FOTOGRAFIRANJE OGNJA

Fotografiranje ognja: kako zajeti ogenj

Ne glede na to, ali želite fotografirati migetanje svetlobe sveče, plešoče plamene kresa ali prasketajoče se iskrice, je pri tem zelo pomembna izbira prave tehnike, nastavitev in opreme.
Dolga osvetlitev otroka ob kresu z lebdečimi ogorki, ki ustvarjajo dolge svetlobne sledi.

Ogenj je čudovit predmet za fotografiranje, ki ponuja neskončne ustvarjalne priložnosti. Plameni niso zgolj čudoviti, vendar tudi okolico obdajajo z osupljivo toplo svetlobo. Tako ogenj poleg vpadljivega subjekta zagotavlja tudi čaroben vir svetlobe za portrete.

Ogenj je lahko izziv pri fotografiranju. Ta svetlobni vir je namreč presvetel, medtem ko je okolica pogosto zelo zatemnjena, kar fotografom predstavlja težavo. Zaradi tako visokega kontrasta je zajemanje podrobnosti hkrati v najsvetlejših in najtemnejših delih prizora zapleteno. Vendar s pravimi nastavitvami fotoaparata in preprostimi prijemi lahko vsak posname čudovite fotografije ob ognju.

Fotografiranje plamenov je odlična veščina, ki se je lahko učite vse leto, še posebej pa vam bo prav prišla, če boste želeli ustvarjali v prazničnem obdobju. Oglejte si, kako lahko v zimski sezoni posnamete čudovite fotografije ognja.

1. Bodite varni

Odrasla oseba drži otrokovo roko v bližini ognjišča.

Če fotografirate z otroki, naj bo prisotna še ena odrasla oseba, ki lahko otroke pazi, medtem ko vi fotografirate. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/160 s, f/3,5 in ISO 4000.

Ogenj je lahko sam po sebi očarljiv, kot je fotografija, čeprav ne vedno na dober način. Z lahkoto se lahko posvetite fotografiranju ognja, vendar mora biti varnost vedno na prvem mestu. Pomembno je, zaščitimo sebe in druge pred poškodbami, vendar moramo ohraniti tudi nadzor nad ognjem. V bližino postavite vedro z vodo ali gasilni aparat za gašenje požara in si z naglavno svetilko osvetlite pot v temi. Priporočljivo je tudi, da preverite vremenske razmere, saj lahko ogenj zaradi močnega vetra postane nepredvidljiv.

2. Izberite pravo opremo.

Canonov fotoaparat, stojalo, oranžen gel-filter in prenosna svetilka ob ognjišču.

Poleg fotoaparata in stojala vam lahko naglavna svetilka pomaga dodatno osvetliti prizor in uravnotežiti svetle plamene z okoljem. Majhen oranžni gel-filter lahko otopli luč naglavne svetilke tako, da se ujema s plamenom.

Svetloba, ki jo oddaja ogenj, je običajno precej temna, zato je priporočljiva uporaba opreme, ki dobro deluje pri šibki svetlobi, če kot vir svetlobe uporabljate ogenj, da zajamete bližnje predmete. Za take razmere je fotoaparat, kot je Canon EOS R6, naravnost popoln, saj ima izredno občutljiv senzor polnega formata z 20,1 milijona slikovnih pik, ki je zasnovan posebej za preprosto uporabo v primerih z visokim dinamičnim razponom in pri šibki svetlobi.

Pri tem je izjemnega pomena tudi hiter fiksni objektiv, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, saj imajo fiksni objektivi običajno širšo največjo odprtost zaslonke kot objektivi s povečavo. To pomeni višje hitrosti zaklopa in nižje vrednosti ISO pri šibki svetlobi, kar omogoča ostrejše fotografije in posnetke z manj šuma.

Čeprav stativ ni bistvenega pomena, je pa lahko tudi zelo priročen pripomoček za fotografiranje ob kresu in svečah, saj omogoča fotografiranje z daljšimi osvetlitvami in zamegli migetajoče plapolanje plamenov.

3. Zajemanje soja sveč

Sveče so osvetljene tako, da na črnem ozadju vidite samo vrsto plamenov.

Če osvetlimo ogenj, je preostali del prizora zelo temen, zaradi česar so plameni sveč videti, da lebdijo v zraku. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/1250 s, f/4 in ISO 100.

Sveče so osvetljene tako, da so svečniki vidni, medtem ko je vrsta plamenov poudarjena in zamegljena.

Če prilagodimo osvetlitev okolice, je ustvarjalni učinek povsem drugačen: sveče so vidne, plameni pa so poudarjeni in zamegljeni. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/20 s, f/4 in ISO 100.

Sveče lahko omogočajo fotografiranje osupljivih posnetkov, vendar lahko predstavljajo tudi izziv, saj imajo svetle plamene, vendar ne oddajajo veliko osvetlitve okolja. Če osvetlimo plamene, bo preostali del prizora skoraj povsem temen, če pa osvetlimo okolico, bodo plameni preveč poudarjeni. Kaj boste osvetlili, je odvisno od tega, kakšen učinek želite doseči.

Pogosto je bolje osvetliti svetlejši element v kadru, saj je pri naknadni obdelavi laže odstraniti sence kot popraviti poudarjene svetle odtenke. Poleg tega poskusite nekoliko poudariti osvetlitev, s čimer boste nekoliko okrepili sence, ne da bi pri tem poudarili svetle odtenke. Če ima fotoaparat način zebre, ga poskusite uporabiti pri snemanju videoposnetka, ki poudari preosvetljene dele kadra v zebrastem vzorcu tiskanja, kar omogoča, da povečate sence in hkrati zagotovite, da svetli odtenki niso preveč presvetli. Pri fotografijah lahko opozorilo o presvetljenosti pomaga v načinu predvajanja tako, da preveri, ali ima posneta fotografija kakšna prežgana območja. Fotografiranje v zapisu RAW omogoča tudi večjo prilagodljivost pri naknadni obdelavi s programsko opremo za urejanje fotografij, kot je Canonova programska oprema Digital Photo professional (DPP).

Fotoaparat nastavite na ročni način (M), da preglasite samodejno dvižno bliskavico fotoaparata. S tem boste preprečili, da bliskavica preglasi občutljivo svetlobo plamena sveče. Zaslonko nastavite na f/4 in ISO 100, nato pa prilagajajte hitrost zaklopa med 1/20 in 1/2000 sekunde, da vidite, kako različne hitrosti zaklopa vplivajo na videz sveč. Uporabite lahko tudi dodatno bliskavico, znano kot dnevna bliskavica, pri kateri gre za rafal svetlobe, ki osvetli senčna območja in poudari podrobnosti predmeta. Program Canon Photo Companion vključuje članek o fotografiranju portretov v soju sveč, ki to tehniko raziskuje v bolj profesionalnem okolju.

4. Portreti torte v soju sveč

Majhen otrok se nagne, da bi upihnil sveče na rojstnodnevni torti. Plameni osvetljujejo otrokov obraz.

Ko se subjekt nagne proti svečam, bodo migetajoči plameni osvetlili njegov obraz s čudovito toplo svetlobo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/200 s, f/2 in ISO 1600.

Pogled na Canonov fotoaparat od zadaj, ki fotografira otroka z rojstnodnevno torto.

Pri fotografiranju s široko odprtim objektivom je globinska ostrina zelo plitka, zato je natančno ostrenje bistvenega pomena. To olajša fotoaparat s samodejnim ostrenjem z zaznavanjem oči, kot je Canon EOS R6, tudi pri fotografiranju ljudi iz profila.

Rojstnodnevna zabava je popolna priložnost za fotografiranje. Ko je treba upihniti rojstnodnevne sveče, lahko s toplo svetlobo sveč posnamete čudovite portrete, da poudarite vesel obraz predmeta. Fotoaparat nastavite na ročni način (M) z zaslonko f/1.8 (ali najširšo zaslonko objektiva), hitrostjo zaklopa 1/200 s in samodejno nastavitvijo ISO. Tako se občutljivost ISO prilagodi, da vam zagotovi pravilno osvetlitev.

Hiter fiksni objektiv, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, je popoln za takšne portrete, saj vam z največjo odprtostjo zaslonke omogoča, da fotografirate portrete v temnih prostorih. Pri široki odprtosti zaslonke omogoča tudi mehke učinke zameglitve za čudovito zamegljene posnetke ozadja.

5. Fotografiranje kresov

Dolga osvetlitev kresa z lebdečimi ogorki, ki ustvarjajo dolge svetlobne sledi.

Dolga osvetlitev zamegli gibanje plamenov in vse leteče iskre spremeni v vpadljive svetlobne sledi. S kurjenjem ognja lahko ustvarite izjemne svetlobne učinke, vendar pazite, da ogenj zakurite previdno. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1 s, f/8 in ISO 100.

Pogled na Canonov fotoaparat od zadaj, ki fotografira otroka ob kresu.

Uporabite stojalo in nastavite eno sekundo osvetlitve, da zajamete svetlobne sledi iskric v kresih. Ne pozabite prositi osebe, ki jih fotografirate, naj med dolgo osvetlitvijo ostanejo pri miru, da se boste izognili zamegljenosti zaradi gibanja v kadru. Lahko pa naredite nasprotno in ustvarite srhljivo fotografijo z namerno zamegljenostjo, kot je prikazano na zgornji sliki, kjer so iskrice zajete kot sijoče svetlobne sledi.

Ali je kaj bolj vabljivega kot kres v hladni, temni noči? Plapolajoči plameni so lahko osvetljen predmet ob okoliški temi. Po sončnem zahodu pride trenutek, ko je osvetlitev okolja dovolj nizka, da kres izstopa iz teme, a še vedno dovolj svetla, da prikaže okolico in podrobnosti na nebu. To je odličen čas za fotografiranje somraka in prikaz kresa v kontekstu, saj bo ponoči okolica popolnoma črna. To poskusite fotografirati v ročnem načinu s hitrostjo zaklopa 1/100 s, zaslonko f/1.8 (ali s katero koli najširšo zaslonko, ki jo premore vaš objektiv) in samodejno nastavitvijo ISO. Z izravnavo osvetlitve lahko zajamete svetlejši ali temnejši posnetek in izberite nizek zorni kot, da v kader zajamete ogenj ob somračnem nebu.

6. Fotografiranje portretov ob svetlobi ognja

Fotograf, ki snema bližinski portret otroka ob kresu.

Pri fotografiranju portretov ob ognju nastavite fotoaparat na ročni način (M) z zaslonko f/1.8 (ali najširšo zaslonko objektiva), hitrostjo zaklopa 1/200 s in samodejno nastavitvijo vrednosti ISO, da kar najbolj zamrznete gibanje pri omejeni svetlobi.

Dva otroka, ki sta pred kresom obrnjena z obrazom drug proti drugemu, oris njunih profilov osvetljuje svetloba ognja.

Posnemite portrete ob svetlobi ognja, ki poskrbi za čudovito toplo svetlobo ali zanimive silhuete. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/125 s, f/1.8 in ISO 25600.

Kresi in ognjišča ustvarjajo edinstveno vzdušje, ki omogoča odlične portrete. Klepet ob ognju, pari, ki se stiskajo, in otroci, ki jih očarajo plameni, so odlični predmeti za fotografiranje s Canonovim fotoaparatom. Preden začnete snemati, ne pozabite zanetiti ognja, saj lahko velikost plamena močno vpliva na osvetlitev okolja. Svetloba pogosto zelo hitro zbledi, če se predmeti odmaknejo od plamenov, zato jih približajte ognju, kolikor je mogoče (in varno), da lahko izkoristite ta sijaj.

7. Fotografiranje isker

Prasketajoči se dve iskrici, ki ju v rokah držita dva otroka, čigar obraza sta komaj vidna v ozadju.

Če želite zajeti iskrice, nastavite fotoaparat na ročni način (M). Uporabite zaslonko f/3.5-f/5.6, hitrost zaklopa 1/125 s in samodejno nastavitvev vrednosti ISO. Igrate se lahko tudi z izravnavo osvetlitve, ki lahko da nekoliko drugačne rezultate.
Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/200 s, f/2,5 in ISO 640.

Prasketajoča svetloba iz iskric je lahko na fotografijah videti čudovito, poleg tega je to tudi varnejši način za raziskovanje ustvarjalnih svetlobnih učinkov pri fotografiranju majhnih otrok ali v slabem vremenu. Leteče iskrice se pri izjemni hitrosti razpočijo v vse smeri, zato se na fotografiji pokažejo kot svetlobne proge, tudi če uporabljate precej visoke hitrosti zaklopa. Če vam ustreza fotografiranje in urejanje zapisa RAW, vam to lahko zelo pomaga, saj lahko pozneje iz osvetljenih in zasenčenih delov izvlečete dodatne podrobnosti. Ali upočasnite hitrost zaklopa in iskre bodo pustile jasno vidne proge po kadru – odločitev je vaša.

Prav tako lahko poskusite zajeti svetlobne proge prazničnih ognjemetov – oglejte si naše namige in tehnike za ustvarjalno fotografiranje ognjemeta, s katerimi boste dobili več zamisli in navdiha.

Ko pa je ogenj pogašen, lahko v programu Canon Photo Companion raziščete fotografiranje dima z vajo spretnosti.

Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki