Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Markus Varesvuo pojasni, zakaj je fotoaparat Canon EOS 90D kot nalašč za fotografiranje divjih živali

Nagrajeni fotograf divjih živali, Markus Varesvuo, ki živi v Helsinkih na Finskem, ni nikoli daleč od divjine, ki ga navdihuje.

Markus se nad divjimi živalmi navdušuje že od svojih najstniških let, zanimata pa ga tudi opazovanje ptic in fotografiranje. Leta 2005 se je odločil, da bo svoje hobije spremenil v kariero, zato je zapustil svoje delovno mesto v svetu upravljanja poslovnih dejavnosti in se podal na pot profesionalnega fotografa divjih živali.

Markus uporablja Canonove aparate že od začetka svojih fotografskih pustolovščin, pri čemer se je najprej seznanil s filmskimi kamerami. Zdaj kot uspešen fotograf in avtor več knjig o fotografiranju ptic običajno uporablja profesionalni, hitri fotoaparat Canon EOS-1D X Mark II in super telefoto objektive.

Markus je postal prvi evropski fotograf, ki je preizkusil napreden fotoaparat DSLR Canon EOS 90D. V nadaljevanju razloži, kako mu ta fotoaparat pomaga zajeti posnetke, ki so mu ljubi, in razkriva, kako lahko strastni fotografi divjih živali in ljubitelji narave kar najbolje izkoristijo njegove funkcije.

Canon EOS 90D je opremljen s tipalom APS-C CMOS z ločljivostjo 32,5 milijona slikovnih pik in zmogljivim procesorjem v kompaktnem ohišju DSLR. Ta izjemno odziven fotoaparat je Markusu omogočil zajemanje izjemnih podrobnosti. Tipalo APS-C vas približa dogajanju tako, da poveča učinkoviti telefoto doseg, medtem ko samodejno ostrenje (AF) upravlja prilagodljiv in hiter sistem 45 križnih točk. Skupno območje ostrenja je razdeljeno na območja ali posamezne točke, ki jih lahko izberete neposredno s krmilno ročico.

S hitrim neprekinjenim fotografiranjem s hitrostjo do 10 sličic na sekundo (fps) in ostrenjem z inteligentnim sledenjem in prepoznavanjem (iTR) je fotoaparat Canon EOS 90D kot nalašč za fotografe divjih živali, kot je Markus, ki si ne morejo privoščiti, da bi izgubljali hitrost.

Takoj ko Markus odkrije priložnost za odlično fotografijo, jo mora zajeti, pa naj si bo to lastovka, ki se pripravlja na polet, medved, ki preži na svoj plen, ali pa ptica, ki se potopi v vodo. "Canon EOS 90D je hiter fotoaparat," pravi. "Večinoma sem fotografiral s profesionalnim fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II in hitrost ostrenja je primerljiva."

Povezani članki
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Najboljši objektivi za fotografiranje divjih živali

S temi primarnimi objektivi in objektivi s povečavo posnemite osupljive fotografije divjih živali in ptic.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Namigi za fotografiranje prizorov divjine

Profesionalna fotografinja Dani Connor deli svoje najboljše nasvete za uspeh v industriji z ambicioznim mladim fotografom prizorov divjine.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Nasveti za fotografiranje prostoživečih živali

Nasveti in tehnike, s katerimi lahko ponesete fotografije prostoživečih živali na višjo raven ter kar najbolje izkoristite Canonove fotoaparat in objektive.

Markus pravi, da je iskanje divjih območij z odličnimi subjekti za fotografiranje na Finskem povsem preprosto. Strastnim fotografom divjih živali lahko zagotovi naslednje: "Lepe kraje lahko najdete povsod, kjer koli že ste. Še posebej ptice je mogoče najti kjer koli – v mestu, morda v parku ali na obali. Ni vam treba prepotovati ogromnih razdalj, saj so veliko bližje, kot si mislite."

Lokalno znanje je ključnega pomena in vrnitev na isto mesto vam lahko prihrani čas in pomaga pri izpopolnitvi zamisli, pri čemer vam pomagajo različni svetlobni pogoji in koti. "Najpomembnejša stvar pri fotografiranju ptic je poznavanje vrst. Koliko se lahko približam? Se moram skriti? Če ptice motite, jih ne boste ujeli na posnetek," pravi.

Markusovi nasveti za fotografiranje divjih živali

1. Uporabite vse točke ostrenja

Markus bi moral na popoln trenutek morda čakati ure ali celo dni, vendar pa je potrpežljivost le ena od številnih lastnosti, ki jih potrebuje fotograf divjih živali. Poleg tega se morate hitro odzvati, saj se dogajanje lahko konča v le nekaj sekundah. "Sam se zelo hitro odzovem," pojasni. "Kljub vsemu pa moraš računati na fotografsko opremo in optiko. Več posnetkov na sekundo, kot jih lahko zajame fotoaparat, toliko boljše, kar velja tudi za samodejno ostrenje."

Kot vam bo povedal vsak nadobudni fotograf ptic, je zajem ostre slike, še posebej ptic v letu, za sistem za samodejno ostrenje vsakega fotoaparata eden najzahtevnejših subjektov.

"Pri fotografiranju ptic v letu običajno uporabim vse točke ostrenja fotoaparata – fotoaparat Canon EOS 90D jih ima 45. Samodejno ostrenje je odlično in vsestransko, zato ptic ni težko izostriti. Edina stvar, ki jo običajno spremenim, je občutljivost sledenja. Če je ozadje polno dogajanja, ga premaknem navzdol," pravi.

2. Sledite gibanju z načinom AI Servo

Polarni slapnik je ena od Markusovih najljubših ptic za fotografiranje. Medtem ko te ptice elegantno drsijo po vodni gladini, ni mogoče zaznati veliko kontrasta med poletnim sivim perjem na njihovih glavicah in Markusu ljubim temnim ozadjem.

Kljub vsemu pa fotoaparat Canon EOS 90D z lahkoto sledi ognjeno rdečemu ptičevemu očesu in prilagaja ostrenje slike. "Slapniki po vodi drsijo precej počasi, zato uporabljam devet točk ostrenja," pravi Markus. "Za sledenje ptici in ohranjanje ostrine uporabljam AI Servo in krmilno ročico za izbiro različnih točk ostrenja. Pri fotografiranju ptic se situacije zelo hitro spreminjajo, zato vam krmila ročica precej olajša delo," dodaja.

3. Zamrznite dogajanje z visoko hitrostjo zaklopa

Visoka hitrost zaporednih fotografij je ključnega pomena, če želite zajeti hitro minljive trenutke, ko se pojavijo ptice, na primer pri lovu plena ali v obdobju parjenja. "Za popoln posnetek morate ptice ujeti na pravem mestu, hitrost do 10 sličic na sekundo pa mi pomaga, da kar najbolje izkoristim situacijo," pravi Markus.

Ptic v objektiv ni vedno mogoče ujeti v popolnih svetlobnih pogojih, celo v čudovitih dolgih poletnih dneh na Finskem, zato Markus velikokrat fotografira pri šibki svetlobi. "V takšnih pogojih morate za zamrznitev dogajanja uporabiti visoko nastavitev ISO. Ponavadi uporabljam nastavitev ISO 6400 ali še višjo," pravi Markus. Fotoaparat Canon EOS 90D ponuja najvišjo vrednost ISO 25.600, kar omogoča nemoteno fotografiranje pri šibki svetlobi.

Poleg tega potrebujete tudi visoko hitrost zaklopke, kar pa je prav tako odvisno od ptice. "Za kmečke lastovke potrebujem 1/3200 sekunde; bradate sove niso zelo hitre, torej jih ujamem v 1/2000 sekunde, dovolj je lahko že 1/1000 sekunde. Celo pri dobri svetlobi potrebujete precej visoko nastavitev ISO, da dosežete takšno hitrost zaklopa," še dodaja.

4. Z baterijo z dolgo življenjsko dobo zajemite več

Ne glede na to, ali Markus fotografira vodne ptice na površini jezera ali sove pod gostimi krošnjami dreves finskega gozda, se pogosto nahaja daleč od kakršne koli oblike civilizacije, zato so polne baterije ključnega pomena. Čeprav se je na pot precej preprosto odpraviti z nekaj popolnoma napolnjenimi baterijami, je zelo pomembno, da baterije, ko so enkrat v uporabi, zdržijo dolgo časa.

Fotoaparat Canon EOS 90D ima baterije z življenjsko dobo za 1300 posnetkov, v toplih poletnih mesecih pa Markusu ena baterija zdrži cel dan.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Fotografirajte v visoki ločljivosti

Markus svoje fotografije posreduje založnikom revij in knjig, pri čemer se lahko velikost zahtevane slike bistveno razlikuje, kakovost pa mora kljub vsemu ustrezati najvišjim standardom. "Moje slike končajo na različnih koncih in krajih in se uporabljajo na vse mogoče načine. Natisi fotografij, ki se jih uporablja na razstavah, morajo biti široki en meter ali še več," pravi.

Tipalo z 32,5 milijona slikovnimi pikami fotoaparata Canon EOS 90D Markusu omogoča izdelavo slikovnih datotek za velike natise, poleg tega pa je po prirezovanju ločljivost še vedno odlična. "To mi dopušča proste roke pri poznejšem sestavljanju posnetka na računalniku, saj ga lahko prilagodim, kot želim."

Napisal Kevin Carter

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe