FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Potopite se v naravo s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM

Kompakten, zmogljiv in preprost za uporabo: oglejte si, zakaj je ta prenosni fotoaparat idealen za fotografe divjih živali, ki ne želijo ničesar zamuditi.
Moški stoji med drevesi in uporablja fotoaparat PowerShot ZOOM.

Vsak ljubitelj divjih živali ve, da je najbolj pomembna razdalja. Če ste predaleč, boste zamudili dogajanje, če ste preblizu, tvegate, da boste prestrašili žival. Če niste profesionalen uporabnik težkega telefoto objektiva, boste težko domov prinesli te dih jemajoče posnetke. V tem primeru je zelo priročen Canon PowerShot ZOOM. Ta fotoaparat z enim okularjem ima vse, kar potrebujete; je tih in diskreten, z izjemno zmogljivo povečavo pa vam poleg fotografiranja in snemanja divjih živali omogoča, da vidite več. Ker je dovolj majhen, da ga lahko držite z eno roko, in popolnoma samodejen, poskrbi za fotografiranje, da se lahko vi povsem prepustite izkušnji.

Mladi zagovornik ohranjanja okolja, bloger in fotoreporter Tolga Aktas je s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM raziskoval okolico reke Severn v svojem domačem okolju Gloucestershire v Združenem kraljestvu. 28-Letni Tolga, ki prihaja iz južnega predela Londona in zdaj opravlja magistrski študij iz uporabne ekonomije na univerzi v Gloucestershiru, je sodeloval v raziskovalnih projektih z organizacijami za ohranitev okolja, vključno z Wildlife ACT in Mammal Society. Svojo strast do narave deli s svetom s pisanjem in fotografiranjem prek svojega bloga Ways of the Natural World (Poti naravnega sveta). "Narava me je navdihnila na toliko načinov, da vam težko pojasnim," pravi. "Z naravo smo neločljivo povezani in na to včasih pozabimo."

Osnovni izdelki za slikanje divjih živali: potujte lahkotno

Moški stoji ob Kanalu in v rokah drži fotoaparat Canon PowerShot ZOOM.

Zaradi lahke teže in kompaktne velikosti lahko fotoaparat PowerShot držite v eni roki ali ga obesite na zapestni pašček. Njegova uporaba je tako izjemno hitra, hkrati pa vam omogoča, da s sabo ne nosite veliko opreme.

Trepetavka je sedla na Canon PowerShot ZOOM, ki leži na drevesnem štoru.

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je popolnoma samodejen, zato ga lahko ob zaznavi nečesa čarobnega preprosto usmerite proti subjektu in fotografirate. "Rad ustvarjam spomine, kadar sem zunaj s fotoaparatom," pravi Tolga. "Še posebej, kadar se mi nasmehne sreča, da lahko opazujem redke divje živali, ali pa sem obdan z osupljivimi naravnimi pokrajinami."

Tolga na teren ne želi jemati težke opreme. "Običajno se držim minimalističnega kompleta, ki mi omogoča, da se osredotočim na okolico in ne na to, kaj je v torbi," pravi. Njegovi nepogrešljivi pripomočki so čvrsta obutev, vodoodporna oblačila, zvezek in pisalo, prigrizki, voda, kava in večnamensko orodje. Seveda običajno s sabo vzame tudi daljnogled in fotografsko opremo.

Med raziskovanjem kanalov, polj in naravnih rezervatov v okrožju Gloucestershire s Canonovim fotoaparatom PowerShot ZOOM je lahko Tolga zaradi prilagodljive opreme vzel s sabo manjšo torbo. "Fotoaparat PowerShot ZOOM je bil moj daljnogled in fotoaparat v enem, kar mi je prihranilo veliko teže."

Ko fotoaparat PowerShot ZOOM napolnite prek kabla USB, lahko z njim posnamete in shranite do 150 posnetkov ali 60 minut videoposnetkov (v dolžini 10 minut skupaj), preden ga je treba znova napolniti. Posnamete in shranite lahko več slik, odvisno od tega, ali uporabljate kartico microSD, microSDHC ali microSDXCon.

Fotoaparat PowerShot ZOOM lahko napolnite tudi s prenosno baterijo in ga celo polnite v avtomobilu med vožnjo s kablom USB*. Slike lahko v pametni telefon prenesete prek aplikacije Canon Camera Connect.

Previdna srečanja z divjimi živalmi

Moški hodi med drevesi po visoki travi, v eni roki pa drži fotoaparat PowerShot ZOOM.

Med svojim delom za ohranjanje narave se je Tolga iz izkušenj naučil, da je pomembno vpijati okolje, ne pa hiteti in fotografirati vse, kar vidite pred sabo. "Nikoli ne veš, kdaj se boš lahko vrnil na ta kraj, zato ga najprej spoznaj," pravi.

Bližnji posnetek samice mlakarice.

Tolga je opazil to samico mlakarico počivati v bližini kanala. "Race so ene od številnih vrst ptic plojkokljunov, ki na kratko obiščejo območje ali ga naseljujejo celo leto," pove. Fotoaparat Canon PowerShot z notranjim stabilizatorjem slike ustvari jasne slike, kadar fotografirate na poti in se popolnoma zatopite v trenutek. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM z nastavitvami 800 mm, 1/500 s, f/6,3 in ISO 100. © Tolga Aktas

Med opazovanjem divjih živali se Tolga umiri in postane pozoren na okolico. "Mislim, da je pomembno, da večino časa posvetite samo opazovanju naravnega sveta okoli sebe," pojasni Tolga: "poslušanju zvokov, vohanju različnih vonjav iz okolja ali dotikanjem različnih naravnih struktur, od katerih vsak vzbudi edinstven občutek."

To je resnično prišlo do izraza na potovanju leta 2018 v Južno Afriko pri raziskovanju ogroženih vrst. "Bil sem tako vznemirjen, da sem bil tam; fotografiral sem dobesedno vse. Na tak način lahko zamudite veliko drugih čudovitih trenutkov," pravi.

Ko se je Tolga čez eno leto vrnil v Južno Afriko zaradi projekta o ohranjanju divjih psov in levov, je bil bolj prisoten. "S sabo nisem vlekel preveč opreme in lahko sem se samo povezal z naravnim svetom ter občudoval vso lepoto, ki mi jo je lahko ponudila Južna Afrika."

Fotoaparat PowerShot ZOOM je preprost za uporabo in omogoča pristnejše opazovanje divjih živali.

Opazujte od daleč

Lokvanji lebdijo na površini ribnika.

S fotoaparatom PowerShot ZOOM lahko izostrite majhno podrobnost, ne da bi se morali približati subjektu, kar je idealno za fotografiranje plašljivih in nepredvidljivih divjih živali. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM z nastavitvami 100 mm, 1/640 s, f/5,6 in ISO 100. © Tolga Aktas

Zelen kačji pastir, ki počiva na plavajoči vejici na mirnem ribniku, prekritem s cvetovi lokvanja.

Ta kačji pastir na vodi je bil posnet s 400-milimetrsko povečavo, vendar se lahko PowerShot ZOOM še bolj približa. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM z nastavitvami 400 mm, 1/500 s, f/6,3 in ISO 125. © Tolga Aktas

Ne glede na to, ali sreča divja bitja na odročnih krajih ali v svojem lokalnem okolju, goji Tolga do vseh bitij enako mero spoštovanja. To pomeni, da se izogiba nenadnim zvokom ali premikom, ki bi jih lahko prestrašili, nikoli ne moti njihovih bivališč in jim vedno daje prostor. "Nikoli se ni treba dotakniti živali ali negativno vplivati na varnost določene vrste samo v našo korist," poudarja. "Bolje je, da občudujete stvari od daleč, namesto da bi se jim preveč približali."

Bližinski posnetek zelenega kačjega pastirja z dvignjenimi krili, ki leži na plavajoči palici v ribniku.

Pri največji zmogljivosti povečave lahko PowerShot ZOOM še vedno fotografira z 800 mm, zato je ta kačji pastir jasen in podroben v primerjavi s foografijo, posneto pri 100 mm. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM z nastavitvami 800 mm, 1/500 s, f/6,3 in ISO 160. © Tolga Aktas

Moški, ki z eno roko drži fotoaparat Canon PowerShot ZOOM.

Fotoaparat PowerShot ZOOM ima funkcijo popravka dioptrije za iskalo, ki se prilagodi vašim očem, kompaktni komplet pa lahko uporabljate z roko ali očesom, zato je dostopnejši za več ljudi.

Tolga je bil navdušen nad tem, da se fotoaparat Canon PowerShot ZOOM kljub svoji kompaktnosti ponaša z zmogljivimi možnostmi povečave, ki so enake kot pri 400-mm telefoto objektivu, z možnostjo digitalne povečave do 800 mm. "Oprema je lahka in pripravljena za uporabo v trenutku vklopa, ne da bi pri tem kakor koli zmotila divje živali. Z možnostjo povečave med 100 mm, 400 mm in 800 mm, ki jo lahko vklopite s pritiskom gumba, je občutek svobode neverjeten."

Ujemite vse podrobnosti

Bližnji posnetek dveh galebov, ki počivata na strehi.

Kot pravi Tolga, "ima vse okoli nas v naravnem svetu enako pravico, da je tukaj, tako kot mi." Če je subjekt visoko in izven poti, pa naj bo na drevesu ali na strehi, lahko zahvaljujoč zmožnostim približanja v tej kompaktni opremi še vedno posnamete podrobne fotografije. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM z nastavitvami 800 mm, 1/640 s, f/6,3 in ISO 100. © Tolga Aktas

Priročna velikost in intuitivno delovanje fotoaparata PowerShot ZOOM sta odlična za ogled in zajemanje slik, elektronsko iskalo pa se ujema s Canonovimi brezzrcalnimi fotoaparati. To je pomenilo, da je lahko Tolga fotografiral bitja visoko v krošnjah dreves v visoki ločljivosti, ali pa je posnel zapletene vzorce dreves. "Če sem hotel posneti galeba na strehi s povečavo 400 ali 800 mm, sem to lahko storil brez težav. Prav tako pa me ta majhen fotoaparat ni pustil na cedilu niti, ko sem želeli zajeti podrobnosti borovega storža na borovcu," pravi. "Najbolj sem bil navdušen nad optičnim stabilizatorjem slike, ki mi je omogočil snemanje izjemno ostrih fotografij in videoposnetkov. Običajno se mi roke tresejo, zato sem bil vesel, da je Canon opravil delo namesto mene."

Ostanite v trenutku

Moški je sedel na prostem na tla in si na telefonu ogleduje fotografije divjih živali, v rokah pa drži fotoaparat Canon PowerShot ZOOM.

Če povežete pametni telefon z aplikacijo Canon Camera Connect, si lahko ogledate fotografije, jih prenesete in daste v skupno rabo kar neposredno s terena.

Moški v gozdu pospravlja fotoaparat Canon PowerShot ZOOM v žep srajce.

Kompakten fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je idealen za fotografiranje divjih živali in ga lahko enostavno pospravite v torbo ali celo žep.

S priročnim zapestnim paščkom lahko fotoaparat Canon PowerShot z enim okularjem prenašate prostoročno, s težo manj kot 145 g pa je lažji od številnih pametnih telefonov. Ker je zasnovan za enostavno uporabo, je popolnoma samodejen in omogoča samodejno ostrenje s sledenjem, ki vam bo pomagalo posneti jasne in ostre posnetke tudi najbolj plašnih divjih živali.

Za razliko od pametnega telefona fotoaparat Canon PowerShot ZOOM nima motečih aplikacij, ki bi lahko zmotile vaš trenutek. Če pa se odločite, da boste s sabo vzeli tudi telefon, lahko z ogledom v živo v aplikaciji Canon Camera Connect delite svojo izkušnjo z drugim opazovalcem, medtem ko oseba, ki upravlja fotoaparat, vidi vse prek iskala.

Fotografije si lahko ogledate tudi v elektronskem iskalu fotoaparata PowerShot ZOOM, vgrajena povezava Bluetooth in povezava Wi-Fi pa vam omogočata, da na svojo željo v trenutku delite fotografije s svetom prek družabnih omrežij.

Nekaj za vsakogar

Moški na pohodu gleda skozi fotoaparat Canon PowerShot ZOOM.

Tolga je na sprehod v naravo z veseljem vzel s sabo fotoaparat PowerShot ZOOM, saj je doprinesel njegovi izkušnji in mu omogočil, da vidi naravo od blizu, ne da bi vznemiril živali. "Lahko ga preprosto vklopite in se prepustite, kamor vas odpeljete, pri tem pa zajamete trenutke, ki vam pomenijo največ," pravi.

Nad fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM pa niso navdušeni le profesionalni varuhi okolja ali sezonski fotografi. "Z vidika ljubitelja narave in opazovalca ptic je to odlično orodje za izboljšanje vaše izkušnje poleg katere koli druge opreme, ki jo imate običajno s sabo," pravi Tolga. "Ne gre za ekskluzivno napravo: to je vsestranski kos opreme, ki ga priporočam vsem ljubiteljem narave."


Avtorica: Rachel Segal Hamilton


*Lahko se polni/napaja prek USB-ja tipa C. Napajalnik ni priložen fotoaparatu. Minimalna zahteva za polnjenje je vir napajanja, skladen z USB PD, ki zagotavlja najmanj 5 V, 1,5 A z izhodom USB tipa C in uporablja priloženi kabel USB tipa C do tipa C.

Povezani izdelki

  • Kompaktni digitalni

    PowerShot ZOOM

    S fotoaparat PowerShot, ki se prilega v dlan, zajemite čarobne trenutke v krogu družine ali narave pri razdalji 100 mm, 400 mm2 ali digitalni razširitvi 800 mm.
  • Man holding a binocular for birdwatching

    S STABILIZACIJO SLIKE

    Vsi naši daljnogledi za opazovanje ptic se ponašajo s Canonovo natančno optiko in optičnim stabilizatorjem slike za udobno in sproščujoče opazovanje ptic dlje časa.

    • Izberite med 18-kratno in 14-kratno povečavo
    • Optični stabilizator slike za stabilen pogled
    • Trpežen in zaščiten pred vremenskimi vplivi
  • A PowerShot SX740 to capture every detail

    FOTOAPARATI Z VELIKO POVEČAVO

    Zajemite vsako podrobnost s 40-kratno optično povečavo in izjemno visoko ločljivostjo 4K, ki se skrivata v kompaktnem fotoaparatu žepne velikosti.

Povezani članki

  • PRENOSLJIVI FOTOAPARATI

    Naj vaš pogled seže dlje: PowerShot ZOOM

    Odkrijte, zakaj je ta kompaktni fotoaparat žepne velikosti idealen za družinske pustolovščine.

  • PRIZORI IZ DIVJINE

    Fotoaparati z enim okularjem proti daljnogledom – kaj je najboljše za opazovanje ptic?

    Canonov fotoaparat PowerShot ZOOM je fotoaparat z enim okularjem žepne velikosti, ki je popoln za opazovanje ptic – toda kakšen je v primerjavi s Canonovim daljnogledom?

  • FOTOGRAFIRANJE NARAVE

    Črno-belo fotografiranje narave

    S fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III lahko ustvarjate osupljive črno-bele fotografije narave

  • PRIZORI IZ DIVJINE

    Kako fotografirati ptice

    Nasveti in najboljša začetna oprema za fotografiranje ptic.