Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Jasno in natančno snemanje filmov

Christian Anderl
Christian Anderl

Raziskovalec


Razmišljanje komercialnega fotografa in Canonovega raziskovalca Christiana Anderla o odličnosti snemanja filmov s fotoaparatom EOS 5D Mark IV in možnosti hitrega in učinkovitega fotografiranja v zakulisju.

"Ta fotoaparat je vse, kar potrebujem. Je popolna kombinacija tehnologije za šibko svetlobo in možnosti uporabe, zato svoje delo opravljam z veseljem." Christianovo navdušenje nad fotoaparatom EOS 5D Mark IV postane jasno v trenutku, ko začne govoriti o njem. Christian, ki je že dolgo uporabnik serije 5D, je začel snemati filme s fotoaparatom 5D Mark II in od takrat sledi Canonovemu tehnološkemu razvoju.

"V podjetju Canon vedo, kaj potrebujejo taki, kot sem jaz," razmišlja fotograf. "Ko že mislim, da fotoaparat ne more biti boljši, dokažejo nasprotno in ga še izboljšajo! Moram priznati, da je to njihov največji korak v razvoju doslej. Res je izjemen."

Manjše in komaj opazne spremembe fotoaparata EOS 5D Mark IV so imele izjemen učinek na Christianov potek dela. Na primer gumb za preklop samodejnega ostrenja na hrbtni strani fotoaparata: ta nov dodatek je na priročnem mestu, tj. na desni strani zaslona LCD, da natanko ustreza položaju palca, ko držite fotoaparat. "Zame je to najpomembnejša novost na tem fotoaparatu," je navdušen. V zakulisju snemanja promocijskega glasbenega videoposnetka sem ves čas fotografiral s samodejnim ostrenjem, kar je bilo prvič. Takoj ko sem začel fotografirati, sem bil osupel. Preprosto je delovalo! Zaradi novega stikala za samodejno ostrenje, ki je na hrbtni strani ob zaslonu LCD, sem lahko preklapljal med položaji ostrenja za zaznavanje obrazov od ene osebe do druge. To me je resnično navdušilo."

Fotograf dodaja: "Zmogljivost tega fotoaparata je izjemna tudi pri snemanju filmov v zelo šibki svetlobi, ko sem mislil, da posnetek zaradi ostrenja ne bo uspel. Oblika zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami je izjemna tudi s fotografskega vidika. Ena slika mi je bila zelo všeč, vendar ni bila dovolj ostra na pogled. Ko pa sem jo pozneje prilagodil v Canonovi programski opremi Digital Photo Professional, sem bil popolnoma presenečen, saj je bil posnetek popoln."

"Menim, da Canon s tem samo začenja neverjetno novo revolucijo," še navdušeno dodaja. "Novo tipalo s 30 milijoni slikovnih pik ima osupljiv dinamičen razpon, na izjemno ostrem zaslonu LCD pa sem takoj opazil razlike v slikah."

"Menim, da Canon s tem šele začenja neverjetno novo revolucijo."

Luči, kamera, akcija!

Christian je med snemanjem videoposnetkov in fotografij v zakulisju s fotoaparatom EOS 5D Mark IV spoznal, da je to zahtevna naloga. Opravljanje obeh nalog z istim fotoaparatom je bil izziv. "Običajno bi uporabil dve ohišji, eno za snemanje videoposnetkov in eno za fotografiranje. Zaradi omejenega prostora na tem filmskem prizorišču pa bi to bila izjemno zapletena naloga s preveč dodatne opreme, ki bi me ovirala pri hitrem gibanju. Takoj sem bil presenečen, da fotoaparat lahko uporabljam v situacijah, ki zahtevajo hitrost in okretnost, in to za fotografije in videoposnetke, kjer sta izjemno pomembna hitra odzivnost in preklop na ostrenje."

Dodaja še: "Prvotno sem nameraval fotografirati samo portrete te glasbene skupine, vendar me je ekipa prosila, naj posnamem tudi film. Tako sem moral posneti fotografije in videoposnetke, kar je bila prava preizkušnja."

"Snemanje videoposnetkov in fotografij v zakulisju je zahtevna naloga. Snemati moraš izjemno hitro in samodejno ostrenje je pri tem resnično v pomoč. Osredotočil sem se samo na okvirjanje in ostalo prepustil samodejnemu ostrenju, seveda pa sem lahko z odličnim stikalom za preklop na hrbtni strani fotoaparata ostrenje usmerjal po želji."

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian je fotoaparat uporabljal z zelo preprostim ročnim nosilcem. Ker je snemal tako videoposnetke kot fotografije, ni mogel postaviti velikega nosilnega okvirja, ki ga običajno uporablja za snemanje videoposnetkov.

"Majhen nosilec mi je popolnoma zadostoval," se spomni. "Uporaba mi je bila zelo všeč že pri mojem starem fotoaparatu Mark III, še bolj pa sem navdušen nad uporabo novega modela EOS 5D Mark IV. Ta je lažji od starejšega modela, manjša teža pa je bila odločilna. Pomembnem je tudi nov dodatek, tj. Wi-Fi."

"Wi-Fi na fotoaparatu DSLR je več kot igračka," še dodaja. Wi-Fi je zdaj resnično uporaben dodatek. Fotoaparat smo povezali s tabličnim računalnikom, da smo lahko med snemanjem filma oddaljeno upravljali samodejno ostrenje, kar je bilo res odlično. V določenih trenutkih sem se osredotočil samo na okvirjanje, asistent pa se je lahko posvetil ostrenju. Oba sva svojo nalogo opravila neodvisno drug od drugega, ampak v realnem času. Brez zamude in brez zmede. Popoln rezultat." "Fotoaparat EOS 5D Mark III sem kupil šele lani, saj sem bil še vedno tako navdušen nad modelom 5D Mark II, ki je izpolnjeval vse moje želje. Ampak Mark IV? Neverjeten je in takoj ga hočem. Sem ga že naročil!"

"Novo tipalo s 30 milijoni slikovnih pik ima osupljiv dinamičen razpon, na izjemno ostrem zaslonu LCD pa sem takoj opazil razlike v slikah."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Razmisleki in ugotovitve

Če pomisli na posnetke s snemanja, je Christian takoj opazil prednosti modela EOS 5D Mark IV. "Kot orodje za snemanje filmov ohranja najboljše funkcije prejšnjih dveh generacij, novosti pa so videoposnetki 4K in neverjeten nabor orodij za popravke, ki jih je mogoče uporabljati na poti, kot so digitalni optimizator objektiva in drugi popravki aberacije leče ter slog slike z natančnimi podrobnostmi. Ko se vrnete na delo za mizo, je neverjeten tudi način RAW z dvojnimi slikovnimi pikami."

"Prav tako so mi bili zelo všeč samodejno ostrenje v video načinu ter visoka zmogljivostjo ISO in majhna zrnatost. Barve so pristne, šumenje pri šibki svetlobi pri 6400 ISO pa je bilo preprosto neverjetno. Videti je kot čudovita zrnatost filma. Tako dobro je, da bi to dodal kot filter v naknadni obdelavi."

Christian zaključi:"Sam nisem preveč tehnično podkovan fotograf, ampak to je pravo orodje zame, ki deluje natanko v skladu z mojimi željami. Še nikoli nisem imel takega fotoaparata, ki bi ga lahko začel takoj hitro uporabljati. Resnično sem bil žalosten, ko sem ga moral vrniti."

Ambasadorji in zgodbe

Canonov ambasador Lorenzio Agius uporablja fotoaparat EOS 5D Mark IV

Navdih

Odkrijte, kako se fotoaparat EOS 5D Mark IV izkaže v rokah profesionalnih fotografov

Raziščite več