A close-up of table tennis player Rhikesh Taucoory with the ball appearing to hover just in front of his face. Photo by Mark Kolbe.

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Isti šport, drugačna perspektiva: prepustite se ustvarjalnosti s športno fotografijo

Ste športni navdušenec, vendar ne veste, kako lahko športne trenutke ulovite na edinstven in zabaven način? Z malo vaje se lahko naučite snemati ustvarjalne fotografije, ki vam bodo pomagale podoživljati najčudovitejše trenutke igre.

Pet profesionalnih športnih fotografov nam je zaupalo ustvarjalne tehnike in nasvete, ki so jih skozi leta spoznali na tekmah in turnirjih po vsem svetu. Ne glede na to, ali snemate s fotoaparatom Canon EOS 90D ali Canon EOS-1D X Mark II, so načela fotografiranja enaka. V tem priročniku za začetnike si oglejte, kako lahko popolnoma zamrznete nokaut, iz množice izvabite surova čustva in kako vam lahko povečava in kadriranje pomagata pri tem, da v objektiv zajamete kaj povsem drugega in ste tako kos zmagovalni športni fotografiji.

1. Približajte se prizoru za nenavaden kader

Fotograf podjetja Getty Images, Mark Kolbe, avtor fotografije, ki prikazuje žogico za namizni tenis, ki navidez lebdi nad igralčevo glavo, razlaga zgodbo, ki se skriva za posnetkom: "Ta posnetek sem za podjetje Getty Images posnel tedaj, ko sem prvič v življenju fotografiral igro namiznega tenisa. Vedel sem, da so slike tekmecev med serviranjem, posnete pod ozkim kotom, izredno priljubljene, zato sem iskal tekmovalce z nenavadnim ali drugačnim načinom serviranja.

"Pogled mi je zdrsnil na rdeče ozadje prizorišča in Rhikesh Taucoory z Mauritiusa mi je takoj padel v oči; pa ne le zaradi njegovega posebnega načina serviranja, temveč tudi zaradi načina, kako se je močna svetloba, ki je prihajala od zgoraj, odbijala od vrha njegove glave. Tekma se je dobro stopnjevala, tako da sem uspel hitro zajeti posnetek, ki sem ga vizualiziral. Uporabil sem objektiv z nespremenljivo goriščno razdaljo 400 mm, saj sem vedel, da bi mi, če bi seveda vse naredil brez napak, povečava omogočila, da kar najbolje zajamem podajo žogice in igralčevo intenzivno osredotočanje. Meril sem žogico neposredno nad njegovo glavo, saj je imel obe očesi uperjeni vanjo, kar je dajalo vtis, da žogica lebdi v zraku. To je bil še en razlog, da sem na objektivu 400 mm fotografiral pod zelo ozkim kotom: želel sem, da njegova glava in žogica izstopata iz rdečega ozadja. Pri posnetkih pod tako ozkim kotom ne smeš narediti veliko napak, a sem ga vseeno preskusil in tako se mi je pri osmem in hkrati zadnjem servisu, ko so se žogica, oči in sam servis zlili v eno, le posrečilo, da sem ujel posnetek."

Markov nasvet za vse, ki želijo poustvariti njegove nenavadne kadre: "Ko se želite s povečavo približati dogajanju, poskušajte, kjer je to le mogoče, vnaprej načrtovati, kje lahko posnamete najboljšo fotografijo, in zagrabite priložnost takoj, ko se ponudi! Objektivi s povečavo pogosto predstavljajo veliko skušnjavo, da bi se približali, nato oddaljili in spet približali, kar lahko privede do tega, da slika ni izostrena. Če ste potrpežljivi, lažje ujamete trenutek: nastavite želeno goriščno razdaljo in počakajte na sliko, ki jo želite zajeti."

Če iščete podobne rezultate pri snemanju s fotoaparatom Canon EOS 90D, ga lahko kombinirate z objektivom Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM. Če ga uporabite pri polni povečavi, lahko tudi, ko niste v središču dogajanja, še vedno zajamete neverjetne podrobnosti, tipalo APS-C z ločljivostjo 32,5 milijona slikovnih pik fotoaparata Canon EOS 90D pa vas bo s povečanjem učinkovitega telefoto dosega še bolj približal dogajanju.

2. Zamrznite ključne trenutke

Canonova fotoreporterka športnega dogajanja Elizabeth Kreutz, ki je posnela fotografijo boksarjev med bojem, pravi, da je zamrznitev dogajanja v pravem trenutku uporabna spretnost. "Za ta posnetek Mannyja Pacquiaoja in Timothyja Bradleyja Jr. sem uporabila objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, da sem se povsem približala in tako ujela dramo ter moč intenzivnega udarca. Všeč mi je časovno načrtovanje te fotografije: povezava udarca, grimasa na Mannyjevem obrazu, krčenje mišic, kapljice pota, ki polzijo z obeh športnikov, in reflektor, ki se blešči med njima."

Če želite tako zamrzniti dogajanje, je pomembno, da "ste vedno pripravljeni," poudarja Elizabeth. Pojasni, da pomaga tudi nastavitev fotoaparata na sprožitev neprekinjenih zaporednih posnetkov: "Izberite način hitrosti zaklopa in se odločite za hitrost zaklopa, ki je večja od 1/1000 sekunde. Fotoaparat boste morali nastaviti tudi na način neprekinjenega fotografiranja za največje število slik na sekundo." Fotoaparat Canon EOS 90D se ponaša s snemanjem 10 sličic na sekundo, kar pomeni, da v želeni okvir z lahkoto zajamete, kar želite.

Ko gre za ostrenje, Elizabeth raje ohrani popoln nadzor: "Za ustvarjanje središčne točke in kompozicije uporabljam samodejno ostrenje z eno točko in ga med bojem ročno spremenim. To zahteva nekaj vaje, še posebej pri hitrejših boksarjih," pravi. Če se neradi zanašate na samodejno ostrenje z eno točko, lahko s sledenjem samodejnega ostrenja (AF), ki je na voljo pri številnih Canonovih fotoaparatih, tudi pri Canon EOS 90D, izostrite subjekt in mu sledite tedaj, ko se pojavi v vašem okvirju, kar je odlični pripomoček pri športni fotografiji.

3. Ustvarjajte z učinkom zamegljenosti

Tom Jenkins je športni fotograf za britanska državna časopisa Guardian in Observer ter Canonov ambasador. Priporoča eksperimentiranje z zameglitvijo gibanja, da lahko posnamete občutek hitrosti in vznemirjenja, kot lahko vidite na njegovi fotografiji zgoraj. "To fotografijo sem na kvalifikacijah teka za moške na 1500 m posnel za časopis Guardian," pravi. "Ta tekaška prireditev ni bila tako zelo odmevna, zato sem se odločil za eksperimentiranje z nizkimi hitrostmi zaklopa in kombiniranjem različnih osvetlitev. Prikazati sem skušal gibanje tekačev in se poigrati z barvami majic, kratkih hlač in tekaških copat ter konec koncev s tablami rezultatov na stadionu. Po nekaj poskusih igranja z lokacijo in hitrostjo zaklopa sem dobil posnetek, ki sem ga želel, poleg tega pa sem se vzdolžno pomikal s tekači, ki so švigali mimo. Pravzaprav je ta slika sestavljena iz dveh posnetkov, ki sta združena kar v fotoaparatu, pri čemer sam med različnimi osvetlitvami hitro zmanjšujem povečavo.

"Kadar koli se mi ponudi priložnost za takšno eksperimentiranje, od tega vedno ogromno odnesem: naučim se, kaj sem naredil prav in kaj sem naredil narobe. To znanje želim potisniti v spomin v upanju, da bom nekega dne naletel na kakšen športni dogodek, kjer se bom lahko poslužil enake tehnike."

Tom vam svetuje: "Na lastnem fotoaparatu se poigrajte s hitrostmi zaklopa, povečavo in obračanjem. Uporabljam fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark II, ki je odličen za obračanje pri nizkih hitrostih zaklopa. Menim, da je obračanje posnetkov najlažje, če ste postavljeni vzporedno z dejanjem, zato razmislite o svojem položaju in o tem, ali lahko za fotografijo najdete primernejše mesto."

4. Fotografirajte z nepričakovanih lokacij

Novinarski fotograf Marc Aspland je glavni športni fotograf pri Timesu, enem najodmevnejših dnevnikov v Veliki Britaniji. Poleg tega je tudi Canonov ambasador, ki Canonov komplet rad postavi na strateških lokacijah, da zajame različne posnetke, kot je ta s konjsko dirko. "To fotografijo sem posnel s fotoaparatom na daljinsko upravljanje, ki je bil oddaljen približno 18 metrov. Fotoaparat s priključenim oddajnikom sem namestil pod ograjo in poskrbel, da imam oznako za cilj v okvirju. Ko sem vedel, da se konj bliža cilju, sem sprožil zaporedje 12 sličic na sekundo (fps), da bi daljinsko upravljanemu fotoaparatu omogočil kar najboljšo priložnost, da ujame trenutek. Na srečo se je zmagovalni konj pojavil z notranje strani, tako da je v okviru videti precej večji, medtem ko se je konj na drugem mestu, ki se je pojavil v sredini, zdel precej manjši.

"Ta posnetek je poseben tudi zato, ker sem konja ujel sredi koraka; svetloba je dobra, tako da lahko opazite vse podrobnosti oblike, mišice konja in obraz jezdeca, poleg tega pa je zmagovalni jahač oblečen v bleščeče oranžno barvo – če bi bil oblečen v črno, prizor ne bi bil tako zelo privlačen. Seveda pa je tu še ciljni steber."

Če želite posnemati Marcov pristop, lahko nastavite fotoaparat in ga z aplikacijo Canon Camera Connect v svojem pametnem telefonu (če ima fotoaparat povezavo Wi-Fi) ali z brezžičnim daljinskim upravljalnikom upravljate daljinsko. Prav tako lahko uporabite nagibni zaslon fotoaparata (če ga ima) za fotografiranje z nenavadnih lokacij ali kotov. "Odmaknite se od očitnega," pravi Marc. "Oddaljite se od običajnih 'udarnih posnetkov'; odmaknite se od tam, kjer mislite, da bi 'morali' stati vsi fotografi."

"Če fotografirate mlade, ki igrajo nogomet, se postavite za blatne vratnice, kjer v luži stoji otrok in pričakuje prihajajoči napad – gre za to, da gledamo situacijo in v njej najdemo tisto neobičajno."

5. Za dodajanje nove dimenzije uporabite okolje

Canonov ambasador in športni fotograf Andrey Golovanov pravi, da so lahko nekateri športni dogodki odlično prizorišče, če želite povečati zanimanje za svoje fotografije. "Leta 2014 sem se odločil, da zasebno fotografiram moskovski maraton, potem ko so me dve leti pred tem zaposlili za fotografiranje portretov tekačev, ki so uspeli priti na cilj," pravi. "Tako sem poznal vse nianse in najboljše lokacije za fotografiranje dogodka ob poti: Moskva in Kremelj. Prvo lokacijo, ki sem jo izbral, je bila Moskva z nebotičniki v ozadju. Tam sem našel popolno lužo na asfaltu, kjer se je zrcalil eden od stolpov Kremlja, hkrati pa sem ujel tudi noge tekačev. Menim, da je ta posnetek spektakularen, poleg tega pa je osvojil prvo mesto v kategoriji neobičajnih fotografij na festivalu Sportfolio v Franciji.

"Fotografom začetnikom svetujem, da se raje, kot da potujejo po svetovnih prvenstvih, izurijo na preprosto dostopnih lokalnih dogodkih, kjer naj poskušajo posneti zanimivo kompozicijo. Maratoni so odlični za fotografiranje, saj so običajno odprti za vse. Večina mest preko celega leta ponuja nekakšne tekaške dogodke na daljše razdalje, zato imate veliko časa in priložnosti, da eksperimentirate in svojo tehniko izpilite do popolnosti.

"Oglejte si okolje, v katerem snemate, in poskusite zgodbo na ustvarjalni način prikazati vizualno. Če lahko premaknete zaslon, poskusite fotografirati z neobičajnih položajev, kot je na primer čez množico, skozi množico ali leže na pločniku. Še en odličen trik je uporaba odsevov, kot je ta luža. Bodite pozorni na stoječo vodo ali svetleča okna, na primer okna avtomobilov ali zgradb – dobro pa se lahko obnesejo celo sončna očala. To je le primer tega, da lahko z veliko vaje dosežete popolne fotografije."

Napisala Natalie Denton

Povezani članki
A Canadian player tackles an Irish player in a rugby match. Photo by Richard Heathcote.

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

7 enostavnih strategij za boljše športne fotografije

Spoznajte nastavitve, načine in funkcije fotoaparata, s katerimi boste posneli boljše športne fotografije.

Sports photographer Dave Rogers stands next to rugby player Martin Johnson on the pitch.

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Kako osvojiti boljše športne posnetke

Vrhunski športni fotograf Dave Rogers nam je zaupal 10 zmagovalnih namigov in tehnik za boljšo športno fotografijo.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

V NARAVI

Nasveti in namigi za zimske počitniške fotografije

Profesionalni športni fotograf Richard Walch nam zaupa svoje strokovne namige za izjemne zimske fotografije – od izbire fotoaparata do najboljših nastavitev.

Povezani izdelki

Povezani člankiGet Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike