USTVARJALNA FOTOGRAFIJA

Drznite si biti drugačni: ustvarjalni nasveti za fotografije na družbenih omrežjih

Fotografa s TikToka Rosie Lugg in Eletrico delita svoje najljubše tehnike za ustvarjanje slik, ki pritegnejo pozornost.
Kapljice tekočine so v loku razpršene iz steklene čaše v dvignjeni roki, v ozadju je oranžno nebo.

Ključ do ustvarjanja izjemnih slik, ki izstopajo na natrpanih družbenih omrežjih, je, da razmišljate drugače in svetu pokažete, kako ga vidite. Ustvarjalca s TikToka Rosie Lugg (@rambosphotos) in Peter Jay (@Eletrico) počneta prav to. Povezuje ju strast do ustvarjanja edinstvene vsebine in deljenja svojih metod in idej z občinstvom.

Rosie in Eletrico razkrivata svoje najboljše nasvete in trike za ustvarjanje edinstvenih fotografij, ki bodo navdušile vaše sledilce, s petimi različnimi fotografskimi tehnikami.

1. Svetlobne sledi z dolgo osvetlitvijo

Dolga osvetlitev človeka, ki stoji na pločniku pred rdečimi svetlobnimi sledmi avtobusa, ki pelje mimo.

"Pri fotografiranju svetlobnih sledi, pri čemer je potrebna dolga osvetlitev, je stativ bistvenega pomena, da se izognete premikanju fotoaparata," pojasni Rosie. "Če želite, da je oseba na posnetku statična, mora biti tudi ves čas osvetlitve popolnoma pri miru." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 200D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 250D) z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 2 s, f/5,6 in ISO 100. © Rosie Lugg

Dolga osvetlitev silhuete ob zlatem krogu svetlobe. Svetlobne sledi sevajo od roba obroča.

Eletrico ugotavlja, da pri fotografiranju z dolgimi osvetlitvami nizka občutljivost ISO100 omogoča nižje hitrosti zaklopa, hkrati pa odstrani kakršno koli sled šuma na sliki. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M50 Mark II z objektivom Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM pri nastavitvah 18 mm, 13 s, f/10 in ISO 100. © Peter Jay

Tehnike, ki pritegnejo pozornost, so nepogrešljive za fotografe, ki želijo uspeti na družbenih omrežjih. Rosie in Eletrico predlagata ustvarjanje osupljivih fotografij svetlobnih sledi.

Rosie je pred kratkim eksperimentirala s svetlobnimi sledmi, ki so jih ustvarili rdeči avtobusi na londonskem mostu Tower Bridge. "Za želeni učinek se morate poigrati z nastavitvami fotoaparata. Običajno fotografiram v ročnem načinu (M), ki omogoča preprosto upravljanje hitrosti zaklopa in zaslonke ter nastavitev ISO. Ko sem fotografirala osebo z avtobusom, ki je v ozadju ustvaril svetlobno sled, sem ugotovila, da moram hitrost zaklopa nastaviti na približno dve sekundi, zaslonko na f/5,6 in ISO 100, da dobim pravo splošno osvetlitev. Nastavitev ISO želim ohraniti čim nižjo, da bi bila kakovost čim boljša in šum na sliki čim manjši."

Eletrico je z običajnimi gospodinjskimi predmeti ustvaril enako privlačno sliko. "V kovinsko kuhinjsko metlico sem dal nekaj tleče bombažne vate," razlaga. "Vrtenje metlice na kosu vrvice je ustvarilo iskrice in dolga osvetlitev 13 sekund je bila ravno pravšnja za slikanje s svetlobo." (Pozor: obstaja nevarnost požara. Poskrbite, da imate pri roki gasilni aparat ali druge varnostne ukrepe.) "S postavitvijo fotoaparata na stojalo z 10-sekundnim zamikom samosprožilca sem imel možnost, da vse nastavim in se postavim na svoje mesto, preden se zaklop odpre."

Podobne učinke svetlobnih sledi lahko ustvarite tudi s svetilkami, LED-lučmi ali celo iskricami.

2. Zamrznitev gibanja pri velikih hitrostih zaklopa

Slike hitrega dogajanja, posnete z velikimi hitrostmi zaklopa na družbenih omrežjih resnično izstopajo. Gibanje je zamrznjeno v delčku sekunde, kar razkriva podrobnosti, ki jih s prostim očesom ni mogoče videti.

Za svoj posnetek sončnega zahoda vode, ki se vrtinči iz kozarca (na vrhu strani), je Eletrico uporabil način ročnega ostrenja. "Z zamikom samosprožilca se samodejno ostrenje ne bi osredotočilo na desni del prizora, zato sem označil točko na tleh in izostril vnaprej. Vrtljiv zaslon na dotik fotoaparata Canon EOS M50 Mark II je bil resnično koristen, saj sem lahko sestavil kompozicijo posnetkov, ko sem stal pred fotoaparatom."

Rosie pravi: "Obožujem fotografiranje modelov, ki se vrtijo naokoli v oblekah, in če ne uporabite resnično velike hitrosti zaklopa, se vse podrobnosti izgubijo zaradi zamegljenosti. Prav tako veliko raje fotografiram iz roke namesto s stojalom, saj se lahko premikam in sem veliko bolj spontana."

Pri fotografiranju brez stojala bo uporaba objektivov z vgrajenim stabilizatorjem slike pomagala pri ostrih posnetkih. Canon EOS R5 in EOS R6 imata vgrajen stabilizator slike, ki deluje skupaj z objektivi IS, pa tudi, če objektiv nima vgrajenega stabilizatorja slike.

3. Podrobni bližnji posnetki

Rdeča okrogla oblika s tremi špicami iz osrednje točke, ki se odražajo v vodnih kapljicah nad njo.

"Presenečen sem, da objektiv EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM zagotavlja tako izjemne podrobnosti od blizu," pravi Eletrico. "S prostim očesom pri ustvarjanju tega posnetka sploh nisem mogel videti svetlobnih vzorcev v kapljicah vode." Posneto s fotoaparatom Canon EOS M50 Mark II z objektivom Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM pri nastavitvah 52 mm, 1/40 s, f/5,6 in ISO 400. © Peter Jay

Objektiv Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM.

Eletrico je uporabil objektiv Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM za bližinske posnetke barvnih vodnih kapljic (levo). Popoln večnamenski objektiv zagotavlja odlične rezultate pri bližnjih in oddaljenih predmetih ter lahko izostri iz bližine 25 cm (pri goriščnih razdaljah 18–50 mm).

Makro slike, ki razkrivajo neverjetno natančne podrobnosti, bodo uporabnike družbenih omrežij zagotovo prepričale, da bodo nehali z drsenjem po strani in jih bodo opazili. "Vedno sem mislil, da potrebujete velik, specializiran makro objektiv za ekstremne bližnje posnetke, vendar sem bil presenečen, kako zelo sem se lahko približal z objektivom Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM," pravi Eletrico. Pri goriščnih razdaljah od 18 do 50 mm lahko objektiv izostri tudi z razdalje 25 cm.

"Po obodu koluta sem raztegnil nekaj prozornega traku in ga namestil na sliko na zaslonu telefona za osvetlitev, nato pa poškropil nekaj kapljic vode, da se je svetloba začela svetiti.

Ni mi bilo treba uporabljati posebnih nastavitev fotoaparata, objektiv pa je ujel najmanjše podrobnosti v kapljicah. Tresenje fotoaparata je lahko velika težava pri makro fotografiji, vendar sem fotografiral iz roke in stabilizator slike v objektivu se je izkazal za izjemno učinkovitega."

4. Odsevi v vodi

Zrcalna podoba, ki se odraža v luži, nog osebe v rumenem krilu in belih škornjih, posnetih od kolen navzdol.

Zaradi zamisli o odsevih v vodi je Rosie pomislila na blatne luže in gumijaste škornje. "Ironično sem morala kljub britanskemu vremenu na kakršen koli dež čakati več kot teden dni," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark II (ki ga je zdaj nasledil model Canon PowerShot G7 X Mark III) pri 1/320 s, f/2,8 in ISO 320. © Rosie Lugg

Zrcalna podoba otroka, ki sedi na plavajoči žimnici pred mestnim obzorjem, ki se odseva v luži vode.

Eletrico je želel nekaj nenavadnega na temo odseva vode, zato je na tleh naredil lužo vode in v temni sobi posnel sliko, prikazano na njegovem telefonu, ter njen odsev. Rezultat je bila neverjetna optična iluzija. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M50 Mark II z objektivom Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM pri nastavitvah 18 mm, 1,6 s, f/14 in ISO 100. © Peter Jay

Videti dvojno je dovolj, da pritegne pozornost vseh in, kot je pokazala v svojem videoposnetku na TikToku, Rosie rada ustvarja zrcalne slike z odsevi, s čimer svoji vsebini doda poseben učinek simetrije. "Počakala sem na deževen dan, tako da je bilo veliko luž za igro," razlaga. "Sama sem bila model in program Canon Camera Connect je bil izjemno uporaben. Bilo je neverjetno, da sem lahko fotoaparat postavila na stojalo in nadzorovala vse njegove nastavitve s telefona v roki."

"Če želite kar najbolje izkoristiti odsev vode, se morate na splošno spustiti precej nizko – zelo pomemben je bil kot fotoaparata, zato je bilo zaradi možnosti predogleda slike na telefonu in prilagajanja nastavitev fotografiranja vse zelo preprosto," dodaja Rosie.

Če za upravljanje fotoaparata na daljavo ne uporabljate programa Camera Connect, ga boste najverjetneje morali držati, da boste posneli posnetek pod nižjim kotom. V teh okoliščinah, nadaljuje Rosie, "zaslon z nagibom ali vrtljivi zaslon olajša delo, tako da vam ni treba klečati ali ležati na mokrem."

Eletrico tudi uživa v dodajanju ustvarjalnosti svojim posnetkom odseva vode. "Na tla sem polil nekaj vode in ugasnil vse luči, tako da je bilo res temno. Voda je odsevala sliko na zaslonu mojega telefona in učinek je videti resnično super. Za večjo globino polja sem uporabil ozko zaslonko f/14, tako da je ostro vse od sprednjega dela prizora do zadaj."

5. Zamegljena ozadja

Ženska, ki gleda navzgor in v desno, z roko na licu, z zamegljenimi božičnimi lučkami v obliki zvezde v ozadju.

Rosie pogosto uporablja pripomočke, s katerimi so fotografije zanimivejše, nastavlja božične lučke ali celo piha mehurčke, da ustvari zanimive učinke zamegljenosti. Ustvarja tudi izrezane oblike, ki jih namesti čez objektiv, kar daje ustvarjalen videz zamegljenih točk svetlobe in svetlih točk. "Prav tako pogosto uporabljam majhno globino polja, da zameglim ozadje," dodaja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 200D z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 1/125 s, f/1,4 in ISO 200. © Rosie Lugg

Pogled na strukturo iz belega marmorja z več kot ducatom kupol in štirimi minareti skozi obroč v zlati svetlobi.

"Nameraval sem uporabiti svojo roko v ospredju, potem pa sem dobil idejo, da bi držal filter za nevtralno gostoto ter tako dodal bolj ustvarjalen element," pravi Eletrico. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M50 Mark II z objektivom Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM pri nastavitvah 18 mm, 1/100 s, f/3,5 in ISO 100. © Peter Jay

Osamitev glavne osebe ali predmeta v prizoru z zameglitvijo ozadja je ena izmed Rosiejinih najljubših tehnik. "Večina portretov, ki jih vidite na družbenih omrežjih, je videti precej podobnih, še posebej tistih, posnetih z mobilnim telefonom Objektiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM mi daje prednost, saj njegova najširša zaslonka ustvarja majhno globino polja. Vso pozornost usmeri na osebo, ki se fotografira." Če uporabljate objektiv EF na fotoaparatu s tipalom APS-C, je motiv, ki ga fotografirate, večji na tipalu kot na senzorju polnega formata, kar dejansko poveča goriščno razdaljo objektiva s faktorjem 1,6. "Učinkovita goriščna razdalja objektiva s 35 mm je 56 mm pri fotoaparatu Canon EOS 200D, kar se mi zdi idealno za portretno in modno fotografijo. Slike imajo vrhunski in navdihujoč videz, ki pritegne pogled in zadrži ljudi na družbenih omrežjih."

Za prikaz majhne globine polja je Eletrico posnel arhitekturni posnetek stavbe v daljavi. Njegov nov pristop je bil, da je v roki od blizu držal filter nevtralne gostote in ga vključil v posnetek. "Z izostreno mošejo v daljavi filter ustvarja mehak in neizostren sij okoli stavbe za poseben učinek." Razmišljanje zunaj okvirov ima pogosto lahko čudovite rezultate.

Bodite ustvarjalni s torbo za opremo

Za najbolj privlačno vsebino potrebujete komplet, ki je v koraku z vašo ustvarjalnostjo. Rosie in Eletrico na pot ne jemljeta težke opreme, temveč fotografirata z opremo, ki ju ne ovira, vendar je hkrati intuitivna in odzivna, kar jima omogoča, da ustvarita neverjetno delo, ko dobita navdih.

Ko je Rosie na poti, uporablja svojega zmogljivega prenosnega spremljevalca za sproščanje idej, in sicer fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark II žepne velikosti (ki ga je zdaj nasledil model Canon PowerShot G7 X Mark III). Uporablja tudi fotoaparat Canon EOS 200D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 250D), izjemno kompakten in lahek fotoaparat DSLR, ki je popoln za uporabo tako v domačem studiu kot na poti. "Biti v koraku s hitrim dogajanjem je lahko izziv," pravi Rosie. "Vendar je moj fotoaparat EOS 200D izjemno odziven, še posebej ko gre za sledenje samodejnega ostrenja."

Pri objektivih se Rosie zanaša na Canon EF 35mm f/1.4L II USM zaradi njegove izjemno majhne globine polja ter na Canon EF 24-70mm f/2.8L USM (ki ga je zdaj v ponudbi EF nasledil model Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM) za vsestranskost objektiva s povečavo brez kompromisov pri kakovosti slike.

Eletrico pa daje prednost kompaktnemu, a zmogljivemu fotoaparatu Canon EOS M50 Mark II ter izjemno vsestranskemu objektivu Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM. Kombinacija je presegla njegova visoka pričakovanja za skoraj vsak scenarij fotografiranja.

Smo vas navdihnili s temi ustvarjalnimi tehnikami? Oglejte si Eletricove nasvete za boljše posnetke na TikToku in nato poskusite dodati nekaj zabavnih učinkov svojim slikam. Delite rezultate z oznako #FreeYourStory in označite @canonemea.


Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Posnemite estetske fotografije

  Vplivnica na družbenih omrežjih Steffi Marla deli, kako poskrbi, da njene slike izstopajo na spletu.

 • FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  Fotografiranje letnih časov

  Ti nasveti Benjamina Hegyija vam bodo pomagali poudariti edinstveno vzdušje posameznega letnega časa.

 • SNEMANJE VLOGA

  Ustvarjanje vsebine s fotoaparatom EOS R50

  S fotoaparatom Canon EOS R50 lahko svojo vsebino na družbenih omrežjih dvignete na višjo raven.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ponesite selfije na višjo raven

  Zvezda TikToka Nina Collins pojasnjuje, kako posneti ustvarjalne avtoportrete doma.