ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Pripravljeni: najboljši namigi za fotografiranje dogajanja

Želite zajeti izjemne športne trenutke? Tukaj je vse, kar morate vedeti o fotografiranju spektakularnih prizorov dogajanja s Canonovim fotoaparatom.
Športnica v vijoličnem brezrokavniku skače čez oviro.

Fotografiranje hitrega dogajanja je edinstvena kopica izzivov za fotografe in njihovo opremo: svet je poln gibanja, vendar kako ujamete vse gibanje v eno sliko? Za uspešno fotografiranje hitrega dogajanja morate razumeti nekatere bistvene nastavitve in funkcije fotoaparata ter njihov vpliv na fotografije. Če jih boste obvladali, boste lahko posneli zamegljene slike, ki ponazarjajo gibanje, ali "zamrznili" sliko, da ujamete trenutek v času. Na voljo so tudi tehnike za fotografiranje hitrega dogajanja, ki jih lahko poskusite, na primer pomikanje, in namigi posebej za vse, ki želijo fotografirati vodne športe ali posneti videoposnetek hitrega dogajanja.

Prav tako je zelo koristno, če fotografirate s hitro in lahko opremo. Družba Canon je zasnovala sorazmerno kompaktno in cenovno ugodno ponudbo izjemno zmogljivih fotoaparatov in objektivov, ki lahko pri fotografiranju dogajanja zagotovijo odlične rezultate, vključno z začetniškimi telefoto objektivi, s katerimi se lahko čim bolj približate prizoru.

Tukaj opisujemo bistvene nastavitve in funkcije fotoaparata, ki jih potrebujete za fotografiranje dogajanja, ter delimo nekaj najboljših nasvetov in tehnik, ki vam bodo pomagali ustvariti neverjetne slike.

Začnite s športnim načinom

Če je fotografiranje dogajanja za vas nekaj novega, lahko začnete preprosto z uporabo športnega načina, ki je na voljo v večini Canonovih fotoaparatov začetnega in srednjega razreda. S tem nastavite fotoaparat na servo (neprekinjeno) samodejno ostrenje za sledenje dogajanju in velike hitrosti zaklopa za zamrznitev gibanja ter za snemanje zaporednih posnetkov tako, da držite pritisnjen gumb zaklopa. Preprosto obrnite gumb za izbiro načina fotografiranja na fotoaparatu v položaj Šport ali ga poiščite v meniju Scenski načini.

Obvezne nastavitve fotoaparata za fotografiranje dogajanja

Zaslon fotoaparata Canon EOS 90D, na katerem so prikazane nastavitve Tv (vrednost časa).

Če želite imeti neposredni nadzor nad hitrostjo zaklopa, nastavite fotoaparat na prednost zaklopa (Tv, kar pomeni vrednost časa). Če spremenite hitrost zaklopa, prilagodite splošno osvetlitev, lahko pa tudi nastavite stopnjo zamegljenosti (ali odsotnost zamegljenosti) na slikah.

Deskar na snegu skače po zraku, ob njem pa je megleno sonce na nebu.

Če fotografirate motive ob svetlem nebu, poskusite uporabiti pozitivno izravnavo osvetlitve. To zagotavlja, da je glavni motiv ravno prav osvetljen. Brezzrcalni fotoaparat, kot je Canon EOS R7, med fotografiranjem omogoča predogled učinka v iskalu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 14 mm, 1/2000 s, f/8 in ISO 200.

Čeprav je športni način v fotoaparatih Canon odlično izhodišče za fotografiranje dogajanja, se lahko splača postati bolj pustolovski, ko se naučite novih veščin. Z ustvarjalno uporabo hitrosti zaklopa, osvetlitve in sledenja s samodejnim ostrenjem boste dosegli želene rezultate.

Hitrost zaklopa

V načinu prednosti zaklopa (Tv) lahko izberete želeno hitrost zaklopa, fotoaparat pa samodejno prilagodi zaslonko, da zagotovi pravilno osvetlitev. Prav tako je koristno, da vklopite samodejno nastavitev ISO, tako da se občutljivost fotoaparata na svetlobo samodejno poveča, če najširša zaslonka objektiva ni dovolj "hitra", da se izognete premajhni osvetlitvi (temne slike) z zelo hitrimi hitrostmi zaklopa. Velike hitrosti zaklopa nad 1/1000 s vam omogočajo zamrznitev dogajanja, nizke hitrosti zaslonke 1/60 s ali manj pa lahko med pomikanjem povečajo zamegljenost gibanja, kar si bomo pogledali v nadaljevanju.

Osvetlitev

Če je svetloba stalna, na primer na sončen dan brez oblakov ali v zaprtih prostorih pod umetno osvetlitvijo, nastavite fotoaparat na ročni način (M). Tako boste imeli popoln nadzor nad hitrostjo zaklopa in zaslonko ter boste lahko zagotovili pravilno osvetlitev motiva. Če pri fotografiranju v nebo uporabljate enega od samodejnih načinov, bo vaš fotoaparat premalo osvetlil motiv, kar bo povzročilo silhueto. V tem primeru uporabite izbirnik kompenzacije osvetlitve, da povečate osvetlitev.

Zaslon fotoaparata Canon EOS R10, na katerem je prikazano sledenje samodejnega ostrenja, ki je osredotočeno na oko plesalca flamenka.

Inteligentno samodejno ostrenje v najnovejših Canonovih fotoaparatih s sistemom EOS R lahko zazna ljudi, živali, ptice in vozila. V načinu Ljudje lahko sistem na primer celo določi človeško obliko od zadaj. Prepoznavanje in sledenje se začneta s telesom, nato pa se premakneta na glavo, če je vidna, in nato na oči. Glave je mogoče določiti tudi, če športniki nosijo očala ali čelado.

Samodejno ostrenje s sledenjem

Fotoaparati Canon podpirajo več točk ostrenja, ki so razporejene po okvirju, fotoaparat pa bo običajno izostril subjekt, ki vam je najbližji. Če se želite prepričati, kateri del prizora bo fotoaparat izostril, izberite manjšo skupino točk ostrenja in poskrbite, da so vse razporejene na subjektu. Tehnologija umetne inteligence z globokim učenjem, vgrajena v sisteme AF naslednje generacije v najnovejše brezzrcalne fotoaparate s sistemom EOS R, kot sta EOS R7 in EOS R6, je odlična za izostritev in sledenje živalim, pticam, ljudem in vozilom. Ne samo, da samodejno prepoznajo ustrezne oblike, ampak se osredotočijo na obraze in celo oči, ko so v prizoru. Uporabite način servo ostrenje z umetno inteligenco, tako da samodejno ostrenje neprekinjeno sledi motivom v gibanju.

Popolno sledenje

Motor in voznik drsita po stezi in sta močno nagnjena na stran.

Izbira prave hitrosti zaklopa za obračanje posnetkov je lahko težavna. Pri fotografiranju hitrih dirkalnih avtomobilov ali motornih koles s telefoto objektivom začnite približno 1/60 s, preglejte rezultate in po potrebi prilagodite hitrost zaklopa, da zagotovite dobro zamegljenost ozadja in ohranite glavni motiv izostren. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim objektivom RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 400 mm, 1/160 s, f/9 in ISO 100. © Richard Walch

Medtem ko so velike hitrosti zaklopa odlične za zamrznitev gibanja, včasih ne zajamejo navdušenja posnetkov dogajanja. Če na primer fotografirate dirkalni avtomobil, ki dirka mimo, s hitrostjo zaklopa 1/2000 s, bo videti, kot da stoji pri miru. Hitrost zaklopa upočasnite na približno 1/60 s in s fotoaparatom sledite subjektu, da zameglite gibanje in ustvarite občutek hitrosti.

Pomikanje poteka, ko objektiv fotoaparata premikate tako, da sledi predmetu, ki se premika vzporedno z vami. Pogosto je združeno z nižjo hitrostjo zaklopa, zato je objekt oster, medtem ko sta mirujoče ospredje in ozadje zamegljena. Če želite vaditi, uporabite iskalo in se obrnite v bokih, da bo gibanje gladko. Če ima objektiv stabilizacijo slike (IS), preverite stran objektiva za stikalo za način IS in ga nastavite na način IS 2. S tem objektiv prezre obračanje in izravna samo premikanje, ki je pravokotno na smer pomikanja.

Za fotografiranje zaporednih posnetkov uporabite servo ostrenje z umetno inteligenco in način neprekinjenega fotografiranja, pri čemer držite gumb zaklopa pritisnjen do konca. Učinkovito pomikanje lahko zahteva vajo in potrpežljivost, vendar je dobro, da nadaljujete s pomikanjem tudi po tem, ko ste končali s snemanjem posnetka ali zaporedja posnetkov. Tako boste imeli boljšo možnost, da ohranite premikajoči se motiv izostren.

Fotografiranje vodnih športov

Kanuist zavija po divjih vodah z dvignjenim veslom na eni strani.

Pri fotografiranju dogajanja je bilo vedno treba nekaj sreče, da si lahko ujel določen delček sekunde. Fotoaparati, kot sta Canon EOS R6 in EOS R7, omogočajo izjemno hitro neprekinjeno fotografiranje, tako da lahko posnamete več zaporednih posnetkov in ste prepričani, da boste ujeli ključne trenutke. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 300mm f-2.8L IS II USM pri 1/4000 s., f/3,2 in ISO 200. © Samo Vidic

Surfanje, kajakaštvo in drugi vodni športi poskrbijo za osupljive fotografije. Zaradi vznemirjenja, pljuskanja vode, skokov, obratov in hitrosti je za odlične fotografije potrebno vložiti veliko več truda in potrpljenja. Dobra stran pa je, da jadrnice, kajaki, vodni skuterji in podobno sledijo določeni progi, tako da lahko bolje predvidite, kaj se bo zgodilo, in ste pripravljeni. Kot pri večini fotografij dogajanja boste tudi pri tem potrebovali telefoto ali super telefoto objektiv, da boste lahko fotografirali z razdalje.

Nastavitve fotoaparata za fotografiranje vodnih športov

Pravilno fotografiranje vode je ključnega pomena za odlične posnetke vodnih športov. Vodni športi so pogosto posneti z velikimi hitrostmi zaklopa, ki vodne kapljice zamrznejo v kristalom podobne ledene kipe. Hitrost zaklopa nastavite na 1/1000 s ali hitreje, da zamrznete vodo.

Pri fotografiranju nad vodo je običajno veliko svetlobe, saj se odbija od podlage, kar omogoča veliko hitrost zaklopa in nizko nastanitev ISO, tako da lahko izberete zaslonko glede na velikost motiva v prizoru. Poiščite položaje, kjer se tekmovalec obrača ali skače. Pri obeh dejanjih vodne kapljice skačejo s površine, zato gledalec pozna smer, hitrost in naravo gibanja, kar oživi sliko.

Dodatna oprema za fotografiranje vodnih športov

Za varno uporabo fotoaparata v bližini vode uporabite namensko vodoodporno ohišje. V teh trdih ovitkih lahko fotografirate do 40 metrov globoko pod vodo, zato vas pljuskanje vode pri tem ne bo oviralo. Ohišje ima zatesnjene gumbe, zato lahko še vedno uporabljate vse funkcije fotoaparata.

Dobro je, da se na fotografiranje odpravite s polno baterijo in pomnilniško kartico z veliko razpoložljivega prostora, da vam med fotografiranjem ne bo treba odpirati ohišja. V ohišju je nekaj majhnih vrečk silikagela, ki odstranjujejo vlago.

Če se ne boste potapljali, uporabite sončno zaslonko, da zmanjšate bleščanje, ter zaščitni filter, da preprečite poškodbe objektiva. Canonovi fotoaparati s sistemom EOS R so zaščiteni pred vremenskimi vplivi ter tako ščitijo pred pršenjem in škropljenjem.

Celotna slika

Bližnji posnetek veslačevih stopal, obutih v rdeče čevlje in rožnate nogavice, na dnu čolna.

Zgodbo lahko pripoveduje nekaj tako preprostega, kot je par športnih čevljev, obrabljeno sedlo ali žoga. Poiščite nekaj, kar vas zanima, in posnemite bližnje posnetke, da fotografiji dogajanja dodate novo dimenzijo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 59 mm, 1/640 s, f/2,8 in ISO 250. © Matthew Joseph

Odlični športni posnetki ne zajemajo le zmagovalcev. Majhne podrobnosti, kot so žoga, sodnik ali čustva enega oboževalca v množici, dodajo vašemu portretu dogodka polnost in globino. V teh primerih bi morale biti vaše standardne ali samodejne nastavitve ustrezne.

Zato fotografirajte širše prizore, ki zajemajo športno dogajanje in množico. Če si pogledate časopise, lahko vidite, da je le nekaj posnetkov podrobnih bližnjih posnetkov športnih dogodkov. Namesto tega je veliko širših posnetkov, ki postavljajo šport v kontekst in prikazujejo lokacijo in množice navijačev.

Bodite pozorni na nekaj nenavadnega ali izjemnega. Pogosto so najboljše športne slike tiste, ki si jih moramo ogledati dvakrat in ob katerih se sprašujemo, kako je do tega prišlo. Veliko je odvisno od sreče ter da ste na pravem mestu ob pravem času, vendar je prava sposobnost to, da ste pripravljeni na vse. Fotografirajte okoli dogajanja – s tem mislimo, da pozornost usmerite stran od glavnega dogajanja. Tekmovalci, ki pripravljajo svojo opremo, gledalci, mehaniki itd. prav tako ponujajo zanimive teme in pripovedujejo zgodbo o dogodku.

Namigi za snemanje dogajanja v videoposnetku

Canonovi fotoaparati so enako uspešni pri snemanju visokokakovostnih videoposnetkov 1080p, 4K ali celo 8K, zato jih je vredno dobro uporabiti.

Ko prispete na dogodek, najprej posnemite nekaj širokokotnih posnetkov, da pripravite svoj prizor. Med snemanjem se izogibajte preveliki uporabi povečave. Pogosto je bolje, če se ustavite, spremenite kompozicijo prizora, kader in povečavo, nato pa nadaljujete s snemanjem. Pri snemanju lokacije ali sledenju dogajanju ustavite premikanje, preden prekinete snemanje, da boste lažje urejali svoje posnetke.

Namesto fiksnega položaja in stativa se s fotoaparatom pomikajte naokoli in sledite dogajanju. Tak način bo enostavnejši, če uporabite širokokotni pogled. Če se na tekmovanju izmenja več zaporednih tekmovalcev, pri vsakem preskusite drugo goriščno razdaljo. Ne pozabite, da oddaljeni subjekt, ko se približuje fotoaparatu, lahko v okvir ujamete v večjem merilu, zato nastavite povečavo in poskrbite, da bo subjekt na najbližji točki še vedno znotraj prizora.

Najboljši fotoaparati za fotografiranje dogajanja

Moški v potapljaški obleki sedi na skali na plaži in drži desko za surfanje, slika pa je posneta iz nižjega kota.

Številni Canonovi fotoaparati imajo vrtljiv ali nagibni zadnji zaslon. Uporabite ga namesto iskala za kompozicijo posnetkov, fotoaparat pa lahko držite visoko, da fotografirate nad glavami ljudi v množici ali s tal, da dobite zanimivejšo perspektivo. Posneto s fotoaparatom Canion EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri 1/3200 s, f/1,8 in ISO 100.

Moški stoji na robu dirkališča in drži fotoaparat z velikim super telefoto objektivom pri očesu.

Vgrajena stabilizacija slike (IBIS) v fotoaparatih Canon EOS R6 in EOS R7 deluje še posebej učinkovito v kombinaciji z optičnim stabilizatorjem slike v super telefoto objektivih RF, saj bosta obe vrsti stabilizacije slike preprečili različne vrste tresenja fotoaparata. To omogoča dosledno ostre posnetke iz roke brez uporabe trinožnega ali enonožnega stojala.

Vsakdo, ki ima fotoaparat Canon, se lahko loti fotografiranja dogajanja z opremo, ki jo že ima, a če razmišljate o nadgradnji, je tukaj nekaj najboljših izbir za fotografiranje dogajanja.

Canon EOS R7

Brezzrcalni fotoaparat EOS R7 ima veliko enakih tehničnih inovacij kot Canonov profesionalni fotoaparat EOS R3, vendar je izdelan okoli slikovnega tipala velikosti APS-C, ki učinkovito poveča doseg telefoto objektivov za 1,6-kratnik. To je lahko velika prednost pri fotografiranju dogajanja, saj lahko razdaljo pokrijete z relativno kompaktnim in lahkim objektivom, kot je Canon RF 800mm F11 IS STM. Druge prednosti tega malega, hitrega in zmogljivega fotoaparata vključujejo vrtljiv zaslon na dotik in visokotehnološki sistem AF, ki vključuje "inteligentno" prepoznavanje ljudi, živali, ptic in vozil, medtem ko stabilizatorja ohišja in objektiva delujeta skupaj, da zmanjšata tresenje fotoaparata. Fotoaparat EOS R7 lahko posname tudi fotografije s hitrostjo do 30 sličic na sekundo in videoposnetke 4K s hitrostjo do 60p.

Canon EOS R6

Fotoaparat EOS R6 je popoln za napredno fotografiranje dogajanja, saj so vse funkcije samodejnega ostrenja z umetno inteligenco in IBIS fotoaparata EOS R7 vgrajene v profesionalno ohišje polnega formata. Z nekaterimi objektivi dobite neverjetnih 8 stopenj stabilizacije slike, fotoaparat pa lahko posname do 20 sličic na sekundo. Med vrhunce videoposnetkov spadata snemanje videoposnetkov 4K in snemanje v visoki ločljivosti s 120 sličicami na sekundo za visokokakovostne počasne posnetke. Na voljo je tudi vrtljiv zaslon na dotik za snemanje iz ustvarjalnih položajev.

Družba Canon ponuja tudi širok nabor visokozmogljivih, vendar kompaktnih in cenovno ugodnih objektivov s povečavo in fiksnih objektivov za fotoaparate s sistemom EOS R.

Canon PowerShot G7 X Mark III

Fotoaparat PowerShot G7 X Mark III z izjemno zmogljivostjo združuje majhen in kompakten fotoaparat, ki tehta samo 304 g, ter fiksni objektiv s povečavo, ki ima uporaben razpon učinkovitosti 24–100 mm. Hitra zaslonka objektiva f/1,8–2,8 omogoča velike hitrosti zaklopa za zamrznitev gibanja, tudi v šibki ali notranji svetlobi, ter hitro neprekinjeno fotografiranje do 20 sličic na sekundo (rafalni način RAW pri 30 sličicah na sekundo). Snema lahko tudi filme v kakovosti 4K in v polni visoki ločljivosti s hitrostjo 120 sličic na sekundo in ima nagibni zaslon na dotik.

Canon PowerShot ZOOM

Fotoaparat PowerShot ZOOM je žepne velikosti, ki s pritiskom na gumb omogoča snemanje fotografij in videoposnetkov polne visoke ločljivosti, kar dokazuje, da oprema za fotografiranje dogajanja ni nujno velika in okorna. Zato je idealen za športne dogodke z gledalci in diskretno snemanje prizorov dogajanja. Povečava v 3 korakih omogoča širok razpon goriščnih razdalj, kar je enako 100 mm, 400 mm in 800 mm pri fotoaparatu polnega formata.


Upamo, da smo vam dali koristen nabor nasvetov in tehnik za fotografiranje hitrega dogajanja. Fotoaparati s sistemom Canon EOS R in njihovi spremljevalni objektivi so popolna orodja za to delo, vendar pa lahko velik uspeh prinesejo tudi Canonovi fotoaparati DSLR in kompaktni fotoaparati, ki poskrbijo za veliko zabave. Zdaj je čas, da te nasvete uresničite.


Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Namigi za hitrost zaklopa

  Izmojstrite se v upravljanju hitrosti zaklopa z začetnikom prijaznim vodnikom in ustvarjajte boljše akcijske posnetke.

 • FOTOGRAFIRANJE GIBANJA

  Zajemanje gibanja pri fotografiranju

  Odkrijte, kako lahko fotografirate gibanje in slikam dodate občutek premikanja.

 • ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje s poklicnim fotografom in veliko akcije

  Jean-baptiste Liautard predstavlja umetnost fotografiranja športnega dogajanja.

 • ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

  Športna fotografija s kompaktnim fotoaparatom

  Poklicna fotografinja Molly Darlington skuša ugotoviti, kako lahko z žepnim fotoaparatom ovekovečite pomembne športne trenutke.