Deer close up wildlife in focus

Tehnologije ostrenja

Ko si ogledamo fotografijo ali film, je ena prvih stvari, ki jih opazimo, ostrina.

Od leta 1987, ko je Canon kot prvo podjetje v objektive začel vgrajevati motor za ostrenje, so predstavili številne motorje, ki so zasnovani za ostrenje in sledenje ostrenju pri hitro premikajočih se subjektih. Ob vsem tem pa morajo ohraniti tudi nadzor nad natančnostjo ostrenja ter enakomerno in tiho delovanje.

Trenutno se v Canonovih objektivih uporabljajo tri glavne vrste tehnologij motorjev za ostrenje. Te so STM, USM in bolj tradicionalen motor DC. Oglejmo si razlike med temi motorji, da boste vedeli izbrati objektiv, ki ustreza vašim potrebam.

STM

Z objektivi STM je mogoče posneti odlične fotografije in še boljše videoposnetke. Poimenovali so jih po tehnologiji koračnega motorja (Stepping Motor), ki omogoča enakomerno in tiho ostrenje objektiva – dve lastnosti, ki sta zelo zaželeni pri snemanju videoposnetkov.

Nekateri v objektivih uporabljeni motorji med ostrenjem oddajajo zelo glasen in moteč mehanski zvok, objektivi STM pa izostrijo tiho, kar omogoča, da posnamete naravne zvoke okolja. Canonova tehnologija STM ponuja vrsto izredno tihih objektivov, ki so kljub temu dovolj hitri, da lahko z njimi fotografirate v večini situacij.

Zobniški STM

Naša manjša, kompaktnejša serija objektivov STM, ki vključuje model EF 50 mm f/1,8 STM, vsebuje zobniški sistem STM – zelo kompakten motor STM, ki s spiralnimi zobniki poganja mehanizem za ostrenje.

STM z vodilno konico

Fizično večja serija objektivov STM ima STM z vodilno konico, ki v primerjavi z zobniškim sistemom nudi še tišje in hitrejše delovanje.

USM

USM (Ultrazvočni motor) je najpogosteje uporabljena vrsta motorjev za samodejno ostrenje v Canonovih objektivih EF. Vsem motorjem USM je skupno to, da pretvarjajo energijo ultrazvočnih tresljajev v vrtilno silo, ki premika objektiv. To je trenutno najhitrejši motor za ostrenje v Canonovi ponudbi, omogoča pa tudi ročno nastavitev ostrenja, ne da bi bilo treba izklopiti samodejno ostrenje.

USM z obročem

USM z obročem najdemo v večini Canonovih profesionalnih objektivov; omogoča upravljanje, hitrost in natančnost. Motor USM je dovolj zmogljiv, da hitro in zlahka poganja težke objektive v velikih telefoto objektivih, ob tem pa ne potrebuje sistema zobnikov za zmanjšanje hitrosti. Motorji USM se ponašajo tudi z visoko ravnjo moči zadrževanja, kar pomeni, da ob izklopljenem motorju skupina leč za ostrenje ostane na svojem mestu brez nadaljnjega posredovanja. Motor USM z obročem ni tako tih, kot so motorji STM, a za svojo funkcionalnost je še vedno izredno tih.

Mehanizem USM z obročem sestavljata rotor in stator – elastično telo, na katerega je pritrjen piezo-električni keramični napetostni element. Z dovajanjem izmeničnega toka z resonančno frekvenco okrog 30.000 Hz do statorja nastajajo tresljaji, ki povzročajo neprekinjeno vrtenje rotorja. 30.000 Hz je ultrazvočni razpon in tako so motorji USM dobili svoje ime.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100–400 mm f/4,5–5,6L IS II USM

Eden najbolj priznanih športnih in akcijskih objektivov v Canonovi paleti objektivov EF. USM predstavlja gonilno silo z izjemno hitrim samodejnim ostrenjem in sledenjem, ki sta potrebna za naravno in športno fotografijo.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Mikro USM

Medtem ko je USM z obročem zasnovan za krožno obliko objektiva, je druga vrsta motorja USM – Micro USM – zasnovana za uporabo v širšem obsegu objektivov, saj ni omejena na velikost objektiva. Pri motorju micro USM so rotor, stator in pogonski zobnik združeni v eni enoti, ki tehta približno polovico manj kot motor USM z obročem.

Nano USM

Nano USM je najnovejši Canonov izum na področju tehnologije ostrenja. Predstavili so ga v začetku leta 2016 in združuje hitrost motorja USM z obročem ter tiho in enakomerno delovanje motorja STM. Lastnosti tega motorja so primerne za fotografiranje hitrega dogajanja in snemanje filmov, kjer sta zaželena tiho in enakomerno ostrenje.

Znotraj enote Nano USM najdemo elastično kovinsko ohišje, keramični napetostni element in pogonsko enoto. Uporaba in prilagajanje napetosti keramičnega elementa upravlja smer in hitrost pogonske enote. Rezultat je sistem ostrenja, ki omogoča enakomerno ostrenje z natančnim nadzorom hitrosti.

EF-S 18–135 mm F/3,5–5,6 IS USM

To je bil prvi Canonov objektiv z motorjem Nano USM in je zlasti uporaben, ko za naravne prehode ostrenja nujno potrebujemo enakomerno ostrenje. Tehnologija Nano USM omogoča odličen nadzor in tekoče sledenje, medtem ko izostri vaš subjekt, ko se ta premika stran od fotoaparata ali proti njemu.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Motorji z neposrednim pogonom

Če objektiv, o katerem razmišljate, v imenu nima kratic USM ali STM, verjetno uporablja običajnejši motor DC oziroma motor z neposrednim pogonom, ki nudi samodejno ostrenje, ne more pa se pohvaliti s funkcijami, kot so velika hitrost, enakomerno in tiho delovanje, ki jih imata tehnologiji STM in USM.