DOMAČI PROJEKTI

Iskanje navdiha v vsakdanu pri fotografiranju portretov doma

Michaela Efford razkriva svoje najboljše nasvete za fotografiranje vpadljivih portretov v lastni dnevni sobi.
Ženska s sponkami v obliki metuljčkov v laseh pripenja dodatne sponke v obliki metuljčkov na vrvice, ki visijo s srebrnega droga.

Poklicna portretna in modna fotografinja, vzhajajoča zvezda TikToka in navdušena instagramerka Michaela Efford je na družbenih omrežjih pridobila številne sledilce z vsega sveta. Med drugim je uspela tudi zaradi poučnih videoposnetkov, v katerih lahko ustvarjalni navdih in napotke najdejo tudi fotografi z obširnim strokovnim znanjem.

Kot mnogi med nami se je tudi Michaela med splošnim zaprtjem javnega življenja počutila nekoliko utesnjeno, zato je svojo ustvarjalnost želela sprostiti na nove načine. Omejitve, ki so doletele njeno delo, je obrnila v svoj prid, uporabila vsakdanje predmete in različne lokacije v lastnem domu, ter tako med preživljanjem časa doma posnela ustvarjalne fotografije.

"Razmišljala sem o tem, kako bi lahko doma ustvarila pravljične fotografije in kako bi lahko eksperimentirala z osvetlitvijo," nam razloži. "Kot navdih mi je služilo družbeno omrežje Pinterest, kjer drugi fotografi objavljajo slike, kakršne sem želela posneti tudi sama. Tudi glasbeni videospoti so odličen vir ustvarjalnih idej."

V nadaljevanju je nekaj njenih najboljših nasvetov in trikov za fotografiranje ustvarjalnih portretov doma.

1. Pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot

Pri fotografiranju doma je pogosto največji izziv dobiti izvirne zamisli. "Običajno si skušam predstavljati, kako naj bi bil končni posnetek videti," pove Michaela. "Razmišljam o ustreznih barvnih kombinacijah, materialih, ki jih želim uporabiti, in o tem, ali naj v fotografijo vključim ozadje. Rada uporabljam nenavadne materiale, kot sta steklo in aluminijasta folija."

Michaela doda, da se fotografiranja vedno loti z določeno zamislijo, ki pa se je ne drži vedno. Drugim svetuje, naj bodo med fotografiranjem pripravljeni spremeniti načrte in razmišljati zunaj ustaljenih okvirjev. "Niti pri fotografiranju doma ne dovolim, da bi me omejevale štiri stene. Različni prostori v lastnem domu so lahko na fotografijah videti različno in dajejo drugačen vtis, zato bi vsem svetovala, naj ne fotografirajo samo v enem prostoru."

Portret nasmejane mlade ženske pred rožnatim ozadjem. Papirnati metulji okoli njene glave in kot okraski v njenih laseh.

Eksperimentiranje se obrestuje. Ta portret ima pravljičen videz, ki je bil ustvarjen na samem snemanju in ne v postprodukciji. Učinek so ustvarili z enostavnim raztezanjem celofana okrog objektiva. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 67 mm, 1/160 s, f/3.5 in ISO 320.

Portret mlade ženske, ki stoji pred zelenim ozadjem. Papirnati metulji okoli njene glave in kot okraski v njenih laseh.

Na tej fotografiji je Michaela uporabila enako postavitev, vendar je spremenila vzdušje fotografije z drugačno barvo ozadja in pozo. "Ustvarjalnost pride do izraza tako pri obdelavi slik kot med samim fotografiranjem," doda. "Pri splošnem kontrastu se rada poigravam z ravnmi črnin in belin, s čimer tudi poudarim barvo, da fotografije bolj izstopajo." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 67 mm, 1/160 s, f/3.5 in ISO 320.

Drugim fotografom priporoča, naj se pri izbiranju koncepta za fotografijo osredotočijo na vzdušje, ki ga želijo ustvariti. "Pinterest je priročen za iskanje alternativnih slogov in pogosto izdelam manjšo razpoloženjsko tablo, s katero lažje izberem rekvizite, materiale in barve, ki jih želim uporabiti," še razloži. "Treba je biti prilagodljiv in odprt za alternativne rešitve, ne pa se držati strogih okvirjev."

2. Poiščite navdih v vsakdanu

Portret mlade ženske, ki si ovija lase okoli prsta in napihuje žvečilni gumi.

"Želela sem pokazati, da lahko s poljubnim rekvizitom prikažete nekaj povsem drugega," pojasni zvezda TikToka Michaela Efford, ko govori o presenetljivem samoportretu, ki ga je posnela med zaprtjem javnega življenja. "Videti je kot rožnat žvečilni gumi, toda v resnici gre za napol napihnjen balon." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je zdaj nadomestil fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 24 mm, 1/100 s, f/2.8 in ISO 400. © Michaela Efford

Portret mlade ženske, ki drži šop sončnic. Na sebi ima obleko z vzorcem marjetic in stoji pred modrim ozadjem, prekritim z oblaki s cvetlicami.

Ta portret je navdihnila Michaelina obleka z vzorcem marjetic. "Kupila sem si obleko in tako sem dobila zamisel za cvetlično tematiko fotografije," pojasni. "Ozadje z oblaki sem izdelala iz poliestra in ga prilepila na karton, nato pa oblačke okrasila z drobnimi marjeticami." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 26 mm, 1/125 s, f/3.2 in ISO 640. © Michaela Efford

Ko je bila prisiljena biti doma, je Michaela ugotovila, da lahko s predmeti in prostori ter nekaj ustvarjalnega čuta v lastnem okolju ustvari studio. "V domačem okolju imam nekaj čudovitih predmetov in okraskov, ki sem jih pred splošnim zaprtjem javnega življenja imela za samoumevne," še doda. "Ker sem jih gledala vsak dan, so postali skoraj nevidni. Ko sem ostala doma, sem jih videla v povsem novi luči in začela razmišljati o tem, kako bi jih lahko na ustvarjalen način vključila v svoje fotografije."

3. Osvetlitev in lokacija

Mlada ženska strmi v fotoaparat. Ima očala z modrim osvetljenim obrisom in rožnato lasuljo, neposredno za njo pa je krog modre svetlobe.

"Ni ga čez dober rekvizit," pravi Michaela. "Kupila sem ta osvetljena očala in takoj, ko sem si jih nadela, sem se počutila kot lik v znanstvenofantastičnem filmu, kar je nato narekovalo temo fotografij. Vzdušje je poudarjeno z aluminijasto folijo v ozadju." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 70 mm, 1/160 s, f/3.5 in ISO 640. © Michaela Efford

Mlada ženska nagiba glavo vstran in jo naslanja na dlan ter strmi v kozarec vode z dvema digitalno dodanima zlatima ribicama, ki je pred njo.

"To fotografijo sem posnela na lastnem vrtu, v ozadju pa sem svetlobo razpršila z rjuho," razloži Michaela. "Kot glavni rekvizit mi je služil kozarec vode. Sprva sem pri fotografiranju skušala zamegliti svoj obraz, na koncu pa sem se odločila digitalno dodati ribici v kozarcu, saj se mi je zdelo, da je na prvotni fotografiji primanjkovalo izvirnosti." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 33 mm, 1/1000 s, f/3.2 in ISO 100. © Michaela Efford

Michaela je trdno prepričana v to, da je bistvo dobre fotografije kakovost svetlobe. Večino domačih fotografij posnamem v dnevni sobi ali spalnici, saj je tam zjutraj najboljša svetloba, toda drugi prostori se bolje obnesejo ob drugih urah dneva," nam pojasni. Če fotografirate doma, si oglejte te nasvete za pripravo lastnega domačega studia.

Pri avtoportretih in videoposnetkih, ki jih objavlja na TikToku, se Michaela raje odloča za doprsne posnetke. "Poziranje v različnih položajih za fotografije celega telesa, je lahko nerodno, saj imamo veliko udov, ki jih je treba postaviti v primerne položaje. Poleg tega se mi zdijo bližnji posnetki zanimivejši," še doda.

"Pri samoportretih uporabljam daljinski upravljalnik ali samosprožilec fotoaparata. Veliko novejših fotoaparatov Canon ima vrtljive zaslone, ki so odlični za fotografiranje samega sebe. Če fotografiram koga drugega, vseeno pogosto začnem s samoportretom, da najdem najustreznejšo osvetlitev in kombinacijo rekvizitov ter ozadja, kar mi služi za izhodišče."

4. Izberite pravo opremo

Fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV, trinožni stativ in različni pisarniški predmeti na mizi.

Michaela pri fotografiranju uporablja različna orodja, tehnike in opremo. "Slike lahko nosijo zgovorna sporočila, zato se ne bojte prek fotografij izraziti, kar vam leži na duši," pove.

Ženska v beli obleki s papirnatimi metulji v laseh in prek ust.

Michaela je za končni izdelek poleg opreme uporabila tudi rekvizite in preproste gospodinjske predmete, kot je na primer prozorna plastična folija. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 67 mm, 1/160 s, f/3.5 in ISO 320.

Michaela fotografira s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV. V fotoaparate EOS serije 5D se je zaljubila že na začetku svoje fotografske poti. "Zdaj me resnično mika brezzrcalni fotoaparat Canon EOS R6. Videla sem, da so ga fotografi uporabljali na tednu mode. Je kompakten in lahek in videla sem, da lahko posname spektakularne fotografije in videoposnetke."

Toda za odlične fotografije vam ni treba seči globoko v žep, da bi kupili fotoaparat polnega formata. Tako fotoaparat Canon EOS M50 Mark II z izmenljivim objektivom kot tudi kompaktni fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III sta sposobna posneti vrhunske fotografije in videoposnetke v ločljivosti 4K UHD.

"Fotoaparatom Canon popolnoma zaupam, saj mi je všeč njihova obdelava barv," nadaljuje Michaela. "To je nekaj, na kar sem bila še posebej pozorna pred nakupom in zdaj se mi v poklicu resnično obrestuje. Moja izbira pri portretnih objektivih sta Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM in EF 35mm f/1.4L II USM. Naravna perspektiva resnično ustreza mojemu načinu fotografiranja, široka odprtost zaslonke pa mi omogoča odličen nadzor nad globinsko ostrino."

Michaela se veseli, da bo lahko preizkusila objektiv Canon RF 35mm F1,8 IS Macro STM. Ima podobno kompaktno ohišje kot fotoaparata Canon EOS RP in EOS R6, hkrati pa omogoča izjemno kakovostne fotografije in vsestransko uporabnost. Poleg tega je opremljen s hibridnim optičnim stabilizatorjem slike in vsestransko uporabno 0,5-kratno makro povečavo za posnetke iz izjemne bližine.

5. Sodelovanje in deljenje

Ženska s svetlo modrim senčilom in dragulji v obliki solz v živo modri vodi. Vidite lahko samo njeno glavo in roki.

Fotografija s snemanja za enega od Michaelinih naročnikov. "Vodi smo dodali modro barvilo, da bi bila bolj žive barve," pove. "Barva je lahko ključni sestavni element. Razmislite o kombinacijah barv in ne o tem, koliko morate zapraviti za razkošne rekvizite." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 63 mm, 1/125 s, f/3.2 in ISO 320. © Michaela Efford

Mlada svetlolaska pred puhastim rožnatim ozadjem, oblečena v oprijeto lila majico, z rožnatim telefonom ob ušesu, se pretvarja, da je šokirana.

"Želeli smo ustvariti izjemno punčkast slog pop glasbe iz 90. let," razloži Michaela, ko opisuje to vpadljivo fotografijo, ki jo je posnela v okviru modnega fotografiranja maja 2021. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 61 mm, 1/160 s, f/8 in ISO 125. © Michaela Efford

Če fotografirate portrete prijatelja/prijateljice, vam Michaela priporoča, da mu/ji poveste, kako naj pozirajo. "Govorica telesa mi gre bolje od rok kot besede z jezika, zato namesto dajanja navodil raje pokažem, kakšen položaj naj subjekti zavzamejo pri poziranju," še doda. "To je bolj naravno in interaktivno. Zelo pomembno je, da se ljudje počutijo čim bolj naravno in udobno."

"Ko snemam videoposnetke za TikTok, vedno skušam posneti nekaj posnetkov iz zakulisja, ki jih pozneje dodam pri končni montaži. Ti posnetki pripomorejo k temu, da je videoposnetek zanimivejši, in ljudje si pogosto z veseljem ogledajo, kako končni videoposnetek nastane."

Če eksperimentirate s fotografiranjem portretov, boste odkrili svoj slog. "Bodite samozavestni in se izražajte brez strahu," sporoča Michaela. "Navdih lahko najdete pri drugih fotografih, ko pa razvijate lasten slog, mu ostanite zvesti in bodite ponosni na izvirnost."


Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najboljša osnovna oprema za portrete

  Fotoaparati in objektivi za vse vrste portretnih fotografij.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ponesite selfije na višjo raven

  Zvezda TikToka Nina Collins pojasnjuje, kako posneti ustvarjalne avtoportrete doma.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Postavite svoj domači studio

  Odkrijte načine ustvarjanja z bliskavico in kako lahko tudi brez drage opreme posnamete osupljive portrete.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjanje abstraktnih portretov

  Preizkusite različne osvetlitve, slikanje s svetlobo, igre senc in še več.