FOTOGRAFIRANJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV

Najboljši nasveti za prikupno fotografiranje hišnih ljubljenčkov

Če je fotografiranje strokovno opravljeno, lahko resnično zajame osebnost vašega hišnega ljubljenčka, naj bo ta igriv, radoveden, zadržan ali ljubeč. Profesionalna fotografinja Cat Race je obiskala zavetišče za živali, kjer je posnela zanimive fotografije, lastnikom hišnih ljubljenčkov pa je predlagala, naj se v tem preizkusijo tudi doma.
Jazbečarka stoji za bazenčkom z žogicami, ki je zamegljen v ospredju. Fotografinja Cat Race jo je fotografirala s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM.

Fotografski dvojec Cat in Michael, ki vodita podjetjeCatsDog Photography, skupaj ustvarja nepozabne slike psov, mačk, kuncev in drugih živali. Cat stoji za objektivom, Michael pa deluje kot šepetalec živalim in skupaj načrtujeta posnetke in kompozicije.

Fotografija lahko vpliva na izid posvojitve živali, zlasti pri živalih, ki so manj fotogenične ali se nerade fotografirajo. Za to fotografiranje sta se Cat in Michael odpravila v zavetišče RSPCA v Prestonu v Angliji, da bi posnela čudovite portrete in tako nekaterim živalim pomagala najti nove domove.

Med fotografiranjem smo Cat prosili, naj z nami deli nasvete o tem, kako ujeti bistvo živali, od uporabe prave opreme in nastavitev fotoaparata do tega, kako nemirne živali pripraviti, da pozirajo.

1. Vzemite si čas

Fotografinja hišnih ljubljenčkov Cat Race sedi na tleh in daje priboljške jazbečarki.

Preden začnete žival fotografirati, je pomembno, da jo spoznate in ji pustite, da se navadi na vašo prisotnost. To še posebej velja za plašne živali, kakršna je jazbečarka Eva (na sliki). "Preden začnete fotografirati, poskusite žival pripraviti do trika. Prosite jo na primer, naj se usede, in ji dajte priboljšek, ko to stori," predlaga fotografinja hišnih ljubljenčkov Cat Race. "Vaš hišni ljubljenček si bo zapomnil, da bo, ko bo naredil to, kar ga prosite, dobil nagrado, in bo fotografiranje povezal z zabavo."

Jazbečarka gleda neposredno v fotoaparat. Psička je izostrena, medtem ko je ozadje zamegljeno. Cat Race jo je fotografirala s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

Funkcija elektronskega zaklopa fotoaparata Canon EOS R6 omogoča tiho fotografiranje, kar je izjemno koristno pri fotografiranju prestrašenih živali, kot je Eva. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (zdaj ga je nasledil objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri nastavitvah 110 mm, 1/500 s, f/3,5 in ISO 1600. © CatsDog Photography

Fotografiranje katere koli živali je lahko nepredvidljivo, saj pogosto poteka pod njihovimi pogoji, to pa še posebej velja za delo z rešenimi živalmi. Cat meni, da je pomembno, da se žival privadi na vašo prisotnost. Ko preživljate čas z živaljo, lahko tudi ugotovite, kako jo boste fotografirali.

Za začetek jih lahko fotografirate, ko spijo. Tako boste lahko preizkusili različne kote in izbrali prave nastavitve, ne da bi vam bilo treba skrbeti za ohranjanje njihove pozornosti. Če ima vaš fotoaparat tihi zaklop ali tihi način, je dobro, da ga aktivirate.

Ko ste pripravljeni, se poskusite z živalmi igrati ali pa pritegnite njihovo pozornost s priboljški in posnemite nekaj fotografij. Vendar se prepričajte, da ste dovolj časa namenili prilagajanju nastavitev fotoaparata. "Nekateri ljudje spuščajo zvoke ali uporabljajo piskajoče igrače, še preden so pravilno nastavili osvetlitev ali kompozicijo. Žival temu ne bo velikokrat nasedla," pravi Michael.

Ključnega pomena je potrpežljivost. Žival se lahko zdi preveč vznemirjena, ker se počuti tesnobno. Če ji ure in ure zapovedujete, naj sedi ali ostane na mestu, obstaja nevarnost, da bo žival pod stresom in bo želela zapustiti prostor. "Pes se tega slej kot prej naveliča," pravi Cat. "Iz izkušenj smo se naučili, da to ni pravi način. Tudi če morate izgubiti ta posnetek in se lotiti nečesa drugega, to storite, in živali bo udobnejše. Njihovo osebnost lahko zajamemo, ko se počutijo udobno."

Pomembno je tudi, da se zavedate razlik med psi, mačkami in drugimi vrstami hišnih ljubljenčkov. Vsaka žival je edinstvena, zato boste morali slog fotografiranja prilagoditi živali. "Na splošno fotografiranje psov poteka bolj gladko, če pes misli, da sam sprejema odločitve, pri mačkah pa je to še bolj ekstremno," pravi Michael. "Na tla postavite škatlo in mačka bo šla vanjo, če pa jo v škatlo spravite vi, bo takoj zlezla ven.

Kunci vas sploh ne bodo poslušali in to morate upoštevati. Fotografirate jih lahko na primer tako, da jih nekdo drži čez ramo. Če jih fotografiramo v zavetišču, na ta način pokažemo tudi povezanost, ki lahko pritegne nekoga, ki bi morda želel posvojiti kunca.

2. Najboljša oprema za fotografiranje hišnih ljubljenčkov

Tigrasta mačka sedi v puhastem ležišču za hišne ljubljenčke in gleda neposredno v fotoaparat. Fotografinja Cat Race jo je posnela s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III in objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Pri fotografiranju mačk morate biti zaradi njihove nepredvidljive narave ves čas pozorni. Pustite jih, da se sprehodijo v kader, in bodite pripravljeni na fotografiranje, ko bodo za to pripravljene one. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (zdaj ga je nasledil Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri nastavitvah 1/200 s, f/4 in ISO 125. © CatsDog Photography

Fotografinja hišnih ljubljenčkov Cat Race na svoj fotoaparat Canon EOS R6 pritrjuje objektiv EF prek Canonovega nastavka EF-EOS R.

S Canonovim nastavkom EF-EOS R lahko Kat preprosto uporablja svoj najljubši komplet objektivov EF s fotoaparatom EOS R6, ki ga je uporabila za to fotografiranje. Čeprav ima v svoji torbi rada "mešano na žaru", ima skoraj vedno s seboj objektiva Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM in Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM (zdaj ga je nasledil Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM).

Cat in Michael menita, da je zelo pomembno, da imate več možnosti. Cat ima v svoji torbi vedno objektiva Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM in EF 16-35mm f/2.8L II USM, da lahko posname različne posnetke. Poudarja pa tudi pomen uporabe različnih objektivov. "Imam veliko objektivov, zato na fotografiranje ne vzamem vedno istih," pravi. "Če vedno uporabljate en objektiv, na primer 135-milimetrskega, boste dosegli samo en določen videz."

Za ta obisk zavetišča za živali je Cat uporabila fotoaparat Canon EOS R6. Ker je prej uporabljala fotoaparat EOS 5D Mark III, je imela že veliko objektivov EF, ki jih je s pomočjoCanonovega nastavka EF-EOS R uporabila na fotoaparatu EOS R6. "Nastavka sploh nisem opazila, kar dokazuje, kako brezhibno deluje," pravi. "Zelo mi je bil všeč tudi zaslon na dotik fotoaparata EOS R6, saj je zelo intuitiven in omogoča hitro spreminjanje nastavitev, kar je pri fotografiranju živali zelo koristno, saj se lahko na primer hitro dotaknete zaslona, da ga izostrite."

Pri fotografiranju iz nenavadnih kotov pride prav tudi premični zaslon. Zaslon na dotik fotoaparata EOS R6 z variabilnim kotom se lahko obrne za 270°, kar vam omogoča kreativno fotografiranje. Poleg tega lahko z izjemnimsamodejnim ostrenjem zazna oči živali in jim sledi znotraj kadra.

3. Najboljše nastavitve fotoaparata za fotografiranje hišnih ljubljenčkov

Puhasta oranžna mačka leži v kotu in gleda v fotoaparat. Fotografinja Cat Race jo je posnela s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III in objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Če vaša mačka ne želi pozirati, jo poskusite fotografirati, ko se sprošča v svojem naravnem okolju in v dobro osvetljenem prostoru. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM pri nastavitvah 1/200 s, f/3,2 in ISO 100. © CatsDog Photography

Črno-bela mačka z veliko črno piko pod nosom gleda navzgor v fotoaparat. Fotografinja Cat Race jo je posnela s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III in objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USM.

V bližini fotoaparata držite priboljške, da pritegnete pozornost psa. To deluje tudi pri mačkah in vam bo pomagalo pri zajemanju njihovih posnetkov od blizu. "Doseči morate, da ljudje pogledajo žival in se z njo povežejo," pravi Cat. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 50mm f/1.4 USMpri nastavitvah 1/200 s, f/3,2 in ISO 100. © CatsDog Photography

Nastavitve, ki jih morate uporabiti za fotografiranje hišnih ljubljenčkov, so odvisne od videza, ki ga želite doseči. "Mislim, da smo veliko bolj raznoliki od številnih drugih fotografov hišnih ljubljenčkov," pojasnjuje Michael. "Mnogi radi uporabljajo dolg objektiv in široko zaslonko, kar ustvarja sanjski videz. To je odlično, vendar želimo zajeti tudi čim več podrobnosti."

Cat se strinja: "Po mojem mnenju je fotografija posebna takrat, ko imaš dober občutek za prostor in okolje živali," pravi.

Če želite ustvariti akcijske posnetke živali, ki se premikajo, in samozavestno fotografirate v ročnem načinu (M), poskusite z nastavitvami hitrosti zaklopa vsaj 1/1000 s, srednjo zaslonko, na primer f/5,6 ali f/8, in vrednostjo ISO približno 400–800, odvisno od svetlobnih razmer. Za portrete živali pa je primernejša običajna hitrost zaklopa 1/200 s, običajno s širšo zaslonko f/2,8 ali f/1,8, in nižjo vrednostjo ISO, če svetloba to dopušča.

Če šele začenjate ali še spoznavate svoj fotoaparat, je način prioritete zaklopa samodejne osvetlitve (TV), pri katerem sami izberete hitrost zaklopa, fotoaparat pa izbere zaslonko, popoln za fotografije dogajanja, način prioritete zaslonke samodejne osvetlitve (AV), pri katerem sami izberete zaslonko, fotoaparat pa izbere hitrost zaklopa, pa je primeren za bolj statične portrete.

Splača se eksperimentirati z različnimi kombinacijami nastavitev, da dosežete želen videz. Če nimate potrpežljivega hišnega ljubljenčka, na katerem bi lahko vadili, lahko uporabite na primer igračo.

Pomembno je tudi, da delate z ozadjem, ki ga imate, če nimate dostopa do lepe lokacije, pa se lahko dobro obnese uporaba dolgih objektivov, ki zameglijo ozadje.

4. Zajemanje naravnih poz hišnih ljubljenčkov

Nemški ovčar kuka skozi igralni tunel in gleda neposredno v fotoaparat. Fotografinja Cat Race ga je fotografirala s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM.

Uporaba rekvizitov je lahko koristna, če živali ne morete odpeljati na bolj slikovito lokacijo. Tunel iz platna lahko na primer vašemu posnetku doda več ustvarjalnosti, zlasti če je vaš subjekt igriv in radoveden kot Zeus. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 33 mm, 1/320 s, f/2,8 in ISO 1250. © CatsDog Photography

Fotografinja hišnih ljubljenčkov Cat Race usmeri svoj fotoaparat skozi igralni tunel, da bi posnela fotografijo nemškega ovčarja.

Če vas spremlja oseba v vlogi šepetalca živalim, poskrbite, da ji boste dali jasna navodila, da boste dosegli želen posnetek. Šepetalec lahko uporabi priboljške in igrače, da žival pripravi na posnetek. "Pri svojem delu si vedno prizadevam zajeti osebnost živali," pravi Cat. "To počnemo tako, da poskrbimo, da so sproščene."

V zavetišču sta se Cat in Michael odločila, da živali ne bosta fotografirala v njihovih ograjenih prostorih. "Izogibajte se fotografiranju za rešetkami," pravi Michael. "Z zgodbo ene posamezne živali lahko spodbudite ljudi, da se začnejo zanimati za to zavetišče in za druge živali v njem."

Dobro je tudi izbrati zorni kot, ki poudarja ljubke značajske značilnosti. To še posebej velja za rešene živali, saj jim lahko pomaga pri iskanju novega doma. "Naj sedijo pod rahlim kotom in vas gledajo čez ramo, če je to mogoče," nadaljuje Michael.

Poza, v kateri želite fotografirati žival, je v celoti odvisna od njene velikosti. "Če na primer fotografirate majhnega psa, ga lahko dvignete na neko površino," pravi. "Če gre za zelo aktivnega psa, ki ne more mirno sedeti, lahko naredite nekaj akcijskih posnetkov, vendar takšne pse običajno fotografiram na povodcu." Pse je priporočljivo fotografirati brez povodca le, če ubogajo ukaze in lahko mirno sedijo. 

Čudovite slike lahko ustvarite tudi, če se jim približate. Cat priporoča fotografiranje z nizkega položaja na tleh tako, da ste v višini njihovih oči in jih ne prestrašite. Če je to mogoče, poskusite izostriti njihove oči, saj bodo tako slike še bolj čustvene. Funkcija samodejnega ostrenja oči na fotoaparatu Canon EOS R6 je odlična za to.

Če želite ustvariti dinamični posnetek, fotografirajte z višine, nad živaljo. To ni vedno priporočljivo za rešene živali, ki so lahko pri fotografiranju od zgoraj nekoliko živčne, je pa to popolno za fotografiranje svojih hišnih ljubljenčkov, če so po naravi samozavestni.

"Ko vzpostavite stik z živaljo, lahko držite priboljšek blizu objektiva ali jo nekdo drug zamoti z žogico, vi pa se nagnite nad žival in jo fotografirajte s pogledom navzgor. Tako lahko ustvarite zelo zanimivo sliko," pravi Cat.

Če nimate pomočnika ali je kot še posebej težaven, poskusite fotografirati na daljavo, vendar nikar ne vztrajajte s posnetkom, če čutite, da žival postaja nemirna ali vznemirjena. "Če je žival preveč vznemirjena ali pod stresom, ne nadaljujte," pojasnjuje Cat. "Tudi če morate izgubiti ta posnetek in se lotiti nečesa drugega, to storite. Žival se mora počutiti sproščeno, da lahko pokaže svojo osebnost."

5. Fotografiranje črnih živali

Mačka s pretežno črno dlako gleda neposredno v fotoaparat. Fotografinja Cat Race jo je fotografirala s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III in objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

Statistični podatki kažejo, da posvojitev črnih mačk traja dlje kot posvojitev mačk drugih barv, pogosto zaradi načina fotografiranja. Toda s pravo svetlobo lahko ustvarite prikupno in osebno sliko. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 47 mm, 1/320 s, f/7,1 in ISO 320. © CatsDog Photography

Nemški ovčar sedi v bazenčku z žogicami in gleda v fotoaparat. Fotografinja Cat Race ga je fotografirala s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM.

Samozavestnejše živali, kot je nemški ovčar Zeus, lahko fotografirate od zgoraj in tako ustvarite dinamičen posnetek. V bližini objektiva držite priboljšek ali igračo, da dosežete očesni stik. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 35 mm, 1/320 s, f/2,8 in ISO 1600. © CatsDog Photography

Fotografiranje živali s temno dlako je lahko težavno in privede do podosvetlitve, raziskave pa so celo pokazale, da je manj verjetno, da bodo črne živali, zlasti mačke, posvojene, med drugim tudi zaradi tega, kako so videti na fotografijah. Veliko lažje je fotografirati živali svetlejših barv. Michael ugotavlja, da tudi če osvetlitev ni primerna za fotografiranje živali katere koli druge barve, bo fotografijo vseeno lažje posneti kot pri živalih s temno dlako. Vendar ne obupajte. "Če usmerite pravo svetlobo v kateri koli subjekt, bo videti odlično," spodbuja.

Cat dodaja: "Bodite pozorni na vir svetlobe. Če je vir svetlobe svetel, obrnite žival proti njemu, da bo kontrast manjši."

Poleg tega je treba upoštevati tudi ozadje. "Če je ozadje pretemno, se bo žival najverjetneje zlila z okolico," pravi Michael. "Z uporabo reflektorja za več svetlobe pod njihovo brado lahko odlično dosežete ločljivost." Ne skrbite, če nimate reflektorja. Doma ga lahko iz kartona in kuhinjske folije, pa tudi iz drugih pripomočkov, ustvarite svojega.

Catini nasveti o fotografiranju hišnih ljubljenčkov in rešenih živali vam lahko pomagajo zajeti njihovo osebnost. "Doseči morate, da ljudje pogledajo žival in se z njo povežejo, bodisi zato, ker želijo portret, ki jih bo še leta spominjal na njihovo žival, bodisi zato, ker žival pogledajo in si mislijo: 'Ta pes spada v našo družino in z njim bo naš dom popoln'," pravi.

Zahvaljujoč Cat in Michael ter njunemu času v zavetišče je nekaj živali našlo popolne družine. Jazbečarka Eva je bila posvojena, nemški ovčar Zeus pa bo kmalu spoznal svoje bodoče lastnike. Zeus je pred prihodom v zavetišče živel v gospodinjstvu z več živalmi, s katerimi so kruto ravnali. Bil je že v različnih psarnah, kar za nemške ovčarje ni primerno, vendar upamo, da bo našel dom, kjer bo lahko hodil na sprehode in se pustil razvajati. 

Ko boste naslednjič želeli fotografirati čudovite vragolije svojega hišnega ljubljenčka, poskusite upoštevati te nasvete. Lahko pa svoji skupnosti pomagate s prostovoljnim delom v lokalnem zavetišču in s fotografiranjem živali povečate možnosti za njihovo posvojitev. Svoje posnetke delite s pripisom #LiveForTheStory in oznako @canonemea. 

Napisala Astrid Pitman

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6

  Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
 • Objektivi RF

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Dodajte svoji fotografiji, posneti z brezzrcalnim fotoaparatom polne velikosti, profesionalni pečat z objektivom s povečavo, ki ima goriščno razdaljo 24–70 mm, hitro zaslonko in 5-stopenjsko stabilizacijo.
 • Objektivi za EOS R

  RF 50mm F1.2L USM

  Fiksni objektiv z velikostjo 50 mm f/1,2 za vrhunsko ostrino ter izjemno zmogljivostjo pri šibki svetlobi.

Povezani članki

 • PORTRETI HIŠNIH LJUBLJENČKOV

  Zabavni in praznični portreti hišnih ljubljenčkov

  Preprosti nasveti, triki in tehnike za zajemanje čudovitih božičnih fotografij hišnih ljubljenčkov.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najboljša osnovna oprema za portrete

  Fotoaparati in objektivi za vse vrste portretnih fotografij.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Trije kosi dodatne fotografske opreme, ki jih lahko izdelate sami

  Izdelajte svoj odbojnik za mehčanje svetlobe, cev za usmerjeno svetlobo in vrečko s polnilom za stabiliziranje fotoaparata.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Namigi za potretno fotografijo

  Izboljšajte portretno fotografijo s temi vrhunskimi nasveti in tehnikami.