Image of a person from above taken using a drone

Fergus Kennedy: Nebo ni meja z načinom Canon Log

Ko je filmski ustvarjalec Fergus Kennedy pri komercialnem televizijskem projektu preskusil Canonov EOS 5D Mark IV, se je odločil, da bo poskusil premikati ustvarjalne meje tega fotoaparata. Fergus je po poklicu morski biolog in še vedno ustvarja filme o naravi. Vendar pa vedno več časa posveča fotografiranju in snemanju videoposnetkov za različne stranke iz televizijskega in oglaševalskega sveta. Predvsem ga zanima delo z brezpilotnimi letalniki, s katerimi zajema osupljive zračne posnetke.

Fergus je lahko pri novem projektu, ki je imel osebno noto, razvil svoje ideje. Skupaj z bratom Nickom, ki je upravljal fotoaparat, sta preskušala različne možnosti in premikala meje zmogljivega. Fergus je ugotovil, da bi mu lahko pri spopadanju z zahtevnimi pogoji snemanja z brezpilotnim letalnikom koristil način Canon Log fotoaparata EOS 5D Mark IV. Z načinom Canon Log je mogoče zajeti več dinamičnega razpona tipala, kar lahko uporabimo pri obdelovanju barvnih prehodov v naknadni obdelavi, da lahko dosežemo določen videz in povežemo posnetke iz različnih fotoaparatov. To je zelo zmogljiva funkcija, ki je postala standard za profesionalne filmske ustvarjalce. EOS 5D Mark IV zaradi te funkcije predstavlja resen pripomoček za snemanje digitalnih filmov. 

"V preteklosti sem za snemanje posnetkov v ločljivosti 4K z brezpilotnim letalnikom uporabljal Canon XC10," pravi Fergus. "To je zelo dobra, lahka kamera. Vendar pa lahko s fotoaparatom EOS 5D Mark IV zajemam tudi fotografije visoke ločljivosti in izbiram med obširno ponudbo vrhunskih objektivov EF, ki omogočajo več načinov uporabe. Želela sva posneti videoposnetek hitrih športnih dejavnosti z ujemajočimi se rezi, za kar sva potrebovala najvišjo stopnjo kakovosti in prilagodljivosti obdelave barvnih prehodov v naknadni obdelavi. EOS 5D Mark IV z načinom Canon Log je vse, kar sva potrebovala."

"EOS 5D Mark IV je zelo zmogljiv fotoaparat s funkcijo kamere, ki prinaša ločljivost 4K, in je prek nadgradnje strojne programske opreme opremljen z načinom Canon Log"

"EOS 5D Mark IV je zelo zmogljiv fotoaparat s funkcijo kamere, ki prinaša ločljivost 4K, in je prek nadgradnje strojne programske opreme opremljen z načinom Canon Log," dodaja Fergus. "Lahko bi uporabila kamero C300 Mark II, ki bi jo namestila na letalnike. Vendar pa je EOS 5D Mark IV lažji, kar pomeni, da so lahko letalniki dlje časa v zraku."


Premagovanje ovir

Fergus se je pri tem projektu srečal s številnimi izzivi. Zelo težko je doseči, da bi se posnetki različnih dejavnosti na različnih lokacijah ujemali. Težko je že zato, ker je dogajanje zelo hitro, če pa upoštevamo, da je letalnik letel po gostem gozdnem območju, je vse skupaj še zahtevnejše.

Za enega največjih izzivov se je izkazalo snemanje deskanja na vodi z zmajem. "Letalnik je bil petič v zraku," pripoveduje Fergus. "Letalnik je letel na višini približno 5 m in približno 200 m od obale, ko je skoraj popolnoma izgubil pogon. Ni se odzval, če sem dodal plin, in kmalu se je počasi potopil v vodo. Nismo ga več videli." Fergus meni, da je odpovedala ena od celic v glavni bateriji. Na srečo je zavarovalni zahtevek poskrbel, da so kmalu spet poleteli. "Novi letalnik ima šest baterij, ne samo ene," pravi Fergus. "Če ena odpove, bo letalnik kljub temu ostal v zraku!"

Kitesurfer

"Pri tem snemanju so morali tesno sodelovati trije ljudje – pilot letalnika, upravljavec fotoaparata in športnik, ki smo ga snemali," nadaljuje Fergus. "Vsi ti trije ljudje so morali ujeti ravno pravi trenutek, kar je bilo precej zapleteno. Na koncu smo morali vsak posnetek opraviti približno 20-krat, da smo do popolnosti zajeli celotno dogajanje." Fotoaparat EOS 5D Mark IV je zanesljiv in prilagodljiv, zato se je izkazal za neprecenljiv pripomoček, ki je poskrbel, da je bil čudovit vsak posnetek, ki so ga izvedli Fergus in ekipa.

"Potencialno težavo so predstavljali tudi svetlobni pogoji," dodaja Fergus. "Gozd je bil prepreden s temnimi sencami in zelo osvetljenimi območji. Na kopnem so tla osenčena, če je nebo dovolj svetlo, zato moraš poudariti sence, ne da bi to vplivalo na osvetljena območja. Na morju pa je veliko območij z močno svetlobo, ki se odbija. Te razmere so za dinamični razpon, razpon osvetlitve in kodek fotoaparata zelo zahtevne, saj je lahko določena osvetlitev primerna za svetla območja, ne pa tudi za sence in obratno. Če zajemamo fotografije, lahko to rešimo s snemanjem v obliki zapisa RAW. Pri snemanju videoposnetkov pa potrebujemo čim večji razpon osvetlitve, da lahko pri naknadni obdelavi dinamično dogajanje poudarimo na privlačen način. Zato je način Canon Log, ki ga prinaša EOS 5D Mark IV, resnično dobrodošlo orodje, saj omogoča ta razpon."

Drone flying over a vintage car

Izpolnitev vseh pričakovanj

EOS 5D Mark IV, ki sta ga Fergus in Nick namestila na brezpilotni letalnik, je bil opremljen z objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM, ki je zadostil vsem njunim zahtevam. "Videoposnetek je bil posnet v ločljivosti 4K pri hitrosti 30 sličic na sekundo in pri hitrosti zaklopa 1/50 sekunde," dodaja Fergus. "Uporabili smo različne zaslonke, odvisno od splošne ravni osvetlitve, če pa je bila svetloba zelo močna, smo na objektiv dodali filter nevtralne gostote."

"Večinoma smo snemali pri nastavitvi ISO 400, ko pa je bilo svetlobe malo, smo uporabili ISO 3200," pripoveduje Fergus. "Način Canon Log prinaša optimalni razpon osvetlitve pri ISO 400, celo do 12 korakov. Funkcija, zaradi katere je način Canon Log še enostavnejši za uporabo, pa je predogled s pomočjo za prikaz, da si lahko predstavljamo, kako bo posnetek videti po obdelavi barvnih prehodov. Prav tako smo lahko vse skupaj prek izhoda HDMI posredovali na kardanski stabilizator in v ločljivosti 1080p brezžično prenesli na monitorje na tleh. Ko si ogleduješ izvorni posnetek v načinu Canon Log, je težko ugotoviti, ali so osenčena območja preveč zatemnjena ali pa so svetla območja preveč poudarjena. Temu se lahko izognemo s funkcijo pomoči za prikaz, tudi če so končni barvni prehodi nekoliko drugačni."

"Fotoaparat EOS 5D Mark IV lahko brez težav uporabimo kot pomožno kamero pri delu s kinematografskimi kamerami Canon EOS."

Prvotni razlog, da se je Fergus odločil za nakup fotoaparata EOS 5D Mark IV, je bila višja ločljivost videoposnetkov, ta razlog pa je zdaj še okrepila predstavitev načina Canon Log. "Stranke vedno pogosteje zahtevajo ločljivost 4K," razlaga. "To pa prinaša tudi več manevrskega prostora pri obrezovanju pri naknadni obdelavi. Način Canon Log pa omogoča še več prilagodljivosti. Uporabljate lahko podobne vpogledne tabele (LUT) kot pri C100 in C300. Ko morate združiti posnetke iz različnih fotoaparatov ali kamer, te tabele poskrbijo, da se na posnetku uporabijo vnaprej določeni barvni prehodi. Uporabili smo enake tabele kot pri C300 in posnetki se zelo dobro ujemajo. Fotoaparat EOS 5D Mark IV lahko brez težav uporabimo kot pomožno kamero pri delu s kinematografskimi kamerami Canon EOS."

Pri tem snemanju je Fergus izvorni posnetek M-JPEG, posnet s fotoaparatom EOS 5D Mark IV v ločljivosti 4K, pretvoril v obliko ProRes, nato pa ga je uvozil v programsko opremo za urejanje Adobe Premiere Pro, da je bilo predvajanje bolj tekoče. Izvorna datoteka v ločljivosti 4K je posneta pri solidnem pretoku podatkov 500 Mbit/s, z obliko ProRes pa dobimo datoteko, ki jo lažje obdelujemo s strojno in programsko opremo za urejanje. "Če datoteko pretvorimo v visokokakovostno obliko ProRes, ne izgubimo ničesar, saj je izvirni posnetek tako zelo kakovosten," navdušeno dodaja Fergus.

"Uporabljali smo orodja Lumetri za obdelavo barvnih prehodov programske opreme Premiere Pro. Zaradi zelo raznolikih svetlobnih pogojev smo barvne prehode pri vsakem posnetku obdelali posebej, kot izhodišče pa smo uporabili vpogledno tabelo s širokim dinamičnim razponom. Nato smo prilagodili krivulje, sence, osvetljena območja, bela območja in nasičenost. Delo s posnetki ni bilo preveč naporno ali zahtevno. Ni se nam zdelo, da smo morali obnoviti kar koli izgubljenega, prav tako pa nismo želeli preveč stiliziranega videza. Želeli smo doseči naravnejši videz, zato smo se osredotočili na to, da iz vsakega posnetka izvabimo najboljše."

Dolgo in koristno sodelovanje

Fergus namerava EOS 5D Mark IV z izboljšanimi funkcijami obširno uporabljati tudi pri prihodnjih projektih. "To je moj osnovni pripomoček. Vsak dan ga uporabljam za zajemanje fotografij in na brezpilotnem letalniku za snemanje fotografij in videoposnetkov. Fotoaparate EOS 5D uporabljam že od vsega začetka, z mano so prepotovali cel svet in na vsakem koraku so dokazovali svojo zanesljivost. Ta teden nameravam kupiti ohišje za uporabo pod vodo, da bom lahko Mark IV letos vzel s seboj v Indonezijo in se z njim potapljal. Pri tem bo z vsemi kontrasti svetlobe in senc pod vodo moj neprecenljiv pripomoček zagotovo tudi način Canon Log."

Fergus Kennedy Video

FLOW avtorja Fergusa Kennedyja

Ogled videoposnetka

Sorodna vsebina