FOTOGRAFIRANJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV

Nasveti za fotografiranje posrečenih portretov hišnih ljubljenčkov ob prihajajočih božičnih praznikih

Naučite se fotografirati čudovite fotografije hišnih ljubljenčkov ob prihajajočih božičnih praznikih s temi preprostimi nasveti, triki in tehnikami za uporabo fotoaparata.
Canon Camera

Hišni ljubljenčki so lahko neverjetno prisrčni. Pogosto se zalotimo, da sežemo po fotoaparatu, da bi fotografirali njihove norčije, smešne izraze in posebne navade. Božični čas je kot nalašč, da ovekovečite portret svojega ljubljenčka. Podobo mačke, psa ali hrčka, ki pozira v praznični opravi, lahko uporabite za zabavno doma natisnjeno voščilnico, lahko pa jo tudi uokvirite ali podarite kot osebno darilo.

Izziv je v tem, da mnogih živali fotografiranje niti najmanj ne zanima. Nekatere med njimi bodo naredile vse, da bi vas prelisičile in spravile v nejevoljo. Zato boste morali njihovo pozornost pritegniti z določenimi triki. S kombinacijo fotografskih veščin, triki za doseganje položajev in polnim žepom priboljškov lahko iz te bitke izidete kot zmagovalec.

1. Pripravite sceno

Moški v temnorumenem puloverju okrašuje božično jelko.

Božična jelka ustvari živahno in svetlo ozadje na prazničnih fotografijah hišnih ljubljenčkov, zlasti če ni izostrena.

Oranžna tigrasta mačka, ki kuka izpod rdeče-bele božičkove kape.

Rekviziti, pokrivala in šali lahko dodajo barve in značaj fotografiji in tako kot v tem primeru pričarajo veselo, praznično vzdušje.

Božična jelka lahko služi kot privlačno ozadje božičnega portreta hišnega ljubljenčka. Z njo dobite žive barve in svetle poudarke. Tudi rekviziti, kot so božičkove kape in šali, so lahko odlični dodatki, če jih je vaš ljubljenček pripravljen nositi. Po možnosti fotografirajte v prostoru z velikimi okni. Naravna svetloba je kot nalašč za fotografiranje portretov hišnih ljubljenčkov, saj je mehka in lepo zapolni sence, medtem ko lahko z bliskavico žival preplašite. Žival naj bo obrnjena proti oknu, božična jelka z lučkami pa naj bo za njo.

2. Hišnega ljubljenčka postavite v položaj

Ženska skuša z igračko zamotiti oranžno tigrasto mačko, ki jo fotografirajo v božično okrašenem prostoru.

Koristno je, če imate pomočnika, ki ima v rokah igračko ali stoji za vami in skuša pritegniti pozornost živali, medtem ko jo fotografirate.

Moški v temnorumenem puloverju drži posodico s hrano za mačke nad fotoaparatom Canon EOS 850D.

S seboj imejte priljubljeno igračko, posodico s hrano ali kar koli podobnega, kar bi lahko pritegnilo pozornost živali. V tem primeru je pomagalo, da smo s posodico nežno potrkali na zgornji del objektiva.

To je lažje doseči s psi kot z mačkami, saj lažje pritegnete njihovo pozornost. Običajno lahko to dosežete že z žvižgom, smešnim zvokom ali vprašanjem: "Kje je muca?" Vsaka žival ima svoj značaj, toda resnici na ljubo mačke težje prepričamo v sodelovanje. Treba je biti potrpežljiv, saj boste morda morali čakati, da se mačka sprosti. Poskusite doseči, da se umiri v svojem položaju, na primer na udobnem stolu ali fotelju (lahko s seboj prinesete tudi njeno ležišče). Pri sebi imejte tudi njeno najljubšo igračko ali posodico za hrano, ki jo držite nad objektivom in potrkate po njej, da pritegnete pozornost mačke. Če vas živali ne želijo ubogati, spremenite pristop. Če je del njihovega značaja to, da so zadržane, poskusite to zajeti na fotografiji.

Oranžna tigrasta mačka z božičkovo kapo počiva z glavo na tleh.

Lažje bo, če bodo vaši hišni ljubljenčki mirovali v istem položaju. Če niso pripravljeni sodelovati, prilagodite načrte njihovemu razpoloženju.

3. Nastavite osvetlitev

Zaslon z nastavitvami na fotoaparatu Canon EOS 850D.

Če menite, da bo vaš hišni ljubljenček stal dokaj pri miru, je idealna hitrost zaklopa 1/200 sekunde. Priporočamo vam tudi široko odprtost zaslonke in samodejno nastavitev vrednosti ISO.

Nastavitev hitrega neprekinjenega fotografiranja s fotoaparatom Canon EOS 850D.

Hitro neprekinjeno fotografiranje pomeni, da lahko z eno potezo hitro posnamete več slik – sedem slik na sekundo s fotoaparatom EOS 850D – s čimer povečate možnost, da ujamete srčkane, a bežne izraze hišnih ljubljenčkov.

Izberite nastavitev osvetlitve, ki jo lahko nastavite, nato pa nanjo pozabite, saj se boste tako lahko posvetili poziranju in zajemanju prizora. Najenostavneje bo, da ročno nastavite osvetlitev (M).

Hitrost zaklopa mora biti dovolj hitra, da uspete zajeti dogajanje. Če živali ostanejo dokaj pri miru, nastavite hitrost 1/200 sekunde, če pa se precej premikajo, boste potrebovali višjo hitrost. Priporočamo tudi uporabo široke odprtosti zaslonke (v tem primeru f/5.6), saj boste s tem ločili subjekt od ozadja in ustvarili čudovit učinek zameglitve.

Samodejna nastavitev vrednosti ISO pomeni, da bo prilagojena razmeram. V svetlem prostoru z obilo naravne svetlobe bo vrednost ISO nekje med 800 in 1600. V tem razponu bo fotoaparat deloval dobro pri šibki svetlobi, s fotoaparatom, kot je na primer Canon EOS 850D, pa boste lahko posneli fotografije, pri katerih šum praktično ne bo viden. Če ima vaš objektiv stabilizator slike, npr. kot Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM, ki ga uporabljamo tukaj, je najbolje, da ga vklopite.

4. Ostrenje

Točke AF na obrazu oranžne tigraste mačke v načinu Live View v fotoaparatu Canon EOS 850D.

Način Live View je lahko koristen pri ostrenju. Tapnite zaslon, da bodo točke ostrenja na očesu, ki vam je najbližje.

Ostrenje je morda eden največjih izzivov pri portretih hišnih ljubljenčkov, saj morate izostriti oči bitja, ki lahko vsak hip premakne svojo glavo ali odskaklja proč.

Morate se sprijazniti s tem, da ne bodo vsi posnetki ostri, če pa imate fotoaparat, ki takoj reagira na premike subjekta, bodo vaše možnosti večje. Način ostrenja v Canonovem fotoaparatu nastavite na servo ostrenje z umetno inteligenco. To pomeni, da bo fotoaparat sledil premikom subjekta in ostrenje prilagajal njegovim spreminjajočim se položajem. Natančno ostrenje je ključnega pomena pri bližnjih posnetkih, zato morda ne bo dovolj, če skušate izostriti samo obraz. Namesto tega poskusite preklopiti na eno samo točko ostrenja, ki jo postavite na oko, ki je najbližje fotoaparatu.

5. Izpopolnite zameglitev ozadja

Zlati prinašalec približno en meter pred božično jelko.

Pes stoji samo kak meter pred jelko in ozadje je nekoliko natrpano.

Zlati prinašalec je bolj oddaljen od božične jelke, zato so lučke na njej zamegljene.

Če psa nekoliko odmaknete od jelke, ustvarite močnejši učinek zameglitve in privlačnejše ozadje.

Za portrete hišnih ljubljenčkov je običajno najbolje uporabiti široko odprtost zaslonke, saj to pomeni, da bodo fotografije imele manjšo globinsko ostrino in bo ozadje neizostreno. Pri prazničnih posnetkih ima široka odprtost zaslonke še eno prednost – neizostrene božične lučke se pretvorijo v čudovite točke zameglitve. Učinek zameglitve bo izrazitejši, če bo med subjektom in jelko določena razdalja, zato premaknite hišnega ljubljenčka čim dlje od jelke. Učinek zameglitve lahko poudarite tudi z daljšo goriščno razdaljo, zato poskusite stopiti nazaj in uporabiti povečavo objektiva.

6. Dodajte učinek zameglitve v ospredju

Portret oranžne tigraste mačke, obkrožene z zamegljenimi božičnimi lučkami.

Portretom hišnih ljubljenčkov lahko dodamo zameglitev v ospredju tako, da ob objektivu držimo lučke ter fotografiramo skozi snop njihovih kablov.

Moški fotografira oranžno tigrasto mačko skozi snop božičnih lučk.

Te preproste tehnike se lahko lotite tudi z barvnimi lučkami ali celo z božičnimi okraski.

Poleg tega, da ne izostrite ozadja, lahko dodate tudi učinek zameglitve v ospredju. Pred objektivom skušajte držati božične lučke in fotografirajte skozi snop njihovih kablov. Pod ustreznim kotom lahko na ta način posnamete čudovite neizostrene svetle poudarke okrog subjekta ter tako prizoru dodate element globine.

7. Ostanite pri tleh

Moški leži na tleh v dnevni sobi in fotografira oranžno tigrasto mačko, ki se sprehodi mimo kavča.

Če fotografirate pri tleh, bosta gledalec in subjekt na isti višini.

Oranžna tigrasta mačka, posneta v višini oči.

Če je subjekt na sliki na isti višini kot gledalec, bo slika verjetno naredila večji vtis.

Če subjekt fotografirate v višini oči, z njim vzpostavite povezavo, saj bo gledalec na enaki višini, ne glede na to, ali fotografirate portrete hišnih ljubljenčkov ali prijateljev. Pri portretih hišnih ljubljenčkov to seveda pomeni, da se morate plaziti pri tleh, če želite biti dovolj nizko, a s tem boste lažje prikazali zorni kot hišnega ljubljenčka.

Ko boste skušali posneti popolno fotografijo, se boste gotovo zelo zabavali; tudi če hišni ljubljenček ne bo vedno pripravljen sodelovati. Ne glede na to, ali skušate posneti živalski portret v božičnem času ali ob kateri koli drugi priložnosti, je to odlična priložnost, da vadite svojo tehniko in izboljšate fotografske veščine.

Napisal James Paterson

Povezani članki

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Tiskanje božičnih voščilnic

  Oblikujte svoje praznično fotografiranje in natisnite ustrezne božične voščilnice.

 • FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

  Posnemite boljše božične fotografije od lani

  Fotografinja Lena Petrova o tem, kako izboljšati praznično fotografijo.

 • OSNOVE

  Fotografiranje za tisk

  Sedem najboljših nasvetov za zajemanje spominov, ki jih želite ohraniti v natisnjeni obliki.

 • FOTOGRAFIRANJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV

  Najboljši nasveti za fotografiranje hišnih ljubljenčkov

  Posnemite čudovite fotografije svojih hišnih ljubljenčkov z nasveti fotografinje hišnih ljubljenčkov Cat Race.