POROČNA FOTOGRAFIJA

Ujemite prizor: profesionalna fotografinja svetuje, kako fotografirati poroke na prostem

Poročna fotografinja Steph Zakas z Islandije pojasnjuje, kako se spopasti z izzivi fotografiranja poročnega dne, če to počnete prvič.
Mladoporočenca se objemata na obali ob svetlobi sončnega zahoda, ki riše njuno silhueto.

Organizacija poroke tudi v najboljših časih ni enostaven zalogaj. Zadnje leto pa je parom, ki si želijo obljubiti večno zvestobo, prineslo še dodatne izzive. Zato ne preseneča, da se mnoge neveste in ženini namesto za velike tradicionalne poroke zdaj odločajo za manjša slavja. Vse večje je zanimanje za slavnostne dogodke v intimnejšem krogu, še posebej na lokacijah v naravi, ki nudijo odlično ozadje posnetkom za Instagram. Kadar je treba paziti na vsak evro, se pari namesto za profesionalnega poročnega fotografa marsikdaj raje odločijo, da bodo fotografiranje zaupali prijateljem ali družinskim članom.

Z mislijo na to smo se po nasvete, kako naj ljubiteljski fotografi prikažejo lepoto in čustveni naboj tega posebnega dne, obrnili na poročno fotografinjo in načrtovalko porok Steph Zakas. Steph, ki se je specializirala za pomoč parom pri načrtovanju porok na skrivaj, je svojo pot začela s fotografiranjem majhnih porok v New Yorku, nato pa je svojo dejavnost prenesla na 4.500 kilometrov oddaljeno Islandijo.

Slikovita pokrajina evropske otoške države predstavlja odlično naravno kuliso za njene fotografije. Toda fotografiranje na prostem v enem najbolj ekstremnih okolij na svetu vsekakor prinaša mnoge izzive. "Večkrat se je zgodilo, da smo se morali skrivati v jami, dokler ni šla mimo divja nevihta s točo," pove v smehu. "To so trenutki, ko si prepuščen samemu sebi in svoji iznajdljivosti."

Steph z veseljem razkriva svoje nasvete, kako ovekovečiti najpomembnejši dan v življenju prijatelja ali družinskega člana. Četudi vaše izkušnje niso primerljive z izkušnjami profesionalnega fotografa, vam bodo Stephini nasveti pomagali do boljših fotografij – ne glede na to, ali sije sonce ali se nahajate sredi snežnega meteža.

Izberite pravo opremo

Ženin nese šop rož navzgor po neokrnjenem pobočju. Žena stoji na vrhu, njena obleka plapola v vetru.

Odličen posnetek zahteva ne le čudovito naravno kuliso, temveč tudi opremo, na katero se lahko zanesete. Steph uporablja profesionalni fotoaparat Canon serije EOS 5D, a podoben videz lahko dosežete tudi s cenovno ugodnejšimi modeli, kot sta Canon EOS 250D in Canon EOS M6 Mark II. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV pri 85 mm, 1/4000 s., f/1.2 in ISO100. © Zakas Photography

Najpomembneje je, da se za fotografiranje prijateljeve poroke ne zanašate na pametni telefon, poudarja Steph. "Profesionalni fotoaparat omogoča nadzor vsakega vidika slike. Tudi ko gre za bolj umetniške slike, jih ne obdelujem z računalnikom. Vse naredim v fotoaparatu," pojasnjuje.

Steph kot glavna fotoaparata uporablja Canon EOS 5D Mark IV in predhodnika Canon EOS 5D Mark III. Opisuje ju kot "čudovita", pri čemer posebej izpostavlja njuno odporno zasnovo, zaradi česar lahko preneseta tudi najbolj pustolovska poročna fotografiranja. Če iščete cenovno dostopnejši model, je dobra izbira Canon EOS 250D, ki se ponaša s tipalom z ločljivostjo 24,1 milijona slikovnih pik za ostre in z barvami bogate fotografije. Je tudi neverjetno lahek, s čimer je idealen za poročne posnetke na prostem. Opremljen je s premičnim zaslonom, zato lahko z njim ustvarjalno fotografirate iz različnih zornih kotov.

Dobra izbira je tudi izjemno prenosen in vsestranski Canon EOS M6 Mark II z ločljivostjo 32,5 milijona slikovnih pik, s katerim boste ne glede na vreme lahko ustvarjali fotografije polne podrobnosti in nabite s pristnim vzdušjem. Medtem si lahko do še bolj dodelanih fotografij pomagate z načinom Creative Assist. Ta omogoča, da posnamete več različic iste fotografije – vsako z nekoliko drugačnimi nastavitvami – in tako pri istem prizoru ustvarite slike z različnim videzom in občutkom.

Pred pomembnim dnem preizkusite nastavitve

Mladoporočeni par stoji v divji, neokrnjeni naravi, medtem ko nizko sonce riše dolge sence na tleh.

Steph priporoča igranje z nastavitvami in vaje s poskusnimi posnetki, da se navadite fotoaparata in spoznate različne možne učinke, ki jih lahko dosežete. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je nadomestil model Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 17 mm, 1/800 s., f/4.5 in ISO100. © Zakas Photography

Čistim začetnikom Steph svetuje, da si pred najpomembnejšim dnem vzamejo nekaj časa za spoznavanje opreme. Fotoaparat je orodje, pravi, zato se morate naučiti, kako ga uporabljati. Aplikacija Canon Photo Companion nudi vaje, vodiče in nasvete, ki so prilagojeni vašemu modelu fotoaparata, stopnji znanja in zanimanju. "Obstaja mnogo različnih spremenljivk in načinov, s katerimi lahko dosežete želene učinke, zato se že prej spoznajte s funkcijami fotoaparata. Naučite se pravil, nato jih prekršite in ugotovili boste, kaj vam je všeč," svetuje Steph.

Za začetek eksperimentirajte s prilagajanjem zaslonke in opazujte, kako količina svetlobe, ki jo spuščate v fotoaparat, vpliva na sence, celoten videz in občutek, ki ga ustvarja slika. "Veliko je fotografov, ki radi fotografirajo z najnižjo možno vrednostjo zaslonke," pojasnjuje Steph. "A po drugi strani fotografiranje z višjo vrednostjo zaslonke pomeni, da boste zajeli več podrobnosti. Več podrobnosti pomeni, da se bo na sliki bolje videl potek senc, obenem pa bosta bolj do izraza prišli tudi sama narava in pokrajina."

Navodila zamenjajte z 'mehkim usmerjanjem'

Mladoporočenki se poljubljata na kamniti obali. Vlečka ene od žensk plapola v vetru.

Namesto poziranja, ki je lahko videti nerodno in nenaravno, Steph priporoča 'mehko usmerjanje' portretirancev, s katerim doseže, da so posnetki videti naravnejši. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 40 mm, 1/320 s., f/4.5 in ISO100. © Zakas Photography

Mnogim parom so bolj kot tradicionalne poročne fotografije všeč naravni, spontani posnetki poročnega dne. To je dobra novica za manj izkušene fotografe, ki se morda še ne počutijo dovolj suvereni za fotografiranje od blizu. A tudi začetniki lahko posnetke izboljšajo z rahlim vodenjem in usmerjanjem fotografiranih oseb. Steph pojasni: "Parov ne prosim za poziranje. Namesto tega uporabljam nekaj, čemur rečem 'mehko usmerjanje'. Rahlo jih vodim skozi gibanje in nato posnamem fotografije."

Ko želi fotograf od blizu posneti intimen trenutek, se lahko pri ljudeh izgubi sproščenost. Zato poskuša Steph fotografirati s kar največje možne oddaljenosti, pri čemer uporablja besede, ki ne zvenijo kot strogo usmerjanje. Tako namesto dajanja navodil za poziranje v določenem položaju mladoporočencema reče, naj "se stisneta malce bliže" ali "naj drug drugega malce pogrejeta, ker je hladno".

Canon EOS M6 Mark II je idealno orodje za lovljenje spontanih trenutkov. Ker je kompakten in lahek, vas ne bo oviral, hkrati pa ne bo deloval moteče na subjekte. Lahko se zgodi, da ljudje sploh ne bodo opazili, da imate fotoaparat, zaradi česar bosta njihovo gibanje in izraz na obrazu naravnejša. Poleg tega lahko Canon EOS M6 Mark II fotografira v ločljivosti 32,5 milijona slikovnih pik s hitrostjo do 14 slik na sekundo in z neprekinjenim ostrenjem. To pomeni, da lahko zajamete dogajanje v gibanju, medtem pa ohranite subjekt popolnoma izostren.

Ohranite razdaljo

Trije pari stojijo več metrov drug od drugega v divji pokrajini.

Pravila socialnega distanciranja so mnoge pare prisilila, da zmanjšajo število gostov na poroki, obenem pa so prinesla tudi izziv za fotografe. Steph sicer tudi v normalnih razmerah rada parom pusti več prostora. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III pri 40 mm, 1/1250 s., f/4.5 in ISO100. © Zakas Photography

Ustvarjanje sproščenega in vsakdanjega vzdušja, v katerem se pari med fotografiranjem ne počutijo neprijetno in napeto, pomaga Steph, da upodobi – kot temu sama pravi – "pravo kemijo" med nevesto in ženinom. "Mnogo fotografov fotografira s 35-milimetrskim objektivom zelo od blizu in z vrha, medtem ko se nevesta in ženin dotikata z obrazoma," pojasnjuje Steph. "Toda iz svojih izkušenj lahko povem, da večini parov to ni všeč."

Steph poskuša tekom dneva svojim subjektom dati kar največ prostora. Najraje uporablja portretni objektiv Canon EF 85mm f/1.2L II USM, saj je odličen za bližinske posnetke z večje oddaljenosti, hkrati pa ne popači obrazov. "Omogoča mi, da stojim dovolj daleč, da ne slišim, če si partnerja izmenjujeta kakšne ljubeznive besede," pravi. "Na ta način nisem vsiljiva in mladoporočenca nimata občutka, da se nahajam v njunem prostoru. Nočem se preveč vmešavati, kajti to je njun trenutek." Cenovno ugodnejši objektiv Canon EF 85mm f/1.8 USM združuje kratko telefoto goriščno razdaljo, veliko odprtino zaslonke in hitro samodejno ostrenje – za čudovite, ostre in jasne portrete.

Steph poskuša med poročnim fotografiranjem uporabljati čim manj opreme. Kljub temu ima vedno s seboj telefoto objektiv z večjo goriščno razdaljo, s katerim lahko poudari spektakularno pokrajino. Za ustvarjanje značilnega kontrasta med parom in naravnimi znamenitostmi uporablja objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM. Z njim doseže učinek stisnjene perspektive, da so velikanske islandske gore in ledeniki v ozadju videti bliže subjektom. S tem so, kot pravi Steph, fotografije še bolj navdušujoče.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM je lahek in kompakten telefoto objektiv, ki se odlično obnese s fotoaparati z manjšim tipalom, kot je Canon EOS 250D. Njegova velika povečava v telefoto območju omogoča, da približate oddaljene subjekte, medtem ko tehnologija stabilizacije slike pomaga zmanjšati zamegljenost slike, ki jo povzroči tresenje fotoaparata.

Čim bolj izkoristite svetlobo

Mladoporočenca se objemata, medtem ko stojita na manjšem balvanu. Posnetek je narejen z večje razdalje, pri čemer vrzel v skalni strukturi ustvarja okvir okrog upodobljenega para.

Če želite ustvariti udarne posnetke, eksperimentirajte z različno osvetlitvijo ter poskusite fotografirati v močni dnevni svetlobi ali v mraku. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III pri 17 mm, 1/160 s., f/4.5 in ISO100. © Zakas Photography

Steph se pri svojih fotografijah rada igra z nenavadno svetlobo, ki je značilna za Islandijo. Od sredine maja do sredine avgusta sonce na Islandiji zaide samo za tri ure, medtem ko je pozimi dan dolg samo pet ur. "Če je sonce nizko – kar je zlasti značilno za jesenske mesece – lahko s širokokotnim objektivom ujameš resnično nore odbleske. Zato se rada igram s tem," pove Steph.

Majhen objektiv Canon EF-M 22mm f/2 STM za Canonove fotoaparate z nastavkom EF-M – mednje sodi tudi Canon EOS M6 Mark II – je idealen za poročne portrete. Široki kot pomeni, da lahko v kader zajamete več čudovite pokrajine, velika odprtina zaslonke pa zagotavlja, da lahko fotografirate s krajšimi časi osvetlitve in tako med fotografiranjem iz roke enostavneje posnamete ostre slike.

Če fotografirate v močni opoldanski sončni svetlobi, boste morda morali dodatno osvetliti obraze, da odpravite sence, ki nastajajo zaradi obraznih potez. Pri tem vam lahko pomaga v fotoaparatu vgrajena bliskavica ali pa s seboj vzamete odbojnik. Če držite odbojnik v višini pasu in ga usmerite proti subjektoma, boste nekaj naravne svetlobe odbili nazaj proti njunima obrazoma in s tem osvetlili senčne predele.

Pri fotografiranju v močni ali neposredni sončni svetlobi pa niso izziv le obrazi. Soočili se boste tudi z zelo svetlimi predeli prizora, kar lahko oteži izbiro pravilne osvetlitve. V takšnih razmerah je najbolje uporabiti način točkovnega merjenja svetlobe, ki izmeri osvetlitev na točno izbranem mestu prizora. Ko izmerite osvetlitev v izbrani točki, bo fotoaparat prilagodil nastavitve tako, da bo fotografija v tej točki osvetljena ne preveč in ne premalo. Točkovno merjenje lahko uporabite tudi v kombinaciji z zaklepom samodejne osvetlitve (AE Lock). To vam omogoča, da 'točko' postavite na območje, katerega osvetlitev želite izmeriti, nato pa izmerjeno osvetlitev 'zaklenete'. Na ta način lahko po meritvi ponastavite prizor, ne da bi izgubili izmerjeno osvetlitev.

Izkoristite vreme in vremenske pojave

Mladoporočenca stojita poleg belih vrat majhne črne cerkve. Na sivem nebu za njima se razprostira mavrica.

Vreme je lahko nepredvidljivo. Steph zato svetuje, da sprejmete vremenske razmere takšne, kot so, in jih uporabite na kar najboljši možen način. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III pri 40 mm, 1/320 s., f/7.1 in ISO100. © Zakas Photography

Vaša mladoporočenca se morda ne bosta poročila na lokaciji s tako ekstremnim vremenom, kot je na Islandiji. Kljub temu se lahko zgodi, da bo na veliki dan deževno in hladno. "Veter je tukaj tako močan, da lahko poškoduje avtomobilska stekla," pove Steph.

Pri fotografiranju v ostrih vremenskih razmerah gre za to, da sodelujete z vremenom, namesto da se borite proti njemu. Vetroven dan je tako lahko primeren za prikaz podrobnosti na tančici ali plapolajoči obleki. "Če je napovedano sneženje ali se bliža nevihta z dežjem, rada uporabim širokokotni objektiv, da ujamem nekaj tega," pravi Steph. "Če se na robovih naberejo kapljice in nato nanje pade svetloba, nastane resnično nor učinek." Naj vas nepopolno vreme ne odvrne od fotografiranja. Dan naj ostane v spominu takšen, kot je.

Ko močno dežuje ali sneži, Steph ponavadi na hitro posname nekaj fotografij, kar traja največ minuto, nato pa nevesto in ženina spravi na toplo, da se pogrejeta. "Bistveno je, da kar najbolj izkoristiš čas, ki ga imaš na voljo," pojasni. Za začetnike, ki se jim obeta fotografiranje v hladnih razmerah, je še toliko pomembneje, da pred tem vadijo in eksperimentirajo z različnimi nastavitvami. Tako bodo lahko na pomemben dan hitro opravili svoje delo. Včasih je smiselno tudi narediti nekaj poskusnih posnetkov in šele nato povabiti poročni par, da stopi pred objektiv.

Poleg tega Steph priporoča, da imate s seboj hitro sušeče krpice za brisanje objektivov in grelne blazinice za dlani, da ne bodo prsti preveč premraženi za upravljanje z gumbi fotoaparata. In še en nasvet za fotografiranje ob nizkih temperaturah – s seboj vzemite dodatne baterije, saj se baterije zaradi mraza hitreje izpraznijo.

Ne glede na to, ali fotografirate majhno poroko v spektakularnem naravnem okolju ali manjši dogodek z družinskimi člani in prijatelji, vam bo upoštevanje zgornjih nasvetov pomagalo ujeti radost in čustva magičnega dne.

Avtorica: Loren Cotter

Povezani članki

 • OSNOVE UREJANJA

  Kako urediti posebne fotografije

  Uredite posnetke posebnih priložnosti z naslednjimi nasveti za enostavno urejanje fotografij.

 • POROČNA FOTOGRAFIJA

  Natisnite poročne fotografije

  Od tiskovin do rustikalnih tabel po meri – na voljo je veliko ustvarjalnih načinov, kako svoj veliki dan oblikovati po svoji meri.

 • POROČNA FOTOGRAFIJA

  Poskrbite, da bo poročni dan pravljičen

  Poskrbite, da bodo vaše fotografije srečnega para nepozabne iz pravih razlogov: pravila za poročne fotografije.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA NA PROSTEM

  Nasveti za fotografiranje v ekstremnih vremenskih razmerah

  Oglejte si naše najboljše nasvete in trike za vrhunsko fotografiranje v ekstremnih razmerah, od zaščite opreme do previdnega ravnanja.