srka vročo čokolado iz skodelice, osvetljene s snopom svetlobe iz naglavne svetilke.

Zmogljivosti fotoaparata EOS R6 pri šibki svetlobi so partnerju Samu omogočile, da je posnel to sliko Anne z njenim vročim napitkom med modro uro oz. med fotografom prijaznim časom tik pred sončnim vzhodom ali tik po njegovem zahodu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/160 s, f/1,8 in ISO 1000. © Sam Rogers

Za Anno dokumentiranje njenih pohodov pomeni prilagodljivost, uporabo minimalne opreme in iznajdljivost na poti. Poleg prostranih panoram predlaga tudi fotografiranje ali snemanje majhnih trenutkov, kot so nameščanje nahrbtnika, pritrjevanje šotorskih količkov ali uživanje v skodelici vroče čokolade, kar lahko po njenem mnenju resnično prispeva k vašemu vizualnemu pripovedovanju zgodb.

"Obožujem pripovedovanje zgodb o pustolovščinah," pojasnjuje. "Pogosto sem popolnoma sama v odročnih krajih, vendar to zelo rada delim z drugimi, fotografija pa je odlična platforma za posredovanje teh izkušenj.

"Na tem potovanju smo se med modro uro močno osredotočili na fotografiranje naglavne svetilke in pare, ki je izhajala iz skodelice vroče čokolade ali vode, ki sem jo zavrela, saj je bil to ustvarjalen način, kako ujeti tisti čas dneva."

Oprema, ki je pripravljena na vse

Oseba v pohodniških oblačilih in z velikim nahrbtnikom na hrbtu se skloni v visoko travo, da bi posnela fotografijo s Canonovim fotoaparatom.

S težo samo 680 g (s kartico in baterijo) je Canon EOS R6 popoln spremljevalec na potovanjih, še posebej za pustolovce, ki so vedno na poti, kot je Anna. Tistim, ki šele spoznavajo to vrsto fotografije, Anna svetuje, naj se najprej odločijo, kaj želijo posneti, nato pa naj jih to vodi pri izbiri opreme. "Ko se razvijajo vaše spretnosti in interesi ter ugotovite, kakšen je vaš slog ali kaj želite več fotografirati, se lahko temu prilagodi tudi vaša oprema," pravi. © Sam Rogers

Sredi odmaknjenega barja se ob modrem šotoru, ki se v prostranem ozadju skoraj izgubi, nahajata človek in pes.

Večnamenski objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je primeren za različne posnetke, od majhnih podrobnosti do epskih panoram, kot je ta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri nastavitvah 30 mm, 1/320 s, f/5 in ISO 200. © Sam Rogers

Uporaba funkcij, kot sta hitro zaporedje posnetkov in sistem za stabilizacijo slike brezzrcalnega fotoaparata polne velikosti Canon EOS R6, je pomenila, da Anna ni imela težav, ko je pri šibki svetlobi pozabila stativ.

"Stabilizacija in ločljivost 20,1 milijona slikovnih pik v modri uri sta bili fantastični, saj smo dejansko pozabili vzeti stativ. Izkazalo se je, da ga nismo potrebovali, saj se je fotoaparat odlično spopadel s šibko svetlobo," pravi.

Anna potuje z malo prtljage, zato ima običajno s seboj le en objektiv, ki je vsestransko uporaben tako za portrete kot vseobsegajoče pokrajine – na primer Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

"Všeč so mi takšni objektivi, ker omogočajo prilagodljivost. 24-milimetrski je bil odlična izbira za posnetke Bilba od blizu, poleg tega pa sem lahko pri nekaterih pokrajinah dosegla večje stiskanje. Ko se odpravljam na pustolovščine, si močno prizadevam, da bi lahko vse naredila z enim objektivom."

Izziv v obliki nepredvidljivega vremena

Oseba, ki je oblečena v pohodniška oblačila, vleče sani s stvarmi in se v gozdu prebija skozi globok sneg.

"Ta fotografija je s smučarske ture po arktični Finski marca 2022," pravi Anna. "Tu moj prijatelj in vodnik po divjini Chris pregleduje pot. Ta slika mi je všeč, ker ujame čaroben občutek, ko vas obkrožajo zasnežena drevesa in prostrana zimska pokrajina." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 65 mm, 1/320 s, f/2,8 in ISO 125. © Anna Blackwell

Čreda severnih jelenov išče hrano v zamrznjeni divjini.

Še ena slika z Anninega samostojnega pohoda po arktični Švedski leta 2020. "Za to fotografijo sem se lahko hitro odzvala, saj sem imela fotoaparat pritrjen na ramenski pas nahrbtnika, čeprav je bilo –8 °C in je precej močno snežilo," pravi. "To je bil povsem nadrealističen in miren trenutek – samo jaz in čreda severnih jelenov, ki se je premikala mimo mene. Vohljali so v snegu, da bi našli kaj za jesti, pri tem pa jim je bilo popolnoma vseeno, da sem v bližini. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 70 mm, 1/320 s, f/7,1 in ISO 640. © Anna Blackwell

Zagotoviti opremo, ki lahko sledi Anni in nepredvidljivim razmeram na njenih pustolovščinah, je lahko izziv.

Med nedavno smučarsko turo na arktično Finsko so se na primer temperature spustile do –22 °C. "Ko so temperature tako nizke, je vse težje – od obuvanja smuči do postankov za prigrizke," pojasnjuje. "Fotografiranje postane vojaška operacija v smislu učinkovitosti, da so roke čim manj na mrazu in da lahko čim prej nadaljujete s potjo."

Vendar Anna vztraja, da se dokumentiranje teh spominov splača.

"Najboljše pri fotografiranju športov na prostem je, da ti spomini ostanejo za vedno. Še vedno si občasno ogledam fotografije svojih zgodnjih pustolovščin in se pri tem natančno spomnim, kje in s kom sem bila ter kaj sem čutila. To je res močna stvar.

"Slaba stran pri pustolovščinah, ki jih opravljam, je, da je včasih prisoten pritisk, da je treba posneti določene fotografije. Bila sem na potovanjih, na katerih sem mislila, da bom imela čudovito vreme in bom lahko ustvarila res navdihujočo vsebino v neverjetnem gorskem okolju, nato pa je 10 dni močno deževalo. Fotografiranje v takšnih razmerah je lahko izziv, saj se ne moreš vrniti domov, da bi se preoblekel in posušil svojo fotografsko opremo. Si v šotoru in nimaš možnosti, da bi ohranil stvari suhe. To je eden od razlogov, zakaj obožujem Canon, saj je moj fotoaparat tako odporen."

Naredite prvi korak

Oseba v pohodniških oblačilih, opremljena z velikim nahrbtnikom in pohodniškimi palicami, se podaja na pot po osupljivi gorski pokrajini.

Ta avtoportret, ki je bil posnet med 1000 km dolgim samostojnim pohodom po Arktiki in severni Skandinaviji, je eden Anninih najljubših. "Takrat sem nosila približno 30 kg, saj sem imela v nahrbtniku vse, kar sem potrebovala za 10 dni, vključno s hrano. Pri prenašanju tako velike teže se moram pogosto kar malce prepričevati, da se ustavim in nastavim fotoaparat, še posebej v takem okolju. Kljub temu sem bila zelo zadovoljna s tem, kako se je izkazal – mislim, da je ujel trenutek točno tako, kot sem upala." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je zdaj nadomestil fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 24 mm, 1/640 s, f/7,1 in ISO 320. © Anna Blackwell

Tistim, ki bi se radi podali na nepozabno pustolovščino, a niso prepričani, kje začeti, Anna svetuje naslednje: "Če vam primanjkuje samozavesti za pustolovščino, naj vam ne bo nerodno začeti z majhnimi koraki in sčasoma pridobiti pogum. Priporočam na primer nočno kampiranje v divjini s prijatelji, morda z nekom, ki ve, kaj počne, ali enodnevni pohodi na novo mesto, da se navadite na samozadostnost. Odličen način za razvijanje spretnosti in spoznavanje novih prijateljev, ki se prav tako navdušujejo nad pustolovščinami, so tudi tečaji. Predvsem pa se ne bojte delati napak. Tudi nam profesionalcem se občasno kaj zalomi – če se iz tega nekaj naučimo, to ne šteje kot neuspeh."

Na koncu se vam bo skok v neznano izplačal.

"Pustolovščine so zame še vedno eden najboljših načinov, da se ponastavim in ponovno napolnim z energijo. Za ta namen so najbolj učinkovite predvsem samostojne pustolovščine, tudi če gre le za enodnevno raziskovanje nekega novega kraja," zaključi Anna. "To so potovanja, ki spodbujajo mojo ustvarjalnost in zagon, zato bi jih potreboval, tudi če to ne bi bilo moje delo."

Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R6

    Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
  • Objektivi RF

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
  • Standardni objektiv

    RF 50mm F1.8 STM

    Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
  • Povezani članki