FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Kako posneti spektakularne fotografije prostoživečih živali s Canonovim fotoaparatom

Nasveti in tehnike, s katerimi lahko ponesete fotografije prostoživečih živali na višjo raven.
Veverica teče čez posušene liste in odpadle cvetove ter pri tem pogleda v fotoaparat.

Nepredvidljive živali, ki se premikajo hitro, redko in naključno, so med najbolj zahtevnimi subjekti fotografije.

Toda s pravim znanjem boste lažje posneli fotografije, na katere boste ponosni. Kot pri športni fotografiji je tudi pri fotografiranju prostoživečih živali ključnega pomena to, da se znate učinkovito pripraviti in najti pravi položaj, ter da veste, katero opremo potrebujete (in kako jo uporabiti), hkrati pa pričakujete nepričakovano.

Tukaj je naših 10 najboljših nasvetov za zajemanje čudovitih fotografij prostoživečih živali.

1. Seznanite se s subjektom

Iberski ris stoji na skali in zre neposredno v fotografinjo v narodnem parku Andújar v Španiji.

V pomoč vam bo, če se seznanite z gibanjem, ravnanjem in vedenjem živali v divjini, saj boste lažje našli najboljši način fotografiranja teh živali. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 in objektivom Canon EF 300mm/2.8L IS II USM pri 1/1600 s., f/2.8 in ISO 1250. © Dani Connor

Poznavanje življenjskega prostora in vedenja živali, ki jo fotografirate, je ključnega pomena in vam bo prihranilo ure na terenu. Če veste, v katerem letnem času je določena živalska vrsta dejavna, boste lažje načrtovali fotografiranje. Odlične fotografije prostoživečih živali so redko posnete brez znanja in organizacije.

2. Vaja dela mojstra

Labod, ki se dviga iz vode z razprtimi krili.

Za fotografiranje prostoživečih živali morate biti potrpežljivi in vaditi, vendar lahko s čakanjem na popoln trenutek dosežete neverjetne rezultate. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 600mm F4L IS USM pri 1/1600 s, f/4 in ISO 800.

To, da ste ob pravem času na pravem mestu, toda ne morete zajeti tistega, kar je pred vami, nima veliko smisla. Za fotografiranje hitro minljivih trenutkov potrebujete veliko vaje. Pri fotografiranju plašnih živali boste morali preskusiti različne prijeme, preden ugotovite, kaj vam najbolj ustreza.

Morda na vrt postavite ptičje krmilnice in fotografirajte skozi okno ali iz improviziranega skrivališča, pri čemer uporabite objektiv s povečavo z dosegom telefoto objektiva, kot sta na primer Canonova objektiva RF 24-240mm F4-6.3 IS USM in RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Objektiv s povečavo omogoča nastavitev goriščne razdalje, na primer 400 mm doseg objektiva RF 100–400mm F5.6-8 IS USM, kar pomeni, da se lahko približate tudi najmanjšim bitjem, ne da bi jih pri tem motili.

Lahko pa s fotoaparatom preživite čas v bližnjem parku ali zavetišču za živali, da se bolje seznanite z vedenjem živali. Bolj ko boste izpilili svoje oko in svoj reakcijski čas, bolje se boste odrezali pri fotografiranju v naravi.

3. Približajte se

Bližnji posnetek rdečega očesa rjave ptice na veji.

Na splošno je najbolje izostriti oči živali, saj je to točka, ki običajno pritegne pozornost gledalca. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 in objektivom Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM in nastavkom Canon Extender EF 1.4x III prek nastavka obroča za upravljanje EF-EOS R pri 1/400 s, f/4 in ISO 320. © Dani Connor

Večina čudovitih fotografij prostoživečih živali prikazuje dogajanje od blizu. Če se fizično približate prostoživečim živalim, se te ne bodo vedle naravno oziroma, kar je še huje, jih boste preplašili in bodo pobegnile. Uporaba dolgega objektiva je ključnega pomena za ustvarjanje fotografij, ki podrobno prikazujejo dogajanje, končno sliko pa lahko obrežete tako, da se še bolj približate.

Samodejno ostrenje za sledenje živalim, ki je na voljo tako pri fotoaparatu Canon EOS R7 kot pri fotoaparatu polnega formata Canon EOS R6, lahko prepozna pse, mačke in ptice ter zazna trup, obraz ali oko subjekta, kar pomeni, da lahko posnamete izjemno ostre fotografije premikajočih se živali.

4. Izberite pravi objektiv

Navadna veverica na veji visoko na drevesu.

Dolg telefoto objektiv je skoraj bistvenega pomena za fotografiranje prostoživečih živali, kjer morate ohraniti spoštljivo razdaljo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 s Canonovim objektivom EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM pri 200 mm, 1/320 s, f/4 in ISO 5000. © Robert Marc Lehmann

Kar se tiče objektivov, se splača pametno izbrati. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ima zmogljiv razpon povečave, ki omogoča izjemno prilagodljivost. Za še daljši super telefoto doseg na fotoaparatu polnega formata, kot je Canon EOS RP, imate na izbiro fiksna objektiva Canon RF 600mm F11 IS STM in RF 800mm F11 IS STM.

Če imate fotoaparat formata APS-C, kot je Canon EOS R7, in želite začeti s cenejšim in preprostejšim objektivom, razmislite o objektivu RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM.

Ker je tipalo vfotoaparatu formata APS-C manjše od tipala v fotoaparatu polnega formata, ne zajame celotne širine slike, ki bi jo isti objektiv posnel na fotoaparatu polnega formata. "Faktor obrezovanja" s približno 1,6-kratno povečavo ima učinek približevanja prizoru, saj je subjekt v kadru precej večji. Objektiv RF 100-400mm F5.6-8 IS USM namestite na fotoaparat Canon EOS R7, na primer, in izkoristite "učinkovito goriščno razdaljo" 160–640 mm.

"Učinkovito goriščno razdaljo" objektiva na fotoaparatu lahko izračunate z brezplačnim programom Canon Photo Companion.

5. Umirite roko

Lisičji mladiček, ki stoji na mahovnatem gričku.

V mnogih primerih fotografiranja prostoživečih živali ne boste imeli časa za postavitev trinožnega stojala. V teh situacijah vas bo rešil stabilizator slike, saj zagotavlja dosledno ostre posnetke iz roke tudi pri dolgih telefoto in makro objektivih.

Tresenje fotoaparata je glavna ovira pri ustvarjanju ostrih posnetkov s telefoto objektivi.

Velika večina Canonovih telefoto objektivov ima zato izjemno učinkovito optično stabilizacijo slike, kar je običajno enako približno 3 do 5 stopnjam pri vrednosti osvetlitve. To lahko zelo vpliva na ročno fotografiranje prostoživečih živali, kjer so visoke hitrosti zaklopa morda nepraktične razen pri neposredni sončni svetlobi. 5-stopenjski stabilizator slike na Canonovem objektivu RF 600mm F11 IS STM mora omogočiti dosledno ostre posnetke pri 1/20 namesto 1/640 sekunde.

Stabilizator slike uporabljajte za fotografiranje s telefoto in makro objektivom, zlasti pri fotografiranju iz roke. Če pa je fotoaparat na trinožnem stojalu, je pogosto bolje, da izklopite stabilizator slike.

6. Ohranite ostrino

Ptica ujeda, ki jadra po nebu.

Če se skrijete in ne prestrašite ptic in drugih občutljivih bitij, lahko vadite različne tehnike fotografiranja in tako izpopolnite svoje veščine. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 s Canonovim objektivom RF 100-500 mm F4.5-7.1L IS USM pri 451 mm, 1/8000 s, f/6.3 in ISO 4000. © Robert Marc Lehmann

Pri fotografiranju prostoživečih živali je pomembno, da je subjekt izostren na pravem delu fotografije. Canonova družina brezzrcalnih fotoaparatov EOS R ima izjemno učinkovito samodejno ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami, ki omogoča samodejno ostrenje s hitrim zaznavanjem faze neposredno na slikovnem tipalu, hkrati pa pokriva večino kadra fotografije. Samodejno ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami je na voljo tudi pri najnovejših fotoaparatih EOS DSLR in pri fotografiranju v načinu Live View.

Skušajte izostriti najpomembnejši del subjekta, kar so običajno oči. Canonova fotoaparata EOS R7 in EOS R6 sta opremljena z načinom samodejnega ostrenja z zaznavanjem oči pri živalih, ki samodejno poišče oči v prizoru in jih izostri. Način servo ostrenja z umetno inteligenco neprekinjeno sledi prostoživečim živalim, četudi se zelo hitro premikajo, in tako zagotavlja ostre posnetke. Poskusite posneti zaporedne posnetke v najhitrejšem načinu fotografiranja, da boste ujeli pravi trenutek.

7. Hitrost je pomembna

Zebra, ki teče po polju.

Če želite izvedeti več o zajemanju gibanja na fotografijah, si oglejte naše najboljše nasvete za fotografiranje gibanja.

Ustrezna hitrost zaklopa je ključni del fotografiranja prostoživečih živali v najboljših trenutkih. Logični korak pri fotografiranju hitrega dogajanja je večja hitrost zaklopa. Morda konic ptičjih kril na primer ne boste želeli popolnoma izostriti, da bi ustvarili občutek gibanja, kar lahko dosežete z nižjo hitrostjo zaklopa.

Ko boste bolje obvladali opremo, boste morda želeli še bolj znižati hitrost zaklopa, morda celo do 1/10 sekunde, in celo uvesti tehniko pomikanja fotoaparata, s katero boste še bolj poudarili občutek gibanja.

Nepisano pravilo pravi, da potrebujete hitrost zaklopa, ki ustreza goriščni razdalji fotoaparata polnega formata. Če torej uporabljate 600 mm objektiv, kot je Canonov objektiv RF 600mm F11 IS STM, potrebujete hitrost zaklopa vsaj 1/600 sekunde, ko je stabilizator slike izklopljen, kar je pri večini fotoaparatov 1/640.

8. Upoštevajte svetlobo: čim bolje izkoristite osvetlitev ozadja

Srnjak, ki stoji v visoki travi.

"Zlata ura" je primerno poimenovana. Sonce je prvo uro po sončnem vzhodu in zadnjo uro pred sončnim zahodom nizko na nebu, kar zagotavlja zlato toplino za kakovost svetlobe. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-373mm F5.6-8 IS USM pri 373 mm, 1/1250 s, f/8 in ISO 1250. © Ben Hall

Slike lahko izboljšate tako, da izberete prave svetlobne pogoje za fotografiranje svojih subjektov. Ob upoštevanju vedenjskih vzorcev živali poskusite uporabiti zgodnje jutranje ali pozno večerno sonce, ki s toplo šibko svetlobo ustvarja bogate barve in globoke sence.

9. Nadzor globinske ostrine

Srnjak, ki dvigne glavo nad praprot, ki je videti zamegljena.

Čeprav telefoto objektiv morda na papirju nima "hitre" zaslonke, ga lahko uporabite za zameglitev ozadja posnetkov, saj lahko z dolgo goriščno razdaljo ustvarite vtis dokaj majhne globinske ostrine tudi pri razmeroma priprti zaslonki. To je mogoče zato, ker lahko telefoto objektivi skrajšajo razdaljo in zamegljena, neizostrena ozadja približajo subjektu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/60 s, f/8 in ISO1250. © Ben Hall

Ta nasvet je zelo pomemben. Pri običajni fotografiji je normalno uporabiti način prioritete zaslonke (AV na izbirnem gumbu na fotoaparatu). Pri makro objektivih je zaradi majhnih delovnih razdalj zaslonka zaprta do f/16, f/22 ali več, da se poveča globinska ostrina in izostri celotna fotografija.

Fotografije prostoživečih živali lahko izboljšate z učinkom zameglitve, tako da je subjekt osrednja točka fotografije. Če pa želite posneti prostoživeče živali v njihovem naravnem okolju, se boste morda želeli izogniti zameglitvi ozadja.

Daljša goriščna razdalja lahko ustvari boljšo zameglitev ozadja. Ravno zato lahko telefoto povečave uporabimo za osamitev subjekta in zameglitev ozadja brez detajlov. Če želite okrepiti učinek zameglitve, stopite nekaj korakov nazaj in povečajte goriščno razdaljo.

10. Ekstremni bližnji posnetki

Rjavi pajek skakač, ki sede na vejo.

Makro fotografija živih subjektov lahko predstavlja izziv, zato potrebujete pravo opremo in veliko potrpljenja za zajemanje resnično izjemnih fotografij. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D s Canonovim objektivom EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM pri 1/250 s, f/8 in ISO 500. © Pierre Anquet

Iz prizora s subjektom v njegovem naravnem okolju lahko nastane osupljiva naravna fotografija. Za to potrebujete širokokotni objektiv. Pri manjših subjektih, kot so ptice in celo žuželke, bo fotografiranje iz neposredne bližine ustvarilo učinkovitejšo končno fotografijo, saj se subjekt ne bo izgubil v širokem posnetku. Za to potrebujete namenski makro objektiv. Čeprav ni makro, lahko uporabite objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, ki ima 0,41-kratno povečavo in omogoča ostrenje na majhni razdalji, ter z njim posnamete fotografije, ki bodo zelo podobne makro posnetkom.

Današnji Canonovi makro objektivi imajo običajno "hibridno stabilizacijo slike", ki popravi tako premika po oseh X in Y kot tudi bolj običajne tresljaje po osi vrtenja. Zaradi tega se odlično odrežejo pri fotografiranju iz roke iz neposredne bližine. Objektiva Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM in RF 85mm F2 MACRO IS STM sta tipična predstavnika teh objektivov, saj se ponašata z 0,5-kratno povečavo, ki omogoča makro posnetke pri najmanjših razdaljah ostrenja.

Čar makro objektiva je v tem, da omogoča ustvarjanje fotografij, ki prikazujejo subjekt v večji velikosti, kot bi ga običajno videli, na zaslonu ali v tisku. Drobne žuželke lahko prikažete kot spektakularne pošasti z izbuljenimi očmi ali pa prikažete neverjetne detajle, ki jih človeško oko običajno ne opazi.

Če iščete pravi objektiv za fotografiranje prostoživečih živali, si oglejte naš popoln vodnik.


Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Najboljši objektivi za fotografiranje divjih živali

  S temi primarnimi objektivi in objektivi s povečavo posnemite osupljive fotografije divjih živali in ptic.

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Fotoaparati z enim okularjem proti daljnogledom – kaj je najboljše za opazovanje ptic?

  Canonov fotoaparat PowerShot ZOOM je fotoaparat z enim okularjem žepne velikosti, ki je popoln za opazovanje ptic – toda kakšen je v primerjavi s Canonovim daljnogledom?

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Kako fotografirati ptice

  Nasveti in najboljša začetna oprema za fotografiranje ptic.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Namigi za fotografiranje prizorov divjine

  Profesionalna fotografinja Dani Connor deli svoje najboljše nasvete za uspeh v industriji z ambicioznim mladim fotografom prizorov divjine.