FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Namigi za mlade fotografe prizorov divjine: enodnevno fotografiranje s profesionalno fotografinjo Dani Connor

Fotografinja prizorov divjine in zvezda YouTuba Dani Connor deli svoje nasvete za uspeh v industriji ter se skupaj s študentom fotografije Jontyjem Clarkom odpravi na fotografiranje osupljivih posnetkov ptic ujed.
Mlada postovka, ki z ukrivljenimi perutmi sedi na lesenem stebru, se energično oglasi.

Mlada britanska fotografinja Dani Connor se je med pandemijo bolezni covid-19 uveljavila kot profesionalna fotografinja, potem ko je obtičala na švedskem Laponskem. Dani je bila prostovoljka v rezervatu za divje živali v provinci, ko je bil velik del sveta zaprt, in je čas izkoristila sebi v prid ter vzpostavila tesno povezavo z avtohtonimi divjimi živalmi – zlasti z majhno skupino rdečih veveric.

"V tem sem videla zelo dobro priložnost za začetek svoje kariere," pravi. "Rekla sem si, da si dam šest mesecev, in če ne bom napredovala, se bom vrnila na svoje delo v Naravoslovni muzej v Londonu." Po pol leta predanih prizadevanj je Dani na Instagramu, YouTubu in Twitterju sledilo 60.000 ljudi, finančno pa so jo podpirali naročniki na platformi Patreon, ki jih je zanimalo njeno delo.

Dani smo prosili, da deli nekaj svojih najboljših nasvetov s študentom fotografije Jontyjem Clarkom, ki je želel izvedeti več o fotografiranju prizorov divjine. Jontyju smo priskrbeli fotoaparat Canon EOS R7, ki ga je Dani uporabila pri fotografiranju prizorov divjine v Španiji, in ju postavili v skrivališče za fotografiranje, kjer bi zagotovo opazila hitroleteče ptice ujede.

Tukaj je nasvet, ki ga je Dani razkrila na dan, skupaj z izborom njenih in Jontyjevih najboljših posnetkov.

1. nasvet: Potopite se v okolje svojega subjekta

V skrivališču za opazovanje ptic dva mlada človeka na zaslonu na dotik fotoaparata preučujeta sliko postovke, ki sedi na lesenem stebru.

Pri fotografiranju iz skrivališča za opazovanje ptic sta lahko Dani in Jonty sedela drug ob drugem in se osredotočila na isto dogajanje. Dani, ki je fotografirala s svojim fotoaparatom Canon EOS R5, je v realnem času dala povratne informacije o posnetkih Jontyju, kar je pomenilo, da je lahko prilagodil svoj pristop, preden je v kader priletela naslednja postovka.

Dve postovki, ena sedi na lesenem stebru, druga lebdi v zraku z dvignjenimi kremplji, se prepirata zaradi hrane.

Dani in Jonty sta iz skrivališča lahko ujela to družino postovk, ki se je prepirala med seboj. Tu mladič od matere zahteva hrano. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 150 mm, 1/6400 s, f/6,3 in ISO 2500. © Jonty Clark

Fotografiranje v skrivališču pomeni, da je mogoče nadzorovati okolje. Hrano položimo na predmete pred skrivališčem, da zvabimo ptice na območje fotografiranja. Dejavnost je skoraj zagotovljena, zato je bila ta vrsta lokacije očitna izbira za enodnevno fotografiranje.

Dani je na začetku kariere, ko je živela na Švedskem, preživela veliko časa v skrivališčih in še danes vidi prednosti njihove uporabe. "Fotografiranje v skrivališčih pomeni, da se morate potruditi, da ste ustvarjalni, in najti načine, da vaše fotografije izstopajo od posnetkov, ki so jih vsi drugi posneli na istem mestu. To je odličen način za izboljšanje tehnike in je idealno mesto za snemanje drug ob drugem," pravi.

Jontyjeve dosedanje izkušnje so bile večinoma v studiih, kjer je fotografiral eksotične hišne ljubljenčke kot del svojih univerzitetnih nalog. Ko razmišlja o dnevu, pravi: "Od Dani sem se veliko naučil o vedenju postovk, pa tudi tako, da sem nekaj ur opazoval ptice iz skrivališča. Ob koncu fotografiranja sem lahko predvideval, kdaj bodo planile z bližnjih dreves, kar mi je dalo več časa za pripravo. Studijski posnetki so zelo izdelani, vendar je bilo neverjetno, da smo bili priča obnašanju divjih živali. Mladiči, ki so se pred nami prepirali s starejšimi postovkami, so nam dali neverjetne priložnosti za vznemirljive posnetke."

2. nasvet: Investirajte v fotoaparat, ki zmore vse

V gozdnem okolju moški fotografira nekaj nad sabo s Canonovim fotoaparatom in objektivom, medtem ko ženska opazuje in prav tako gleda navzgor.

Fotoaparat Canon EOS R7 je skupaj z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM popoln vsestranski objektiv z dovolj razdalje, da se lahko približate dogajanju. Vsestranski in kompakten objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM je še ena odlična možnost, če se želite približati dogajanju in dvigniti svoje fotografiranje prizorov divjine na višjo raven.

Canonov fotoaparat in objektiv, posneta od spodaj, z dvema nasmejanima mladima človekoma, rahlo zamegljenima v ozadju, ki gledata na zaslon na dotik.

Z nekaj Danijinimi nasveti se je Jonty, ki običajno fotografira s fotoaparatom Canon EOS 90D, dobro znašel s fotoaparatom EOS R7. "Hitro sem se ga navadil," pravi.

Dani je v prvi vrsti fotografinja, vendar pozornost potencialnih strank pritegne z videoposnetki, ki jih naloži na YouTube. Ko začnete v panogi, je dobro, da se naučite tudi osnovnih veščin ustvarjanja videoposnetkov, pa čeprav le za samopromocijo na družbenih omrežjih. Za to morate izbrati pravo opremo.

"Fotoaparat Canon EOS R7 je odličen vsestranski fotoaparat za vse, ki začnejo kot ustvarjalci vsebin," predlaga Dani. "Nekaj, kar ga dela posebnega, je stabilizator slike v ohišju (IBIS), ki ni uporaben le pri fotografiranju hitro premikajočih se subjektov, ampak tudi, ko se sprehajate naokoli in ustvarjate vloge o sebi v divjini."

Jonty se je odločil, da bo fotoaparat Canon EOS R7 združil z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, ki ima vgrajen optični stabilizator slike, ki dopolnjuje funkcijo IBIS v fotoaparatu. "Stabilizator slike je bil opazno boljši kot pri mojem fotoaparatu Canon EOS 90D," pravi Jonty, "in fotoaparat se mi je zdel veliko boljši na vseh področjih. Hitrejši način neprekinjenega fotografiranja, večji razpon ISO, samodejna izravnava – to je izjemen fotoaparat za fotografiranje in zagotovo bi mi dal vse, kar potrebujem, da začnem svojo pot do kariere fotografa za polni delovni čas."

Preberite naš vodnik po najboljših objektivih za fotografiranje prizorov divjine, če želite izvedeti več o možnostih objektivov za zajemanje osupljivih posnetkov divjih živali in ptic.

3. nasvet: Osredotočite se na oči subjekta

Postovka, ki sedi s hrbtom proti kameri na lesenem stebru. Glavo ima obrnjeno za skoraj 180°, tako da se vidijo oči in kljun.

S samodejnim ostrenjem z zaznavanjem oči pri živalih fotoaparata EOS R5 boste v trenutku, ko to potrebujete, izostrili natanko to, kar želite. Ta postovka se je obrnila, da bi za delček sekunde pogledala naravnost v Danijin objektiv, preden je odletela, toda to je bilo vse, kar je potrebovala, da je posnela ta čudovit posnetek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 s Canonovim nastavkom EF-EOS R, objektivom Canon EF 300mm f/2,8L IS II USM in Canonovim nastavkom EF 1,4 X III pri 420 mm, 1/8000 s, f/4 in ISO 1000. © Dani Connor

Na tem posnetku od zgoraj dva mlada človeka sedita in prilagajata nastavitve na Canonovem fotoaparatu.

Fotoaparat Canon EOS R7 lahko razlikuje med ljudmi, živalmi in vozili z neverjetno natančnostjo zaznavanja subjektov. Če veste, da boste ves dan fotografirali živali, v meniju izberite Živali, preden se odpravite ven.

Samodejno ostrenje z zaznavanjem oči pri živalih je funkcija, ki jo je fotoaparat Canon EOS R7 podedoval od drugih profesionalnih fotoaparatov, kot sta Canon EOS R5 in EOS R6, ki odpravljajo ugibanje pri ostrenju hitro premikajočih se subjektov. "Všeč mi je način zaznavanja oči živali na fotoaparatu EOS R5. Ne le, da neprekinjeno sledi subjektom, ko se premikajo, ampak tudi samodejno izostri oko, kar močno olajša moje delo. Tudi fotoaparat EOS R7 ima način zaznavanja oči živali, kar bo resnično pomagalo tistim, ki se prvič srečajo s fotografiranjem ptic in divjih živali,“ pravi Dani.

Program Canon Photo Companion je uporabno orodje za seznanjanje s funkcijami vašega fotoaparata s posebnimi vajami, vadnicami in nasveti za vaš model fotoaparata in raven vašega znanja. "Po svoje sem prilagodil gumbe na fotoaparatu EOS R7," pravi Jonty, ki se je z lahkoto seznanil z novim fotoaparatom. "Gumb za zaklep osvetlitve sem nastavil tako, da izbere ostrenje živali, nato pa sem do polovice pritisnil gumb zaklopa, da sem se osredotočil na oko. Zdaj, ko sem izkusil te funkcije, se mi zdijo zelo pomembne za fotografiranje prizorov divjine."

Poleg teh prednosti obstajajo tudi prednosti fotografiranja s fotoaparatom s tipalom obrezovanja (APS-C), kot je Canon EOS R7. "Fotoaparati s tipalom APS-C vam omogočajo, da se približate svojemu subjektu," pravi Dani. "Fotografirala sem z objektivom Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM in Canonovim nastavkom EF 1.4X III na fotoaparatu Canon EOS R5, kar mi je dalo enakovredno goriščno razdaljo 420 mm, vendar je bil Jontyjev največji razpon 150 mm zaradi 1,6-kratnega faktorja obrezovanja razširjen na 240 mm. To je bilo dovolj blizu, da je bilo mogoče iz skrivališča ustvariti izjemne rezultate, prav tako pa bi bilo odlično za sprehod po mestu ali lokalnem parku, ko se želite približati svojemu subjektu."

4. nasvet: Z rafalnim načinom v obliki RAW ne boste zamudili nobenega posnetka

Postovka s popolnoma razprtimi krili se pripravlja na pristanek na leseni steber na polju.

Z rafalnim načinom v obliki RAW sta lahko Dani in Jonty posnela celotno zaporedje postovk, ki so priletele z bližnjega drevesa in pristale na stebričkih vrat pred njima. Ko sta se vrnila v bazo, sta lahko izbrala svoje najljubše posnetke, kot je ta, na kateri je postovka na idealnem mestu, da zgodnja jutranja svetloba osvetli njena krila. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 150 mm, 1/6400 s, f/6,3 in ISO 2500. © Jonty Clark

Dva mlada človeka v zatemnjenem skrivališču za opazovanje ptic preučujeta sliko postovke v letu na zaslonu na dotik fotoaparata.

Jonty je tistega dne posnel nekaj neverjetnih posnetkov in tako pridobil Danijino spoštovanje.

Dani in Jonty sta eksperimentirala z rafalnim načinom v obliki RAW, ko sta fotografirala postovke iz skrivališča. Fotoaparat Canon EOS R7 omogoča zajemanje 15 sličic na sekundo (fps) pri uporabi mehanskega zaklopa ali 30 sličic na sekundo pri uporabi elektronskega zaklopa, kar je enako število sličic na sekundo kot pri filmu. "To je neverjetno hitro in posebej primerno za ptice med letom, saj vam omogoča, da iz zaporedja izberete najboljšo fotografijo," pravi Dani.

V tem načinu lahko omogočite tudi predhodno fotografiranje, ki zajame trenutke pol sekunde pred pritiskom zaklopa in slike shrani kot posamezne datoteke RAW. "Ta funkcija je odlična, ker mi je omogočila, da se nekako vrnem v preteklost. Postovke so bile nepredvidljive, vendar mi je ta funkcija dala veliko več časa, da se lahko odzovem in dobim posnetek,“ pravi Jonty.

5. nasvet: Ustvarite si svoje priložnosti

Mlada ženska in moški hodita v eni vrsti po polju z visoko travo. V ozadju je vidno majhno skrivališče za opazovanje ptic.

Dani priporoča, da vsi mladi fotografi zaprosijo za priložnost, da spremljajo fotografe z več izkušnjami. To je eden najhitrejših načinov učenja in odličen način, da postanete prepoznavni v industriji.

Mlada ženska in moški, ki sedita na lesenem hlodu v gozdu, se zadovoljno smehljata, medtem ko preučujeta zaslon na dotik fotoaparata.

Dani in Jonty sta se učila drug od drugega in dosegla nekaj neverjetnih rezultatov, ko sta kar najbolje izkoristila funkcije za fotografiranje prizorov divjine fotoaparata Canon EOS R7.

"Moj najboljši nasvet za Jontyja in vse, ki si želijo postati fotografi prizorov divjine, je, da si ustvarijo priložnosti. To je zelo nasičen trg, a še vedno je mogoče izstopati,“ pravi Dani. Jontyju je svetovala, naj opazuje druge profesionalne fotografe, da vidi, kako delajo, tako da preprosto vpraša: "Ali vas lahko spremljam en dan, da vidim, kaj počnete?" – ter da se zaveda, kako pomembno je pokazati svojo osebnost na spletu.

"Ljudje mi ne sledijo zaradi mojih fotografij ali ker bi radi videli divje živali," nadaljuje Dani. "Od fotografov divjih živali se pričakuje, da posnamejo dobre fotografije, vendar sem pridobila sledilce, ker so ljudje želeli slišati, kaj imam povedati. Vedno se predstavljam na YouTubovih videoposnetkih, ker vem, da jih moja vsebina bolj zanima, ko ljudje vidijo osebnost.“

"Od Dani je bilo zelo dobro izvedeti več o tržni plati fotografije," pravi Jonty. "Precej zastrašujoče je videti portfelje izkušenih fotografov, ki so imeli desetletja časa, da so izpopolnili svoje veščine, toda videti, kaj je Dani dosegla v kratkem času, ko se je osredotočila na rdeče veverice in izkoristila moč družbenih omrežij, je res navdihujoče."

Ko razmišlja o dnevu, Jonty pravi: "Z Danijino pomočjo in ker mi je kamera pomagala tako zlahka osamiti subjekte, sem se hitro naučil prilagoditi hitrejšemu tempu okolja."

Jonty je dan končal z navdihom in številnimi impresivnimi posnetki, ki jih je dodal v svoj portfelj, a tudi Dani se je veliko naučila v času, ki sta ga preživela skupaj, predvsem to, da je treba kar najbolje izkoristiti opremo, ki jo imate: "Mislim, da sem se danes tudi sama nekaj naučila od Jontyja," je zaključila. "Ne glede na to, ali drugi učijo mene ali jaz učim koga drugega, vedno pride do prenosa informacij."

Avtor: Matthew Bowen

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R5

  Ponovno razmislite, kaj veste o brezzrcalnih fotoaparatih. Brezkompromisno delovanje fotoaparata EOS R5 bo revolucionarno spremenilo vašo fotografijo in filmsko ustvarjanje.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Najboljši objektivi za fotografiranje divjih živali

  S temi primarnimi objektivi in objektivi s povečavo posnemite osupljive fotografije divjih živali in ptic.

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Fotografiranje ptic z objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Profesionalni fotograf in ljubiteljski fotograf skupaj preizkušata objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Nasveti za fotografiranje prostoživečih živali

  Nasveti in tehnike, s katerimi lahko ponesete fotografije prostoživečih živali na višjo raven ter kar najbolje izkoristite Canonove fotoaparat in objektive.

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Kako fotografirati ptice

  Nasveti in najboljša začetna oprema za fotografiranje ptic.