Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

Uporaba fotoaparata EOS 5D Mark IV v ekstremnih razmerah

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Raziskovalec


Fotografinja na odpravah in fotoreporterka Ulla Lohmann je bila ena izmed prvih uporabnikov fotoaparata EOS 5D Mark IV in ga je izpostavila najzahtevnejši preizkušnji, ki si jo lahko zamislite. Spoznali bomo izzive, s katerimi se je soočila, ko je najnovejšega Canonovega člana družine 5D vzela s sabo na ognjenike na otokih Vanuatu ...

Južni Pacifik je znan po svojih azurnih modrih morjih, peščene plaže in otoki pa dodajajo romantičnost. Vendar obstaja še ena, bolj negostoljubna stran tega dela sveta in Ulla Lohmann najraje preživlja čas na takšnih mestih. Če boste dobro pogledali, boste morda na vrhu enega izmed številnih ognjenikov, ki sestavljajo 82 otokov, ki tvorijo arhipelag Vanuatu, opazili našo neustrašno Canonovo raziskovalko s fotoaparatom v roki ...

"S fotoaparatom sem tam opravljala nalogo za podjetje, ki proizvaja prigrizke," pojasni Ulla. "Prosili so me, naj uporabim svoje izkušnje s fotografiranjem ognjenikov in posnamem nekaj čudovitih slik, ki prikazujejo domišljijsko potovanje, na katero bi se lahko odpravil pikantni tortilja čips od svojega nastanka do pakiranja. Seveda gre za fikcijo, vendar so hoteli igrati na karto "pikantnosti" (angl. "extra hot" = vroče kot ognjenik), zato sem se s fotoaparatom spustila 600 metrov globoko v aktiven ognjenik, kjer smo bili z ekipo samo 50 metrov oddaljeni od aktivnega lavinega jezera. Nikoli še nisem bila na tako vročem mestu, pa tega čipsa še niti poskusila nisem."

VROČE, VENDAR TO NE POVZROČA TEŽAV ...

Ulla je zaradi svojih izkušenj fotografiranja v nevarnih razmerah zelo iskana in Canonove inženirje je še posebej zanimalo, kako se bo fotoaparat EOS 5D Mark IV izkazal v ekstremnih razmerah in temperaturah, da ne omenimo, kako bo posnel čiste podrobnosti svetle staljene lave in temnih skal s popolnoma novim tipalom CMOS s 30,4 milijona slikovnih pik.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla se spominja: "Ta fotoaparat je resnično nadgradnja za fotografiranje z visoko občutljivostjo ISO. Ima razpon ISO od 100 do 32.000 (razširljiv na 50 do 102.400). Ko ste v ognjeniku, opazite, da je tam ogromen dinamični razpon, zato ima lahko tipalo fotoaparata izjemne težave, da posname vsako podrobnost. Vendar ko sem pozneje gledala datoteke na zaslonu LCD fotoaparata 5D Mark IV, sem videla, da so bili tako temni kot svetli poudarki čudovito posneti. V tistem trenutku sem vedela, da je ta fotoaparat resnično poseben ..."

""Zaščita pred vremenskimi razmerami je neverjetna," pravi. "Če je bil kos ognjeniku na otokih Vanuatu, je lahko kos tako rekoč vsemu.""

Canonova raziskovalka Ulla Lohmann je povečala lavino jezero v enem izmed aktivnih ognjenikov na otoku Vanuatu.

Ulla je šele v globinah ognjenika odkrila, kako dober je zaslon na dotik fotoaparata EOS 5D Mark IV, in kako zelo je poenostavil njeno življenje. "Zelo me je navdušil zaslon na dotik z načinom Live View. Nošenje rokavic za zaščito pred vročino mi običajno povzroča težave z upravljanjem, saj nisem prav zelo spretna s prsti. Nov zaslon na dotik pa je pomenil, da sem lahko prilagodila nastavitve ter nastavila ostrenje in ostrino na hrbtni strani fotoaparata preprosto z dotikom zaslona LCD. Zame je bolj intuitivno za hitro fotografiranje, bolje pa je tudi za snemanje videoposnetkov, saj lahko spreminjate ostrenje med snemanjem filma, kar je zelo priročno. Poleg tega je mogoče v načinu Live View zmanjšati izostritev na EV-4, kar je odlično za delo pri šibki svetlobi.

"Na hrbtni strani je na voljo tudi nov gumb, ki omogoča spreminjanje točk ostrenja, ko še vedno gledate skozi iskalo. Vse te izboljšave se zdijo logični napredek od fotoaparata 5D Mark III. Poleg tega pa je dober občutek, ko ga držite v roki. Je tudi lažji od starejšega modela, kar je izjemnega pomena, še posebej med vzpenjanjem ali spuščanjem v ognjeniku."

A Vanuatu tribesperson jumps from a ledge

INTUITIVEN ODNOS

Večina fotografov se ves čas trudi, da bi razumeli fotoaparat in način, kako ga kar najbolje izkoristiti. Canonovi raziskovalci pa so zelo posebna skupina ljudi, ki jih izjemno cenimo, saj tesno sodelujejo s Canonovimi inženirji in tako brez večjih težav uporabljajo razvojne modele ter jih kar najbolje izkoristijo. Ulla pri tem ni nobena izjema. "Dobila sem ga kakšen dan ali malo več pred odhodom na Vanuatu in takoj po pristanku letala sem ga že uporabljala znotraj aktivnega ognjenika. Prehod s fotoaparata EOS 5D Mark III na 5D Mark IV se mi je zdel zelo preprost, saj je njegovo ohišje enako in tudi upravljalni elementi so skoraj enaki, zato je zelo intuitiven za vse, ki so prej uporabljali fotoaparat EOS serije 5D."

Ulla je kaj hitro pohvalila visoko stopnjo zaščite fotoaparata pred vremenskimi razmerami, kar je zelo hitro preizkusila z ognjeniškim prahom in pepelom ter dežjem in vlago. Posebna tesnila ščitijo vrata za kartico, gumijasti zavihki pa ščitijo vhode HDMI, USB, vhod za slušalke in za mikrofon – zdaj s še izboljšano zaščito kot pri prejšnjih fotoaparatih DSLR serije 5D –, kar pomeni, da bodo fotoaparati serije 5D še naprej prva izbira fotoreporterjev. "Zaščita pred vremenskimi razmerami je neverjetna," pravi. "Če je bil kos ognjeniku na otokih Vanuatu, je lahko kos tako rekoč vsemu."

"Že celo življenje uporabljam celotno družino fotoaparatov. Zame je to popoln sistem. Zagotavljajo čudovito kakovost in zaradi lahkosti za fotografiranje raziskovanj je popoln vsestranski fotoaparat. Nisem ga hotela vrniti."

RAZISKOVANJE SNEMANJA FILMOV LOČLJIVOSTI 4K

Čeprav je Ulla prvenstveno fotografinja slik, tako kot mnogi izmed njenih sodobnikov, pa je raziskovala tudi možnosti, da bi med svoje veščine dodala tudi snemanje filmov. Ker lahko fotoaparat EOS 5D Mark IV snema filme ločljivosti 4K, je želja po razumevanju snemanja filmov še bolj prepričljiva.

"S fotoaparatom, ki lahko posname filme ločljivosti 4K enako kakovostno kot podrobne fotografije, je zelo zanimivo biti fotograf. Všeč mi je, da je na voljo dodatna reža za kartico, ki omogoča nadaljevanje snemanja, in snemanje lave v ločljivosti 4K je bilo res odlično. Všeč mi je bilo, da mi zaradi obrezovanja 4K na tipalu ni bilo potrebno uporabiti dolgega objektiva za snemanje filmov."

"Res se že veselim uporabe te možnosti pri prihodnjih nalogah. Snemanje filmov z neverjetnim zaslonom z načinom Live View, ki je izjemno oster in natančen, je zelo preprosto in res gre smo za pritisk gumba."

Slika bruhajoče lave, izdelana z nizko hitrostjo zaklopa, prikazuje neverjetno velikost in spektakel aktivnega ognjenika.

ZAŠČITA SLIKE

Fotoaparat EOS 5D Mark IV ponuja nove gostujoče tehnologije napredne obdelave slik, ki so vzete iz fotoaparata EOS-1D X Mark II in zasnovane, da zagotovijo vrhunske rezultate takoj, ko pritisnete zaklop. Funkciji digitalnega optimizatorja objektiva, ki ste jo lahko prej našli v Canonovi vrhunski programski opremi Digital Photo Professional, se je pridružil tudi slog slike z natančnimi podrobnostmi, ki ste ga prej lahko našli v fotoaparatih DSLR EOS 5DS in 5DS R visoke ločljivosti, skupaj z izboljšano obrobno osvetlitvijo, funkcijo popravkov popačenj in funkcijo popravkov kromatične aberacije ter nastavitvami samodejne nastavitve beline. Ponuja pa še nekaj resnično posebnega: slike RAW z dvojnimi slikovnimi pikami (Dual Pixel RAW).

"Pozanimala sem se o vsem glede slik RAW z dvojnimi slikovnimi pikami," pove Ulla. "Ta tehnologija je resnično zanimiva. V trenutkih, ko nimaš veliko časa za fotografiranje portreta, ko se ostrenje ves čas spreminja, je bil to res koristen dodatek; na primer pri mojih posnetkih lokalnih prebivalcev, ki skačejo z ovijalk (iz česar izvira skakanje bungee). Zavaruje trenutek. Fotoaparat posname prizor skozi dve fotodiodi, kar sliki daje dve plasti. V bistvu je kar super, saj lahko med obdelavo popravite točko največje ostrine, ko razmere to zahtevajo. To samo pomeni, da lahko ostrino pozorno upravljate v naknadni obdelavi."

"To je fotoaparat, ki bo prestal vse napore in še vedno deloval odlično."

"Uporabljala sem tudi funkcijo GPS, ki je odlična za beleženje podatkov o moji lokaciji na otokih. Poleg tega ni porabila veliko baterije in je res uporaben dodatek fotoaparata 5D Mark IV, ko sem na odpravah. Ta fotoaparat nima nobene funkcije, za katero bi rekla, da je ne bom nikoli uporabila. Besedilo lahko pišem neposredno v slikovno datoteko z IPTC in slike lahko delim prek povezave WiFi s tabličnim računalnikom ali pametnim telefonom. Možnosti povezave so resnično neverjetne."

"Ko me vprašajo, zakaj nadgraditi na novejši fotoaparat, je odgovor preprost: to je fotoaparat, ki bo prestal vse napore in še vedno deloval odlično."

Otoki, ki sestavljajo arhipelag Vanuatu, imajo bogate tradicionalne festivale in ritualne obrede.

Ambasadorji in zgodbe

Canonov ambasador Lorenzio Agius uporablja fotoaparat EOS 5D Mark IV

Navdih

Odkrijte, kako se fotoaparat EOS 5D Mark IV izkaže v rokah profesionalnih fotografov

Raziščite več