A view from underwater of encircling trees, with the scene reflected in a mass of bubbles.

Jesenska fotografija

Fotografiranje čarobne jeseni s sveže perspektive

Jeseni nam narava pričara prizore, ki jih ne more preglasiti noben drug letni čas. Pogoste plohe obogatijo barvne odtenke, nežen vetrič poskrbi za ritmične tokove, meglica slika hladne črno-bele prizore, ti pa se odbijajo od močnih barvnih kontrastov jesenskega listja.

"Od vseh letnih časov jesen najbolj stimulira naše čute. Spodbudi vas k razmisleku o življenju," razloži nizozemski fotograf narave in pokrajin Theo Bosboom. "Kljub njenim čarom pa je izjemno težko ustvariti nekaj, kar svet še ni videl." V seriji Jesenski listi je Theo iskal nov način, da bi poudaril najboljše plati tega letnega časa.

Theo redno objavlja svoja dela v revijah National Geographic in BBC Wildlife, poleg tega pa je dvokratni dobitnik nagrade European Wildlife Photographer of the Year (Evropski fotograf narave leta). Po več letih fotografiranja belgijske doline Hoëgne je imel občutek, da je zajel že vse, kar mu je gozd ponujal.

"Ta fotografija zame predstavlja konec jeseni, saj se ob gole veje z meglenim ozadjem oklepa le še nekaj listov. Njena energija je tiha in mirna. Ob njej pomislim na japonske slike – preproste, grafične, polne kontrastov," pove Theo.

"Jeseni je gozd slikovit in čaroben, po nekaj letih pa sem ugotovil, da sem ga zajel v objektiv že z vseh možnih kotov," pripoveduje. "Spraševal sem se "Je to to?" Prav v tistem trenutku je v potok padlo nekaj listov. Opazoval sem, kako jih potok odnaša naprej, kako se vrtinčijo pod slapom ter se ujamejo med veje in skalovje. In takrat sem se domislil, da jih lahko fotografiram pod vodo – tako kot jesen verjetno vidijo ribe."

Čeprav se je zamisel o potovanju jesenskih listov zdela precej enostavna, pa njena uresničitev to vsekakor ni bila. "Takrat je bilo fotografiranje moj hobi," poudari Theo. Nato pa si je za svoj kompaktni model Canon PowerShot G10 priskrbel Canonovo vodotesno ohišje WP-DC28. V gumijastih škornjih in nepremočljivih oblačilih je zakorakal v mrzel potok. Fotoaparat v vodotesnem ohišju je pridržal pod vodo in ga usmeril proti nebu.

"Nisem točno videl, kaj počnem. A vsakič, ko je mimo priplaval list, sem pritisnil na sprožilec in upal na najboljše," nadaljuje s pripovedovanjem. "Večina slik je bila slaba, večkrat sem ponesreči slikal samega sebe, ena od fotografij pa je resnično izstopala [glejte spodaj]. Takrat sem spoznal, da bi iz tega lahko ustvaril projekt, zato sem se odločil za nakup podvodnega ohišja za svoj fotoaparat Canon EOS 5D Mark III [ki ga je nasledil Canon EOS 5D Mark IV]."

The overarching trees are pictured from under the water, with a lone leaf floating on the surface.
"Prikazuje svežo jesensko perspektivo – pogled na pokrajino izpod vodne gladine in list, ki ju ločuje," pove Theo. "Fotografija mi je posebej pri srcu, ker sem jo zajel v prvi sezoni. Ob njej sem dobil navdih, da nadaljujem s tem projektom."

V nekaj jesenih je Theo prerasel iz amaterskega v profesionalnega fotografa, leta 2013 pa dokončno opustil svoj odvetniški poklic. Izpopolnil je svoje tehnike fotografiranja pod vodo. Rad je uporabljal naravno svetlobo, zato je v nasprotju z običajnim fotografiranjem pokrajine največ dela opravil sredi dneva.

"Ko je sonce doseglo najvišjo točko, so bile reke najbolj osvetljene. Bliskavico sem uporabljal redko, razen če je bila reka zelo motna ali pa sem želel osvetliti prizor iz zanimivega kota," doda. "Pri zajemanju pomembnih prizorov v reki sem moral povečati ISO, ker sem pod vodo potreboval več svetlobe. Na srečo večji ISO v Canonu EOS 5D Mark III ni vplival na kakovost slike."

Povezani članki
Shooting the seasons

FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Fotografiranje letnih časov

Ti nasveti Benjamina Hegyija vam bodo pomagali poudariti edinstveno vzdušje posameznega letnega časa.

discover the beauty in the detail

MAKRO FOTOGRAFIJA

Makro fotografija: odkrijte lepoto, ki se skriva v podrobnostih

Fotograf divjih živali Ian Wade deli z nami najkoristnejše nasvete za fotografiranje v načinu makro.

A river flowing through a landscape of mossy rocks, rising steeply on both sides.

NAMIGI IN TEHNIKE

Naučite se pravilne uporabe osvetlitve

Spoznajte, kako lahko prilagodite količino svetlobe v slikah, da pričarate nov slog fotografij.

"Fotografiranje mehurčkov pod vodo me vedno znova očara. V njih se čudovito zrcali pokrajina nad vodo. Mehurčki najpogosteje nastajajo ob slapovih in v hitro tekoči vodi."

Kompozicij si ni mogel ogledati med fotografiranjem, zato se je Theo zanašal na poskuse in napake. Zavedal se je, da nekateri koraki lahko izboljšajo njegove rezultate. "Vedno rad fotografiram v načinu prednosti zaslonke, saj mi zagotavlja, da bo fotoaparat uporabil najprimernejšo hitrost zaklopa. Zato se lahko poigram z globino polja. Ta je pomembna za fotografiranje pokrajin in zajemanje mnogih podrobnosti," nam razloži Theo.

"Pod vodo večje globine polja nisem potreboval, zato sem lahko pustil zaslonko široko odprto in si s tem zagotovil več svetlobe. Zanašal sem se na samodejno ostrenje, ki je bilo pri mojem delu obvezno, naučil pa sem se tudi, da se moram subjektu čim bolj približati, zlasti v motni vodi. Spoznal sem tudi, da s širokokotnim objektivom dosežem najboljše rezultate."

"Ta je moja najljubša iz celotne zbirke. Fotoaparat sem držal na dnu potoka, da sem ga lahko dlje časa obdržal pri miru. Uporabil sem dolg čas zaklopa – tretjino sekunde – zato je listje ostalo izostreno, voda nad njim pa je bila v gibanju. Čudovito prikazuje moje dojemanje jeseni: pretočnost, življenjski krog," razlaga Theo.

Za vse tiste, ki se še niste pripravljeni potopiti v globine fotografije, je na voljo tudi ogromno priložnosti za fotografiranje prizorov nad vodo, ki bodo potešili vaše jesenske apetite. "Ljudje pogosto iščejo epske prizore pokrajine in čakajo ure in ure na "popolno" svetlobo, sam pa se raje osredotočam na podrobnosti, ki premorejo ravno toliko, če ne še več, neverjetnih čudes." Odpadlo listje, storži, pisani gozdni plodovi in gobe so idealni jesenski subjekti ter manj odvisni od dobre osvetlitve in vremena. "Ozrite se na tla in kaj hitro boste opazili številne zanimivosti – oglejte si jih še podrobneje in vaše možnosti bodo postale neomejene."

Beseda "podrobnosti" pooseblja ideje makro fotografije – številni kompaktni fotoaparati imajo dobre makro zmogljivosti – Theo pa se želi predvsem osredotočiti na določen vidik prizora in ne na celotno sliko. "Z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM se rad osredotočim na določen prizor, na primer na del drevesa. Nato povečam ali zmanjšam želeni kader, da ujamem le tisti del, ki ga želim," razloži. "Enako lahko storite s kompaktnim fotoaparatom – izkoristite, kar imate na voljo."

"To je ena od mojih prvih fotografij, ki pripoveduje zgodbo o tem gorskem potoku," razloži Theo. "Gre za klasično, brezčasno pokrajino, fotografirano nad vodno gladino. Obenem pa označuje točko, na kateri sem dosegel vse, kar sem lahko med fotografiranjem točno te reke v gozdu v točno tem slogu. Na tej točki sem se vprašal "Kako naprej?". Obožujem sivo, megleno jutranjo svetlobo. Kompozicija je sestavljena iz odpadlega listja, vodni tokovi, praproti, obrežje in breze pa v sliki ustvarjajo ravnotežje."

Ta isti nasvet se nanaša tudi na vreme, saj Theo fotografira tudi v manj idealnih vremenskih pogojih. Njegovo mnenje je, da pojem slabega vremena v fotografiranju narave preprosto ne obstaja – obstajajo samo neprimerna oblačila (ali pomanjkljiva zaščita za fotoaparat – vsi fotoaparati niso enako odporni na vremenske vplive, zato je naložba v primeren dežni plašč in sončno zaslonko vredna razmisleka). Dodaja: "Pametno je preveriti vremensko napoved in se pripraviti vnaprej. Prav vsako vreme ponuja nove priložnosti – pripravljeni morate biti stopiti izven okvirjev. Po dežju so barve intenzivnejše. Vetrovno vreme lahko otežuje dolge osvetlitve, ko poskušate ujeti v objektiv izostrene slike listja ali druge premikajoče se subjekte, lahko pa zgodbo obrnete sebi v prid in z njihovim gibanjem ustvarite bolj impresionistične slike. Megleni pogoji ustvarjajo odlično vzdušje. Potem pa pridejo na vrsto tista čudovita jutra, ko se lahko poigrate z meglo, roso in zastrto svetlobo. Nisem dovolj potrpežljiv, da bi čakal na "pravo" svetlobo. Kadar svetloba ni primerna za fotografiranje določene stvari, preprosto poiščem druge prizore."

"To fotografijo sem posnel nad gladino majhnega obrežja s čudovitimi jesenskimi barvami, uporabil pa sem enako tehniko kot pri nekaterih slikah, ki so bile posnete pod vodo. Da bi ujel pravo perspektivo, sem se odplazil pod drevo in usmeril širokokotni objektiv v nebo," pove Theo. "Všeč mi je močan kontrast z meglenim, golim gozdom, kjer so okoliška drevesa že odvrgla svoje listje."

Čeprav je Theo velik ljubitelj jeseni, se strinja, da so prehodna obdobja prav tako polna ustvarjalnih priložnosti. "Fotografirajte stvari, kot so odcvetele poletne cvetlice, ki kukajo skozi odpadlo listje. Ali pa počakajte na prvi sneg – ko se pomeša z živimi jesenskimi barvami, pričara čudovito mešanico letnih časov," pove Theo.

"Take fotografije pogosto nastanejo, ko iščem zanimive vzorce, podrobnosti in ritem," pove Theo. "Všeč mi je razporeditev listov in tiste nekaj pene. Posnel sem jo na plitkem delu počasne reke. Na njej je lepa zbirka raznovrstnih listov, v različnih barvah in oblikah."

Theov projekt Jesensko listje je bil predstavljen širokemu občinstvu, z eno od fotografij iz tega projekta pa je leta 2013 prejel nagrado za drugo mesto v kategoriji Creative Visions (Ustvarjalni pogled) na tekmovanju Wildlife Photographer of the Year (Fotograf divjih živali leta). Ker je na družabnih medijih toliko nadobudnih fotografov, kot je listja v gozdu, je pomembno, da v svojem delu najdeš svežo perspektivo. Le tako lahko izstopaš iz množice. "Lahko potuješ v tuje dežele in snemaš čudovite fotografije, a večina urednikov ne bo mignila s prstom, če jim ne ponudiš nečesa povsem novega," razloži. "Dobro premislite, kaj lahko dodate k že znanim načinom ustvarjanja.'"

Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe