Ponaredek

Ponarejene izdelke Canon je težje opaziti in so verjetno bolj nevarni kot si mislite. Ponarejeni ali "lažni" izdelki Canon so lahko videti skoraj enako kot originalni izdelki Canon, vendar to niso. Običajno vključujejo ponarejeni Canonovi izdelki tonerje in kartuše s črnilom, baterije in polnilnike ter dodatke za kamere.

Izdelovanje, uvažanje ali prodaja ponarejenega izdelka je kriminalna dejavnost. Družba Canon se skupaj s policijo, carinskimi organi, organizacijami za preprečevanje ponarejanja in oblastmi po vsej Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki trudi preprečevati trgovino s ponarejenimi Canonovimi izdelki.

Counterfeit

Nevarnost uporabe ponarejenih Canonovih izdelkov

Varnost
Ponarejeni Canonovi izdelki niso bili izdelani in preizkušeni v skladu s strogimi kakovostnimi standardi za pristne Canonove izdelke in lahko škodujejo vam ali vašim izdelkom. Na primer, ponarejene baterije se lahko pri uporabi prekomerno segrejejo, puščajo ali eksplodirajo in tako povzročijo resne telesne poškodbe ali nepopravljivo škodo na izdelkih.

Kakovost
Ponarejena Canonova črnila in kartuše s tonerjem lahko puščajo, blokirajo tiskalno glavo tiskalnika ali povzročijo natis zamegljenih barv in neželenih prog na papirju. S ponarejenimi kartušami boste verjetno lahko tudi natisnili veliko manj strani kot s pristnimi izdelki. Canon je preizkusil ponarejene kartuše in ugotovil, da lahko z njimi v primerjavi s pristnimi kartušami Canon natisnete od 28 do 69 % strani.

Okolju prijazno
Canonovi pristni izdelki ustrezajo mednarodnim in evropskim zakonom, vključno z direktivami WEEE, RoHS in REACH. Ponarejeni izdelki tem zakonom verjetno ne ustrezajo in zato predstavljajo večje tveganje za okolje.

Kako prepoznati ponarejene Canonove izdelke

Ponarejeni Canonovi izdelki pogosto vključujejo črnilne kartuše, stekleničke s črnilom, tonerje za kopirne stroje in dodatno opremo za fotoaparate, kot so baterije, polnilniki, pokrovi za objektiv, daljinski upravljalniki in torbe.

Na embalaži vseh Canonovih črnilnih kartuš1, stekleničk s črnilom, tonerjev za kopirne stroje ter baterij je natisnjen edinstven Canonov hologram.

Hologram ima edinstveno lastnost, da spreminja barvo. Ko ga gledate s sprednje strani je prelivajoče se zlate barve ali prelivajoče se rdečkaste zlate barve, ko pa ga nagnete v vodoraven položaj, se zlata barva spremeni v temno prelivajočo se zeleno barvo. Če je hologram ponarejen, se ta barva običajno ne spremeni v temno prelivajočo se zeleno barvo.

Na kaj je treba paziti pri ponarejenih izdelkih

- Ponarejeni hologrami so pogosto natisnjeni razmazano in so videti poškodovani, zamegljeni, napačne barve ali velikosti.
- Canonovi logotipi na ponarejeni embalaži so lahko slabo reproducirani, napačne barve ali velikosti ali napisani z napačno pisavo.
- Embalaža je morda videti tako, kot da je bila ponovno zapečatena, ponovno uporabljena ali prirejena.
- Na embalaži so lahko napačno črkovani napisi ali pomanjkljiva ločila.
- Bodite pozorni na prodajalce z nenavadno nizkimi cenami.
- Bodite pazljivi pri spletnih nakupih na straneh s spletnimi dražbami. Vsi izdelki, kupljeni na spletu, niso ponarejeni, vendar ponarejevalci običajno uporabljajo internet za prodajo ponaredkov zaradi hitrosti, anonimnosti in globalnega dosega, zato bodite previdni pri spletnem nakupovanju.

Kaj lahko naredite, če menite, da ste kupili ponarejen izdelek

Če dvomite v pristnost kupljenega Canonovega izdelka, ga ne uporabite in se obrnite na Canonovega pooblaščenega prodajalca ali pišite na elektronski naslov ipr.info@canon-europe.com
Na žalost ne moremo zamenjati ponarejenih izdelkov Canon, vendar moramo biti sposobni preveriti, ali je izdelek pristen ali ne, ter zagotoviti pisno obvestilo o pristnosti izdelka. 
Da bi bili prepričani, da kupujete le originalne izdelke Canon, obiščite našo stran Kje kupiti, kjer vam je na voljo nepopoln seznam pooblaščenih prodajalcev izdelkov Canon.

Morda bi vas zanimale tudi

  1. Na evropski plastični embalaži za brizgalne tiskalnike ali pretisnjeni kartonski embalaži za več kartuš edinstvenega holograma morda ni.