PRENOSLJIVI FOTOAPARATI

Doživite svet od blizu s fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM

Majhen, lahek in z zmogljivo povečavo – odkrijte, kako vam lahko ta fotoaparat žepne velikosti pomaga videti dlje.
Mlado dekle z volneno kapo s starši sedi v gozdu; vsi trije gledajo nekaj izven kadra, medtem ko oče uporablja fotoaparat Canon PowerShot ZOOM.

Ljubitelji narave, opazovalci znamenitosti in športni navdušenci se lahko z novim fotoaparatom Canon PowerShot ZOOM postavijo v samo središče dogajanja. Kompaktni fotoaparat žepne velikosti v obliki monokularja nudi optično povečavo, ekvivalentno 100- in 400-milimetrskemu objektivu, ter dodatno še digitalno povečavo, ekvivalentno 800-milimetrskemu objektivu. S tem omogoča snemanje subjektov z velike razdalje, medtem pa ste ves čas prisotni v trenutku.

Canon PowerShot ZOOM je fotoaparat, ki navdušuje. Odlikuje ga enostavna uporaba in je primeren za vsakogar, ki si želi večjih povečav, kakršnih pametni telefoni in mobilne naprave ne morejo ponuditi. Idealen je za ljubiteljske fotografe in družine. Katy Stern je blogerka, ki na svojem družinsko-popotniškem spletnem mestu Otis and Us opisuje pustolovščine v naravi. Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je preizkusila na sprehodu skozi gozd, na katerega se je odpravila z možem in tremi majhnimi otroki. Tukaj razkriva svoje mnenje o novi opremi.

Družina, dva odrasla in trije otroci, se držijo za roke med hojo skozi gozd na jasen jesenski dan.

Katy in njen mož poskušata čim več časa preživeti na družinskih pustolovščinah. Lahek in kompakten fotoaparat Canon PowerShot ZOOM jima je omogočil, da se med beleženjem doživetij približata naravi kot še nikoli doslej.

Samo primete ga in že snemate

Oseba drži fotoaparat Canon PowerShot ZOOM.

Canon PowerShot ZOOM je majhen fotoaparat v slogu monokularja z veliko povečavo, ki snema visoko kakovostne fotografije in videoposnetke polne visoke ločljivosti. S tem je popoln za družine, ki uživajo v dejavnostih na prostem.

Ženska vstavi fotoaparat PowerShot ZOOM v žep usnjene jakne.

Tanka in kompaktna zasnova fotoaparata Canon PowerShot ZOOM pomeni, da je ta dovolj majhen za prenašanje v žepu.

Ta fotoaparat žepne velikosti tehta samo 145 gramov, zato vas ne bo oviral. Je idealen spremljevalec takrat, ko veste, da boste na izletu v naravo poleg fotoaparata v pametnem telefonu potrebovali tudi fotoaparat z vsestransko povečavo. "Všeč mi je, ker je tako majhen in kompakten," pravi Katy. "Enostavno ga je vzeti in prenašati s seboj. Kadar ga potrebuješ, ga preprosto vzameš v roko. Iti od doma z otroci je lahko težavno, saj moraš s seboj nositi veliko stvari – torbe, oblačila, hrano, vodo. Tako včasih zmanjka prostora za velik fotoaparat in objektive. To pa je idealna rešitev."

Da je uporaba kar najbolj preprosta, je bil fotoaparat Canon PowerShot ZOOM zasnovan z mislijo na prilagodljivo polnjenje. Polnite ga lahko doma z združljivim polnilnikom prek priključka USB-C ali z združljivim hranilnikom energije, ko ste zunaj in na poti.1 Ko je napolnjen, lahko z njim posnamete do 150 fotografij ali do 60 minut videoposnetkov (10 minut naenkrat).2

Preprost za uporabo, kadar koli

Mali koprivar sedi na deblu, skrit za visoko travo.

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je idealen za fotografiranje živali v naravi, ne da bi jih pri tem splašili3.

Ženska v usnjeni jakni gleda skozi iskalo fotoaparata Canon PowerShot ZOOM.

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je zasnovan za uporabo z eno roko, s čimer je odlična izbira za novince.

Ker je fotoaparat zasnovan za snemanje fotografij in videoposnetkov z eno roko, je bila Katy navdušena nad enostavnostjo njegove uporabe. "Je odličen vstopni fotoaparat, saj nima veliko gumbov in zapletenih navodil za uporabo. Samo primete ga in že snemate," navdušeno pove.

Elektronsko iskalo (EVF) ima enake tehnične lastnosti kot tisto, ki ga najdemo v brezzrcalnih fotoaparatih, kot je Canon EOS M50 (2,36 milijona slikovnih pik, hitrost osveževanja 60 sličic na sekundo). Zato enostavno usmerite fotoaparat proti subjektu, sestavite prizor, približate na želeno razdaljo in posnamete fotografijo ali videoposnetek. S tem je PowerShot ZOOM idealen za vse fotografe ne glede na starost, znanje in izkušnje. "Najstarejšo hči je zanimalo, ali bi lahko za rojstni dan dobila takšen fotoaparat," pove Katy. "Začela se je zanimati za fotografijo in pri tem bi jo rada spodbujala."

Medtem ko so bili v gozdu, ki so ga krasile jesenske barve, je Katy spoznala prednosti 1/3-palčnega slikovnega tipala z ločljivostjo 12 milijonov slikovnih pik. Slednje je njej in otrokom omogočilo, da fotografirajo hitro premikajoče se divje živali s hitrostjo do 10 slik na sekundo. "Nikakor nisem profesionalna fotografinja," priznava. "Toda rada fotografiram, zato sem začela ustvarjati blog. Rada fotografiram otroke in naše življenje na prostem, ter upam, da bom z leti postala boljša fotografinja. Ta fotoaparat je odličen za vse ravni spretnosti, zato upam, da mi bo pomagal doseči to."

Podrobnosti lahko zajamete od daleč

Plavček sedi na veji, skrit med listjem.

Možnosti samodejnega ostrenja, ki jih nudi Canon PowerShot ZOOM, olajšajo sledenje pticam v gozdu. Narejeni posnetki so bili jasni in ostri.

Fant gleda skozi iskalo fotoaparata Canon PowerShot ZOOM.

Enostavna zasnova pomeni, da je uporaba fotoaparata Canon PowerShot ZOOM neverjetno preprosta.

Čeprav je ta kompaktni fotoaparat lahek in prenosen kot pametni telefon, se podobnosti med njima tukaj končajo. "Ta fotoaparat je tako preprosto prenašati s seboj kot pametni telefon, ob tem pa ima dodatno prednost v obliki resnično občudovanja vredne povečave," pravi Katy. Fotoaparati v pametnih telefonih imajo običajno omejeno optično povečavo. Z drugimi besedami, z njimi ni mogoče doseči dolge goriščne razdalje z učinkovito stabilizacijo slike. Canon PowerShot ZOOM kljub svoji kompaktni velikosti prinaša telefoto objektiv, enakovreden 400-milimetrskemu objektivu polnega formata ter možnost digitalne povečave do 800 milimetrov. Takšnega približanja motivu ni mogoče doseči z običajnim pametnim telefonom.

S takim razponom povečave pomaga ljubiteljem narave, opazovalcem znamenitosti in športnim navdušencem približati posebne trenutke, ki se dogajajo na večji oddaljenosti – na primer plašne ptice na vrtu, leve, ki počivajo med drevesi v narodnem parku Serengeti, drobne detajle kultnih znamenitosti ali zmagovalni izraz na obrazu športnika, ko doseže svoj cilj.

Izjemen razpon goriščne razdalje zahteva izjemno stabilizacijo slike. Optični stabilizator slike v fotoaparatu Canon PowerShot ZOOM je kos tej nalogi. Z njim so slike stabilne, subjekti pa ostri tudi pri daljših goriščnih razdaljah. "Fotografije in posnetki z naše pustolovščine v gozdu so videti zares dobro – vse je zelo jasno," pravi Katy, ki se pogosto odpravi v naravo. "Super je bilo fotografirati tako prizore divjine kot otroke. Vse je bilo tako ostro."

Fotografirajte in snemajte z dotikom gumba

Mlado dekle z volneno kapo gleda skozi iskalo fotoaparata Canon PowerShot ZOOM.

Preprostost fotoaparata Canon PowerShot ZOOM pomeni, da lahko sliko kadrirate in jo posnamete v nekaj sekundah.

Med sprehodom skozi gozd so Katy in ostali družinski člani videli številne prizore divjine. Te so pogosto zajeli tako v obliki fotografij v ločljivosti 12 milijonov slikovnih pik kot tudi v obliki videa polne visoke ločljivosti. "Občutek imam, da zaradi pametnih telefonov, ki lahko odvračajo pozornost od okolice, pogosto zamujamo življenje okrog nas," meni Katy. "Canon PowerShot ZOOM je zelo preprost fotoaparat, ki ne odvrača pozornosti in še okrepi izkušnjo doživetja narave. Povečava vse skupaj tako zelo približa, da ste v kar največji možni meri prisotni v trenutku."

Sistem samodejnega ostrenja (AF) je odličen za hitro ostrenje glavnih subjektov v dobrih svetlobnih razmerah. Katere so še druge lastnosti, ki so se jim zdele najuporabnejše? "Zelo nepričakovano me je presenetilo samodejno ostrenje s prepoznavanjem obrazov," pravi Katy. "To je pomenilo, da sem lahko enostavno sledila otrokom, ki so tekali pred in za drevesi, tako kot sem enostavno posnela tudi zajca, ki je v daljavi skakljal skozi praprot."

Deluje popolnoma povezano z vašim pametnim telefonom

Ženska drži fotoaparat Canon PowerShot ZOOM in ga brezžično povezuje s pametnim telefonom.

Povezljivost Wi-Fi, vgrajena v Canon PowerShot ZOOM, je Katy omogočila, da poveže fotoaparat z brezplačno aplikacijo Canon Camera Connect v telefonu. Tako je lahko v telefonu spreminjala kadriranje posnetkov in celo fotografirala na daljavo.

Poleg izjemnega približanja prizorov narave prek vgrajenega elektronskega iskala je Katy odkrila, da lahko pogled v živo skozi fotoaparat prenese tudi v svoj pametni telefon. To sta ji omogočila brezžična povezljivost Wi-Fi, vgrajena v Canon PowerShot ZOOM in brezplačna aplikacija Canon Camera Connect. To je pomenilo, da so lahko vsi člani družine videli posnetek, sodelovali pri kadriranju in celo na daljavo sprožili zaklop.2

"Bilo je zares enostavno vzpostaviti povezavo z aplikacijo. Da bi si ogledali posnetke, nam ni bilo treba čakati, da se vrnemo domov," pove Katy. "Vsem je bila všeč funkcija ogleda v živo. Možnost fotografiranja na daljavo je združila vso družino. Na ta način lahko vsi uživate v trenutku in na zaslonu v živo spremljate dogajanje. Bilo je idealno za tiste trenutke, ko otroci niso mogli videti tistega, kar sem gledala sama. S funkcijo ogleda v živo v aplikaciji Canon Camera Connect sem jim lahko na telefonu pokazala, kaj se skriva med drevesi. To je bilo izvrstno."

Poleg shranjevanja fotografij in videoposnetkov na kartico microSD, ki jo vstavite v fotoaparat Canon PowerShot ZOOM4, lahko izkoristite tudi njegovo brezžično povezljivost in vsebine shranite v pametni telefon, od koder jih potem delite s prijatelji in sledilci na družabnih omrežjih.

Napisala Natalie Denton

  1. Napajalnik ni priložen fotoaparatu. Minimalna zahteva za polnjenje je vir napajanja, skladen z USB PD, ki zagotavlja najmanj 5 V, 1,5 A z izhodom USB tipa C in uporablja priloženi kabel USB tipa C do tipa C. Med snemanjem videoposnetkov ali fotografiranjem se napaja samo fotoaparat brez polnjenja notranje baterije. Čas polnjenja s polnilnikom Canon PD-E1 je pribl. 1 ura in 50 minut.
  2. Posamezen videoposnetek je lahko dolg največ 9 minut in 59 sekund. Snemanje videoposnetkov ni mogoče med uporabo povezave Wi-Fi.
  3. Vse vzorčne slike, objavljene v članku, so bile ustvarjene s predprodukcijskim modelom.
  4. Pomnilniška kartica ni priložena fotoaparatu.

Povezani članki

  • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

    Potopite se v naravo

    Fotograf divjih živali Tolga Aktas o tem, kako vam lahko fotoaparat PowerShot ZOOM pomaga, da ostanete v trenutku.

  • PRIZORI IZ DIVJINE

    Fotoaparati z enim okularjem proti daljnogledom – kaj je najboljše za opazovanje ptic?

    Canonov fotoaparat PowerShot ZOOM je fotoaparat z enim okularjem žepne velikosti, ki je popoln za opazovanje ptic – toda kakšen je v primerjavi s Canonovim daljnogledom?

  • ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

    Športna fotografija s kompaktnim fotoaparatom

    Poklicna fotografinja Molly Darlington skuša ugotoviti, kako lahko z žepnim fotoaparatom ovekovečite pomembne športne trenutke.

  • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

    Divjino nosi v srcu

    Pet razlogov, zakaj je PowerShot SX740 HS popoln za fotografiranje prizorov divjine.