FOTOGRAFIRANJE PORTRETOV

Portretni fotoaparati in objektivi za vsako priložnost

S Canonovo osnovno opremo za fotografiranje portretov ujemite lepoto in značaj subjekta, od dojenčkov in hišnih ljubljenčkov do modnih in družinskih skupin.
Prirezana fotografija otroka, ki dviguje glavo s puhaste odeje in gleda v eno smer, je posneta s fotoaparatom Canon EOS R10.

Najboljši fotoaparat za portretno fotografijo je tisti, ki vaši ustvarjalnosti pušča prosto pot, ne glede na to, ali fotografirate novorojenčka, družinskega ljubljenčka ali zanimivega neznanca na ulici. Pri portretni fotografiji vam mora oprema pomagati zajeti osebnost, značaj in lepoto osebe in tako dopolnjuje vašo vizijo, vendar vas nikoli ne ovira.

Pri izbiri fotoaparata za portretne fotografije je treba upoštevati različne stvari, pogosto pa je prava izbira odvisna od vrste portretov, ki jih fotografirate. Ne skrbite, saj obstaja Canonov fotoaparat, ki je primeren za vse okoliščine. Fotoaparate lahko združite z odličnimi objektivi, s katerim lahko vsakič posnamete najboljše portrete.

Portreti novorojenčkov in fotografije dojenčkov

Na fotografiji, posneti s fotoaparatom Canon EOS R10, otrok gleda fotoaparat prek rame odrasle osebe, v ozadju pa so osvetljene zameglitve ozadja.

Fotoaparat Canon EOS R10 je popoln za nove starše, ki želijo preprost fotoaparat, ki omogoča zajemanje čudovitih posnetkov z malo truda. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/25 s, f/4,0 in ISO 640. © Mark Fensome

Z elektronskim zaklopom, ki omogoča popolnoma tiho fotografiranje, so Canonovi brezzrcalni fotoaparati popolni za portrete dojenčkov, pri čemer je tišina pogosto ključnega pomena. Lahek fotoaparat Canon EOS R10 tehta samo 429 g in je odlična izbira. Ko je treba, je tih, da ne zmoti dojenčka, ter ima tudi namenski način za portrete, ki izboljša mehkobo kožnih odtenkov in nežnih las. Poigravajte se z ustvarjalnimi filtri, vključno z enobarvnim filtrom, ki poudari naravno teksturo kože, medtem ko pametno samodejno ostrenje z zaznavanjem oči zagotavlja, da ste vedno popolnoma izostreni.

Pomembna je tudi izbira pravega objektiva, zato priporočamo, da fotoaparat EOS R10 združite z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM. Tihi motor za ostrenje STM ne bo zbudil otroka, izjemno široka največja vrednost zaslonke f/1,8 pa omogoča dovolj svetlobe za popolno osvetljene portrete, tudi v slabo osvetljenih spalnicah. Široka najširša zaslonka omogoča tudi fotografiranje z izjemno tanko globino polja, kar ustvari čudovit učinek zameglitve.

Družinski portreti

Na fotografiji, posneti s fotoaparatom Canon EOS RP, par za roke dviguje nasmejanega otroka v listnatem gozdu. 

Z vrtljivim zaslonom na dotik, časovnikom in preprosto integracijo s programom Canon Camera Connect, ki omogoča upravljanje fotoaparata s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom, je fotoaparat EOS RP popoln za skupinske portrete celotne družine. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/640 s, f/1,8 in ISO 800. © Valéria Fazekas

Fotoaparat Canon EOS RP s sledenjem obrazu in samodejnim ostrenjem oči zagotavlja, da so vaši bližnji vedno izjemno izostreni, zato je popoln za fotografiranje skupinskih portretov tudi največjih družin. Tipalo CMOS polne velikosti zagotavlja tudi veliko vidno polje, ki je popolno za okvirjanje skupinskih posnetkov, hkrati pa omogoča visoko stopnjo nadzora nad globino polja za umetniške portrete posameznikov. Družinski fotografi bodo želeli uporabljati tudi način za skupinsko fotografijo, kjer fotoaparat EOS RP samodejno prilagodi globino polja, da bodo vsi izostreni, ne glede na to, ali so spredaj ali zadaj.

Ko je družinsko praznovanje v polnem zamahu, združite fotoaparat EOS RP z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Ta objektiv je dovolj majhen, da vas ne preusmerja pozornosti, zato lahko posnamete spontane trenutke, s svetlo največjo zaslonko f/1,8 pa lahko fotografije posnamete tudi pri šibki svetlobi. Široka goriščna razdalja 24 mm je popolna, da v kader vključite vse sorodnike, ne da bi pri tem popačili izjemno širok objektiv. Če pa imate raje posnetke od blizu, lahko z njegovo možnostjo makro zajamete vse najmanjše podrobnosti.

Če želite posneti popolnoma spontane fotografije, je fotoaparat Canon PowerShot PX tudi odlična izbira. Ta pametni fotoaparat, ki je diskretno postavljen na mizo ali pult v skupnem prostoru, bo posnel dokumentarne fotografije vsakodnevnih dejavnosti, ne da bi zmotili dogajanje, saj pametno sledi subjektom in uokviri posnetke. Slike, ki ste jih posneli s fotoaparatom, si lahko ogledate tako, da vzpostavite brezžično povezavo s programom Canon Connect za fotoaparat Mini PTZ, ki vam celo predlaga najboljše kadre. S fotoaparatom Canon PowerShot PX lahko snemate tudi kratke videoposnetke polne visoke ločljivosti, ki jih lahko tudi prenesete prek programa.

Modni in lepotni portreti

Modna fotografija, posneta s fotoaparatom Canon EOS R, prikazuje model v kimonu podobni obleki, ki si ob obrazu drži palmove liste in veje.

Za modne in lepotne fotografe je pomembno, da vsakič posnamejo popolne slike modelov in izdelke, ki jih fotografirajo. Fotoaparat Canon EOS R z zaznavanjem obraza in oči zagotavlja, da ne boste izgubili izostrenosti in vedno posnamete izjemno jasne portrete. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/160 s, f/1,4 in ISO 160. © Guia Besana – Canonova ambasadorka

Če želite, da modni in lepotni portreti izstopajo na družbenih omrežjih, lahko fotoaparat Canon EOS R zajame vse podrobnosti v izjemni ločljivosti, saj ima tipalo CMOS s 33,3 milijona slikovnih pik, ki zagotavlja slike visoke ločljivosti. Fotoaparat EOS R s samodejnim ostrenjem do EV –6 ima veliko in izjemno občutljivo tipalo polne velikosti, zaradi česar deluje tudi v najzahtevnejših svetlobnih razmerah, od studia do ulice, kjer koli in kadar koli fotografirate.

Objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM je popoln za modne in lepotilne portrete. Objektiv s široko zaslonko f/2 in telefoto funkcijo zagotavlja mehko ozadje z ostro zamegljenostjo, zato so portreti videti elegantni in subjekti so ločeni od okolice. Telefoto objektivi proizvajajo tudi zelo nizko raven popačenja, s čimer zagotovijo čudovite portrete in zlasti fotografije obraza. Če želite pri lepotnih fotografijah posneti roke ali obrazne poteze od blizu, vas objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM z 0,5-kratno makro povečavo ne bo pustil na cedilu. Če se odločite za nočno snemanje na ulici, lahko stativ pustite doma, saj ima fotoaparat stabilizator slike v 5 korakih.

Portreti hišnih ljubljenčkov

Na travi pred morjem sedi puhast rjavo-bel pes.

Fotoaparat Canon EOS R7 združuje hitrost in kakovost slike, zato je popoln za zamrznitev premikajočega se subjekta ali zajemanje vseh podrobnosti v prizoru pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 59 mm, 1/30 s, f/9 in ISO 100.

Medtem ko lahko vaši hišni ljubljenčki običajno prespijo ves dan, se bodo zagotovo premaknili takoj, ko jih boste nemudoma želeli fotografirati, kot da bi jih lovili. Zaradi tega je fotoaparat Canon EOS R7 popoln za fotografiranje hišnih ljubljenčkov. Fotoaparat EOS R7 je ustvarjen s fotografiranjem prizorov divjine v mislih in ima možnost izjemno hitrih zaporednih fotografij s hitrostjo 30 sličic na sekundo in elektronski zaklop s hitrostjo 1/16.000 sekunde, s čimer zajame dogajanje, ne glede na to, kako hitro se žival premika. S funkcijo zaznavanja živali in samodejnim ostrenjem s sledenjem bo subjekt vedno izostren, ne glede na to, kje v kadru je, medtem ko stabilizator slike z 8 koraki (odvisno od nameščenega objektiva) zagotavlja jasne posnetke pri fotografiranju iz roke. S povezljivostjo Wi-Fi in Bluetooth se fotoaparat EOS R7 preprosto združi s pametnimi telefoni prek programa Canon Camera Connect in tako lahko sprožite zaklop na daljavo, medtem ko se osredotočite na zabavo in gibanje v pravi smeri.

Stabilizator slike v ohišju (IBIS) fotoaparata EOS R7 deluje skupaj z optičnim stabilizatorjem slike v objektivu Canon RF 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM, ki zagotavlja stabilizacijo do 7 korakov, kar omogoča fotografiranje iz roke ali pri nizki hitrosti zaklopa pri šibki svetlobi, pri čemer ne pride do zamegljenosti. Vse to je na voljo v kompaktnem objektivu, ki je s 390 g dovolj lahek, da omogoča najdaljše in najživahnejše fotografiranje hišnih ljubljenčkov. Ta objektiv s tipalom APS-C v fotoaparatu EOS R7 ustvari vidno polje, ki je enakovredno 24–48-milimetrskemu objektivu na fotoaparatu polne velikosti, kar zagotavlja vsestranski razpon povečave in potrebno prilagodljivost pri nepredvidljivih fotografiranjih hišnih ljubljenčkov.

Portretna fotografija v okolju

Fotografija, posneta s fotoaparatom Canon EOS R6, prikazuje žensko v beli uniformi, ki ponoči pleše na plaži, in stavbe, osvetljene v ozadju.

Fotoaparat Canon EOS R6 je zasnovan za izjemno zmogljivost pri šibki svetlobi in visokem kontrastu. Tipalo polnega formata z 20,1 milijona slikovnih pik ima manj slikovnih pik kot nekateri fotoaparati Canon, vendar je vsaka slikovna pika večja in zato veliko bolj občutljiva na svetlobo. Fotoaparat lahko samodejno ostrenje opravi do osupljivih EV –6,5. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/40 s, f/1,4 in ISO 32000. © Javier Cortés – Canonov ambasador

Nepredvidljiva narava portretne fotografije v okolju zahteva čim večjo prilagodljivost fotoaparata. Fotoaparat Canon EOS R6 z ohišjem, ki je zaščiteno pred vremenskimi vplivi, je zasnovan tako, da ga lahko vzamete kamor koli na fotografiranje. Stabilizator slike v ohišju (IBIS) omogoča stabilizacijo do 8 korakov, kar zagotavlja jasne in ostre slike pri fotografiranju iz roke, medtem ko veliko in izjemno lahko tipalo polne velikosti in širok razpon ISO omogočata popolno osvetljene portrete tudi pri nepredvidljivi in zahtevni svetlobi. Poleg tega fotoaparat EOS R6 z naprednim zaznavanjem in sledenjem očem ter samodejnim ostrenjem do EV –6,5 zagotavlja, da bo subjekt vedno izostren, ne glede na čas. Pri možnosti zaporednih fotografij s hitrostjo 20 sličic na sekundo ne boste nikoli zamudili naravnega izraza, ne glede na hitrost fotografiranja.

Zaradi svojih lastnosti je objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM tako primeren za družinske portrete, kot je tudi odlična izbira za fotografiranje portretov v okolju. Ker tehta samo 270 g, ga lahko vzamete kamor koli, medtem ko sta njegov optični stabilizator slike s 5 koraki in široka zaslonka zasnovana tako, da pomaga izražati ustvarjalnost v vseh svetlobnih razmerah, kar omogoča zajemanje posnetkov celega telesa, polnih konteksta in zanimanja. Goriščna razdalja pomeni tudi, da ta objektiv deluje tudi kot odličen objektiv za snemanje vlogov.

S pravim Canonovim fotoaparatom in objektivom boste pripravljeni na fotografiranje ne glede na subjekt od mačk do bratrancev.


Avtor Peter Wolinski

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6

  Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS RP

  Majhen, lahek in intuitiven brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, zasnovan za potovanja in vsakodnevno fotografiranje.
 • Kompaktni digitalni

  PowerShot PX

  Samodejno zajemite najdragocenejše trenutke v življenju s tem pametnim fotoaparatom, ki prepozna obraze in se poveže z vašo pametno napravo.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.

Povezani članki

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Popoln objektiv za portrete

  Kaj je treba upoštevati pri izbiri objektiva za fotografiranje portretov.

 • FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

  Namigi za fotografijo dojenčkov

  Naj bo fotografija dojenčkov zabavna in rezultati odlični.

 • OPREMA

  Prednosti pravega fotoaparata

  Spoznajte, kako lahko s fotoaparatom Canon EOS R100 posnamete dragocene spomine.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjanje abstraktnih portretov

  Preizkusite različne osvetlitve, slikanje s svetlobo, igre senc in še več.