FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

Z najboljšimi objektivi za fotografiranje dogajanja naprodaj ne boste zamudili nobenega trenutka

Mamljiva ponudba visokozmogljivih, a stroškovno učinkovitih Canonovih objektivov omogoča, da boste uspešno ujeli gibanje pri športu ne glede na to, ali slikate plavalce, ki skačejo v bazen, ali rolkarja v skoku.
Plavalec skoči nazaj v bazen z iztegnjenimi rokami in ustvari lok iz vodnih kapljic.

Pri fotografiranju dogajanja predvsem slikate premikajoče se subjekte, in sicer od domačih ljubljenčkov med igro do ptic med letom ter od atletskih športov do iger z žogo. Ker se subjekt hitro premika, težko dobite želeni posnetek, vendar boste s fotoaparati in objektivi, ki so najprimernejši za fotografiranje dogajanja, v veliki prednosti.

Najprimernejši fotoaparati za fotografiranje dogajanja imajo napredni sistem samodejnega ostrenja z več točkami samodejnega ostrenja, ki omogoča natančno in neprekinjeno sledenje subjektom, tudi ko se premikajo nepredvidljivo. Prav tako morajo imeti v načinu neprekinjenega fotografiranja hitro najvišjo hitrost sličic, saj imajo velik pomnilniški medpomnilnik, zato lahko zajamete več kot le nekaj posnetkov.

Fotoaparata Canon EOS R6 in EOS R7 imata popolno ohišje za fotografiranje dogajanja. Oba imata občutljivo in inteligentno samodejno ostrenje, ki pri sledenju pticam, živalim, ljudem in celo vozilom temelji na umetni inteligenci za globoko učenje ter izjemno hitri hitrosti sličic.

V rokah sta fotoaparat Canon EOS R in objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Družba Canon razliko v hitrosti posredovanja podatkov med fotoaparati in objektivi za sistem nastavkov EF in RF opisuje kot "moped in hitri vlak", zaradi česar so objektivi RF, kot je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, odlična izbira za posnetke dogajanja. © James North

Katera vrsta objektiva je najboljša za posnetke hitrega dogajanja?

Pri fotografiranju premikajočih se subjektov je hitrost ključnega pomena, izjemno hitra komunikacija med Canonovimi objektivi RF in ohišji sistema EOS R pa omogoča številne prednosti, vključno s hitrostjo in natančnostjo samodejnega ostrenja pri sledenju, ter izboljšano optično stabilizacijo slike (IS). Optični stabilizator slike je izjemno koristen pri fotografiranju z dolgimi telefoto goriščnimi razdaljami, saj je zaradi tresenja fotoaparata možnost zamegljenih slik veliko večja. Optični stabilizator slike v ohišju (IBIS) fotoaparata in optični stabilizator slike preprečujeta premikanje fotoaparata in tako zmanjšujeta zamegljenosti.

Fotografi hitrega dogajanja želijo s slikami pritegniti gledalca in tako prikazati, kako je biti prisoten ali sedeti ob dirkališču, zato lahko z objektivom z dolgo goriščno razdaljo kader napolnite s subjektom. Telefoto objektivi ali telefoto objektivi s povečavo so običajno najboljša izbira, če fotografirate z razdalje, vendar bi lahko zadostovala tudi standardna povečava, če veste, da se boste lahko nekoliko približali dogajanju.

Profesionalni športni fotograf bo verjetno uporabil velike in vrhunske objektive za športno fotografijo, vključno s profesionalnimi objektivi s povečavo in super telefoto objektivi. Družba Canon nudi tudi osnovne telefoto objektive, ki še vedno lahko zajamejo dogajanje in pri tem zagotavljajo izjemno ostro sliko. Tukaj so najboljše možnosti za različne cenovne razpone.

Najboljši začetniški objektiv s povečavo za fotografiranje dogajanja: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Rolkar, oblečen v kavbojke in belo majico, na klančini v skateparku z grafiti opravi drzen trik.

Ne potrebujete vedno telefoto objektiva. Standardna povečava, kot je pri objektivu Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, je popolna, ko ste blizu dogajanja ali želite v prizor vključiti okolico. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 48mm, 1/180 s, f/13 in ISO 100.

Pri fotografiranju subjektov v gibanju je dogajanje pogosto lahko blizu: otroci ali domače živali, ki se igrajo na vrtu, fotografiranje dogajanja v skateparku ali celo stojijo ob progi na tekmi motokrosa. V teh primerih ne potrebujete dolgega telefoto dosega, vendar je razmeroma majhen in lahek objektiv priročnejši.

Canonov objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je kot objektiv s povečavo, ki je združljiv s fotoaparatom polne velikosti, izjemno kompakten, saj meri manj kot 9 cm in tehta samo 395 g. Preprosto jih lahko pospravite in tako ves čas svobodno sledite dogajanju, ne da bi se pri tem počutili obteženo. Gladek in tih motor STM zagotavlja hitro samodejno ostrenje, medtem ko stabilizator slike s 5 koraki omogoča uporabo relativno nizkih hitrosti zaklopa (npr. pri pomikanju fotoaparata z glavnim subjektom), ne da bi tresenje fotoaparata zameglilo slike.

Najboljši vsestranski objektiv s povečavo za fotografiranje dogajanja: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Lokostrelec jabusame, oblečen svečano, z velikim lokom in puščico, hitro jaha konja po ozki stezi.

Če lahko s seboj nosite samo en objektiv, je vsestranski objektiv Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM popoln za najrazličnejše okoliščine. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM pri 240 mm, 1/800 s, f/6,3 in ISO 800.

Pogosta težava pri fotografiranju premikajočih se subjektov je, da nikoli ne veste, kje se bo odvijalo dogajanje. Ko na amaterski nogometni tekmi stojite blizu vratnic, boste morda poskusili v eni minuti ujeti spopad, nato pa v bližnji dogajanje pred vrati gola. Če teleobjektiv zamenjate s širokokotnim objektivom, boste lahko popolnoma zamudili pomembne trenutke.

Canonov objektiv RF 24-240mm F4-6.3 IS USM ima izjemen 10-kratni razpon povečave, zato je popoln za tovrstno fotografiranje, saj zagotavlja vse od širokokotnih posnetkov do zmogljivega telefoto dosega. Če ta objektiv polnega formata združite s fotoaparatom Canon EOS R7, ki ima manjše tipalo APS-C, se bo doseg dejansko povečal, kar bo omogočilo pogled, ki je enakovreden 38,4–384-milimetrskemu objektivu na fotoaparatu polne velikosti.

Poleg sledenja dogajanju z obsežnim razponom povečave objektiv v kompaktni in lahki zasnovi skriva tudi izjemno hiter sistem samodejnega ostrenja Nano USM in stabilizator slike v 5 korakih.

Najboljši telefoto objektiv za fotografiranje hitrega dogajanja iz roke: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Ženska blizu obraza drži fotoaparat Canon s sistemom EOS R in fotografira ribiča, ki v morje spušča past za jastoge.

Kljub temu, da je Canon RF 70-200mm F4L IS USM telefoto objektiv, je zaradi velikosti in prenosljivosti popoln za fotografiranje dogajanja iz roke ter za fotografiranje potovanj in prizorov divjine. © Andrew Ford

Ženska, slikana od zadaj, z volnenim klobukom, drži fotoaparat Canon s sistemom EOS R in pritrjenim objektivom Canon RF 70-200mm F4L IS USM.

Učinkovitost optičnega stabilizatorja slike v 5 korakih v objektivu Canon RF 70-200mm F4L IS USM je povečana na 7,5 koraka, ko deluje v povezavi z vgrajenim stabilizatorjem v fotoaparatih s sistemom EOS R, kot je EOS R6. © Andrew Ford

Čeprav se občasno dogajanje odvija v bližini, boste običajno fotografirali z razdalje. To še posebej velja za dogodke z gledalci, in sicer od atletike do motošporta. Če ne upoštevate širokokotne in standardne goriščne razdalje, se lahko odločite za objektiv, ki je popolnoma posvečen telefoto zmogljivosti.

Izjemno kompakten objektiv Canon RF 70-200mm F4L IS USM dokazuje, da telefoto objektivi niso nujno veliki in težki. Zložljiva zasnova omogoča, da ga lahko preprosto zložite na manj kot 12 cm dolžine, tehta pa samo 695 g, kljub temu pa je trpežen, odporen pred vremenskimi vplivi in kakovostno izdelan kot serija L.

Vrhunci zmogljivosti vključujejo hitro zaslonko f/4, ki ostane nespremenjena v celotnem razponu povečave, in izjemno hitro samodejno ostrenje, ki temelji na dveh motorjih Nano USM.

Najboljši začetniški super telefoto objektiv s povečavo za fotografiranje hitrega dogajanja: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Stranski profil hokejskega igralca v rdeči srajci in črni čeladi ter dvignjeno modro hokejsko palico.

Zmogljiv optični stabilizator slike s 5,5 koraki v objektivu Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ustvari osupljive fotografije dogajanja brez uporabe stativa. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/500 s, f/8 in ISO 1600.

Hokejist na travi v modri srajci in visokih modrih nogavicah tekmuje za žogo na umetni travi.

Prav tako lahko zaslonka z devetimi lopaticami ustvari čudovito zameglitev ozadja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/640 s, f/8 in ISO 1600.

Pri fotografiranju športa in prizorov divjine se pogosto zgodi, da se ne morete približati dogajanju, kot bi si želeli. Tudi 70–200-milimetrski objektiv ali objektiv Canon RF 24–240 mm F4-6.3 IS USM morda ne bosta imela dovolj telefoto dosega. Za dobre fotografije z razdalje potrebujete super telefoto objektiv.

Objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM omogoča dvakrat večji telefoto doseg kot 70-200-milimetrski objektiv, vendar je kompakten in predvsem lahek, saj tehta le 635 g. Vedno obstaja večja nevarnost tresenja fotoaparata, ki pri super telefoto goriščnih razdaljah zmanjša ostrino, vendar stabilizator slike zagotavlja ostre fotografije in tekoče videoposnetke iz roke. Izjemno hitro samodejno ostrenje Nano USM je zelo primerno za sledenje dogajanju, in če vam 400-milimetrski objektiv še vedno ne omogoča dovolj dosega, je združljiv s Canonovimi telekonverterji Extender RF 1,4x in Extender RF 2x.

Najboljši začetniški super telefoto fiksni objektiv za fotografiranje hitrega dogajanja: Canon RF 600mm F11 IS STM

Moški sprinter se odrine od startnih blokov.

Pri nekaterih posnetkih dogajanja se boste subjektu redko tako približali, kot bi si želeli. Najdaljša možna goriščna razdalja ne presega zmožnosti povečave, zato so najboljša izbira super telefoto objektivi, kot sta Canon RF 600mm F11 IS STM in Canon RF 800mm F11 IS STM. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1600 s, f/11 in ISO800.

Telefoto objektivi in super teleobjektivi s povečavo vam omogočajo, da prilagodite vidno polje, ko ste omejeni na en položaj fotografiranja, npr. ko ste na območju opazovanja za športni dogodek ali v skrivališču za fotografiranje prizorov divjine. V drugih primerih potrebujete čim večji doseg telefoto objektiva, obseg povečave pa postane odveč. Običajni scenariji vključujejo fotografiranje ptic med letom ali divjih živali v daljavi.

Revolucionarni objektiv Canon RF 600mm F11 IS STM je popolno orodje za to nalogo. Zaradi zložljive zasnove je dolžina nošenja manjša od 27 cm, objektiv pa tehta le 930 g. Popol je tudi za daljša obdobja ročnega fotografiranja, pri čemer optični stabilizator slike s 5 koraki zagotavlja dosledno ostrino. Po potrebi vam objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM zagotavlja še večji doseg, oba objektiva pa lahko uporabljate s Canonovim telekonverterjem Extender RF 1.4x in telekonverterjem Extender RF 2x.

Najboljši profesionalni objektiv za fotografiranje hitrega dogajanja: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Veslač se nagne naprej na vesla. Športnik je izostren, medtem ko je ozadje zamegljeno.

"Hiter" objektiv, kot je Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, zagotavlja relativno ozko globinsko ostrino in je popoln za izostritev glavnega subjekta v posnetku dogajanja z zamegljenim ozadjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 111 mm, 1/1000 s, f/2,8 in ISO 1000. © Matthew Joseph

Fotograf v kavbojkah in modri jakni se nagiba nazaj, da s Canonovim fotoaparatom in objektivom RF 70-200mm F.2.8L IS USM posname fotografijo.

Tako kot objektiv Canon RF 70-200mm F4 IS USM ima ta hitrejši objektiv z zaslonko f/2.8 profesionalno kakovost, zasnovo, odporno na vreme, izjemno hitro in skoraj neslišno samodejno ostrenje Dual Nano USM in stabilizator slike v 5 korakih.

Ko morate zamrzniti gibanje izjemno hitrih subjektov, zadostuje le visoka hitrost zaklopa. Za zaustavitev hitrega dogajanja nastavite hitrost zaklopa nad 1/2000 sekunde. To je lahko težava pri čemer koli razen pri močni sončni svetlobi. Ena od rešitev je, da povečate vrednost ISO fotoaparata, vendar lahko zaradi šuma na fotografiji in izgube finih podrobnosti tvegate zrnato kakovost slike.

Če imate na voljo nekaj več denarja, je objektiv Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM najbolj izpopolnjena rešitev. Stalna zaslonka f/2,8 omogoča visoke hitrosti zaklopa tudi pri šibki svetlobi v celotnem obsegu povečave. Druga prednost je, da lahko zameglite ozadje, s čimer glavni subjekt v prizoru izstopa.

Možnosti, ki smo jih obravnavali, so popolne za fotografiranje hitrega dogajanja: lahke, preproste za uporabo in primerne za različne proračune. V tej ponudbi boste našli objektiv, ki bo izpolnil vaše zahteve ne glede na to, ali nameravate stati ob strani na ljubiteljski nogometni tekmi ali fotografirati hitro premikajočega se športnika na stezi. Preostalo vam je le, da se odpravite ven, poizkusite in odkrijete, kaj je mogoče.Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki