Ulla Lohmann
© Ulla Lohmann

Ullo Lohmann je 15 let vznemirjala posebna slika. Leta 1995 jo je posnel pustolovski fotograf Simon Carter in prikazuje "čuden, zelo krhek kamniti steber, ki stoji sredi oceana". Ta steber je Totem Pole, 65-metrska morska skala, ki negotovo štrli iz morja pri rtu Hauy na Tasmaniji.

Kraj se nahaja na jugovzhodnem delu Tasmanskega polotoka in Ulla ga opiše kot "skrajni konec sveta". To je zadnji kos kopnega, preden se širok in divji ocean začne raztezati južno proti Antarktiki.

Splinter of Rock
© Ulla Lohmann
Grasslands
© Ulla Lohmann

Ta navpičen kamniti steber predstavlja enega najvznemirljivejših plezalnih izzivov, prav tako pa je tudi izjemno zanimiv fotografski subjekt. Ulli, nemški fotografinji na odpravah, pa je predstavljal pravo obsedenost. Želela ga je preplezati in posneti. Osvojiti in zajeti. "Zame je predstavljal pravo pustolovščino," pravi. "Oddaljenost, odročnost, zahtevnost samega vzpona."

Ulle pa ni privlačil zgolj težaven vzpon. Totem Pole je izzival tudi njene profesionalne vzgibe.

"Na fotografijah sem želela prikazati navidezno krhkost te skale, saj je videti, kot da se bo vsak trenutek sesedla.

"Dolga leta sem preučevala zemljevide in fotografije ter sanjala, da mi bo to nekoč uspelo. Ko se mi je ponudila priložnost, sem jo morala izkoristiti."

Ulla se je do potankosti pripravila. Izbrala je fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV, ki združuje vsestranskost, zmogljivost in trpežno zasnovo.

"Ni priložnosti za ponovitev posnetka," pravi. "Na odpravo ne morem odnesti ogromno opreme. Potrebujem en fotoaparat, ki zmore veliko."

© Ulla Lohmann

Fotoaparat 5D Mark IV se ponaša z neprekosljivo kakovostjo slike in naprednim ostrenjem ter merjenjem, kar pomeni, da med fotografiranjem ni treba iskati ustreznih nastavitev, njegovo trpežno ohišje, odporno na vremenske vplive, pa je primerno za uporabo v zahtevnih delovnih pogojih.

"Kot fotograf se znajdeš v zahtevnih razmerah, ki od tebe zahtevajo, da se spopadeš s svojimi omejitvami," pripoveduje. "Poleg tega pa moraš v roke vzeti fotoaparat in zajemati odlične posnetke. 5D Mark IV premika meje mogočega."

Ulla je premagala veliko fizičnih naporov, ko se je pripravljala na vzpon na Totem Pole. Urila se je na plezalnih stenah, pečinah in dolgih alpskih vzponih z možem Bastijem do trenutka, ko je bila končno pripravljena na izpolnitev sanj. Totem Pole pa se je že na začetku izkazal za neizprosnega.

Spodnji del kamnite gmote, ki ga bičajo valovi in veter, dosežemo s spustom po vrvi s pečin tasmanskega polotoka, pri tem pa nam stena ne ponudi nobene opore, nobenega oprimka.

Tasman Peninsula Cliffs
© Ulla Lohmann
Tasman Alpine Cliff
© Ulla Lohmann

"Stolp premeriš z očmi in pomisliš: nikakor se ne morem povzpeti tja gor," se spominja. "Stojiš tik ob morju, valovi udarjajo, vetrovi so močni in na začetku je vsak oprijem popolnoma spolzek. Površine so gladke, zato je plezanje zelo oteženo. Popolnoma si premočen in ko te oblijejo valovi, je vse skupaj še toliko težje."

Ulla je poiskala vse skrite špranje, najmanjše razpoke, vse napake in nepravilnosti v kamnu, s pomočjo katerih se je obdržala na steni, in kljub naporom uspešno premagovala vse izzive. Ko se je Ulla že dolge ure vzpenjala po kamniti steni in je svetloba že začela pojemati, se je zgodila nesreča.

Bastiju, ki je vodil vzpon, je spodrsnilo in poškodoval si je stopalo. Ko sta ocenjevala poškodbo, je Ulla že čutila, da se ji sanje izmikajo.

"Moje roke so bile trde in dlani so mi krvavele – v tistem trenutku sem se komaj še držala," pripoveduje. "Tudi Bastiju sem težko sledila, a vedela sem, da sama ne bom zmogla. Poleg vsega pa sva morala zadnji, najnevarnejši del preplezati, ko se je že mračilo. Vendar nisem hotela obupati, saj lahko vedno zmoreš več, kot od sebe pričakuješ."

Leidenschaft
© Ulla Lohmann
Campfire
© Ulla Lohmann

Ula in Basti, ki je imel povito stopalo, sta z zadnjimi močmi dosegla vrh. Poškodovana in okrvavljena Ula je s pekočimi udi priplezala na vrh in potešila strastno željo, ki jo je gojila desetletje in pol – končno je posnela fotografijo, o kateri je do sedaj le sanjala.

"Pogledala sem navzdol in videla neusmiljeno morje, nato sem se ozrla navzgor in zagledala širno nebo ter se nenadoma počutila popolnoma svobodno," pripoveduje. "Izpolnila sem svoje sanje. Uspelo mi je. Po vsem naporu sem se nenadoma znašla na vrhu.

"Nemška beseda za strast je Leidenschaft. Pomeni 'stvaritev skozi trpljenje'. Ko dosežem meje svojih zmožnosti, se počutim resnično živo. Rada premikam svoje meje – in z osvojitvijo vrha Totem Pole sem storila prav to."

Totem Pole, avtorica Ulla Lohmann. Osvojitev. Posnetek. Praznovanje.

Napisal Ulla Lohmann


Ulla Lohmann
Ulla Lohmann
Fotograf

Ulla pojasni, zakaj se je odločila za Canon EOS 5D Mark IV

"Odlična oprema je brez pomena, če je ne izkoristiš v celoti. Fotografi radi pravijo: najboljši fotoaparat je tisti, ki ga uporabljaš, in ne tisti, ki ga imaš v torbi. 5D Mark IV je zagotovo fotoaparat, ki ga uporabljaš.

Najpomembnejši lastnosti fotoaparata se mi poleg tehničnih specifikacij zdita zaščita pred vremenskimi vplivi in trpežnost. Biti mora kos tropskim nevihtam, udarcem med plezanjem, hudemu mrazu in vročini ... Do sedaj je ta fotoaparat uspešno premagal vse izzive. Poleg tega lahko zaslon na dotik upravljam z rokavicami, kar je bistvenega pomena pri delu v najzahtevnejših pogojih.

"Na odpravi mi je zelo prav prišla visoka občutljivost ISO fotoaparata 5D Mark IV – meritev občutljivosti na svetlobo, vendar iz drugačnega razloga, kot bi morda pričakovali. Pozabila sem namreč žepno svetilko, zato sem visoko občutljivost ISO fotoaparata uporabljala kot pripomoček za nočno opazovanje, da sem ugotovila, kje se nahajam."