V NARAVI

Kratek vodnik za fotografiranje zimskih športov

Za vas smo pripravili sedem namigov za zajemanje osupljivih fotografij zimskih športov Richarda Walcha, nagrajenega športnega in akcijskega fotografa, ki že desetletja fotografira zasnežena pobočja.
Deskar v modrih in rdečih zimskih oblačilih se v zasneženi zimski pokrajini pod modrim nebom oddaljuje od gledalca. © Richard Walch.

Fotografiranje hitrega dogajanja na zasneženih območjih predstavlja edinstven nabor izzivov.

Ko fotografirate ekstremne smučarje, ki se spuščajo z gore, ste vedno na lovu za boljšimi fotografijami snežnega pršca in izboljšanimi triki. Baterije se na hladnem zraku hitro izpraznijo. Običajno okretni prsti na zaklopu v mrazu otrpnejo. Sonce na pobočjih vas lahko zaslepi.

Richard Walch, nagrajen profesionalni športni fotograf in Canonov ambasador, se tovrstnih izzivov ne ustraši.

»Sčasoma sem se naučil, da moraš biti na gori pripravljen,« pravi. »Človek potrebuje prave pripomočke, saj v kolikor gre kaj narobe, ni časa za izgovore.«

Z Richardovimi nasveti za fotografiranje zimskih športov boste popolnoma pripravljeni na fotografiranje osupljivih zimskih fotografij.

Deskar na snegu se z roko dotika snega. Posneto s fotoaparatom Canon. © Richard Walch.

Richard je posnel profesionalnega deskarja na snegu Bena Meierja, kako se spušča z gore na Kamčatki v Rusiji. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III. © Richard Walch.

1. Dan načrtujte glede na svetlobo. A bodite prilagodljivi.

Richard vam svetuje, da imate oči na pecljih zaradi trenutkov, ko svetloba zadane pod ravno pravim kotom – in da ostanete potrpežljivi.

»Sončni vzhod in zahod ponujata čudovite svetlobne pogoje za fotografiranje zasneženih strmin. Canon EOS R50 je odličen fotoaparat za uporabo pri šibki svetlobi, kot na primer ob sončnem vzhodu in zahodu. Vgrajeni procesor DIGIC X je zelo napreden, zato bodo vaše fotografije še vedno odlične, tudi če ISO nastavite nekoliko višje, da uravnate pomanjkanje svetlobe.«

Kljub temu da je fotoaparat EOS R50 osnovni fotoaparat, lahko zajema s hitrostjo 15 sličic na sekundo, kar pomeni manj časa med posnetki in več časa, da ujamete trenutek, ne da bi pri tem ogrozili kakovost slike.

Richard svari, da se ne smete zanašati na ozko časovno obdobje. Namesto tega morate biti pripravljeni, da boste cel dan preživeli na gori.

»Vreme v gorah je težko napovedati in se lahko zelo hitro spremeni. Priporočam, da se na goro povzpnete čim bolj zgodaj,« pravi. »Tako boste že na položaju, ko napočijo trenutki popolne svetlobe.«

Smučar izvaja salto z zasnežene gore na Kamčatki. Posneto s fotoaparatom Canon. © Richard Walch.

Richard z objektivom z učinkom ribjega očesa fotografira smučarja kategorije prostega sloga Svena Kueenleja, ki v Rusiji na Kamčatki izvaja salto s skalnih pobočij gora. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III, EF 15mm f/2.8. © Richard Walch.

2. Vzpostavite povezavo s svojim subjektom.

Pri fotografiranju katerega koli športa morate nujno začeti dialog s subjektom, da bosta lahko skupaj ustvarila osupljivo fotografijo.

»Če ste na fotografiranju s športnikom, najdite skupen jezik, saj želita oba goro zapustiti z odlično fotografijo.«

Po Richardovem mnenju je ključnega pomena, da svoje fotografske spretnosti uravnotežite s športnikovimi sposobnostmi. »Športniku lahko povem, ali je to fotogenična točka oziroma kaj bi bilo treba narediti, da bi postala fotogenična. Vendar vedno najprej vprašam, kje je njegova cona udobja in kje mi lahko pokaže svojo najboljšo plat. Nato se lahko skupaj posvetiva ustvarjanju.«

Posnetek sončnega vzhoda v Alpah, zajet s fotoaparatom Canon. © Richard Walch

Posnetek sončnega vzhoda v Alpah, zajet pri zelo nizkih temperaturah (in z dodatnimi baterijami) s fotoaparatom EOS-1D X Mark II. © Richard Walch.

3. Tako vi kot fotoaparat morata biti odporna na mraz (vedno imejte zraven dodatne baterije).

»Trik za fotografiranje v mrazu je: če ste na mrazu, ostanite na mrazu. Če iz mrzlih zasneženih strmin vstopite v toplo zgradbo, se bodo objektivi fotoaparata hitro zameglili. Zato je pomembno, da opremo pustite zunaj do večera,« pravi Richard.

»Zaradi nizkih temperatur se lahko fotoaparat zelo hitro izprazni, zato ne pozabite s seboj prinesti dveh dodatnih baterij, da boste lahko fotografirali ves dan.«

Seveda je priporočljivo tudi, da s seboj prinesete veliko prigrizkov. Richard svetuje, da poskrbite, da ste siti in vam je toplo, saj boste lažje ostali osredotočeni.

»Hladne roke bodo otežile tudi upravljanje opreme, zato imejte pri roki tople rokavice in močna sončna očala z zaščito pred UV-žarki, da boste oči zavarovali pred sončnimi žarki in bleščanjem snega. S seboj ne pozabite vzeti čvrstega izoliranega nahrbtnika, ki bo vašo opremo zaščitil v primeru padca.«

Kar pa se tiče zaščite vašega fotoaparata pred mrazom, imajo nekateri modeli fotoaparata Canon EOS R System že vgrajeno zaščito pred vremenskimi vplivi, ki ščiti vse spoje, vijake in odprtine pred delci, kar vključuje tudi sneg.

Za smučarjem, ki se spušča po hribu, se prši sneg. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II. © Richard Walch.

Richard fotografira Svena Kueenleja, ki se spušča po strminah v Montafonu v Avstriji. © Richard Walch.

4. Izberite pravi položaj za posnetek in se nato umaknite.

Izbira pravega mesta na gori je ravno tako pomembna kot izbira prave svetlobe. Nič ni narobe, če pri preizkušanju delate napake, vendar obstajajo določeni položaji, ki se jim je pri fotografiranju bolje izogniti.

»Če fotografirate naravnost navzgor proti gori, bo ta videti ploska. Stremite k temu, da subjekt vedno fotografirate nekoliko od strani ali malce pod njim.«

Ne glede na to, kje se boste namestili, se prepričajte, da dogajanja ne usmerjate preveč. Pustite športniku – smučarju, deskarju na snegu ali sankaču – da se izkaže.

»Prav tako se poskušajte izogibati načrtovanim posnetkom – vedno bodite neodvisni opazovalec, pogled subjekta pa naj bo usmerjen v smeri smučanja ali deskanja na snegu.«

Seveda boste občasno želeli posneti portret. Toda Richard pravi, da portreta ne smemo ločiti od dogajanja.

»Pri portretih zajemite subjekt »v obraz« iz neposredne bližine ali uberite pristop muhe na zidu in dokumentirajte, kaj se dogaja. Ne poskušajte z vmesnim pristopom.«

Smučar se spušča z zasnežene gore, medtem ko v ozadju sije sonce. Posneto s fotoaparatom Canon. © Richard Walch.

Richardova fotografija profesionalne smučarke Johanne Holzmann med vožnjo po največjem avstrijskem ledeniškem smučišču Stubaier Gletsche. Posneto s fotoaparatom EOS R5. © Richard Walch.

5. Fotoaparat obrnite proti soncu in vrzite nekaj snega.

Običajno se boste želeli izogniti fotografiranju proti soncu. Richard pravi, da je to pravilo, ki je bilo ustvarjeno, da se ga krši.

»Ko sonce predre oblake, je to pravi blagoslov za fotografiranje gora. Ne izogibajte se neposrednemu fotografiranju proti soncu, saj boste tako dobili najboljše fotografije zimskih športov.«

Preden pa objektiv usmerite proti soncu, se prepričajte, da v sliko ne spuščate preveč svetlobe.

»Premočni osvetlitvi v teh pogojih se najlažje izognete tako, da hitrost zaklopa nastavite na 1/2000 sekunde, zaslonko na f/8, vrednost ISO pa na 200. Če fotografirate v samodejnem načinu, ne pozabite izravnati osvetlitve za +1 do +3 stopnje. V nasprotnem primeru bodo fotografije videti pretemne.«

Če najdete prave nastavitve, je učinek vreden dodatnega truda.

»Sonce bo sneg, ki se dviguje med premikanjem smučarja ali deskarja na snegu, osvetlilo v ozadju. Če vam uspe, da je sonce tik za osebo, še toliko bolje. Objektivi, ki so trenutno na voljo, so resnično zmogljivi.«

Richard pravi, da obstajajo tudi načini, da sonce izkoristite v svoj prid. »Če imate v dlani sneg, ga vrzite v zrak in fotografirajte neposredno v sonce – učinek je izjemen.«

Richard Walch se ozira na zasneženo obalo, pri čemer v roki drži Canonov fotoaparat z objektivom RF 24-240mm F4-6.3 IS USM.

Richard je na Arktiko odpotoval s skromnim fotoaparatom Canon EOS RP in kompaktnim objektivom RF 24-240mm F4-6 3 IS USM. Pravi, da je objektiv lahek ter ima 10-kratni razpon povečave in optični stabilizator slike, zaradi česar je popoln objektiv, kadar želite potovati z malo opreme, vendar želite biti kljub temu pripravljeni na vse razmere, kot so zasnežena pobočja.

Približan posnetek gumba za izbiro načina na fotoaparatu Canon EOS R7, ki je nastavljen na ročni način (M).

Richard priporoča, da pri fotografiranju bleščečih zasneženih pobočij fotoaparat nastavite na ročni način (M), ki vam omogoča popoln nadzor nad vsemi nastavitvami.

6. Uporabite prave nastavitve za zasnežena ozadja in hitro premikajoče se subjekte.

Pri fotografiranju v zasneženem okolju so prav nedotaknjeni beli vrhovi tisto, kar dela te fotografije posebne. Vendar je bel sneg tudi zelo odseven.

»Zdaj moramo zajadrati v bolj tehnični vidik fotografije. Senzor kamere je umerjen na sivo barvo. Razume odsev sive. Torej: če je prizor večinoma bel, morate prilagoditi nastavitve.«

Na srečo obstaja nekaj načinov, kako nastavitve fotoaparata prilagoditi za posnetke snega.

»Da bi se izognil sivemu snegu na slikah z veliko bele barve, se fotografiranja lotim s posebno kombinacijo nastavitev.« Richard priporoča, da fotoaparat preklopite v ročni način (M) in hitrost zaklopa nastavite na 1/2000 sekunde, zaslonko na f/8 in ISO na 200.

Za dodano vrednost Richard pravi, da je barvita jakna videti še posebej osupljiva na zasneženem ozadju.

Poleg nastavitve fotoaparata za snežno belo pokrajino se morate pripraviti tudi za hitro dogajanje pri spuščanju s hriba.

»Skrivnost je v tem, da usmerjate samodejno ostrenje, kar pomeni, da začnite hitro fotografirati takoj, ko zagledate subjekt. Samodejno ostrenje ima vgrajeno funkcijo učenja od ene do druge sličice – zazna smer premikanja subjekta in pri kateri hitrosti se premika ter predvideva mesto naslednje slike.«

Smučar se pelje po hribu, obkrožen s snegom. Posneto s fotoaparatom Canon, © Richard Walch.

Richardova fotografija Bena Meierja, člana skupine Legs of Steel, ki se spušča z gore v Hainesu na Aljaski v ZDA. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D C. © Richard Walch.

7. Prinesite pravi fotoaparat za priložnost.

Richard pravi, da se je, odkar je začel fotografirati deskanje na snegu za vodilne športne revije, na področju fotoaparatov veliko spremenilo.

»Spominjam se fotografiranja na ledeniku Fleck, nakar sem se po prvem tednu odpeljal v laboratorij v Vancouvru in razvil 20 zvitkov filma. Tri ure kasneje sem jih dobil nazaj in začel jokati. Vsi posnetki so bili premalo osvetljeni,“ pravi Richard. »Če si na filmu zgrešil pol odtenka, je bilo zgodbe konec.«

Dandanes se je s pomočjo digitalne obdelave mogoče povsem izogniti tovrstnim težavam pri obdelavi posnetkov. Vendar pa morate biti še vedno pozorni, da boste imeli pravi fotoaparat in objektiv.

»Ko se odpravite na zasnežene strmine, želite s seboj vzeti fotoaparat, ki je dovolj zmogljiv, a obenem kompakten,« pravi Richard. »Prav tako boste potrebovali iskalo, saj je v gorah pogosto presvetlo za zajem slike zgolj z zaslonom. Če želite v objektiv ujeti hitre športne dejavnosti, potrebujete fotoaparat z visoko hitrostjo sličic, in sicer hitreje od pet sličic na sekundo.«

Fotoaparata Canon EOS R7 in Canon EOS R8 sta odlična spremljevalca na zimskih pobočjih. Oba omogočata izjemno hitrost neprekinjenega fotografiranja in samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami II za hitro in natančno ostrenje. Tako tipalo APS-C fotoaparata EOS R7 kot tipalo polnega formata fotoaparata EOS R8 zagotavljata jasne in podrobne slike.

»Samo prepustite se,« pravi Richard. »Začnite eksperimentirati in poiščite svoj slog. Ne bodite sramežljivi. Začnite fotografirati.«

John Marshall

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6 Mark II

  Kombinacija zmogljivosti in kakovosti slike fotoaparata Canon EOS R6 Mark II vam omogoča, da bo vaša ustvarjalnost zacvetela tako v fotografijah ali videoposnetkih kot tudi dogajanju ali portretih.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • CANONOVI OBJEKTIVI

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanek in lahek ploski objektiv za potovalno in ulično fotografijo z vsestransko goriščno razdaljo 28 mm in hitro največjo zaslonko f/2,8.
 • Objektivi RF

  RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

  Majhen in lahek objektiv z izjemno širokokotno povečavo in prilagodljivo goriščno razdaljo 10–18 mm je popoln za potovanja, snemanje vlogov in fotografiranje pokrajine.
 • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
 • Objektivi RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Majhen in čudovito lahek 24–50-milimetrski objektiv s povečavo serije RF, ki ga lahko uporabljate vsak dan za popotniško fotografijo, fotorgrafiranje pokrajine in drugo.
 • Objektivi RF

  RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

  Vsestranska 10-kratna povečava sistema EOS R ponuja ogromno prilagodljivost z enim samim prenosnim objektivom.
 • Povezani članki