OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Uživanje na prostem: 5 tehnik za fotografiranje vode

Od zamegljenih slapov do padajočih kapljic – odkrijte teh pet najboljših namigov za fotografiranje vode.
Majhen slap, ki po skalah pada v reko, teče skozi bujno zelen gozd.

Če iščete sproščujoč oddih od vsakdanjega življenja, voda po vsej verjetnosti ni daleč stran. Mnogi uživajo v pomirjujočih učinkih vode v naravi, pa naj bo to družinsko druženje na plaži ali sprehod po podeželju ob vijugasti reki. Ne glede na to, ali je to val, ki se bo vsak čas zrušil, meglica slapu ali odsev v mirnem jezeru, boste v svojih posnetkih letošnje poletje zagotovo ujeli vodo. Zagotovo se sprašujete, kako posneti privlačne fotografije tako raznolikega in z gibanjem napolnjenega subjekta. Na voljo je veliko ustvarjalnih možnosti za izboljšanje poletnih posnetkov.

S temi petimi tehnikami fotografiranja vode boste svoje slike ponesli na višjo raven, ne glede na to, ali raziskujete v poletnem vremenu ali pa boste subjekte v hladnejših mesecih našli bližje domu.

1. Fotografiranje odsevov v vodi

Moški, ki drži fotoaparat nad glavo, da bi fotografiral pogled na plažo.

Pri zajemanju odseva v kader eksperimentirajte z višino fotoaparata: širok zorni kot ga lahko jasneje prikaže, nizek zorni kot pa vas lahko približa površini za bolj dinamičen pogled.

Fotografija plaže z razgledno točko, ki se odseva v vodi na pesku.

Morda je najbolj fotogenični vidik vode prav njena odsevnost. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP in objektivom Canon RF 24–105 mm f4–7,1 IS STM pri 31 mm, 1 s, f/16 in ISO 100.

Veliko telo stoječe vode je idealno za zajemanje jasnih odsevov, ki so odličen način za dodajanje zanimanja za sicer preprosto pokrajino. Ko ste zunaj, bodite pozorni na vodo. Potoki, ki tečejo mimo vas, vam omogočajo abstraktnejše odsevne učinke, medtem ko lahko nepremična površina luže ustvari mirnejši in bolj zrcalni odsev. Če ste našli, kar ste iskali, poiščite zavetje ali počakajte, da vetrič izgine, preden posnamete fotografijo.

Če fotoaparat nastavite na način prioritete zaslonke (Av), lahko izberete zaslonko, fotoaparat pa samodejno prilagodi hitrost zaklopa za pravilno osvetlitev. Če želite zagotoviti, da bodo tako ospredje kot odsevi v daljavi ostali izostreni, izberite majhno odprtino zaslonke in uporabite kalkulator globine polja (DOF) in hiperfokalne razdalje v aplikaciji Photo Companion. V tem primeru vam lahko pomaga ostrenje s hiperfokalno razdaljo. Gre za to, da najdete najbližjo točko, na katero lahko izostrite, da je hkrati sprejemljivo ostro tudi ozadje.

Namesto majhne odprtine zaslonke lahko poskusite uporabiti večjo odprtino zaslonke, da z zameglitvijo ospredja ali odseva dosežete abstrakten učinek.

2. Kako fotografirati slapove

Preosvetljen slap, ki je zamegljen zaradi premikanja

Za fotografiranje padajoče vode kot osupljive zameglitve zaradi gibanja potrebujete dolgo osvetlitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 850D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3,5–5,6 IS USM pri 64mm, 15 s, f/20 in ISO 100.

Fotograf, ki s fotoaparatom na trinožnem stojalu stoji pred reko s slapom.

Filtri nevtralne gostote (ND) so odlični za blokiranje svetlobe, lahko pa tudi otežijo pogled skozi iskalo. To odpravite tako, da za sestavo in izostritev uporabite način Live View (Ogled v živo) in nato nastavite 2-sekundni samosprožilec, ki preprečuje tresenje fotoaparata.

Ko se boste naslednjič odpravili v hribe in opazili bobneči slap, ki ga želite fotografirati, to kar najbolje izkoristite tako, da v nastavitve fotoaparata dodate filter nevtralne gostote (ND). Filtri ND preprečujejo, da bi svetloba vstopila v fotoaparat v izmerjenih količinah (koraki), kar vam omogoča več nadzora pri izbiri hitrosti zaklopa. Filter ND s 6 koraki je idealen za fotografiranje slapov in je verjetno najboljši vsestranski filter za zameglitev vode. Preden začnete fotografirati, preučite tok slapa in si zapomnite, kje se na dnu peni, saj to območje tvori čudovito zabrisane proge.

Za enostavno nastavitev fotoaparat nastavite na ročni način (M) z dovolj majhno odprtino zaslonke, da zagotovite veliko globino polja in ISO 100, nato pa prilagodite hitrost zaklopa, dokler se merjenje ne zdi pravilno. Namestite filter ND in ustrezno prilagodite hitrost zaklopa. Vsaka stopnja svetlobe, ki jo blokira filter ND, omogoča podvojitev časa osvetlitve. Metoda štetja klikov je lahko priročna za ponovni izračun, saj ima kolesce za hitrost zaklopa dva ali tri klike na korak (odvisno od korakov, ki so nastavljeni v meniju fotoaparata).

3. Kako zgladiti morje

Na plaži s kamenčki ob fotoaparatu in trinožnem stojalu čepi moški.

Združitev fotoaparata s programom Canon Camera Connect omogoča zagon in zaustavitev osvetlitve v načinu žarnice (B) za več minut s telefonom, kar pomeni, da lahko zaklop vklopite za tako dolgo, kot želite.

Posnetek zamegljenega morja ob skalah in sončnem zahodu z dolgo osvetlitvijo

Ko osvetlitev traja pribl. eno minuto, lahko zajamete osupljivo mlečno zameglejnost morja in nežno gibanje v oblakih. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 850D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3,5–5,6 IS USM pri 24 mm, 2,5 s, f/16 in ISO 100.

Sprehod po plaži je eden izmed največjih poletnih užitkov, ki ga boste z veseljem ujeli v objektiv. Medtem ko je ocean ena najbolj spektakularnih naravnih znamenitosti, je lahko razburkana gladina vode na fotografiji včasih videti precej žalostno. Z uporabo zelo dolge osvetlitve za zameglitev gibanja morja lahko penečo se vodo spremenite v svileno gladko površino brez podrobnosti. Če fotografirate podnevi, potrebujete močan filter ND, ki blokira približno 10–16 korakov svetlobe. V polmraku boste morda potrebovali šibkejši filter ND ali pa boste lahko fotografirali tudi povsem brez. Če želite to preizkusiti, se podajte na jutranji sprehod in uživajte v miru, ko boste imeli med fotografiranjem plažo skoraj povsem zase.

4. Kako fotografirati valove, ki se rušijo

Na kamnih ob pljuskajočih valovih čepi moški s fotoaparatom in trinožnim stojalom.

Pri fotografiranju valov je včasih težko ujeti pravi trenutek, zato način pogona fotoaparata nastavite na hitro neprekinjeno fotografiranje in sprožite niz hitrih posnetkov, ko se valovi pričnejo lomiti.

Na obali se majhni valovi lomijo ob kamnih.

Nič ne kaže na veličastno moč vode tako dobro kot val, ki se lomi. Eksperimentirajte z različnimi hitrostmi zaklopa, da boste lahko spreminjali končno podobo slike. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 850D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3,5–5,6 IS USM pri 27 mm, 1/20 s, f/25 in ISO 100.

Če želite zamrzniti dramatično gibanje morja, potrebujete visoko hitrost zaklopa približno 1/500 sekunde. Druga možnost je, da uporabite nižjo hitrost zaklopa, ki k občutku gibanja pripomore tako, da pljuske in kapljice spremeni v eksplozivne zabrisane proge. Fotoaparat nastavite na način prioritete zaklopa (Tv) in hitrost zaklopa z ISO 100 zmanjšajte na približno 1/20 s. Pri tej hitrosti zaklopa je najbolje uporabiti trinožno stojalo, vendar lahko fotografirate iz roke tako dolgo, kot ste lahko pri miru.

Če imate objektiv z IS ali EOS R5 ali R6 s stabilizatorjem slike, vgrajenim v ohišje fotoaparata, in uporabljate širokokotni objektiv, ki sledi "obratno sorazmernemu" splošnemu pravilu, lahko z 20-milimetrskim objektivom iz roke posnamete 1/20-sekundno osvetlitev.

5. Kako zamrzniti vodne kapljice

Moški drži fotoaparat nad skodelico vode ob modrem listu papirja, ko fotografira kapljico, ki brizgne od zgoraj.

Če bliskavico postavite za kos modre acetatne plošče, to na vodi ustvari barvite odseve.

Vodna kapljica pljuskne in ustvari valove.

Makro objektiv, kot je RF 35 mm F1,8 Macro IS STM, s katerim je James posnel to fotografijo, vam omogoča bližnje fotografiranje vodnih kapljic. Predhodno ročno izostrite mesto, kamor bo kapljica padla. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP in objektivom RF 35 mm F1,8 Macro IS STM pri 2 s., f/16 in ISO 100.

Žal vreme ni vedno na naši strani. Če nas pusti na cedilu, lahko fotografiranje vode vadite bližje domu, vodne kapljice pa so lahko videti neverjetne, ko jih pogledate od blizu. Če želite ujeti vodne kapljice, morate uporabiti zunanjo bliskavico, kot je Canon Speedlite EL-100, in fotografirati na temnem mestu. Na ta način lahko uporabite trajanje bliskavice (dolžina rafalov svetlobe), da zamrznete gibanje, ko kapljica zadene površino vode.

Tehniko vadite tako, da nad kozarec vode namestite kapalko ali brizgalko in nastavite bliskavico, ki bo kapljico osvetlila od zadaj. Fotoaparat nastavite na ročni način (M) pri f/8, ISO 100 in s hitrostjo zaklopa približno dve sekundi. Zaženite osvetlitev, spustite vodo in nato ročno sprožite bliskavico, ko kapljica pade na površino, ali pa uporabite daljinski sprožilec za samodejni vklop bliskavice. To je lahko pravi izziv za vaše fotografske spretnosti in tehniko osvetlitve, vendar lahko dosežete izjemne rezultate.

Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki