Osvetlitev – preprosto kot 1, 2, 3.

SPOZNAJTE SVOJO OSVETLITEV

Imate se lepo, vzamete telefon, da ujamete trenutek, vendar vas rezultati nekoliko razočarajo. Manjka jim živahnost, energija in intimnost trenutka. Vsi smo to že doživeli ...

Razumevanje in upravljanje nastavitev osvetlitve v Canonovem fotoaparatu bo spremenilo posnete fotografije in videoposnetke ter ujelo nepozabne trenutke v vsej njihovi veličini. Poznati morate tri ključne stvari – ISO, hitrost zaklopa in zaslonko. To je vse!

1.
ISO je občutljivost vašega fotoaparata na svetlobo – višje vrednosti ISO so popolne za fotografiranje pri šibki svetlobi. Višje vrednosti ISO slikam dodajo tudi zrnatost za teksturiran starinski občutek! Nižje vrednosti ISO so idealne za sončne dni in svetle prostore. Nižje vrednosti ISO zagotavljajo tudi bogatost barv.

2.
Hitrost zaklopa uravnava čas, ko zaklop fotoaparata ostane odprt in koliko svetlobe prepušča. Večje hitrosti zaklopa omogočajo manj svetlobe in manjše hitrosti zaklopa prepuščajo več svetlobe, zato lahko preprosto izravnate količino svetlobe v vseh možnih razmerah.

3.
Zaslonka določa velikost odprtine, ki prepušča svetlobo, in se imenuje tudi f-stop. Manjše zaslonke, kot je f/2,8, prepuščajo več svetlobe, večje zaslonke, kot je f/8, pa manj svetlobe. To vam omogoča ustvarjalni nadzor, tudi ko se razmere spreminjajo, na primer ob oblačnih dneh.


In to je vse, kar morate vedeti o tem. Seveda je zabaven način učenja ta, da preprosto začnete fotografirati s fotoaparatom. To je tudi najboljši pristop za hitro razumevanje, kako ti trije dejavniki (ISO, hitrost zaklopa in zaslonka) zagotavljajo najboljše rezultate v vseh razmerah.

SREČNO!