FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

Postanite boljši pri fotografiranju hitrega dogajanja z bliskavicami Speedlite

Preprosta osvetlitev iz Canonove bliskavice Speedlite lahko odpre cel svet inovativnih tehnik za fotografiranje hitrega dogajanja. Oglejte si, kako lahko izkoristite vse možnosti te priročne opreme.
Canon Camera

Morda se bojite fotografiranja z bliskavico, toda bliskavica je v resnici zelo preprost kos opreme. Njen namen je osvetliti dele slike v točno določenem trenutku. Včasih je to morda nujno potrebno zaradi temnih pogojev, sicer pa lahko bliskavico uporabljate tudi v kombinaciji z naravno svetlobo in tako ustvarite izrazit videz. Z eno samo bliskavico Speedlite dobite raznovrstne ustvarjalne možnosti, zlasti pri akcijski in športni fotografiji. Naredite lahko jasen posnetek sredi hitrega premikanja ali ustvarite učinek zamegljenosti ali pa oboje v enem samem kadru.

Na glede na to, ali ste začetnik pri uporabi bliskavice ali pa iščete sveže zamisli za nadgradnjo svojih ustvarjalnih tehnik osvetlitve, vam tukaj predstavljamo nekaj nasvetov za uporabo bliskavice Speedlite za dih jemajočo akcijsko in športno fotografijo.

1. Zajemite ostro hitro dogajanje s hitro sinhronizacijo

Moški, ki stoji na vrhu rolkarske rampe in fotografira rolkarko.

Če želite fotografirati v načinu hitre sinhronizacije (HSS), držite pritisnjen gumb za sinhronizacijo na bliskavici Speedlite, dokler se ne prikaže simbol H, nato pa povečajte hitrost zaklopa, da zajamete hitro premikajoče se subjekte.

Moški v temnih oblačilih s kapo sredi rolkarskega trika, ki se pod strmim kotom nagiba nazaj na vrhu rampe.

HSS vam omogoča nastavitev osvetlitve za dramatično ozadje in še vedno dobro osvetlitev predmeta v ospredju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/1600 s, f/5 in ISO1000 z bliskavico Canon Speedlite 600EX II-RT.

Mnogi fotoaparati imajo ob uporabi bliskavice najvišjo hitrost zaklopa omejeno na 1/200 s, kar je lahko premalo za ustvarjanje ostrih posnetkov hitro premikajočih se subjektov. Če pa sta fotoaparat in bliskavica združljiva kot Canon EOS RP in Canon Speedlite 600EX II-RT, ki ju lahko vidite tukaj, lahko fotografirate v načinu hitre sinhronizacije (HSS). S tem imate na voljo veliko višje hitrosti zaklopa.

Za fotografiranje oseb, ki hodijo, je hitrost zaklopa 1/250 s dovolj hitra, hitrost 1/1000 s pa je primernejša, če fotografirate hitreje premikajoči se subjekt, na primer tekača ali rolkarja, da bodo posnetki hitrega dogajanja ostri. V načinu HSS mora bliskavica sprožiti niz nezaznavno hitrih osvetlitev, ki se ujemajo z zastoroma zaklopa našega fotoaparata, kar pomeni, da se največja moč bliskavice zmanjša, ko povečate hitrost zaklopa. Če pa želite med fotografiranjem hitrega dogajanja osvetliti subjekt, je lahko način HSS neprecenljiv.

2. Dodajte globino z ločeno bliskavico

Če želite bliskavico uporabljati ločeno od fotoaparata, lahko uporabite brezžični sprožilec bliskavice, kot sta Canonov oddajnik Speedlite ST-E3-RT in Canonov oddajnik Speedlite ST-E3-RT (2. razl.). Ko bliskavico Speedlite namestite na stojalo ali stativ, jo nastavite na način E-TTL, pri katerem bliskavica samodejno nastavi moč, ki ustreza vaši osvetlitvi, ali pa jo nastavite na ročno nastavitev moči, nato pa posnemite preskusne posnetke, da nastavite pravo osvetlitev za svoj subjekt.

3. Nastavite prešibko osvetlitev okolice, da subjekt izstopa

Moški fotografira rolkarko, ki izvaja trik, pod njo pa je na glavo obrnjena rolka.

Prešibko osvetljena okolica ustvari temno in temačno vzdušje, kar pomeni, da bo subjekt bolj izstopal, ko bo osvetljen z bliskavico Speedlite.

Rolkarka, posneta v zraku, pod njo pa je rolka sredi obrata.

Če postavite ločeno bliskavico levo od subjekta, ki je od zadaj z desne strani osvetljen s sončno svetlobo, ustvarite dramatično navzkrižno osvetlitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 48 mm, 1/180 s, f/13 in ISO 100 z bliskavico Canon Speedlite 600EX II-RT.

Če bliskavico kombinirate z dnevno svetlobo, lahko preskusite različna razmerja med dvema viroma svetlobe. Lahko na primer pustite, da je naravno osvetljena okolica prešibko osvetljena, nato pa z bliskavico osvetlite in izpostavite subjekt. To dosežete tako, da za začetek pustite bliskavico izklopljeno in ročno nastavite prešibko osvetlitev, da bo vzdušje temno in temačno. Nato vklopite bliskavico in jo nastavite na ročno nastavitev moči.

Posnemite nekaj preskusnih posnetkov, da nastavite ustrezno osvetlitev za svoj prizor. Da bi dosegli večjo moč pri močni dnevni svetlobi, kot je ta, potrebujemo močno osvetlitev, zato začnite z bliskavico pri polni moči 1/1 in nato nastavite šibkejšo osvetlitev, če je videti premočna. Poleg spreminjanja moči lahko prilagodimo tudi moč luči tako, da jo približamo ali približamo subjektu ali oddaljimo od njega. Tako uporabljena bliskavica Speedlite nam omogoča, da okoli subjekta ustvarimo osvetljeno območje.

4. Če želite dodati sledi, bliskavico nastavite na sinhronizacijo z zadnjim zastorom

Bliskavica Speedlite, nastavljena na eno sekundo osvetlitve.

V načinu bliskavice z zadnjim zastorom se bliskavica sproži ob koncu osvetlitve ali ob zadnjem zastoru. Bliskavica, nastavljena, da se sproži na koncu ene sekunde osvetlitve.

Ko bliskavico sprožate med dolgo osvetlitvijo, lahko ustvarite dinamično mešanico zamegljenosti in ostrine. Premikanje po kadru ustvarja zamegljenost, kratka osvetlitev bliskavice pa zajame subjekt v delčku sekunde med osvetlitvijo. Določite lahko, ali se bliskavica sproži na samem začetku ali koncu osvetlitve. Bliskavico je običajno najbolje nastaviti na način zadnjega zastora, da se sproži na koncu. Na ta način ustvarite učinek zamegljene sledi za subjektom. Če želite uporabiti način zadnjega zastora, držite pritisnjen gumb za sinhronizacijo na Canonovi bliskavici Speedlite, dokler se ne prikaže ikona s tremi puščicami.

5. Za posnetke z obračanjem fotoaparata uporabite bliskavico, da izostrite subjekt

Slika ženske na rolki z opečnato steno z grafiti v ozadju. Ozadje je zamegljeno, rolkarka pa izostrena.

Če želite, da bo slika med obračanjem fotoaparata zamegljena, sledite premikom subjekta od ene strani do druge in pri tem premikajte fotoaparat z enako hitrostjo, kot se premika subjekt. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 26 mm, 1/30 s, f/16 in ISO100 z bliskavico Canon Speedlite 600EX II-RT.

Če obračate fotoaparat skupaj s subjektom, lahko ustvarite čudovito kombinacijo zamegljenosti in ostrine. Če ujamete pravi trenutek, bo subjekt oster, vse ostalo pa bo zamegljeno. Fotoaparat lahko obračate brez bliskavice, če pa jo dodate, bo subjekt ostrejši in bolj definiran. Bliskavico nastavite na način sinhronizacije z zadnjim zastorom, nato pa uporabite način prioritete zaklopa in nastavite hitrost zaklopa na približno 1/30 s (ali hitrejšo za hitro premikajoče se subjekte, kot so avtomobili). Ko ste pripravljeni, sledite dogajanju z obračanjem fotoaparata. Morda boste potrebovali nekaj poskusov, preden vam bo uspelo izostriti subjekt, vendar sta občutek hitrosti in gibanja, ki ju lahko ustvarite, tega vredna.

6. Uporabite utripajočo bliskavico za ustvarjanje mešane slike

Bliskavica Speedlite v načinu MULTI.

V načinu MULTI lahko nastavimo število osvetlitev in frekvenco osvetlitev v sekundi (Hz). Število osvetlitev delite s frekvenco in tako nastavite idealno hitrost zaklopa.

Posnetek rolkarja sredi trika z dolgo osvetlitvijo z utripajočo bliskavico.

V načinu MULTI se odpre svet ustvarjalnih zamisli za fotografiranje hitrega dogajanja in ustvarjanje takšnih abstraktnih mešanih slik.

Način MULTI je ustvarjalna nastavitev bliskavice Speedlite, ki sproži hitro zaporedje osvetlitev. Če ga uporabljate v kombinaciji z dolgo osvetlitvijo, lahko subjekt zajamete v več položajih v kadru. Tako kot pri dvojni osvetlitvi se bodo tudi v tem primeru svetlejši deli medsebojno prekrivali. Zato je najbolje, da subjekt fotografirate s temnim ozadjem ali ponoči in ga posnamete, ko se premika z ene strani na drugo.

Ko boste obvladali te tehnike, skušajte poiskati navdih pri Canonovem ambasadorju in fotografu, ki poklicno fotografira adrenalinske športe, Lorenzu Holderju, ki nam bo predstavil svoje najboljše nasvete1 za uporabo bliskavice pri fotografiranju hitrega dogajanja, ali pa sledite poklicnemu fotografu Davu Mackisonu, ki uporablja bliskavico Speedlite EL-12.

Napisal James Paterson

 1. Na voljo samo v angleščini.
 2. *Na voljo samo v izbranih jezikih.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • V trenutku ujete sledi svetlobe za avtobusom, ki vozi po prometni ulici v Madridu v Španiji.

  FOTOGRAFIRANJE GIBANJA

  Zajemanje gibanja pri fotografiranju

  Odkrijte, kako lahko fotografirate gibanje in slikam dodate občutek premikanja.

 • Oseba, ki po stezi vozi motorno kolo za motokros in ga nagiba nizko do tal, fotografirana s pomikanjem fotoaparata. © Richard Walch

  OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Fotografiranje s pomikanjem fotoaparata za začetnike

  S temi nasveti odkrijte, kako uporabiti pomikanje fotoaparata za boljše fotografije hitrega dogajanja.

 • Najboljši objektivi za fotografiranje dogajanja

  FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

  Najboljši objektivi za fotografiranje dogajanja

  Naš vodnik po najboljših objektivih za fotografiranje dogajanja.

 • Spoznajte skrivnosti upravljanja s hitrostjo zaklopa

  OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Namigi za hitrost zaklopa

  Izmojstrite se v upravljanju hitrosti zaklopa z začetnikom prijaznim vodnikom in ustvarjajte boljše akcijske posnetke.