NAKUPOVALNI VODIČ

Najboljši osnovni objektivi za fotografiranje divjih živali

Odkrijte najboljše in stroškovno učinkovite objektive, idealne za fotoaparate sistema EOS R, vključno z modeloma EOS R7 in EOS R10, s katerimi boste posneli odlične fotografije prizorov divjine.
Iberski ris na veliki skali, ki gleda neposredno v fotoaparat.

Za fotografiranje intimnih posnetkov divjih živali in ptic v njihovem naravnem okolju morate poznati vedenje živali, se dobro znajti na terenu, biti potrpežljivi in vztrajni. Kljub vsem tem lastnostnim pa ne boste prišli daleč brez telefoto objektiva.

Dobra novica je, da vam ni treba zapraviti celega premoženja za drag profesionalni objektiv, če želite začeti s fotografiranjem prizorov iz divjine. Izbirate lahko med številnimi lahkimi in visoko zmogljivimi fiksnimi objektivi in objektivi s povečavo za fotografiranje narave, ki se prilegajo brezzrcalnim fotoaparatom sistema EOS R, vključno z modeloma Canon EOS R7 in EOS R10.

Detelj sedi na veji, obdani z visoko travo in zelenim listjem.

Objektivi s povečavo vam nudijo več možnosti za kadriranje. Z njimi lahko naredite vse od širokih posnetke, ki prikazujejo živali v njihovem naravnem okolju, do približanih portretov, ki poudarjajo specifično lastnost upodobljene živali. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/50 s, f/8 in ISO 800.

Od blizu barvite papige z zelenim perjem na glavi, zeleno-modrimi krili in živo oranžnim telesom.

Telefoto objektivi omogočajo podrobne posnetke živali, ki se jim ne morete približati, ker so nevarne ali ker jih ne želite motiti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/350 s, f/11 in ISO1600.

Ali potrebujem za fotografiranje prizorov divjinetelefoto objektiv?

Ne vedno. Včasih lahko za fotografiranje divjih živali v njihovem okolju uporabite širokokoten objektiv, ki je običajno opredeljen kot objektiv z goriščno razdaljo 35 mm ali manj, vendar se boste morali med fotografiranjem živalim približati. Če želite posneti fotografije divjih živali, ki zapolnijo celoten okvir, običajno potrebujete telefoto objektiv (z goriščno razdaljo 85 mm ali več) ali super telefoto (300 mm-plus) objektiv. Ti objektivi zajamejo ožje vidno polje – samo del prizora pred vami – zato so oddaljene živali in ptice na sliki videti večje.

Ali moram za fotografiranje prizorov iz divjine uporabiti objektiv s povečavo aliprimarni objektiv?

Telefoto objektivi s povečavo so bolj vsestranski, saj lahko spremenite kader fotografije, ne da bi morali spremeniti položaj ali prekiniti fotografiranje ter preklopiti na drug objektiv. Primarni objektivi imajo samo eno goriščno razdaljo, vendar so običajno lažji od enakovrednega objektiva s povečavo. Na voljo so tudi z daljšimi goriščnimi razdaljami, kar olajša fotografiranje divjih živali, ki se jim fizično ne morete približati, kadar objektiv s povečavo nima dovolj dosega.

Kanadska gos, ki plava na mirni vodi.

Prelomni sistem EOS R omogoča snovanje inovativnih in lahkih objektivov, kot je Canon RF 800mm F11 IS STM, ki tehta le 1.260 g in je popolnoma raztegnjen dolg samo 281,8 mm, da ga lahko vedno vzamete s seboj. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/500 s, f/11 in ISO1250. © Ben Hall

Roke držijo fotoaparat Canon EOS R7 z nameščenim objektivom s povečavo.

Objektiv s povečavo vam omogoča prilagajanje nastavitev za zajemanje posnetkov, ko nimate časa za menjavo objektivov.

Katere goriščne razdalje so najboljše za fotografiranje divjih živali in ptic?

Ptice so običajno manjše in se jim je težje približati kot drugim divjim živalim, zato za njihovo fotografiranje pogosto potrebujete daljšo goriščno razdaljo. Medtem ko lahko fotografirate velike sesalce z objektivom z možnostjo povečave 300 mm ali 400 mm, boste za fotografiranje nekaterih vrst ptic morda morali uporabiti objektiv s povečavo 500 mm, 600 mm ali celo 800 mm.

Vendar pa vam je lahko v pomoč velikost tipala fotoaparata. Slikovna tipala v brezzrcalnih fotoaparatih APS-C, kot sta EOS R7 in EOS R10, so manjši od senzorjev polnega formata, vgrajenih v druge fotoaparate sistema EOS R, kot je na primer EOS R6. Tipala velikosti APS-C torej izrežejo sliko, ki pride iz objektiva, tako da fotografirani subjekt zapolni večji del slike, kot če bi ga z enakim objektivom fotografirali s fotoaparatom polnega formata. Ta 1,6-kratni faktor izreza poveča doseg objektiva, zato na primer objektiv RF 50mm F1.8 STM na fotoaparatu APS-C ustvari enako vidno polje, kot bi ga na fotoaparatu polnega formata 80-milimetrski objektiv. Na enak način standardni 100-milimetrski objektiv ustvari enako vidno polje kot 160-milimetrski objektiv na fotoaparatu polnega formata. Enako prednost pridobite, če na fotoaparatu EOS R7 ali EOS R10 s pomočjo katerega koli adapterja EF–EOS R uporabite objektiv EF.

Oseba fotografira od blizu s fotoaparatom Canon EOS R10 in objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Samodejno ostrenje fotoaparata Canon EOS R10 deluje tudi v skoraj popolni temi vse do –4 EV 1 . Še nižje pa gre EOS R7, in sicer vse do -5 EV 1 .

Kako vam lahko tehnologija objektiva in fotoaparata pomaga posneti boljše fotografije divjine?

Objektive z daljšimi goriščnimi razdaljami je morda težje držati dalj časa pri miru, vendar pa lahko vgrajeni optični stabilizator slike (IS) pomaga odpraviti zamegljenost, ki jo povzroči tresenje fotoaparata. Fotoaparata EOS R7 in Canon EOS R6 sta opremljena tudi s stabilizatorjem slike v samem fotoaparatu, ki lahko v kombinaciji z združljivim objektivom doprinese k stabilizaciji za 7 stopenj zaslonke.

Toda zamegljenost ni vedno nekaj slabega, kot v videoposnetku o ustvarjanju abstraktnega videza prizorov divjine pojasni fotograf Ben Hall (spodaj)2.

Zmogljiv motor za ostrenje medtem pomaga, da lahko sledite hitro premikajočim se živalim. Tišje kot je njegovo delovanje, manjša je verjetnost, da boste žival prepodili. Nastavek RF na fotoaparatih sistema EOS R omogoča izjemno hitro povezavo med fotoaparatom in objektivom za izjemno hitro in zanesljivo ostrenje. Fotoaparati Canon EOS R7, EOS R10 in EOS R6 tudi kar najbolj izkoristijo hitrost samodejnega ostrenja, kot jo omogoča objektiv ter uporabljajo procesor z umetno inteligenco in globokim učenjem, kar omogoča neverjetno hitro in učinkovito prepoznavanje in sledenje živali. Da vam bo uspelo posneti fotografijo oziroma prizor divjine, kjer se vse odvija zelo hitro, je najbolje, da sprožite rafalno fotografiranje. Fotoaparata EOS R7 in EOS R10 omogočata neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 30 oziroma 23 sličic na sekundo3 skupaj s samodejnim ostrenjem s sledenjem.

Večja odprtost zaslonke (nižje število f) pomeni, da lahko objektiv v fotoaparat spusti več svetlobe, kar vam lahko pomaga pri fotografiranju hitro premikajočih se živali pri šibki svetlobi. Še posebej dobro se v takšnih primerih izkaže fotoaparat polnega formata, kot je EOS R6.

Seveda pa morate nenazadnje upoštevati tudi velikost in težo objektiva, saj je bolj verjetno, da boste s seboj nosili kompakten in lahek objektiv. Objektiv RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, ki tehta 300 gramov in ima efektivni razpon goriščne razdalje 28,8–240 mm, vam tako omogoča, da kar najbolj izkoristite vsako priložnost za fotografiranje divjih živali.

Najboljši vstopni kompaktni objektiv RF za fotografiranje divjih živali: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Izdelek za aktivnosti na prostem, posnet s fotoaparatom Canon EOS R7 z nameščenim objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, na veliki skali.

Efektivni razpon goriščne razdalje objektiva Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, ki znaša 28,8–240 mm, omogoča, da sliko oddaljite in tako zajamete še več, kar je idealno za primere, ko želite posneti divje živali pred veličastnim ozadjem, ali pa sliko približate in zajamete podrobnosti.

Objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM je eden prvih objektivov, ki je bil zasnovan posebej za fotoaparate APS-C sistema EOS R, kot sta modela EOS R7 in EOS R10. Ima zmogljivo 8,33-kratno povečavo, ki se razteza od širokega kota do telefoto območja. To vam lahko prinese posebno prednost, če fotografirate v prašnem okolju ali če se morate hitro odzvati na različne priložnosti za fotografiranje divjih živali, kjer lahko med menjavo objektiva zamudite posnetek.

Zahvaljujoč 1,6-kratnem faktorju izreza v teh fotoaparatih ima objektiv efektivni razpon goriščne razdalje 28,8–240 mm – tolikšen razpon bi namreč imel na fotoaparatu polnega formata – hkrati pa je primerjalno gledano manjši in lažji, saj tehta le 300 gramov.

Najboljši vstopni objektiv s povečavo za fotografiranje divjih živali: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Jelen z velikim rogovjem, ki stoji na jasi v gozdu in se obrača proti fotoaparatu.

Zaradi podvojitve goriščne razdalje, na primer z 200 na 400 mm, so živali in ptice na fotografiji videti enkrat večje. Tako lahko subjekt na sliki kar najbolje izpostavite. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/40 s, f/8 in ISO800. © Ben Hall

Jelen z majhnimi poganjki rogov, ki stoji ob praproti v zelenem gozdu.

Ozek zorni kot, ki ga omogočajo telefoto objektivi, olajša zajemanje popolnega mehkega ozadja za fotografiranje živali. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 373 mm, 1/50 s, f/8 in ISO 1250. © Ben Hall

Canonovi objektivi RF za fotoaparate sistema EOS R se ponašajo s številnimi novostmi v zasnovi in objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ni pri tem nobena izjema. Je lažji od objektiva Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, a ima daljši doseg, ki ga lahko še dodatno povečate s telekonverterji RF. Fotografu prinaša prednost stabilizacije slike za 5,5 stopnje osvetlitve, kar zagotavlja ostre posnetke iz roke. S fotoaparati z vgrajenim stabilizatorjem slike, kot sta EOS R6 in EOS R7, pa se lahko stabilizacija poveča na kar 6 stopenj osvetlitve. Uporablja tudi izjemno hitro in skoraj neslišno tehnologijo samodejnega ostrenja Nano USM, ki ne prestraši subjektov, ki se jim želite približati. Če ga uporabite s fotoaparatoma EOS R7 in EOS R10, je njegov obseg povečave še večji. Efektivni razpon goriščne razdalje namreč s tema fotoaparatoma znaša 160–640 mm.

Najboljša vstopna super telefoto objektiva RF za fotografiranje divjih živali: Canon RF 800mm F11 IS STM in Canon RF 600mm F11 IS STM

Zajec na polju, ki mu sonce osvetljuje žile v ušesu, na zamegljenem ozadju.

Velik doseg telefoto objektiva, kot je RF 800mm F11 IS STM, omogoča fotografiranje plašnih živali, ne da bi jih prestrašili. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/100 s, f/11 in ISO500. © Ben Hall

Buden lemur na kamnu z nekaj odprtinami v skalah za njim.

Telefoto objektivi z manjšimi največjimi zaslonkami, kot sta f/5,6 in f/11, so preprostejši za prenašanje in cenovno ugodnejši kot objektivi z velikimi največjimi zaslonkami (nižjimi števili f). Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1400 s, f/11 in ISO 1600.

Objektiv RF 800mm F11 IS STM omogoča, da s prizorom divjine zapolnite celotno sliko, ne glede na to, ali fotografirate veliko zver ali ptice na svojem vrtu. Namestite na objektiv še nastavek Canon Extender RF 1.4x ali Canon Extender RF 2x in še dodatno povečajte doseg – z drugim nastavkom do 1600 mm. Fotoaparati s sistemom EOS R omogočajo samodejno ostrenje tudi pri tej izjemni goriščni razdalji. Če objektiv namestite na fotoaparat Canon EOS R7 ali EOS R10, vam faktor izreza prinese efektivno goriščno razdaljo kar 1280 mm, in to brez zmanjšanja odprtine zaslonke, do česar pride pri uporabi telekonverterja z 1,4- ali 2-kratno povečavo.

RF 800mm F11 IS STM je kot objektiv s tako dolgim dosegom presenetljivo kompakten in lahek, opremljen pa je tudi z optičnim stabilizatorjem slike s 4 koraki za ostrejše fotografije in videoposnetke iz roke.

A medtem ko je objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM primeren predvsem za fotografiranje ptic, je za splošnejšo uporabo primernejši super telefoto objektiv RF 600mm F11 IS STM, ki ga lahko uporabljamo tako za fotografiranje ptic kot večjih živali. Njegov nabor funkcij je podoben kot pri RF 800mm, vključno z zaslonko f/11 brez lističev za prijetno zameglitev ozadja in motorjem STM za skoraj neslišno samodejno ostrenje. Ob tem deluje s Canonovima telekonverterjema RF 1.4x (za skupno goriščno razdaljo 840 mm) in RF 2x (za skupno 1.200 mm). Na fotoaparatih EOS R7 in EOS R10 pa ima brez telekonverterja efektivno goriščno razdaljo 960 mm. Objektiv se lahko tudi zloži na dolžino manj kot 20 cm, zato gre za vsestranski super telefoto objektiv, ki ga lahko vzamete povsod s sabo.

Najboljši vstopni objektiv EF za fotografiranje živali: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Raca, ki ji s kljuna kapljajo vodne kapljice, fotografirana z vodne gladine.

Vsestranski objektiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM je združljiv z zrcalnorefleksnimi fotoaparati EOS polnega formata in APS-C, s pomočjo adapterjev pa ga lahko uporabite tudi na fotoaparatih sistema EOS R in serije EOS M. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 850D z objektivom Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM pri 267 mm (ekvivalentno 427-milimetrski goriščni razdalji formata 35 mm), 1/320 s, f/5.6 in ISO 640. © Ben Hall

To je objektiv s povečavo, ki pokriva širok razpon goriščne razdalje 70–300 mm in je klasičen objektiv za fotografiranje divjih živali, namenjen začetnikom, saj omogoča prilagodljive možnosti kadriranja za večje živali. Če se želite še bolj približati, izberite objektiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM in ga namestite na fotoaparat Canon EOS R10 ali EOS R7 s pomočjo Canonovega adapterja EF–EOS R in dobili boste efektivno goriščno razdaljo 112–480 mm.

Objektiv tehta samo 710 g in je zaradi svoje kompaktne velikosti do 14,55 cm preprost za potovanje, stabilizator slike s 4 koraki pa zmanjša zamegljenost zaradi tresenja fotoaparata in zajame ostrejše slike.

Najboljši vstopni objektiv EF-S za fotografiranje divjih živali: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Dva laboda, ki plavata na mirni vodi.

Vsestranski objektiv EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM je lahek in kompakten. Z njim lahko približate oddaljene živali ter fotografirate v tišini in brez motenj, da ne zmotite svojega subjekta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 850D z objektivom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM pri 200 mm (ekvivalentno 320-milimetrski goriščni razdalji formata 35 mm), 1/4000 s, f/5.6 in ISO 800. © Ben Hall

Če iščete telefoto objektiv s povečavo, ki dopolnjuje komplet objektivov 18–55 mm, je to dobra izbira. Z objektivom EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, ki je zasnovan za zrcalnorefleksne fotoaparate EOS s tipalom APS-C, kot sta Canon EOS 90D in EOS 850D, boste ustvarili slike z vidim poljem, ki je enak kot pri objektivu 88-400 mm na fotoaparatu polnega formata. Ker je majhen, lahek in preprost za prenašanje, je odličen spremljevalec med obiskom živalskega vrta, parka divjih živali ali na potovanju.

Druge možnosti objektivov za fotografiranje divjih živali

Čeprav so telefoto objektivi izjemno zmogljivi objektivi za fotografiranje divjih živali, je na voljo še veliko drugih objektivov, ki jih lahko uporabite pri fotografiranju živali in ptic.

Makro objektivi, kot sta Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM in Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, so idealni za fotografiranje insektov in drugih majcenih živih bitij. Čeprav objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ni namenski makro objektiv, ima navdušujočo, skoraj 0,5-kratno povečavo. Objektivi EF in EF-S so popolnoma združljivi s fotoaparatoma EOS R7 in EOS R10, in sicer prek Canonovega adapterja EF–EOS R. Objektive EF-S lahko prek adapterja uporabite tudi na fotoaparatih polnega formata sistema EOS R, kot sta EOS RP in EOS R6, če želite uporabiti način z 1,6-kratnim izrezom.

Tudi širokokotni objektivi, kot sta Canon RF 14-35mm F4L IS USM in ultraširoki Canon RF 16mm F2.8 STM, so dobra izbira, ko želite zajeti več življenjskega prostora živali, celotno jato ptic ali morda celo posneti vlog in v kader vključiti sebe, ko pripovedujete o prizorih divjine, ki se dogajajo za vami.

Napisala Marcus Hawkins in Matthew Richards

1Med fotografiranjem z mirujočim fotoaparatom z objektivom z zaslonko f/1.2, izbrano sredinsko točko ostrenja in nastavitvijo One-Shot AF, pri temperaturi 23 °C ter vrednosti ISO 100. Ne velja za objektive RF s premazom za mehčanje slike.

2Videoposnetek je na voljo samo v angleškem jeziku.

3Hitrost neprekinjenega fotografiranja se lahko razlikuje glede na različne pogoje. Podrobnosti si oglejte v specifikacijah.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Fotografiranje ptic z objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Profesionalni fotograf in ljubiteljski fotograf skupaj preizkušata objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Nasveti za fotografiranje prostoživečih živali

  Nasveti in tehnike, s katerimi lahko ponesete fotografije prostoživečih živali na višjo raven ter kar najbolje izkoristite Canonove fotoaparat in objektive.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Namigi za fotografiranje prizorov divjine

  Profesionalna fotografinja Dani Connor deli svoje najboljše nasvete za uspeh v industriji z ambicioznim mladim fotografom prizorov divjine.

 • MAKRO FOTOGRAFIJA

  Odkrijte svet žuželk

  Razkrijte skrivno življenje drobnih bitij z nasveti Pierra Anqueta.