FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Najboljši osnovni objektivi za fotografiranje pokrajine

Od širokega, prostranega razgleda do bližnjih posnetkov slikovitih podrobnosti – na voljo je cenovno ugoden primarni objektiv ali objektiv s povečavo, ki ustreza vsaki pokrajini.
Lesen pomol nad jezerom, obdanem z gorami. Oblaki se odsevajo na gladini jezera.

Prostrane pokrajine so lahko osupljivo čudovite. Vendar pogosto prihaja do razlik med tem, kar vidimo, in tem, kar zajamemo na sliki. Za to obstajata dva glavna razloga. Prvič, človeški vid ima vodoravni vidni kot okoli 210°. Standardni objektiv s povečavo pa seže le do 75° ali manj. Drugič, vaše oči vam naravno dajejo 3D-pogled katere koli pokrajine, medtem ko je fotografija dvodimenzionalna.

Dobra novica je, da lahko s pravo izbiro objektiva in pravilno fotografsko tehniko zlahka rešite obe težavi. Še bolje, družba Canon ponuja vrsto cenovno ugodnih primarnih objektivov in objektivov s povečavo, ki zagotavljajo odlično zmogljivost in kakovost slike. Poglejmo si podrobneje in začnimo s tem, kako vaš fotoaparat vpliva na vašo izbiro objektiva.

Razlaga razlik med APS-C in polnim formatom za fotografiranje pokrajine

Panoramski pogled na sončno mestno obzorje, posnet v načinu panoramskega fotografiranja s fotoaparatom Canon EOS R10.

Izbrani fotoaparati sistema EOS R, kot sta Canon EOS R7 in EOS R10, imajo način panoramskega fotografiranja, ki v fotoaparatu ustvari 'zlepljene' panoramske slike. Pri fotoaparatu EOS R7 je ta funkcija še izboljšana s funkcijo samodejne izravnave, ki s stabilizatorjem slike v ohišju (IBIS) fotoaparata samodejno izravna obzorja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/500 s, f/7,1 in ISO 100.

Fotoaparat, ki ga uporabljate za fotografiranje pokrajine, bo vplival na izbiro objektiva, zato si najprej poglejmo razlike med fotoaparati polnega formata in fotoaparati APS-C za fotografiranje pokrajine. Za katero koli število milijonov slikovnih pik imajo fotoaparati polnega formata večje "fotocelice", ki ustrezajo posameznim slikovnim pikam. S fotoaparati polnega formata, kot je Canon EOS R6 Mark II, lahko pričakujete večji dinamični razpon za ohranjanje podrobnosti na svetlih in temnih območjih. Dodatna prednost je zmanjšanje šuma slike, skupaj z večjim ohranjanjem drobnih podrobnosti, če morate povečati nastavitev ISO pri šibki svetlobi.

Fotoaparati APS-C, kot sta Canon EOS R10 in EOS R7, imajo 1,6-kratni faktor obrezovanja, ki za vsako 'efektivno' goriščno razdaljo v primerjavi z dejansko daje večjo globino polja. To je lahko uporabno za ohranjanje enake ostrine v ospredju in ozadju na ležečih slikah. Dober nasvet za razširitev globine polja s katerim koli fotoaparatom je ostrenje na točko, ki je približno na tretjini poti do območja pokrajine, ki ga pokriva okvir slike. Program Canon Photo Companion vključuje kalkulator globine polja in hipergoriščne razdalje, s katerim lahko zagotovite, da ostane večji del okvirja oster.

Katera vrsta objektiva je najboljša za posnetke pokrajine?

Velike skale na obali, temne v primerjavi s peskom in morjem rožnatega odtenka, posneto z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM.

Standardni objektiv s povečavo, kot je Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, lahko zajame veliko pokrajine, še posebej pa se izkaže pri kompozicijah, osredotočenih na majhno območje, kjer ustvari dramatične rezultate. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 3,2 s, f/11 in ISO 200.

Za klasične prostrane pokrajinske slike, ki zajamejo širok razgled, veliko dramatično nebo in odseve v jezerih, potrebujete širokokotni objektiv, ki omogoča, da v prizor zajamete več zanimanja in dramatičnosti.

Širokokotni objektivi niso edina izbira za fotografiranje pokrajine. Včasih se splača, da ste selektivni in svojo kompozicijo uokvirite okoli relativno majhnega območja. V teh primerih lahko potrebujete samo standarden objektiv s povečavo, kot je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, če fotografirate s fotoaparatom polnega formata, kot je Canon EOS R6 Mark II. Enako velja za Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM z ohišjem APS-C, kot je Canon EOS R7. Na kratkem koncu njegovega zelo prilagodljivega obsega povečave se boste še vedno lahko prilegali precejšnjemu delu pokrajine.

Za fotografiranje pokrajine je težko izbrati med objektivom s povečavo ali primarnim objektivom. Oba ponujata veliko. Pri fotografiranju pokrajine vam lahko pot ovira kar koli, od zidov, ograj in živih mej do robov pečin, rek in jezer, na poti pa vas lahko ustavi težaven teren. Možnost, da s preprostim zasukom obroča za povečavo kompenzirate položaj fotografiranja, je lahko neprecenljiva.

Kot večina stvari tudi izbira med objektivom s povečavo ali primarnim objektivom ni preprosta. Številni profesionalni fotografi pokrajin raje fotografirajo s primarnimi objektivi. Nespremenljiva goriščna razdalja vam lahko pomaga, da se osredotočite na kompozicijo in se premikate ter tako zagotovite popolno postavitev, kjer elementi v ospredju, na sredini in v ozadju najbolje delujejo skupaj. Če pogosteje spreminjate položaj, pridobite nove poglede za fotografiranje in različne načine za njihovo fotografiranje.

Pokrajinska fotografija čudovitega zaliva, obkroženega z zelenim listjem in turkizno modro vodo, posneta od zgoraj.

S kompaktnim in lahkim objektivom, kot je Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, boste ugotovili, da se lahko odpravite na pohod ali splezate na območja, ki bi sicer bila nedostopna, in odkrijete še več čarobnih priložnosti za fotografiranje – kot je ta osupljiva slika plaže. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 24 mm, 1/200 s, f/11 in ISO 100.

Pri izbiri objektiva za fotografiranje pokrajine sta pomembni velikost in teža. Lahek objektiv se obrestuje. Vsi kompaktni izjemno širokimi objektivi v tem priročniku imajo izjemno kompaktno in lahko zasnovo. Lahko se odpravite na celodnevno fotografiranje pokrajine z ohišjem fotoaparata in samo enim ali dvema od teh objektivov v majhni torbici, ne da bi se pri tem počutili obteženo.

Še ena stvar, ki pomaga zmanjšati težo, je, da ne potrebujete stojala, ki je pri običajnih pokrajinskih fotografijah pogosto bistven. Večina naših predstavljenih objektivov vključuje izjemno učinkovit optični stabilizator slike, katerega zmogljivost se še dodatno poveča, ko deluje v povezavi z IBIS pri fotoaparatih, kot sta Canon EOS R6 Mark II in EOS R7. Iz roke lahko fotografirate tudi v "modri uri" polmraka in še vedno dobite dosledno ostre posnetke.

Najboljši začetniški objektiv s povečavo za fotografiranje pokrajine: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Pokrajinska slika majhnega mesta, zgrajenega na pobočju hriba, z oceanom v ozadju, posneto z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je opremljen z zmogljivim razponom povečave v manjšem ohišju in ima 5 korakov optičnega stabilizatorja slike ter obroč za ostrenje/nadzor, ki mu lahko v načinu samodejnega ostrenja dodelite različne funkcije, na primer izravnavo osvetlitve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105 mm, 1/320 s, f/11 in ISO 100.

Zunanjost majhne cvetličarne s številnimi razstavljenimi šopki, posneta z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

S fotografiranjem na širšem koncu razpona povečave objektiva Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM lahko zajamete vse podrobnosti v tej barviti mestni pokrajini, ko ne morete več stopiti nazaj. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 26 mm, 1/125 s, f/6,3 in ISO 100.

Od osupljivih razgledov do majhnih podrobnosti in vsega vmes – večnamenska možnost, kot je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, vam omogoča, da si ogledate celotno zgodbo. Objektiv ima širokokotni potencial pri najkrajši goriščni razdalji. Pri standardnih goriščnih razdaljah okoli 35–50 mm boste dobili zelo naravno perspektivo, ki daje dober občutek za prostor, razdaljo in razmerje med ospredjem in ozadjem. Proti daljšemu koncu obsega povečave imajo telefoto goriščne razdalje učinek stisnjene perspektive, zaradi česar sta ospredje in ozadje videti bližje skupaj. To je nasprotje učinka, ki ga dosežete s širokokotnim objektivom, in lahko ustvari zanimiv in drugačen pridih ustvarjalne pokrajinske fotografije.

Najboljša osnovna širokokotna objektiva za pokrajine: Canon RF 16mm F2.8 STM, Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

Majhen čoln, ki ga osvetljuje svetloba zahajajočega sonca, posnet z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM. Obala v ospredju vodi gledalca po fotografiji.

Poti, reke, linije dreves in drugi predmeti, ki se raztezajo od ospredja do ozadja, kot so obrisi obale na tej sliki, lahko gledalca vodijo skozi sliko. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri nastavitvah 1/200 s, f/11 in ISO 200.

Zgradba, podobna gradu, z velikim posestvom, v ozadju sta modro nebo in gora, posneto z objektivom Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.

Objektiv Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM omogoča resnično široke vidne kote fotoaparatom formata APS-C, kot sta EOS R10 in EOS R7. Vidni kot je tako pri fotografiranju veliko bolj podoben gledanju z lastnimi očmi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM pri 10 mm, 1/320 s, f/10 in ISO 200.

Prehod na objektiv z izjemno širokim kotom Canon RF 16mm F2.8 STM vam omogoča povsem nov pogled na pokrajine, saj fotografiranje pri 16 mm poveča vidni kot s 84° na nekaj več kot 108°, kar je v praksi velika razlika.

Širok vidni kot dela čudeže pri fotografiranju pokrajine, popravek v fotoaparatu pa zagotavlja rezultate brez popačenja. Nudi tudi koristno efektivno goriščno razdaljo 25,6 mm pri uporabi s fotoaparatom Canon EOS R10 formata APS-C, medtem ko Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM nudi še več, in sicer efektivni razpon goriščne razdalje, ki je enakovreden 16–29 mm pri polnem formatu. Je tudi eden najboljših Canonovih objektivov za snemanje vlogov, saj lahko govorite v fotoaparat, medtem ko snema široko ozadje, zato je idealen za pokrajinske in popotniške vloge.

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM je zložljiv, majhen in lahek objektiv z izjemno širokokotno povečavo, ki tehta le 150 g. Za pokrajinske fotografe s fotoaparati formata APS-C sistema EOS R je popoln dodatek k objektivu RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, saj še dodatno razširi širokokotni pogled.

Dodatna prednost objektiva Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM je tudi optični stabilizator slike s 4 koraki, ki deluje z vsemi fotoaparati sistema Canon EOS R (uporabljate ga lahko tudi na ohišju polnega formata v načinu obrezovanja APS-C). Pri namestitvi na fotoaparate, kot je Canon EOS R7, ki imajo IBIS, se učinkovitost zviša na 6 korakov, kar vam omogoča zanesljivo fotografiranje iz roke v skoraj popolni temi. Lahko tudi preklopite na način ročnega ostrenja in ustvarite močno približane posnetke pri do 0,5-kratni makro povečavi. Idealno za poudarjanje majhnih podrobnosti, na primer ene rože, pred prostranim ozadjem.

Širokokotni objektivi lahko zajamejo obsežne pokrajine, hkrati pa povečajo učinek perspektive, pri čemer se zdi, da se vse, razen bližnjih območij v ospredju, hitro umakne v daljavo. Da bi širokokotnim pokrajinskim slikam dali 3D-videz, je pogosto najbolje, da v ospredju izberete nekaj zanimivih predmetov, ki bodo gledalčevo oko usmerili v prizor. Nastavitev ozke zaslonke približno f/11 do f/16 bo razširila globino polja, tako da bo ostro vse, od predmetov zelo v ospredju do oddaljenega obzorja.

Najbolj vsestranski širokokotni objektiv s povečavo za pokrajine: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Dolga osvetlitev osvetljenih lokvanjev in cvetlic, posneta z izklopljenim stabilizatorjem slike objektiva, pri čemer so luči videti zamegljene.

Objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ima 5,5-stopenjsko stabilizacijo slike za fotografiranje iz roke. Ta slika pri šibki svetlobi je bila posneta z izklopljenim stabilizatorjem slike. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 15 mm, 1/5 s, f/8 in ISO 400.

Dolga osvetlitev osvetljenih lokvanjev in cvetlic, posneta z vklopljenim stabilizatorjem slike objektiva, pri čemer so luči videti jasne.

Ko je optični stabilizator slike vklopljen, lahko opazite razliko v jasnosti slike. Stabilizator slike v objektivu skupaj s stabilizatorjem slike v ohišju fotoaparata EOS R6 in skupaj zagotavljata boljše rezultate. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 15 mm, 1/5 s, f/8 in ISO 400.

Širokokotni objektiv s povečavo, kot je Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, je vsestransko uporaben na brezzrcalnem fotoaparatu polnega formata. Za razliko od številnih širokokotnih objektivov s povečavo je ta objektiv osvežujoče kompakten in lahek, saj tehta samo 390 g in zagotavlja popoln razpon goriščnih razdalj za fotografiranje pokrajine. Poleg izjemno širokega največjega zornega kota omogoča tudi 0,5-kratno makro fotografiranje od blizu in 5,5-stopenjsko stabilizacijo slike, ki zagotavlja ostre posnetke iz roke tudi pri šibki svetlobi.

Za fotoaparate DSLR APS-C se podobno odlično prilega objektiv Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, če pa ste začetnik pri uporabi brezzrcalnega fotoaparata, lahko še vedno uporabljate ta objektiv na fotoaparatih, kot je Canon EOS R10 s Canonovim vmesnikom EF-EOS R.

Primarna objektiva za ustvarjalne pokrajinske fotografije: Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM in Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Polje z belim cvetjem z rumenimi središči, ki rastejo v naravi. V daljavi je mogoče videti gore in jezero.

Od širokokotnih posnetkov do ekstremno bližnjih posnetkov majhnih podrobnosti v pokrajini – objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM zmore vse in je neverjetno vsestranski za primarni objektiv. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/11 in ISO 100.

Bližinski posnetek cvetja z rumenimi središči, ki rastejo v naravi. Rože v ospredju so izostrene, rože v ozadju pa zamegljene.

Canonov objektiv RF 24mm F1.8 MACRO IS STM zagotavlja 0,5-kratno makro povečavo pri najkrajši razdalji ostrenja (14 cm) in na tipalu slike ustvari majhne predmete v polovični naravni velikosti, medtem ko stabilizator slike v 5 korakih zmanjša tresenje fotoaparata. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/1000 s, f/4 in ISO 100.

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM združuje uporaben zorni kot s hitro zaslonko f/1,8. To lahko pomaga ohraniti velike hitrosti zaklopa tudi pri šibki svetlobi, če želite zamrzniti gibanje listja in drugih elementov pokrajine, ki se zibajo v vetru.

Hitra zaslonka se prav tako dobro ujema z zelo kratko najmanjšo razdaljo ostrenja objektiva, kar zagotavlja tesno globino polja. To je lahko odlično za fotografiranje majhnih zanimivih predmetov v pokrajini in njihovo osamitev pred zamegljenim ozadjem, hkrati pa ohrani vse čudovite barve narave v celotnem prizoru.

Za zmernejši zorni kot z enakimi prednostmi uporabite objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Objektiv ponuja povsem naravno perspektivo pri fotografiranju pokrajine, zato je še posebej učinkovit pri ekstremnih bližnjih posnetkih pri fotografiranju iz roke, saj lahko izkoristite 0,5-kratno makro povečavo objektiva. Hitra zaslonka f/1,8 zagotavlja tudi tesno globino polja za bližnje posnetke, da lahko učinkovito zameglite ozadje.

Spektakularna lepota in osupljivost čudovite pokrajine lahko vsakemu fotografu ponudita ogromno. S pravim Canonovim fotoaparatom in objektivi jo boste lahko posneli v vsej njeni veličini.

Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

 • Objektivi RF

  RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

  Majhen in lahek objektiv z izjemno širokokotno povečavo in prilagodljivo goriščno razdaljo 10–18 mm je popoln za potovanja, snemanje vlogov in fotografiranje pokrajine.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6 Mark II

  Kombinacija zmogljivosti in kakovosti slike fotoaparata Canon EOS R6 Mark II vam omogoča, da bo vaša ustvarjalnost zacvetela tako v fotografijah ali videoposnetkih kot tudi dogajanju ali portretih.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Izziv pri fotografiranju pokrajine

  Profesionalna fotografinja Verity Milligan deli svojo izkušnjo fotografiranja pokrajine z dvema lahkima objektivoma.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Najboljši namigi za fotografiranje pokrajine

  Odkrijte fotografske tehnike, ki vam bodo pomagale, da svoje krajinske fotografije povzdignete na višjo raven.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Namigi za fotografiranje morske pokrajine

  Naučite se, kako zajeti osupljive fotografije morske pokrajine z našimi profesionalnimi nasveti za boljše fotografiranje morske pokrajine.

 • POTOVALNI

  Popoln spremljevalec

  Profesionalni fotograf Martin Bissig se je na Šrilanko odpravil s fotoaparatom EOS R10.