A close-up of a snail on a leaf. Taken on a Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens.

MAKROFOTOGRAFIJA

Kako posneti jesenske fotografije v načinu makro

Fotografiranje od blizu je bistvo makrofotografije. Poudari teksture, ki jih človeško oko ne zazna, in prikaže lepoto, ki se skriva v podrobnostih. Če se želite preizkusiti v makrofotografiji, vam ni treba oditi daleč. Povsem vsakdanji predmeti dobijo čisto novo podobo, če jih pogledamo od blizu, zato sta lahko tudi vaš vrt in bližnji park izvrstni preizkusni mesti.

1. Katero opremo potrebujete za makrofotografiranje?

Izostritve od blizu so sposobni številni objektivi, vendar samo makro objektivi omogočajo povečavo vsaj v naravni velikosti (1 : 1). To pomeni, da je slika na tipalu, ko fotoaparat namestite na najmanjšo razdaljo ostrenja, iste velikosti kot subjekt.

Ti objektivi imajo zelo kratko najmanjšo razdaljo ostrenja, kar pomeni, da se lahko pri zajemanju fotografij majhnih subjektov zelo približate. Objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM omogoča na primer izostritev vse do razdalje 3 cm. Ta objektiv ima vgrajeno tudi pametno osvetlitev LED Macro Lite, s katero se odpravi senca na subjektu, ki jo ustvarite s fotoaparatom. Če imate fotoaparat serije EOS M, na primer Canon EOS M50 ali Canon EOS M6 Mark II, ima objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM vgrajeno isto funkcijo Macro Lite.

A Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens and a tripod lie on long grass.

Če želite pred nakupom posebnega objektiva preizkusiti makrofotografijo, je na voljo nekaj dodatne opreme, ki omogoča izboljšanje povečave običajnih objektivov. Če na primer na hrbtno stran združljivega objektiva namestite Canonov podaljševalni obroček EF 25 II ali EF 12 II, boste lahko izostrili na krajši razdalji kot običajno. Podobne rezultate boste dobili tudi, če na sprednji navoj objektiva namestite predlečo Canon 250D 58mm ali Canon 500D 77mm.

Ne glede na to, kako se boste lotili makrofotografiranja, se bodo povečali tudi učinki tresenja fotoaparata med fotografiranjem subjekta od blizu, zato boste s stabilizacijo svoje opreme s stativom ali podobno podporo lahko dosegali ostrejše rezultate.

2. Kako izbrati način za makrofotografiranje?

Številni fotoaparati EOS vsebujejo namenski način za fotografiranje od blizu, vendar pa je za večji ustvarjalni nadzor bolje, če fotoaparat nastavite na način Av (prioriteta zaslonke) ali M (ročni način). Pri obeh načinih lahko izberete nastavitev zaslonke, kar pomembno vpliva na videz makrofotografije in njeno osvetlitev.

Prioriteta zaslonke je najenostavnejši način za začetnike, saj fotoaparat za ustvarjanje uravnotežene osvetlitve z izbrano zaslonko samodejno nastavi hitrost zaklopa. Ko ste pripravljeni, da popolnoma prevzamete nadzor nad nastavitvami, fotoaparat preklopite na ročni način.

3. Prednosti uporabljene opreme (fotoaparat EOS 77D + objektiv 35mm f/2.8 Macro)

Makro objektiv in Canonov fotoaparat EOS 77D s tipalom, ki ima ločljivost 24,2 milijona slikovnih pik, omogočata zajem drobnih dlak na nožicah te muhe in njenih velikih rdečih oči z neverjetno podrobnostjo.

Fotoaparat Canon EOS 77D je odlična izbira za makrofotografiranje. Njegovo tipalo CMOS s 24,2 milijoni slikovnih pik omogoča zajem neverjetnih podrobnosti, njegov vrtljivi zaslon na dotik pa omogoča enostavno fotografiranje pod neobičajnimi koti, kot je na primer posnetek iz "deževnikove perspektive" čisto pri tleh.

Če želite kar najbolje izkoristiti izboljšanje podrobnosti z makro objektivom in tipalom CMOS, je pomembno, da fotoaparata med osvetlitvijo na premikate. Že majhni tresljaji lahko vplivajo na kakovost fotografije, zato razmislite o zajemu fotografij s samosprožilcem, kadar je fotoaparat pritrjen na stativ. Objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM ima stabilizacijo slike, kar je odlično pri fotografiranju v gibanju, vendar pa stabilizacije slike ob pritrditvi na stativ ne pozabite izklopiti, saj ima lahko vgrajeni mehanizem za izravnavo gibanja ob nezaznavanju premikov nasprotni učinek. (Nekateri objektivi nimajo funkcije zaznavanja stativa, zato je funkcijo stabilizacije slike varneje ročno izklopiti, zlasti med daljšimi osvetlitvami.)

Če želite še dodatno zmanjšati tresljaje, lahko v glavnem meniju vklopite funkcijo fotoaparata za zaklepanje zrcala ali fotoaparat nastavite na način Live View, tako da se položaj zrcala samodejno zaklene. Za upravljanje fotoaparata na daljavo z aplikacijo Canon Camera Connect prek pametnega telefona ali tabličnega računalnika pa lahko izkoristite tudi brezžično povezavo fotoaparata Canon EOS 77D.

4. Zaslonka

Povezani članki
See glorious autumn through fresh eyes

JESENSKA FOTOGRAFIJA

Ozrite se v veličastno jesen s svežim pogledom

Fotograf narave Theo Bosboom deli svoje skrivnosti o fotografiranju veličastne jeseni iz edinstvene perspektive.

How to capture nature in the city

FOTOGRAFIRANJE NARAVE

Kako fotografirati naravo v mestu

Ossi Saarinen je z nami delil najboljše nastavitve fotoaparata in ustvarjalne tehnike za fotografiranje narave v urbanem okolju.

Macro photography how-to

MAKROFOTOGRAFIJA

Navodila za makrofotografiranje

S temi navodili za fotografiranje od blizu se poučite o tem, kako začeti.

Nizka vednost f pomeni, da je polž izostren, ozadje pa je nežno zamegljeno.

Izbira zaslonke vpliva na globinsko ostrino: kolikšen del subjekta, ki ga fotografirate v načinu makro, je izostren. Nizke vrednosti f, na primer f/2,8 in f/4, ustvarjajo plitvo globinsko ostrino (le majhno območje je dobro izostreno), medtem ko visoke vrednosti f, na primer f/11 in f/16, omogočajo večjo globinsko ostrino (izostren je večji del subjekta).

Pri fotografiranju od blizu lahko tudi velika globinska ostrina meri zgolj nekaj milimetrov, zato pri izostritvi ni prostora za napake. Ozadje verjetno ne bo izostreno v nobenem primeru, vendar boste lahko z uporabo manjše zaslonke (visoka vrednost f) izostrili večji del subjekta, medtem ko boste z večjo zaslonsko (nizka vrednost f) izostrili manjši del subjekta, preostanek pa bo ostal neizostren.

5. Hitrost zaklopa

Majhna globinska ostrina pri tej odprtosti zaslonke ustvari zelo ozko območje ostrenja, kar povzroči, da so določena področja na listu neizostrena.

Ob spremembi zaslonke se mora za ohranitev stalne osvetlitve spremeniti hitrost zaklopa ali ISO. Sprememba ISO pa lahko vpliva na kakovost fotografije, zato je pred spremembo ISO dobro, če zaslonko in hitrost zaklopa nastavite tako, da bosta ustrezali vašemu ustvarjalnemu namenu.

Način delovanja: z večanjem vrednosti f se velikost zaslonke v objektivu zmanjšuje. Zato v fotoaparat vstopi manjša količina svetlobe in hitrost zaklopa se mora upočasniti, da fotografija ne bo pretemna. Če se odločite za nižjo vrednost f, se velikost zaslonke v objektivu poveča in hitrost zaklopa se mora povečati, da fotografija ne bo presvetla.

Morda se zdi čudno, da z nastavitvijo nizke vrednosti f, kot je f/4, dobite veliko zaslonko, z visoko vrednostjo f, kot je f/16, pa dobite majhno zaslonko, vendar bo morda lažje, če na vrednosti gledate kot na ulomke: 1/4 je večja od 1/16.

Zgornja fotografija je bila narejena z zaslonko f/2,8, kar je najnižja nastavitev zaslonke v objektivu Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM. Kot lahko vidite, plitva globinska ostrina pri tej nastavitvi zaslonke ustvari manjše območje ostrenja in lepo zameglitev ozadja.

6. Občutljivost ISO

S prilagajanjem občutljivosti ISO lahko združite manjše zaslonke in večje hitrosti zaklopa.

Za najboljšo kakovost fotografij poskusite uporabiti nizke nastavitve ISO, na primer ISO 100, ISO 200 ali ISO 400. Pri taki občutljivosti lahko hitrost zaklopa postane prenizka, da bi lahko z majhno zaslonko ali pri šibki svetlobi dobili jasno fotografijo.

S povečanjem občutljivosti ISO boste sicer lahko uporabili višje hitrosti zaklopa, vendar lahko to privede do večjega šuma na fotografiji – digitalne ustreznice zrnatosti filma. Za zmanjšanje šuma lahko povečate nastavitev funkcije fotoaparata za zmanjševanje šuma pri visokih hitrostih ISO. To možnost fotoaparata najdete v rdečem meniju za fotografiranje.

7. Bodite ustvarjalni

Pri taki nastavitvi zaslonke (f/2,8) je bambusovo steblo izostreno, ozadje pa je zamegljeno.

Ena od prednosti makrofotografije je, da lahko osupljive fotografije ustvarite kar na lastnem dvorišču. Vsakdanji predmeti postanejo nadvse zanimivi subjekti, ko jih predstavite v novi luči, pri fotografiranju pa lahko svobodno spreminjate nastavitve fotoaparata.

Najpreprostejši način za eksperimentiranje je spreminjanje nastavitev zaslonke. V zgornjem primeru je zaslonka nastavljena na f/2,8. Ta fotografija ima mehko in zamegljeno ozadje, vendar pa je palica bambusa v ospredju popolnoma izostrena.

Če zmanjšate velikost zaslonke, lahko vidite več podrobnosti iz ozadja.

Ta fotografija (zgoraj) je bila narejena z velikostjo zaslonke f/5. V primerjavi s fotografijo, ki je bila narejena z velikostjo zaslonke f/2,8, je na tej fotografiji vidnih več podrobnosti iz ozadja.

Dodatno zmanjšanje zaslonke pomeni, da je zdaj mogoče videti veliko več podrobnosti iz ozadja.

Zgornja fotografija pa je bila narejena z manjšo velikostjo zaslonke f/8. Osvetlitev je podobna kot pri preostalih fotografijah, vendar je razkritih veliko podrobnosti iz ozadja. To kaže, kako so v svetu makrofotografije pomembne že majhne prilagoditve.

Jesen je pravi čas za ukvarjanje z makrofotografijo. Ko se zelenje obarva v rjave odtenke in se narava pripravlja na zimski čas, boste odkrili lepoto, ki se skriva v podrobnostih. Odpravite se v naravo in si oglejte podrobnosti.


Avtorja: Ian Wade in Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike