ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Namerite, fotografirajte in uživajte v rezultatih: ovekovečite zmagovalne trenutke s kompaktnim fotoaparatom

Poklicna športna fotografinja Molly Darlington je delila svoje najboljše nasvete za fotografiranje amaterskih športnih trenutkov s kompaktnim fotoaparatom.
Oseba, ki drži fotoaparat Canon PowerShot SX740 HS, si ogleduje posnetek na preklopnem zaslonu.

Za fotografiranje igrive otroške nogometne tekme potrebujete hitre reflekse in še boljšo povečavo, česar se dobro zaveda tudi Canonova ambasadorka in poklicna športna fotografinja Molly Darlington. Molly se je začela ukvarjati s športno fotografijo leta 2015, ko je bila še študentka. Nato je takoj po študiju snemala nogometno tekmo Premier League in prvenstvo.

Zaradi svoje bogate športne preteklosti je dobro vedela, katere trenutke nogometne tekme mora ujeti. Opremljena z žepnim fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS z zmogljivo 40-kratno optično povečavo v kompaktnem ohišju in fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM v obliki daljnogleda z enim okularjem je svoje poklicne sposobnosti pripovedovanja športnih zgodb prenesla na zelenico amaterske tekme. Enostavna fotoaparata sta kot nalašč tudi za fotografiranje družinskih dejavnosti na prostem ali fotografiranje divjih živali, saj se boste z njima približali dogajanju.

Molly razloži, kaj skuša običajno ustvariti s svojimi fotografijami: "Želim povedati zgodbo o tekmi. Predstaviti, kaj se je na njej dogajalo, ter prikazati vrhunce in slabše trenutke na tekmi. Želim doseči, da bi se ljudje ob pogledu na fotografijo spomnili trenutka, v katerem je bila fotografija posneta.

Vedno si prizadevam ovekovečiti nepozabne športne trenutke. Običajno na nogometni tekmi fotografiram zadetke, proslavljanje in pomembne trenutke, kot so rdeči kartoni. Na fotografijah želim zajeti tudi čustva – veselje, razočaranje ali potrtost – tako na tribunah kot na zelenici."

V nadaljevanju Molly razloži, kako lahko enako dosežete z enostavnim kompaktnim fotoaparatom.

1. Naredite več zaporednih slik

Fantje igrajo nogomet in eden od štirih v zelenih dresih se z dvignjeno nogo pripravlja, da brcne žogo, peti pa nosi moder dres.

"Prijateljska tekma med lokalnima ekipama z igralci do 12 let v občinskem nogometnem centru je bila odlična priložnost za preskus te opreme, saj so starši lahko med ogledom tekme fotografirali dogajanje." Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS z nastavitvami 461 mm, 1/1300 s, f/5,6 in ISO 800.

Fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS in Canon PowerShot ZOOM na nogometni zelenici znotraj belih črt.

Fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS in Canon PowerShot ZOOM sta dokaz, da dobre stvari pridejo tudi v majhnih paketih. Ker sta lahka, žepna in cenovno ugodna, sta kot nalašč za opremo nadebudnih športnih fotografov ali staršev, ki želijo shraniti spominke v obliki fotografij.

S fotoaparatom, kot je Canon PowerShot SX740 HS, ki se ponaša z izjemno hitro odzivnostjo ob pritisku gumba in neprekinjenim fotografiranjem s hitrostjo 10 slik na sekundo, lahko ustvarite zaporedne posnetke, s katerimi vam ne bo ušel noben pomemben adrenalinski trenutek. S fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM lahko tudi snemate s hitrostjo 10 fps (sličic na sekundo).

"Pri tej fotografiji je bila hitrost 10 fps zelo koristna, saj sem lahko naredila zaporedne fotografije igralca, ki je podrl nasprotnika, in nato izbrala najboljšo," pojasni Molly. "Fotografiranje nogometnega prekrška zna biti zahtevno, saj žoga ni vedno na fotografiji, zato je koristno, da lahko narediš 10 sličic na sekundo."

2. Zapolnite kader

Fant na nogometni zelenici, ki med tekom proslavlja s kriki veselja.

Molly želi zapolniti kader tako, da bodo izrazi njenih subjektov jasni. "Upam, da bodo ljudje že ob samem pogledu na fotografijo nekaj začutili," še doda. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS z nastavitvami 220,5 mm, 1/1600 s, f/5,6 in ISO 400.

Molly Darlington, ki na stolčku ob nogometni zelenici spremlja tekmo.

Kompaktni fotoaparat PowerShot ZOOM je kot nalašč za fotografiranje dogajanja na tej nogometni tekmi, saj lahko z roba igrišča približate dogajanje in tako ničesar ne zamudite.

"Čustva še dodatno prispevajo k odlični športni fotografiji in pri tem prizoru sem s povečavo fotografirala proslavljanje igralca," pove Molly, ki je izkoristila 40-kratno optično povečavo fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS, da je zapolnila kader z nepozabnimi izrazi.

"Vedno je dobro zapolniti kader v športni fotografiji in 40-kratna povečava omogoča, da to naredite, ko je dogajanje nekoliko bolj oddaljeno," še doda. Za Molly so ti trenutki proslavljanja eni najljubših delov njenega poklica. "Ni boljšega občutka, ko se vse poklopi v celoto in fotografirate zadetek, igralci, ki proslavljajo, pa tečejo proti vam, medtem ko v ozadju norijo gledalci."

3. Preskusite različne goriščne razdalje

Molly Darlington drži fotoaparat Canon PowerShot ZOOM na nogometni tekmi.

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je opremljen s tristopenjsko povečavo, ki omogoča, da s pritiskom gumba preklapljate med goriščnimi razdaljami 100 mm, 400 mm in 800 mm. Torej vam ne bo nič ušlo, ne glede na to, s kakšne razdalje spremljate dogajanje.

Preigravanje enega od fantov, ki igrajo nogomet, medtem ko ga igralec nasprotne ekipe lovi.

Možnost hitrega preklapljanja goriščnih razdalj je še posebej pomembna pri športnem fotografiranju s hitrim premikanjem, kjer nikoli ne veste, kdaj se bo zgodilo nekaj pomembnega. Objektiv s 40-kratno povečavo na fotoaparatu Canon PowerShot SX740 HS ima največjo širokokotno goriščno razdaljo 24 mm in lahko doseže doseg telefoto objektiva 960 mm. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS z nastavitvami 109,3 mm, 1/1600 s, f/5 in ISO 200.

Fotoaparat Canon PowerShot Zoom, ki se ponaša z 12 milijoni slikovnih pik v žepni velikosti, ima en objektiv, ki pa ima tristopenjsko povečavo, s katero lahko približate oddaljene podrobnosti. Molly meni, da je uporaba funkcije intuitivna in neprecenljiva pri fotografiranju akcijskega dogajanja od blizu.

"Preklapljanje med goriščnimi razdaljami je bilo nadvse preprosto, saj s pritiskom gumba na vrhu fotoaparata Canon PowerShot ZOOM preklapljate med razdaljami 100 mm, 400 mm in 800 mm," doda. "Za to nogometno tekmo je bila povečava s 400 mm kot nalašč, za večje športne dogodke na igriščih prave velikosti pa uporabite povečavo z 800 mm."

Goriščne razdalje 100 mm, 400 mm in 800 mm so prikazane v iskalu in večja je številka, bližje ste subjektu.

Eksperimentiranje z inteligentnimi funkcijami fotoaparata je ključnega pomena za doseganje želenih fotografij. "Fotografiranje z vsakim novim fotoaparatom zna biti zahtevno, dokler se ne navadite nanj," razloži Molly. Njen najboljši nasvet? "Z opremo morate veliko vaditi. Včasih je dovolj že nekaj poskusov, da se navadite na delovanje opreme in preskusite njene različne nastavitve."

Preden nameravate fotoaparat uporabiti na športni prireditvi, na kateri sodeluje vaš otrok, vam svetujemo, da se seznanite z opremo. Kompaktni fotoaparati so odlični za začetnike.

4. Osredotočite se na izostritev slike

Fant, ki bo na nogometni tekmi vsak hip med tekom brcnil žogo.

Molly poleg tega poleg ostrih slike priporoča tudi čisto ozadje brez motečih elementov na fotografiji, saj boste tako natrpane fotografije spremenili v prizore, ki jih bo vredno uokviriti. "Pri čistem ozadju, ki ni polno drugih elementov, se ljudje, ki si fotografijo ogledujejo, lažje posvetijo subjektu," pojasni. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS z nastavitvami 228,7 mm, 1/1600 s, f/5,6 in ISO 400.

"Pri fotografiranju hitrega dogajanja tekme je težko izostriti posnetke, zato je vsaka pomoč dobrodošla. Stabilizator slike v fotoaparatih Canon PowerShot ZOOM in Canon PowerShot SX740 HS mi je pomagal pri fotografiranju, saj se lahko žoga zelo hitro premika. To je zelo pomembna funkcija," pove Molly.

Molly je ugotovila, da ji je vgrajeni stabilizator slike omogočil fotografiranje iz roke, saj je tako lahko spremljala dogajanje. Med športnimi prireditvami pa za dodatno oporo uporablja tudi manjši prenosni zložljivi stol, ki je priljubljen kos opreme poklicnih fotografov ob nogometnih zelenicah. "So zelo robustni, zato jih ima veliko športnih fotografov. Poleg tega pa so nadvse koristni, saj lahko običajno nastavite višino, ko sedite za oglasnim panojem, in tako po želji prilagajate višino svojega položaja med športno prireditvijo," še doda.

Fotoaparata Canon PowerShot ZOOM in Canon PowerShot SX740 HS se ponašata s samodejnim ostrenjem z zaznavanjem obrazov in samodejnim ostrenjem s sledenjem, kar je kot nalašč za ohranjanje izostrenega subjekta – ne glede na to, ali je to žoga ali igralec.

5. Preglejte fotografije med fotografiranjem

Oseba, ki si ogleduje sliko na preklopnem zaslonu fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS.

Fotoaparat Canon PowerShot SX740 HS ima 180-stopinjski preklopni zaslon, zato lahko povsem preprosto posnetke pregledate že na terenu.

Eden od dveh fantov na nogometni tekmi skuša žogo spraviti mimo vratarja, ki je v položaju, v katerem jo lahko prestreže.

Molly pravi: "PowerShot SX740 HS je odličen fotoaparat za otroško športno prireditev. Ima odličen razpon povečave, z zaslonom s prikazom v živo pa zlahka sledite temu, kar fotografirate." Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot SX740 HS z nastavitvami 524,3 mm, 1/2000 s, f/6,3 in ISO 800.

Po zaslugi preklopnega LCD-zaslona pregledovanje fotografij na športni prireditvi še nikoli ni bilo enostavnejše. 180-stopinjski preklopni zaslon fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS je Molly pomagal fotografirati točno to, kar si je želela.

"Na preklopnem LCD-zaslonu si lahko med fotografiranjem ogledate slike in tako takoj preverite, kaj ste posneli," doda. "Tudi pri tej fotografiji igralca, ki preigra vratarja in doseže zadetek, sem si pomagala s 40-kratno povečavo, saj se je to zgodilo na drugi strani igrišča.

Vzpostavite povezavo s programom Canon Camera Connect in tako fotografije po tekmi hitro delite z drugimi starši. Program Camera Connect lahko uporabite tudi za ogled fotografij v fotoaparatu Canon PowerShot ZOOM ali celo za fotografiranje na daljavo s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM ali PowerShot SX740 HS, če je zorni kot, iz katerega želite fotografirati, malce zahtevnejši.

Ne glede na to, ali ste ljubiteljski športni fotograf ali pa samo obožujete dogajanje, fotografiranje športnih trenutkov ni tako strašljivo, kot se zdi. Molly poziva vse, da naslednjič, ko so ob nogometni zelenici, s seboj vzamejo fotoaparat, da bodo spomini na tekmo ostali še dolgo po zadnjem sodnikovem žvižgu.

Seveda se Molly poleg odlične opreme zanaša na znanje, ki ga je pridobila med svojo kariero: potrpežljivost in instinkt, da se znajdeš v položaju, v katerem lahko ujameš ključne trenutke. "Moraš biti potrpežljiv in veliko vaditi, poleg tega pa moraš na številnih športnih prireditvah imeti tudi srečo," nam zaupa. "Če na nogometni tekmi na primer sedite v enem kotu igrišča, vam to ne pomaga dosti, če se vse dogaja v drugih treh kotih. V teh situacijah morate poznati šport, ki ga fotografirate, da mu znate slediti in da znate predvideti, kaj bi se lahko zgodilo v naslednjem trenutku."

"Vedno sem oboževala šport in fotografiranje, zato je bilo logično, da združim obe ljubezni," še doda. "Nisem vedela, kako zelo mi bo všeč, dokler nisem obiskala prve tekme. Z veliko vaje in kančkom sreče sem prišla do te točke in ničesar ne bi spremenila."

Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

 • Kompaktni digitalni

  PowerShot SX740 HS

  Zajemite vsako podrobnost s 40-kratno optično povečavo in izjemno visoko ločljivostjo 4K, ki se skrivata v kompaktnem fotoaparatu žepne velikosti.
 • Kompaktni digitalni

  PowerShot ZOOM

  S fotoaparat PowerShot, ki se prilega v dlan, zajemite čarobne trenutke v krogu družine ali narave pri razdalji 100 mm, 400 mm2 ali digitalni razširitvi 800 mm.
 • 8x20 IS

  Kompakten, enostaven in naš najlažji daljnogled do zdaj z 8-kratnim stabilizatorjem slike je popoln za potovanja, opazovanje divjih živali in športne dogodke.

Povezani članki