Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Posnemite zmagovite športne fotografije s pomočjo strokovnih nasvetov za fotografiranje

Dave Rogers (fotograf iz podjetja Getty) je v svoji več kot 40-letni karieri posnel nekaj najbolj kultnih fotografij v zgodovini ragbija. Ob igrišču je stal na vsakem svetovnem prvenstvu v ragbiju od prvega v letu 1987, letos na Japonskem pa bo preživel vsak dan z moštvom Anglije. Ne glede na to, katero športno disciplino želite fotografirati, tu je 10 Davovih nasvetov in tehnik za boljše športne fotografije.

Dave se je za fotografijo začel zanimati kot najstnik v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja, ko je gledal tekmo angleške nogometne ekipe Wolverhampton Wanderers. Spominja se, da ga ni zanimala samo tekma, pač pa je njegovo pozornost v enaki meri pritegnilo tudi dogajanje v zakulisju – zlasti fotografi ob nogometni zelenici.

Po tem ko je dobil svojo prvo priložnost pri lokalnem časopisu – po zaslugi kombinacije znanja, odločnosti in nekaj sreče, kot pravi sam – si je Dave prislužil svoje mesto v dvorani slavnih športnih fotografov. Fotografiral je Novozelandca Jonaha Lomuja, ko je ta podrl Angleža Mika Catta v dvoboju na svetovnem prvenstvu v ragbiju leta 1995; Nelsona Mandelo, ki je istega leta izročil pokal za svetovnega prvaka kapetanu južnoafriške reprezentance Francoisu Pienaarju, kar je po dolgoletnem apartheidu združilo Južnoafriško republiko; dramatični zadetek Jonnyja Wilkinsona v podaljšku, ki je Angliji leta 2003 prinesel naslov svetovnega prvaka, in še mnogo več podobnih trenutkov.

Sports photographer Dave Rogers holding a Canon camera.

Davova najbolj nepozabna fotografija je bila posneta na svetovnem prvenstvu v ragbiju leta 2003. Na njej angleški kapetan Martin Johnson stoji nad fotografom z visoko dvignjenim pokalom nekaj trenutkov po zmagi svoje ekipe. Prek fotografije lahko skoraj slišite njegove vzklike navdušenja, medtem ko njegovi soigralci skupaj z navijači na stadionu proslavljajo zmago. V njegovih ogromnih rokah pokal spominja na igračo, ki se blešči v soju žarometov.

Z Davom smo govorili na začetku njegovih priprav na letošnje svetovno prvenstvo v ragbiju na Japonskem, kjer bo delal družbo angleški reprezentanci. Pripravljal je svoj urnik in fotografsko opremo ter pridobival dovoljenja za uporabo sprožilcev na daljavo na stadionih. Poleg treh profesionalnih fotoaparatov, objektivov, trinožnih in enonožnih stojal bo s seboj vzel tudi veliko vodoodporne opreme, da se bo lažje spopadel z mokrimi vremenskimi razmerami.

Vnaprej že razmišlja o fotografijah, ki bi jih rad posnel. Med tisočimi fotografijami, ki jih bo posnel med turnirjem, upa zlasti na eno: "Na sanjski fotografiji bi Angleži znova dvignili pokal Webba Ellisa za naslov svetovnih prvakov."

V tem besedilu postreže z nekaj nasveti za izboljšanje športne fotografije, ne glede na to, katero športno disciplino fotografirate.

1. Dobro se seznanite s športno disciplino

"Največji izziv je poznavanje športa," pove Dave. "Seznanite se s pravili igre, da boste vedeli, kaj želijo igralci doseči." Če ne znate predvideti naslednje igralčeve poteze, ga ne boste dohajali.

Vsak šport je drugačen. V primerjavi z ragbijem je "nogomet hitrejša igra, tako za igranje kot tudi za fotografiranje," še doda. Toda po drugi strani je pri ragbiju več igralcev in ljudi, ki ti lahko zastrejo pogled in preprečijo dobro fotografijo. Pri nogometu "je na igrišču manj igralcev, zato imaš boljši pregled nad dogajanjem."

2. Kupite najboljšo opremo, ki si jo lahko privoščite

Dave je na začetku svoje kariere pristal pri Britanskem državnem odboru za usposabljanje novinarjev, čeprav sploh ni imel fotoaparata. Moral je kupiti, kar si je takrat lahko privoščil: staro filmsko kamero s 35-mm filmskim trakom. Če ste začetnik, vam priporoča, da imate kot ključne dejavnike v mislih "enostavnost uporabe, zanesljivost in ugodno ceno." "Kupite najboljše, kar lahko," svetuje in doda, da bodite pozorni na navidezne prihranke.

Če je komplet DSLR prevelik ali predrag zalogaj, izberite raje kompaktni ali hibridni fotoaparat s funkcijami, ki zadostujejo potrebam športne fotografije. Canon PowerShot SX70 HS, najboljši fotoaparat v Canonovi ponudbi križancev med zrcalno-refleksnimi in kompaktnimi fotoaparati, se ponaša s 65-kratno optično povečavo, snemanjem 10 sličic na sekundo in hitrim ter natančnim samodejnim ostrenjem (AF) z možnostjo neprekinjenega samodejnega ostrenja, ki vam pomaga zajeti dogajanje.

Če pa želite v celoti izkoristiti bogato ponudbo Canonovih objektivov, je naložba v fotoaparat DSLR, kot je na primer Canon EOS 80D, prava odločitev za športno fotografijo.

3. Izberite robusten objektiv

"Standardni objektiv pri športni fotografiji je Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM [in še lažja in novejša različica tega objektiva, Canon EF 400 mm f/2.8L IS III USM], ki je izvrsten, sam pa pogosto uporabljam tudi objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Oba sta zanesljiva in lahko veliko preneseta. Ko se ukvarjate s športno fotografijo, hitro odlagate fotoaparate na tla in tečete z njimi, zato morajo biti precej robustni, da vse to prenesejo.

"Če šele začenjate, je 70-200 mm objektiv uporabnejši. Redki fotografi uporabljajo 400-mm objektiv, dokler ne postanejo strokovnjaki."

Če želite doseči podobne rezultate z nižjo ceno, razmislite o objektivih Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM ali Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Oba se ponašata s Canonovo priznano tehnologijo stabilizatorja slike (IS), ki pomaga ublažiti težave z neostrimi fotografijami zaradi tresenja fotoaparata. Če se vam tresejo roke, se trese tudi element v objektivu, kar izniči tresenje. To pomeni, da bi vaše fotografije morale biti čudovito ostre, tudi kadar fotografirate iz roke in ne uporabljate trinožnega stojala.

Martin Johnson raises the trophy after England wins the 2003 Rugby World Cup. © Dave Rogers / Getty Images

4. Osredotočite se na dogajanje, ne na ozadje

"Odločite se za hitrejše delovanje zaslonke in široko odprtino [nižja vrednost f], saj so ozadja lahko zelo natrpana z elementi, ki odvračajo pozornost, kot so na primer oglasni panoji in podobno. To bo manj izostreno pri širši odprtini. Natrpana ozadja lahko zameglite tako, da poskusite uporabljati objektiv čim dlje pri njegovi največji goriščni razdalji. Izberite zelo nizko nastavitev ISO, pri kateri morate uporabiti hitrejšo zaslonko pri manjši odprtini."

Če želite v celoti odstraniti ozadje, Dave priporoča, da se "pomaknete višje na tribunah in gledate navzdol na zelenico. Če fotografirate od zgoraj, boste imeli nenatrpano zeleno ozadje."

5. Sedite na soncu

Po Davovem mnenju so najboljše razmere za fotografiranje v "oblačnem svetlem vremenu", saj je takrat svetloba bolj enakomerno porazdeljena po celotnem igrišču, tako da vam ni treba pogosto spreminjati nastavitev osvetlitve. Če pa fotografirate v sončnem vremenu z močnim kontrastom med deli igrišča, ki so v senci, in deli, ki so na soncu, sedite na sončno stran in bodite obrnjeni proti senčni," še doda. Tako boste imeli svetlobo od zadaj. "Če sedite v senci in fotografirate proti soncu, znate imeti težave. Pogosto boste ovekovečili samo silhueto igralca s svetlim ozadjem. Zato vedno sedite na sončni strani. Tudi barve bodo lepše."

To najlažje naredite na manjših lokalnih športnih prireditvah, kjer lahko gledalci prosto stojijo in se premikajo po prizorišču. Lahko se razgledate in najdete idealen kotiček. Na dogodkih s sedišči in vstopnicami lahko morda izberete, na katerem koncu prizorišča boste sedeli. Pozanimajte se, kam je prizorišče obrnjeno in ob kateri uri dneva se športni dogodek odvija, nato pa izberite sedež, ki bo takrat na soncu. Lahko si pomagate tudi z aplikacijo za fotografe, ki spremlja premikanje sonca.

6. Fotografirajte silhueto

Včasih boste želeli doseči učinek silhuete. V tem primeru znižajte vrednost ISO, povečajte hitrost zaslonke in zmanjšajte odprtino (uporabite višjo vrednost f). "Potrebovali boste svetlo ozadje," še svetuje Dave. "Celotna zadeva mora biti prešibko osvetljena. Silhueta je lahko učinkovit učinek, če ga ne uporabljate prepogosto. V nasprotnem primeru lahko izpade klišejsko."

7. Bodite ustvarjalni z učinkom zamegljenosti

Ko posnamete dobro zbirko glavnih fotografij, je čas, da pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot. Nekateri novinci med športnimi fotografi postanejo obsedeni z zamrznjenimi fotografijami dogajanja, Dave pa priporoča, da s pomočjo zameglitve poudarite hitrost. Ta učinek dosežete tako, da nastavite hitrost zaslonke na 1/15 s. Ob tem poudarja: "Fotografije nočete zamegliti do takšne mere, da se ne vidi, kaj športniki počnejo. Še vedno želite čim bolj izostriti njihove obraze."

Zlasti pri športnih disciplinah s predvidljivim linearnim premikanjem, na primer pri konjskih dirkah, atletiki ali motošportu, vam bo pomikanje fotoaparata skupaj z dogajanjem (ko s fotoaparatom sledite premikajočemu se športniku ali vozilu) pomagalo ohraniti subjekt fotografije razmeroma izostren, medtem ko bo vse ostalo zamegljeno, kar ustvari učinek hitrosti.

8. Ostanite pri tleh

Če želite poudariti dramatičnost fotografije, Dave predlaga, da "znižate kot fotografiranja. Če počepnete, ko se igralec vrže proti vam, bo videti, kot da leti po zraku."

To taktiko je Dave uporabil za svojo nepozabno fotografijo takratnega angleškega kapetana Martina Johnsona s pokalom svetovnega prvaka v ragbiju leta 2003. Ker je bil nižje kot Martin, je perspektiva še bolj poudarila že tako ali tako zavidanja vredno višino in moč igralca ragbija.

Povezani članki
An action-packed photoshoot with a pro

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje hitrega dogajanja: nasveti poklicnega fotografa

Izvedite več o fotografiranju adrenalinskih športov na fotografski delavnici, na kateri sodeluje mojstrski gorski kolesar.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

DEJANJE

"Vedno iztisnite nekaj več za svojo fotografijo"

Richard Walch, ki se ukvarja s fotografiranjem ekstremnih športov, razlaga o tem, kaj ga žene, da v objektiv ujame izjemne posnetke smučanja in deskanja na snegu.

The story behind the shot

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Zgodba, ki je pripeljala do posnetka

Pet profesionalnih športnih fotografov svetuje, kako posneti izstopajoče športne posnetke.

Dave Rogers' kitbag containing two Canon DSLR bodies and a number of lenses.

9. Imejte s seboj opremo za vse priložnosti

"S seboj vzamem dva fotoaparata oziroma v zadnjem času pogosto kar tri za vsak slučaj. Če dežuje, jih skušam kar najbolje zaščititi. Mnogi fotografi imajo s seboj trdne kovčke, sam pa vzamem samo nahrbtnik. Pri sebi imam objektiv Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM, objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, dva fotoaparata in dva objektiva z manjšo povečavo. Poleg tega imam pri sebi še štiri rezervne baterije, zlasti v hladnih razmerah, ko se energija hitreje porablja. Vzemite vodoodporna oblačila in pokrovčke objektivov. To se vedno izplača. Če jih nimate, zavijte svojo opremo v plastično vrečko. S tem prihranim veliko denarja za popravila."

Dave uporablja fotoaparat Canon EOS-1D X Mark II z vrhunskimi specifikacijami, toda cenovno ugodnejši Canon EOS 80D ima ohišje iz magnezijeve zlitine in je odporen na prah in vlago, zaradi česar je zanesljiv v vseh razmerah. Ponaša se tudi s sistemom samodejnega ostrenja v 45 točkah in hitrostjo fotografiranja 7 sličic na sekundo s funkcijo sledenja subjektu, zaradi česar je kot nalašč za športno fotografijo s hitrimi akcijami.

10. Bodite potrpežljivi in vztrajajte pri fotografiranju

V povprečju Dave posname okrog 2000 fotografij med eno ragbi tekmo, med katerimi jih bo nekaj, s katerimi bo resnično zadovoljen, zato ne bodite razočarani, če vaše prve fotografije ne bodo takšne, kot bi si želeli. "Največja nadloga so ljudje, ki se postavijo pred tebe, zaradi katerih ne vidiš dogajanja, ali pa stečejo pred objektiv in blokirajo prizor," še doda. Dave mora zavreči veliko fotografij, a ga to ne ustavi in potrpežljivo čaka na svoj trenutek. "Ogromno število posnetkov je treba zavreči, toda pri današnjih digitalnih fotoaparatih veš, kaj si posnel, saj si lahko na zaslonu takoj ogledaš fotografijo."

Ko na zaslonu svojega fotoaparata zagledaš zmagovito fotografijo, se vztrajnost poplača. S potrpežljivostjo, domišljijo in pravo opremo v svoji torbi (najtopleje priporočamo fotoaparat Canon EOS 80D DSLR z objektivom Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM ali Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ali hibridni fotoaparat Canon PowerShot SX70 HS) boste tudi sami lahko posneli športne fotografije, s katerimi se boste lahko pohvalili.

Avtor: Matthew Bowen

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike