TISKANJE IN USTVARJANJE

Spremenite fotografije v praznične okraske s Canonovim tiskalnikom SELPHY Square QX10

Rokodelska umetnica Duygu Turgut Goksinar v drugem članku naše serije Kluba za ustvarjanje Canon SELPHY korak za korakom pokaže, kako izdelati božične okraske.
Postavitev izbora božičnih fotookraskov poleg tiskalnika Canon SELPHY Square QX10.

Ustvarjanje božičnih okraskov je lahko zabavna dejavnost, ki vas bo popeljala v praznično vzdušje, odlična ideja za darila z osebno noto, dober način za oddih od napornega delovnika in cenovno ugoden način polepšanja doma med prazniki. "Ročno oblikovanje okraskov med prazniki je, kot bi v moj dom posijal žarek čarobnosti," pravi londonska umetnica, ustvarjalka vsebin in avtorica Duygu Turgut Gokpinar. "Ko izdelujem okraske za novoletno jelko, napolnim sobo s papirnatimi snežinkami, izdelam medeno novoletno hiško iz ingverja ali pripravim darila za ljudi, ki jih imam rada, me ustvarjanje z rokami spravi v pristno praznično vzdušje."

Duygu izvira iz Turčije, kjer se je kot otrok začela ukvarjati z rokodelskim ustvarjanjem, kar je kasneje preraslo v njen poklic. "Že zgodaj v otroštvu me je mama naučila plesti in kvačkati, nato so me začela zanimati makrame, pletenje košar, akvarel in številna druga področja," razlaga. "Rokodelstvo je zame ustvarjalna sprostitev, s katero lahko rešujem težave, razmišljam izven okvirjev in uživam v procesu spreminjanja preprostih materialov v nekaj lepega. Med delom z rokami se lahko odklopim od stresnega vsakodnevnega življenja ter razvijam občutek za pozornost in ustvarjalnost."

Po osmih letih dela kot učiteljica in ustvarjalka vsebin se je Duygu odločila uresničiti svoje sanje in ustanoviti svoj ustvarjalni studio, v katerem je od takrat priredila več kot 200 rokodelskih delavnic za druge navdušence. Septembra leta 2023 je objavila drugo knjigo o luknjičastem vezenju, v kateri je tudi božični motiv.

V prvem članku iz serije Kluba za ustvarjanje Canon SELPHY smo odkrili, kako izdelati eksplozijsko škatlo. Tokrat Duygu razloži, kako s tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10 spremeniti fotografije v okraske za novoletno jelko.

Fotografski božični okraski korak za korakom

Dva božična fotookraska, okrašena z okrasnimi cekini in natisnjena s tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10, visita na vejah blizu novoletne jelke.

Tistim, ki želijo izdelati božične okraske z osebnim pridihom, Duygu svetuje, naj začnejo preprosto: "Tako boste lahko dosegli samozavest in preizkusili različne oblike."

Duygu vam bo v 10 preprostih korakih pokazala, kako ustvariti božične okraske z osebnim pridihom:

 1. Izberite fotografije, ki jih želite uporabiti.
 2. Uredite jih z aplikacijo SELPHY Photo Layout – v tem koraku lahko fotografijam dodate besedilo, filtre, nalepke in druge elemente.
 3. Pritisnite gumb "print" (natisni) na pametnem telefonu ali drugi združljivi napravi in fotografije natisnite prek povezave Wi-Fi s tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10.
 4. Okvir izdelajte tako, da dva kosa prozorne plastične folije odrežete na želeno velikost (nekoliko večjo od velikosti fotografij).
 5. Natisnjeno fotografijo vstavite med oba kosa folije.
 6. Folijo okoli fotografije zlikajte na treh robovih, da se zlepijo.
 7. Počakajte 30 sekund, da se okvir ohladi.
 8. Za dodatno poživitev v okvir vstavite bleščice ali okrasne cekine.
 9. Z likanjem zlepite še preostali rob in na vrhu okvirja naredite luknjico.
 10. Skozi luknjico vtaknite barvno vrvico, da boste okrasek lahko obesili.

Če ne želite uporabljati plastike, lahko okraske izdelate tudi brez okvirja, tako da fotografije natisnete z robom na vrhu, skozi katerega naredite luknjico, ter bleščice, zlate lističe ali okrasne cekine prilepite neposredno na fotografijo.

"In tako smo končali," pravi Duygu: "Čudovit fotookrasek z osebno noto je pripravljen in z njim lahko okrasite svojo novoletno jelko."

Duygu je začela pred 10 leti svoje rokodelske spretnosti objavljati na spletu in je v sklopu tega projekta pripravila video za pomoč pri celotnem postopke izdelave. "Pri sodelovanju s sledilci mi je najbolj všeč občutek skupnosti. Izmenjava zamisli, navdihovanje drugih in doživljanje skupinskega navdušenja do ustvarjanja je neverjetno zadovoljujoče," pravi.

Uporaba tiskalnika Canon SELPHY Square QX10

Postavitev, na kateri je prikazana izbira božičnih natisov fotografij, tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 in praznični okraski.

Tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 je preprosto uporabljati in povezati s pametnimi napravami v omrežju Wi-Fi. To pomeni, da lahko fotografije uredite in natisnete v samo nekaj minutah, ustvarite individualno prilagojene okraske in jih obesite na jelko še preden vaše priljubljene božične melodije izzvenijo.

"Tiskalnik SELPHY je povsem spremenil način mojega dela," pravi Duygu. "Ko sem sama videla, kako moje fotografije oživijo v živih barvah in s čisto sliko, sem občutila izjemno zadovoljstvo. Kakovost tiskalnika Canon SELPHY Square QX10 je presegla moja pričakovanja, saj sem z njim svoje rokodelske projekte spremenila v visokokakovostne izdelke, ki jih s ponosom lahko pokažem drugim."

Tiskalnik SELPHY Square QX10 je preprosto uporabljati – enostavno prenesete brezplačno aplikacijo SELPHY Photo Layout, jo povežete s tiskalnikom in že lahko tiskate brezžično naravnost iz svojega telefona. "Aplikacija je uporabniku zelo prijazna," pojasnjuje Duygu. "Namestila sem jo iz trgovine s programi za telefon in nato izbrala videz, ki najbolj ustreza mojemu slogu. Aplikacija ponuja različne možnosti, kot je oblikovanje kolaža in predloge, ki so namenjene izdelavi okraskov. Nato sem uvozila fotografije iz galerije telefona in pri tem prilagodila velikost, položaj in usmerjenost fotografij, ki so mi bile všeč. Aplikacija omogoča tudi dodajanje besedila, nalepk ali drugih okrasnih elementov. Ko sem bila zadovoljna z videzom, sem fotografije natisnila s tiskalnikom SELPHY Square QX10."

Fotografije, natisnjene s tiskalnikom SELPHY Square QX10, se lahko ohranijo tudi do 100 let1, zato je idealen za izdelavo okraskov, ki jih lahko podarite ali uporabljate še ob mnogih božičnih praznikih. "Fotografski papir XS-20L zagotavlja živahne, gladke in barvite natise," pravi Duygu. Zaradi posebne prevleke so odporni proti vodi, prahu, olju in prstnim odtisom, kar pomeni, da bodo okraski vseeno trpežni in vzdržljivi, tudi če jih ne zaščitite s prozorno folijo.

Končni rezultat

Postavitev različnih božičnih fotookraskov ter tiskalnik Canon SELPHY Square QX10, okrasni cekini in praznični pripomočki.

"Poskusite uporabiti elemente, ki vam ali prejemniku okraska nekaj pomenijo," svetuje Duygu. "To je lahko najljubša barva, dragocen spomin ali pomemben simbol."

Trije božični fotookraski, okrašeni z okrasnimi cekini in natisnjeni s tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10, visijo na vejah novoletne jelke in na praznično okrašeni maketi hiše.

"Sebi pravim rokodelska avanturistka," pravi Duygu. "Rada se podajam v neznana, a vznemirljiva nova doživetja in ročne spretnosti." Duygu spodbuja tudi druge, naj se lotijo ustvarjanja s podobno strastjo, se pri tem zabavajo in prav tako uživajo pri delu kot v končnem izdelku. "Tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 omogoča uporabo osebnega pridiha, ki je pomemben," dodaja.

"Eden od najboljših načinov za pripravo prav posebnih prazničnih okraskov je, da jim dodamo osebno noto – in kaj je bolj osebno kot srečni trenutki," pravi Duygu. "To je enkratni način spominjanja najljubših božičnih trenutkov ali življenjskih prelomnic, kot so prvi koraki vašega prvorojenca ali fotografije vaše zaroke. Božič je tudi čas, ko razmišljamo o dragocenih spominih in ljudeh, ki jih imamo radi. Na ta način se lahko spomnimo najbližjih, ki morda med prazniki ne bodo z nami, ali se veselimo posebnih trenutkov, ki smo jih doživeli z družino in prijatelji."

Duygu pravi, da je okraske "mogoče hitro in enostavno izdelati", in meni, da je to odlična dejavnost, ki nas lahko poveže v prazničnem vzdušju. "Božič je čas, ko se izročilo prenaša naslednjim generacijam," razmišlja. "Izdelovanje okraskov iz fotografij je postalo izročilo samo po sebi, saj vzpostavlja občutek neprekinjenosti in vizualno predstavlja družinsko zgodovino.

"Osebno prilagojeni okraski imajo poseben pomen in sentimentalno vrednost," nadaljuje. "Če jim dodate imena, fotografije ali sporočila, lahko izdelate edinstveno darilo. Tak osebni pridih izkazuje pozornost in skrb, zaradi česar ima darilo večji pomen."

Drugi predlogi za okraske iz papirja

Duygu nadvse uživa v prazničnem vzdušju, ki spremlja to obdobje leta. "Toplina, prijaznost in občutek povezanosti me nagovarjajo," pravi. "Ko se približujemo novemu letu, sem polna navdušenja in z veseljem sprejemam priložnost za nove začetke ter razmišljam o lepih trenutkih, ki jih prinaša praznični čas."

Duygu vsako leto izdela takšne ali drugačne okraske – zlasti vezene okraske za novoletno jelko, zlate girlande in praznične okraske iz odsluženega materiala. "Uporaba tiskalnika Canon SELPHY ponuja številne možnosti za izdelavo edinstvenih in osebno prilagojenih božičnih okraskov in dekoracij," razmišlja. Misli, da bi bil lahko tiskalnik v prihodnje odličen za ustvarjanje osebno prilagojenih darilnih nalepk – ki bi bile z dodatkom imen, prazničnih oblik in fotografij prav posebne. Tudi adventni koledar bi bil po njenem mnenju dobra ideja, zlasti zato, ker je mogoče hrbtno stran natisnjenih fotografij odlepiti in jih tako spremeniti v nalepke: "Natisniti je mogoče majhne fotografije ali številke, z njimi označiti vsak dan do božiča in jih nalepiti na vrvico ali tablo."

Duygu spodbuja vse, ki božične okraske prvič izdelujejo, naj se z veseljem podajo v ustvarjalni proces in se zabavajo. "Okraski so lahko čudovit način za izražanje osebnega sloga in dodajanje osebnega pridiha praznični okrasitvi," pravi. "Ne pozabite, da je užitek že samo izdelovanje okraskov, ne le končni rezultat. Sprejmite morebitne napake in uživajte v zadovoljstvu pri ustvarjanju nečesa edinstvenega."

Napisala Kat Halstead

 1. Ko so shranjeni v albumu. Ocena temelji na pospešenem testiranju pri temperaturi 23 °C/73,4 °F in 50-odstotni vlažnosti.

Povezani izdelki

 • Tiskalniki za uporabo doma

  SELPHY SQUARE QX10

  Svoje posebne spomine shranite v obliki čudovito zasnovanih natisov, ki jih lahko kjer koli brezžično natisnete.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  SELPHY CP1500

  S tem kompaktnim tiskalnikom fotografij, ki je preprost za uporabo, lahko v nekaj sekundah ustvarite izjemno barvite in obstojne natise.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  Canon Zoemini 2

  Z žepnim baterijskim tiskalnikom Zoemini 2 lahko kadar koli in kjer koli hitro tiskate iz pametnega telefona.
 • Povezani članki

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Papirnati okraski za okrasitev mize

  S programom Creative Park ustvarite čudovite namizne okraske za vse priložnosti.

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Tiskanje božičnih voščilnic

  Oblikujte svoje praznično fotografiranje in natisnite ustrezne božične voščilnice.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Najboljši Canonovi prenosni tiskalniki

  Raziščite Canonovo ponudbo kompaktnih tiskalnikov in ugotovite, kateri je pravi za vas.

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Naredite eksplozijsko škatlo

  Lini Trinh deli svojo 'eksplozijsko' škatlo iz papirja, narejeno s tiskalnikom Canon SELPHY CP1500.