A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Kako narediti udarne posnetke divjine: zavedanje o ohranjanju narave

Avstrijska okoljevarstvena fotografa Christine Sonvilla in Marc Graf sta fotografirala divje živali že po vsem svetu. Posnela sta na stotine fotografij divjih živali, ki so pritegnile pozornost javnosti – od avstrijskega gorskega risa, do težko ulovljivega bengalskega tigra. Spoznala sta se na Univerzi na Dunaju, kjer sta študirala okoljevarstvo. Tam sta odkrila tudi njuno skupno zanimanje za fotografijo in spoznala, da lahko na ta način omogočita naravi, da spregovori ljudem.

Marc postreže s primerom, kakšen vpliv ima fotografija: "V drugi polovici leta 2016 sva objavila prvo visokoločljivostno fotografijo gorskega risa, ki sva jo posnela v avstrijskih gorah. To je bilo za naju zares vznemirljivo, saj v celotni Avstriji živi le 10 do 15 gorskih risov, v tistem času pa sta odmevala tudi dva primera krivolova te živali. Sporočilo o ohranjanju risa sva želela razširiti po vsej Avstriji prek vseh vrst medijev. Imela sva intervjuje na radiu in televiziji, bila sva na naslovnicah avstrijskih časopisov in revij."

Christine nadaljuje: "Ocenjujeva, da je omenjena tema dosegla od 1,5 do 2 milijona ljudi. Poleg tega imava tudi veliko nastopov v živo, kjer občinstvo nagovarjava s fotografijami in videoposnetki. Najino delo je pravzaprav, da premoščava vrzel med javnostjo in okoljskimi organizacijami, nevladnimi organizacijami, znanstveniki, vsemi temi ljudmi, ki se ukvarjajo s tem področjem."

Christine in Marc verjameta, da ni treba odpotovati daleč, da bi posneli izvrstne fotografije divjih živali. Par verjame, da se s tem, ko si vzamete čas za spoznavanje divjih živali pred domačim pragom, močneje povežete z naravnim okoljem.

Medtem ko sta doslej potovala na številne oddaljene in eksotične lokacije, sta pozornost za svoj trenutni projekt usmerila na urbano naravo Dunaja, kjer fotografirata zajce, ježe in veverice, da bi dvignila zavedanje o divjih živalih, ki živijo pred vrati meščanov.

"Narava je resnično tik za vogalom, tam se začne naša povezava z okoljem," poudari Christine. "Trdno verjamem, da ko človek enkrat vzpostavi to povezavo, bo želel prispevati k ohranjanju okolja."

Marc in Christine sta eksperimentirala s fotoaparatom Canon EOS M200, ki je lahek fotoaparat z enostavno uporabo in je izvrsten za začetnike, ki želijo raziskovati svojo ustvarjalno plat, ter s fotoaparatom Canon EOS 250D, najlažjim fotoaparatom DSLR na svetu s premičnim zaslonom,* ki omogoča tudi snemanje videa 4K.

"Če ste na začetku svoje poti fotografiranja narave, ne potrebujete profesionalnega fotoaparata s številnimi vrhunskimi tehničnimi lastnostmi," pojasnjuje Marc. "Vaša fotografska oprema in ambicije lahko rastejo skupaj." S široko izbiro objektivov in sprožilnikov vas bosta oba fotoaparata popeljala daleč na vaši fotografski poti.

Christine in Marc svetujeta, kako posneti udarne fotografije divjih živali.

1. Ne motite živali.

Povezani članki
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Potopite se v naravo

Fotograf divjih živali Tolga Aktas o tem, kako vam lahko fotoaparat PowerShot ZOOM pomaga, da ostanete v trenutku.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Od nagrajencev do profesionalcev

Prejemnika nagrade za mladega fotografa prizorov divjine govorita o tem, kaj jima je pomenil prvi uspeh.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

FOTOGRAFIRANJE NARAVE

Fotografiranje narave v črno-beli tehniki s fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III

Canonova ambasadorka Helen Bartlett je podelila svoje nasvete za ustvarjanje navdihujočih črno-belih fotografij narave s kompaktnim fotoaparatom na poti.

Eden glavnih izzivov pri fotografiranju prizorov v divjini je, da ne prestrašite subjekta, ki ga fotografirate. Uporaba fotoaparata s tihim načinom delovanja, kot je Canon EOS 250D, je idealna rešitev.

Če se zlijete z okoljem in ste kolikor je le mogoče tihi, boste posneli več fotografij živali, ki izražajo svoje naravno vedenje, kar je pri fotografiranju prizorov divjine zelo zaželeno. "Ključno je, da smo čim bolj tihi," poudarja Christine. "Ena najpomembnejših lastnosti fotoaparata, na katero bi moral biti pozoren fotograf, ki želi fotografirati prizore divjine, je tihi zaklop."

Marc dodaja: "Pomembna sta tudi hiter sistem samodejnega ostrenja in rafalni način [v katerem v hitrem zaporedju posnamete veliko fotografij]. S tem si povečate možnosti, da posnamete dobro fotografijo."

Fotoaparat Canon EOS 250D poleg tišjega fotografiranja v načinu Silent Drive omogoča tudi zaporedno fotografiranje s 5 slikami na sekundo ter ima dva sistema samodejnega ostrenja, kar poveča možnosti za kot britev oster posnetek. Svoj fotoaparat lahko prilagodite tudi s tem, da izklopite pomožni žarek za samodejno ostrenje, kar pomeni, da se ob samodejnem ostrenju ne bo vklopila pomožna rdeča lučka. Tako ne boste zmotili svojega subjekta. Optično iskalo nudi olajšano izbiro 9 točk samodejnega ostrenja, tukaj pa je tudi način Live View. Način Live View vam omogoča fotografiranje prek zaslona na dotik in samodejno sledenje subjektu prek 143 točk samodejnega ostrenja. Za še večji nadzor pa lahko uporabite tudi 3975 točk z ročno izbiro.

Svojo neopaznost za živali lahko še bolj zmanjšate tako, da zmanjšate svetlost zaslona LCD. Da ne bi prestrašili subjekta, fotografirajte brez bliskavice. Prepričajte se le, da ste nastavili višjo občutljivost ISO, da boste lahko zajeli čim več svetlobe. Najvišjo občutljivost ISO v fotoaparatu Canon EOS 250D lahko razširite do 51200. Uporaba visoke občutljivosti ISO lahko ustvari šum v sliki, toda Canon EOS 250D je opremljen z nastavitvijo za zmanjševanje šuma pri visokih občutljivostih ISO, ki jo lahko uporabite pri obdelavi fotografij.

2. Povečajte hitrost zaklopa, da se izognete zameglitvi.

Povečanje občutljivosti ISO omogoči višje hitrosti zaklopa, kar se še posebej izkaže pri fotografiranju plašnih živali, kot je ta veverica, posneta na Dunaju.

Pri fotografiranju divjih živali je glavno pravilo hitrost. Marc svetuje povečanje občutljivosti ISO, s čimer boste kompenzirali manjšo količino svetlobe, ki bo vstopila v fotoaparat, ko boste povečali hitrost zaklopa, da bi ujeli gibanje in zmanjšali zamegljenost. "Ne glede na žival, vedno fotografirajte z visokim ISO. Veliko ljudi skrbi uporaba visoke občutljivosti ISO, toda tukaj jo potrebujete."

Christine dodaja: "Če ne povečate občutljivosti ISO, tvegate, da bo fotografija zamegljena, saj se žival giblje hitreje kot zaklop." Da bi se izognili zamegljenosti, je pomembno, da povečate občutljivost ISO, s čimer lahko povečate hitrost zaklopa in posnamete visoko kakovostno, ostro fotografijo. Izbrati je treba pravo nastavitev, ki ustreza gibanju.

Kot sta fotografa Christine in Marc že ugotovila, izbira visoke občutljivosti ISO, ki omogoča višje hitrosti zaklopa, na nobenem od fotoaparatov ne poslabša kakovosti slike. Tako Canon EOS M200 kot Canon EOS 250D zmoreta občutljivost ISO 25600, pri čemer lahko pri slednjem občutljivost razširite do ISO 51200.

3. Pametno izberite začetni komplet opreme.

Izbira ravno prave količine fotografske opreme pomeni, da vam med fotografiranjem ne bo treba izbirati med številnimi možnostmi, zato se boste lahko hitreje odločali. Poleg tega pomeni tudi potovanje z manj prtljage in s tem manj možnosti za utrujenost.

"Na začetku vam ni treba imeti vse opreme," svetuje Christine. "Začnite s širokokotnim in telefoto objektivom in nato kasneje dodajajte ostale."

Za posnetek živali, ki jo prikazuje v njenem okolju, lahko poskusite fotoaparatu Canon EOS M200 dodati širokokoten objektiv, kot je Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Da žival približate in jo lahko posnamete z večje razdalje, pa bo vaš idealen partner objektiv Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM. Za fotoaparat Canon EOS 250D lahko izberete kompakten telefoto objektiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, s katerim približate dogajanje, medtem ko vam Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM omogoča široke posnetke za prikaz živali skupaj s pokrajino ali mestnim okoljem.

4. Približajte in pokažite skrite podrobnosti.

Približanje je čudovit način kako poudariti prepleteno lepoto narave, ki je v urbanih okoljih pogosto spregledana.

Ohranjanje okolja pomeni videti "celotno sliko", toda fotografija se v tem žanru osredotoča na vsa bitja, velika in majhna. "Pri makro fotografiji mi je zelo všeč možnost, da lahko pokažem to, kar bi sicer ostalo neopaženo," pravi Christine. "To je majhen svet, a v njem je toliko lepote."

Navdušenci nad makro fotografijo, ki uporabljajo fotoaparat Canon EOS M200, lahko nanj namestijo objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, ki nudi ne le 1,2-kratno povečavo, temveč je tudi prvi objektiv s samodejnim ostrenjem na svetu z vgrajenima LED-svetilkama (Macro Lite), ki nudita dodatno osvetlitev in odpravljata neželene sence.

"Mnogi mislijo, da makro fotografije niso značilne za okoljevarstveno fotografijo," pravi Christine. "Toda za naju je zelo pomembno, da imava fotografski portfelj, ki pokriva vse različne vidike narave. Če obstaja nekaj, kar je majhno in čudovito in želite to poudariti, je makro fotografija odlično orodje za to."

5. Poznajte svoj fotoaparat.

Dobro poznavanje opreme in zaupanje vanjo pomeni, da lahko več časa posvetite kompoziciji ustvarjalno zanimivih fotografij.

Christine in Marc vesta, da je najuspešnejši način za dobre posnetke divjine ta, da se dobro pripravita in oborožita s potrpljenjem. "Predvidevanje, kaj bo vaš subjekt naredil v naslednjem trenutku, vam bo dalo veliko prednost, zato morate biti dober opazovalec in vedeti, kako se bo vaš subjekt najverjetneje obnašal," pojasnjuje Christine.

Prav tako je pomembno tudi, da poznate svoj fotoaparat in vse njegove glavne funkcije ter omejitve, do katerih ga lahko potisnete. "Uporabljati fotoaparat, ki ga razumete, je mnogo bolje kot imeti kompleksnejši fotoaparat, ki vam bo omogočil dve fotografiji več na sekundo. Ko se prikažejo živali, morate poznati svoj fotoaparat od A do Ž in biti sposobni pravilno upravljati z njim, da lahko hitro odreagirate in ne zapravljate dragocenih sekund za iskanje stvari, kot je gumb za upravljanje ostrenja."

Ena prvih stvari, ki so bile Marcu všeč pri fotoaparatu Canon EOS M200, je enostavna, uporabniku prijazna zasnova s 180-stopinjskim zaslonom na dotik. "Odličen je. To pa zato, ker lahko vse, kar potrebujete, najdete v hipu. Zelo je hiter in enostaven za uporabo."

Christine dodaja: "Veliko ljudi misli, da je treba kupiti zmogljiv fotoaparat, ki zmore vse, ampak v resnici je pomembnejša oseba za fotoaparatom in kako ga zna uporabljati."Napisala Natalie Denton*Canon EOS 250D (črn/srebrn) je najlažji digitalni zrcalnorefleksni aparat na svetu s senzorjem velikosti APS-C in premičnim zaslonom LCD, vključno z baterijo in pomnilniško kartico, po smernicah CIPA, na dan 9. aprila 2019 (po raziskavi podjetja Canon).

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike