USTVARJALNO TISKANJE

Dajte si duška: natisnite svojo živalsko pustolovščino

Od levov in tigrov do žiraf in medvedov – s Canonovim programom Creative Park ustvarite zabaven, domač papirnat safari in skupaj z vso družino izvedite več o zaščiti živali.
Trije otroci, ki se igrajo s papirnatimi lutkami žirafe, povodnega konja in medveda.

Raziskovanje živalskega kraljestva lahko pripelje do neskončnega domiselnega igralnega časa za najmlajše ter je popolna kombinacija užitka in izobraževanja. Če iščete dejavnost, ki bo spodbudila ustvarjalnost in pomagala učiti vaše otroke o najlepših in najmogočnejših bitjih na svetu, zakaj ne bi poskusili z ustvarjanjem s papirjem?

Canonova aplikacija Creative Park je brezplačen spletni vir, poln prenosljivih projektov s papirjem, ki jih je navdihnil živalski svet, ter je primeren za zabaven družinski dan doma. Za ustvarjanje lastnega pojavnega safarija potrebujete le tiskalnik in nekaj navdušenih ustvarjalcev. Od gepardov in koal pa do rdečih pand in cesarskih pingvinov – na voljo je veliko živali z vsega sveta in veliko zabave, saj se celotna družina nauči več o naravi.

Blogerka Fariba Soetan z možem in tremi otroki živi v Londonu. Tukaj deli, kako je njena družina uporabila Creative Park in tiskalnik Canon PIXMA serije TS8350 za zabavno živalsko pustolovščino.

1. Zberite svoje pripomočke za ustvarjanje

Vrsta predlog projektov s papirjem, natisnjenih na listih A4, ki si jih podaja družina.

Projekti ustvarjanja s papirjem v aplikaciji Creative Park so preprosti in ne zahtevajo posebnih orodij. Vse, kar potrebujete, so škarje, lepilo, prostor za delo in nekaj navdušenih mladih ustvarjalcev.

Če želite začeti z domačim safarijem, ne boste potrebovali veliko orodij – potrebujete le dovolj škarij, da lahko vsi sodelujejo, tiskalnik, papir in nekaj lepila ali lepilnih trakov.

"Za bolj zapletene živali boste verjetno potrebovali bolj ostre škarje in ne škarje za otroke, saj je nekaj res majhnih koščkov, okoli katerih morate rezati," pravi Fariba, ki priporoča, da odrasli pomagajo otrokom pri rezanju po zasnovah.

Vsaka predloga v aplikaciji Creative Park1 ali na spletnem mestu ima predlagan papir za uporabo, zato je za najboljše rezultate najbolje upoštevati to priporočilo. Kakovosten papir, kot sta svetleči fotografski papir Plus in matiran fotografski papir, je odlična izbira za živahne živalske natise. Fariba uporablja tudi tiskalnik Canon PIXMA serije TS8350 za jasne in živahne natise. "Naročili smo debelejši papir, da ni bil kot običajen papir za tiskanje. Ko smo ga zložili, je tako tudi ostal," pravi.

2. Izberite predloge

Mati in dva otroka so za stekleno mizo zbrani okoli prenosnega računalnika.

Aplikacija Creative Park je zelo raznolika, zato lahko otroci najdejo predlogo svoje najljubše živali, ki ima pravo stopnjo zahtevnosti. "Obstaja veliko živali, ki jih lahko izdelate," pravi Fariba, ki piše blog Mixed.Up.Mama.

Cela družina je sedela v dnevni sobi in izrezovala papirnate predloge.

Ko ste se odločili za projekt, je čas za tiskanje – in če se vključi vsa družina, lahko ustvarite svoj safari v veliko krajšem času.

V aplikaciji Creative Park lahko izbirate med različnimi predlogami. To pomeni, da lahko otroci izberejo žival, ki jim resnično ustreza, pa naj bo to eksotična zver ali žival iz bližine doma.

Vse, kar morate storiti, je, da uporabite aplikacijo Creative Park ali obiščete spletno mesto Creative Park, prenesete najljubše papirnate zasnove in jih natisnete z domačim tiskalnikom. Izbira različnih predlog z ustreznimi ravnmi znanja zagotavlja, da se lahko celotna družina skupaj zabava pri oblikovanju.

"Obiskali smo spletno stran in dekleta so si ogledala različne živali, jaz pa sem jim pomagala izbrati glede na težavnost. Dekleta so bila resnično navdušena in so že toliko stare, da imajo vse svojo najljubšo žival," pravi Fariba, katere hčere so stare šest, osem in deset let.

"Starši boste najbolje poznali svoje otroke in kaj so sposobni. Izbirate lahko med številnimi živalmi," nadaljuje.

"Izberite nekaj, da bodo lahko ostali zbrani, starejši otroci pa lahko nadaljujejo tudi z zahtevnejšimi predlogami, kot je gepard, kar so storile tudi moje hčere."

3. Izrežite in ustvarite svoje živali iz papirja

Družina, ki iz papirja izrezuje oblike živali.

Ročne lutke, ki jih izdeluje Faribina družina, imajo možnosti prilagajanja, zato vsaka prejme ustvarjalni osebni pečat.

Dekle izrezuje obliko geparda, natisnjeno na papirju A4.

Težje predloge, kot je ta gepard iz papirja, lahko za starejše otroke predstavljajo zanimivo dejavnost.

Eden najbolj vznemirljivih delov ustvarjanja s papirjem je zlaganje in lepljenje vaše živali, da lahko oživi vaš safari ali lutkovna predstava. Fariba meni, da lahko to za družine pomeni odlično dejavnost ob koncu tedna.

"Gre za prijetno dejavnost, ki zahteva cel kup različnih spretnosti – otroci razvijajo svoje motorične sposobnosti z zbranim rezanjem in lepljenjem ter lahko sestavijo žival v 3D-obliki."

"Ko ste v soboto doma in iščete nekaj, kar bi lahko počeli, lahko otroci tako uporabijo svojo ustvarjalnost," pravi. "Lahko so sami, lahko pa si pripravite skodelico čaja in jim pomagate, če imajo vprašanja. Dobro je, da se z nečim ukvarjajo, nato pa se lahko tudi igrajo z živalmi."

"Pri ročnih lutkah so na voljo različne možnosti za oči, klobuke in dodatke. Zato so otroci resnično uživali pri izbiri vsakega dodatka, kakšne bi bile oči in da bi bila vsaka lutka videti nekoliko drugače, kar je bilo ljubko."

4. Zabavajte se

Ročna lutka iz papirja povodnega konja na okrogli mizi poleg tiskalnika Canon PIXMA.

Poleg tega, da je zelo zabavno, Fariba pravi, da je ta dejavnost povezana tudi s tem, kar se nekatere od njenih hčera učijo v šoli. "Na njihovi ravni se tako v prvem kot v tretjem razredu učijo o 3D-oblikah, zato je to zelo primerno."

Tri majhne roke držijo papirnate lutke živali za velikim modrim kavčem v družinski dnevni sobi. Na levi strani okvirja je viden velik zajec.

Faribini otroci so se odločili za lutkovno predstavo s svojimi živalskimi liki – in celo vključili družinskega zajca.

Ne glede na to, ali ste natisnili in izdelali celo vrsto divjih živali z afriških ravnic, evropsko gozdno pravljico ali smešno in ustvarjalno lutkovno predstavo, čas za igro je odlična priložnost za otroke, da razširijo svojo ustvarjalnost.

Faribine hčere so se odločile, da bodo ustvarile predstavo in vanjo vključile tudi hišnega ljubljenčka. Nato pa so se zabavale in si predstavljale, kakšne zvoke bi delale njihove živali. "Želele so imeti majhno lutkovno predstavo in uporabiti živali za igranje z zajcem in druge stvari," pravi Fariba. "Pogovarjale smo se o tem, kako se bodo imenovale njihove živali, nad čimer so bile navdušene, in poskušale so se oglašati kot žirafa – zvoki so bili kar vprašljivi."

5. Učite se skozi igro

Trije otroci za modrim kavčem držijo papirnate lutke in se smehljajo.

Ustvarjanje s papirjem na temo živali je lahko odličen način, da otroke spodbudite k sodelovanju in spoznavanju narave.

Ukvarjanje s temami, kot je zaščita divjih živali, je lahko za starše zastrašujoče, vendar je to z interaktivno dejavnostjo, kot je ta, preprosto vplesti v prijetno učenje. Od ustvarjanja živalskih kvizov, pripovedovanja živalskih zgodb s papirnatimi junaki ali razpravljanja o resničnih življenjskih habitatih in navadah stvaritev vaših otrok – učenje o naravi zlahka postane del igranja s papirjem.

"Pogovarjale smo se, ali bi katere od teh živali živele skupaj, saj so za ročne lutke izbrale pando, povodnega konja, tigra in žirafo. Zato smo se pogovarjale o tem, ali bi vse živele v istem habitatu," pravi Fariba.

To je tudi odličen način za pogovor o bolj občutljivih temah, kot je krog življenja. Staršem daje tudi odlično priložnost, da z otroki govorijo o tem, zakaj so nekatere živali videti na določen način, da se lahko skrijejo pred plenilci ali dosežejo vir hrane.

Če želite vključiti svojo družino, pojdite v aplikacijo Creative Park in pustite, da vas navdahne neskončna ponudba predlog živali – kot nalašč za otroke z ustvarjalno žilico in ljubeznijo do narave.

Na vrtu lahko celo ustvarite lasten park z divjimi živalmi, tako da svoje papirnate stvaritve odnesete ven in živali postavite v njihove najprimernejše habitate, na primer pod drevesa, v visoko travo ali na skale.

Napisala Lorna Dockerill

  1. Če vaš tiskalnik ni podprt, obiščite spletno mesto Creative Park.

Povezani izdelki

Povezani članki