DIVJE ŽIVALI

Fotoaparati z enim okularjem proti daljnogledom za opazovanje ptic – kateri je pravi za vas?

Fotoaparati z enim okularjem in daljnogledi nudijo različne prednosti pri opazovanju divjih živali. A kateri je najprimernejši za vaše potrebe? Preučujemo različne možnosti.
Moški stoji med listjem v rezervatu za ptice, v eni roki drži Canon PowerShot ZOOM in okoli vratu nosi Canonov daljnogled.

Opazovanje ptic v divjini ali vrtu se osredotoča na vašo pozornost in čute, zaradi česar je to izjemno čuječna dejavnost. Pri toliko različnih oglašanjih, vzorcih perja in vedenjih je vedno mogoče najti nekaj novega. Za začetnike opazovalce ptic obstaja več možnosti za opazovanje in zajemanje ptic od blizu – toda katera je najboljša za vas?

Daljnogledi so tradicionalno orodje za opazovanje ptic in nudijo izjemno povečavo ter so lahki in kompaktni, vendar ne morejo posneti tega, kar vidite.

Canonov fotoaparat PowerShot ZOOM je fotoaparat z enim okularjem z zmogljivim dolgim objektivom v ohišju, ki je dovolj majhno, da ga spravite v žep. Z vsestransko stopenjsko povečavo po 100 mm, 400 mm in 800 mm lahko vaše najljubše predmete zelo približa, da ne omenjamo posnetkov bogatih in barvitih fotografij in videoposnetkov.

Kompakten fotoaparat, kot je Canon PowerShot SX740 HS, pa na drugi strani združuje fotografije visoke ločljivosti z zmogljivo 40-kratno optično povečavo in je popoln za opazovalce ptic, ki želijo svoje fotografije še izboljšati.

Tukaj si bomo ogledali različne prednosti fotoaparata z enim okularjem v primerjavi z daljnogledom in primerjali fotoaparat Canon PowerShot ZOOM z daljnogledoma Canon 8x20 IS in Canon 10x30 IS II ter kompaktnimi fotoaparati, da vam bomo pomagali izbrati najboljšo možnost za opazovanje ptic.

Fotoaparati z enim okularjem in daljnogledi: prednosti in slabosti

Moški čepi ob robu potoka in pred očmi drži fotoaparat Canon PowerShot ZOOM.

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je čiste, elegantne in kompaktne zasnove ter na voljo v beli in črni barvi.

Moški se naslanja na leseno ograjo in pred očmi drži Canonov daljnogled.

Optična iskala v daljnogledih Canon 8x20 IS in Canon 10x30 IS II vam omogočajo, da pri daljšem opazovanju ne boste obremenjevali oči.

Fotoaparati z enim okularjem, kot je Canon PowerShot ZOOM, omogočajo povečavo za eno oko, v nasprotju z daljnogledom, ki pokriva obe. Zaradi tega so fotoaparati z enim okularjem na splošno lažji in manjši, vendar s podobnimi stopnjami povečave kot daljnogledi.

Zaradi majhne teže in enostavne prenosljivosti je PowerShot ZOOM bolj primerljiv s pametnim telefonom, vendar bo na daljavo zajel veliko bolj podrobne in kakovostne slike kot vaš telefon. Nekateri pametni telefoni oglašujejo zmožnosti velikih povečav, vendar se za zajemanje fotografij in videoposnetkov od daleč uporablja kombinacija alternativnih tehnologij, kot so digitalna povečava, hibridna povečava in pregibna optična zasnova. To pomeni, da je stabilizacija slike omejena in večinoma ne zagotavlja kakovosti slike, ki jo sicer dosežemo z namenskim fotoaparatom. Fotoaparat PowerShot ZOOM ponuja majhno težo in prenosljivost v žepni velikosti pametnega telefona, vendar z veliko zmogljivejšim in visokokakovostnim objektivom.

Če želite imeti najboljšo optično kakovost, so daljnogledi Canon 8x20 IS opremljeni z natančno optiko in enakim premazom Super Spectra, ki ga najdemo v Canonovi priznani seriji objektivov EF, kar zagotavlja neverjetno živahen pogled z natančnim upodabljanjem barv, tako da vidite ptice v vsem njihovem sijaju.

Podobno kompakten in lahek daljnogled Canon 10x30 IS II omogoča 10-kratno povečavo in je idealen za opazovanje narave, potovanj in športa. Glavna prednost daljnogleda je v tem, da ima daljnogled enako tehnologijo optičnega stabilizatorja slike, kot jo uporabljajo Canonovi objektivi fotoaparata, da zagotovi vrhunsko jasnost in zmanjša tresenje, tako da lahko jasno opazujete motive na velikih razdaljah. Daljnogled ima tudi optični zaslon, PowerShot ZOOM pa elektronsko iskalo (EVF).

Par rok drži črn daljnogled Canon 8x20 IS pred svojim telesom.

Daljnogled Canon 8x20 IS tehta samo 420 g, tako da ga boste komaj opazili, ko vam visi okoli vratu, kar vam omogoča, da izostrite takoj, ko opazite gibanje v daljavi.

Roka, ki daje fotoaparat Canon PowerShot ZOOM v žep puhastega suknjiča krem in rumene barve.

Zaradi majhne velikosti s težo približno 145 g (vključno s kartico)/144 g (samo ohišje), polnjenjem USB-C in dolgim časom delovanja lahko fotoaparat Canon PowerShot ZOOM hranite v žepu ali na zapestju za pomembne posnetke divjih živali.

Vendar pa večja velikost in večja teža daljnogledov pomenita, da niso vedno praktični – in večine ni mogoče spraviti v žep. Prav tako vam ne omogočajo zajemanja slik ali spreminjanja stopnje povečave. Ko se sprehajate in ne želite s seboj nositi odvečne opreme, je PowerShot ZOOM najboljša izbira. Je izjemno diskreten, a vas približa pticam, saj vam omogoča takojšnjo povečavo in preprosto fotografiranje. Preprosto ga vklopite, nastavite kader in fotografirajte – tudi z eno roko – s preprosto postavitvijo gumbov brez zapletenih menijev.

PowerShot ZOOM se ponaša s svojo hitrostjo. Zaradi popolnoma samodejnega načina delovanja lahko namerite in sprožite, ne da bi se morali ustaviti in razmisliti o najboljših nastavitvah.

Zmogljivost objektiva za velike razdalje v žepni velikosti

Nasmejani moški ima pred obrazom Canon PowerShot ZOOM, medtem ko gleda skozi okno skrivališča za opazovanje ptic.

Zmogljiv procesor DIGIC 8 fotoaparata Canon PowerShot ZOOM, ki je popolnoma samodejen, vam prihrani čas pri razmišljanju, tako da lahko ujamete čarobni trenutek, preden mine.

Par rok drži pametni telefon poleg fotoaparata Canon PowerShot ZOOM, ki je povezan s programom Canon Camera Connect.

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM se lahko poveže s telefonom prek povezave Wi-Fi ali Bluetooth s programom Canon Camera Connect, kar je popolno za dodajanje informacij o lokaciji GPS vašim posnetkom ter možnost pregleda vaših fotografij in takojšnjega izbiranja najboljših.

Fotoaparat z enim okularjem Canon PowerShot ZOOM zagotavlja edinstveno izkušnjo opazovanja ptic, saj je v roki veliko udobnejši od telefona ali kompaktnega fotoaparata. Za razliko od daljnogledov lahko snema podrobne slike z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih pik s hitro neprekinjeno hitrostjo 10 sličic na sekundo, ki je popolna za ptice v letu.

Za opazovanje ptic in fotografiranje divjih živali potrebujete dovolj povečave, da okvir zapolnite s pernatim subjektom. Canon PowerShot ZOOM je tu odličen, saj snema fotografije in videoposnetke v polni visoki ločljivosti z večstopenjsko povečavo, sestavljeno iz dveh optičnih goriščnih razdalj – 100 mm in 400 mm – z dvakratnim digitalnim pretvornikom, ki goriščno razdaljo poveča do 800 mm. Med dolžinami povečave lahko takoj preklapljate s premikom stikala, tako da lahko oddaljene predmete približate, ne da bi morali odmakniti pogled od izjemno jasnega iskala z ločljivostjo 2,36 milijona slikovnih pik, ki ga lahko uporabite tudi pri močni dnevni svetlobi brez bleščanja na zaslonu. Zaradi vgrajenega 4-osnega optičnega stabilizatorja slike je tudi pogled brez tresljajev, kar zmanjša utrujenost oči.

Za razliko od običajnega monokularja je PowerShot ZOOM dobro povezan, saj ponuja povezavo Wi-Fi in Bluetooth, ki omogočata povezavo s programom Canon Camera Connect za nekatere priročne funkcije. Lahko ga na primer povežete s telefonom in geografsko označite zajete slike, kar je idealno, če si želite beležiti opažene ptice in si pozneje zapomniti lokacijo. Prav tako lahko delite pogled v živo, tako da lahko drugi vidijo, kar vidite vi, v realnem času.

Popolnoma samodejni način priročno upravlja osvetlitev namesto vas, nastavitve pa lahko preprosto spremenite v meniju.

Fotoaparat z enim okularjem, daljnogled ali kompaktni fotoaparat: kaj bi vam najbolj ustrezalo?

Posnetek fotoaparata Canon PowerShot ZOOM, Canonovega daljnogleda in Canonovega fotoaparata, ki ležijo na leseni klopi v skrivališču za opazovanje divjih živali.

Fotoaparat z enim okularjem Canon PowerShot ZOOM z razponom povečave 100–800 mm omogoča neverjetno povečavo majhnih in oddaljenih predmetov. Njegovo 0,39-palčno iskalo EVF OLED zagotavlja jasno in ostro opazovanje z 2,36 milijona pikami in hitrostjo osveževanja 59,94 sličice na sekundo. Je popoln dodatek k opremi vsakega opazovalca ptic ali dobra alternativa okorni, težki opremi.

Canonovi vrhunski daljnogledi s stabilizacijo slike nudijo neverjeten doseg in kakovost med opazovanjem ptic, daljnogledi pa so z dobrim razlogom stalni spremljevalci generacij opazovalcev ptic. Če pa želite nekaj manjšega in lažjega z možnostjo zajemanja fotografij, ponuja Canon PowerShot ZOOM primerljiv telefoto doseg ter možnosti snemanja fotografij in videoposnetkov v polni visoki ločljivosti.

Tako Canon PowerShot ZOOM kot Canonova serija daljnogledov omogočata zmogljivo povečavo, Canonov fotoaparat z enim okularjem pa lahko preseže preprosto opazovanje predmeta in ga hkrati posname. Omogoča tudi zelo hiter vklop, tako da ga lahko dobesedno vzamete v roke in sprožite ter tako poskrbite, da ne boste zamudili nobenega trenutka.

Če je za vas fotografiranje najpomembnejši del opazovanja ptic, boste morda raje izbrali kompakten fotoaparat, kot je Canon PowerShot SX740 HS. S 40-kratno povečavo je popoln za bližnje posnetke z razdalje, senzor z 20,3 milijona slikovnih pik pa vam bo zagotovil slike visoke ločljivosti, ki jih lahko natisnete in s ponosom pokažete. PowerShot SX740 HS je večji od fotoaparata PowerShot ZOOM, vendar ima namesto elektronskega iskala zaslon, kar bi lahko ustrezalo osebam, ki imajo težave z iskalom.

Zunaj je toliko čudovitih ptic, ki jih lahko fotografirate, in izbira enega od izdelkov PowerShot – skupaj z daljnogledom – vam bo v pomoč na vaši poti. Zakaj ne bi šli v gozd na obrobju mesta ali stopili na svoje dvorišče in poskusili še danes?Napisala Lauren Scott

Povezani izdelki

 • Kompaktni digitalni

  PowerShot ZOOM

  S fotoaparat PowerShot, ki se prilega v dlan, zajemite čarobne trenutke v krogu družine ali narave pri razdalji 100 mm, 400 mm2 ali digitalni razširitvi 800 mm.
 • 8x20 IS

  Kompakten, enostaven in naš najlažji daljnogled do zdaj z 8-kratnim stabilizatorjem slike je popoln za potovanja, opazovanje divjih živali in športne dogodke.
 • Kompaktni digitalni

  PowerShot SX740 HS

  Zajemite vsako podrobnost s 40-kratno optično povečavo in izjemno visoko ločljivostjo 4K, ki se skrivata v kompaktnem fotoaparatu žepne velikosti.

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Potopite se v naravo

  Fotograf divjih živali Tolga Aktas o tem, kako vam lahko fotoaparat PowerShot ZOOM pomaga, da ostanete v trenutku.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Namigi za fotografiranje prizorov divjine

  Profesionalna fotografinja Dani Connor deli svoje najboljše nasvete za uspeh v industriji z ambicioznim mladim fotografom prizorov divjine.

 • PRENOSLJIVI FOTOAPARATI

  Naj vaš pogled seže dlje: PowerShot ZOOM

  Odkrijte, zakaj je ta kompaktni fotoaparat žepne velikosti idealen za družinske pustolovščine.

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Kako fotografirati ptice

  Nasveti in najboljša začetna oprema za fotografiranje ptic.