GRAFIČNO OBLIKOVANJE

Kako bookstagramerji pospešujejo prodajo tiskovin

Odkrijte, zakaj digitalno tiskanje knjig spodbuja rast prihodkov za ponudnike storitev tiskanja.

PRENESITE NAVODILA

Tiskana knjiga ni mrtva

Celoten obseg digitalno natisnjenih knjig bo leta 2022 znašal 100 milijard strani – o vznemirljivem novem poglavju si preberite v nadaljevanju.

Prenesite navodila

A woman in a check shirt looks at her smartphone and a man wearing a hoodie and white earphones reads a book on a train

Kdo je bookstagramer?

Obstajajo modni blogerji, ustvarjalci videodnevnikov o življenjskem slogu in “foodstagramerji”. Sedaj so tu “booktuberji” in “bookstagramerji”! Ti specializirani knjižni blogerji preplavljajo družabna omrežja s svojo ljubeznijo do tiskanih knjig, netijo strast do branja in pomagajo pri razcvetu evropske knjižne industrije.

Tiskanim knjigam so močno konkurenco predstavljaje e-knjige, družabna omrežja in digitalne zabavne vsebine na splošno. Toda umetnost tiskanja je po tem, ko je le s težavo sledila hitrejšim in dostopnejšim načinom tako pri izdajanju kot uporabi vsebin – še posebej z omejitvami pri tiskanju manjših naklad –, našla nove privržence – v obliki bookstagramerjev in njihovih milijonov oboževalcev.

Z mojstrskim združevanjem knjižnega založništva z digitalnimi mediji ti vplivneži na družabnih omrežjih spodbujajo lepoto tiska – s fotografijami življenjskega sloga, ki prikazujejo knjige, ali s kritiko romana v videodnevniku. In ta mešanica tiska z digitalnim ni le površinska in ni osredotočena le ne všečke in oglede. Digitalna tehnologija se je iz nasprotnika spremenila v podpornika tiskanega založništva. Digitalno tiskanje ponuja ponudnikom storitev tiskanja številne priložnosti, da dodajo vrednost svojim obstoječim storitvam, ponudijo nove in privabijo povsem nov val strank.

Oživljanje tiska

Na spletni strani thebookseller.com so ocenili, da skupna tržna vrednost evropskega knjižnega založništva znaša neverjetnih 36–38 milijard evrov. Nihanja britanskega funta so morda v zadnjem času vplivala na skupne prihodke od prodaje za založnike, vendar pa so lansko leto samo v Združenem kraljestvu tiskane knjige zaslužile 1,7 milijarde funtov od skupne prodaje knjig v vrednosti 2 milijardi funtov.

S povečanjem prodaje tiskanih knjig upada zanimanje za e-knjige, ki so že krepko mimo začetne stopnje navdušenja. Po podatkih agencije za zagotavljanje tržnih informacij Mintel je bilo 54 % knjig, kupljenih v zadnjih 12 mesecih, tiskanih, medtem ko je bilo le 24 % digitalnih. Mintel pričakuje, da se bo prodaja tiskanih knjig še naprej povečevala in do leta 2022 dosegla neverjetni 25 % porast, kar bi pomenilo vrtoglavih 2,1 milijarde funtov. Povsem nasprotno pa e-knjige čaka le minimalna letna rast, saj ta modna muha počasi izginja.

Zakaj so torej tiskane knjige spet tako priljubljene? Jen Campbell (@jenvcampbell), bookstagramerka/booktuberka, nagrajena pesnica in avtorica knjižnih uspešnic, razloži, zakaj je navdušena nad tiskom:
“E-knjige so odlične na potovanjih, ker prihranijo prostor, poleg tega ponujajo fantastične funkcije za povečanje besedila za tiste, ki to potrebujejo. Toda v svetu, v katerem je toliko tistega, kar počnemo, na spletu, knjige ponujajo pobeg in tiskana oblika je oprijemljiv prikaz tega.”Ljudje radi napovedujejo ‘smrt knjige’, toda do tega še kar nekaj časa ne bo prišlo.

Jen Campbell – pesnica, pisateljica in booktuberka
Image of a living room with a colourful bookcase across the back wall, two large table lamps on side tables and a two-seater silk sofa in the middle.

Glasna podpora na družabnih omrežjih

Booktuberji in bookstagramerji uporabljajo družabna omrežja, kot sta YouTube in Instagram, da delijo knjige, ki so jim všeč. Ta vrsta vsebine, ki prikazuje življenjski slog, je močno priljubljena med današnjim digitalnim občinstvom – večini velikih ustvarjalcev videodnevnikov je uspelo doseči zvezdniški status in imajo lahko na industrije, ki jih podpirajo, neverjeten vpliv. “Gledalci gledajo kanale portala booktube za priporočila in tako ugotovijo, kdo ima podoben okus kot oni. V opisno polje svojih videoposnetkov vnesem povezave do priporočenih knjig, če jih želi kdo kupiti. Prek teh povezav gledalci kupijo okoli 600–800 fizičnih knjig mesečno. To je majhen prikaz števila knjig, kupljenih prek priporočil, ki jih objavim, saj gre veliko ljudi v knjigarne ali knjigo poiščejo sami,” pravi Jen Campbell.

A man works at a laptop on a sofa in a living room and a woman sits on a stool surrounded by two piles of books, putting books into a bookcase.

Del uspeha booktuberjev/bookstagramerjev se skriva v ravnovesju med iskreno knjižno kritiko in čudovito sliko. V digitalnem svetu, v katerem je spletna estetika vse, je z dobrim videzom polovica bitke že za vami. Zaradi umetnosti in znanja, ki ju zahteva tiskanje knjig, so lahko tradicionalne tiskane knjige na digitalnih platformah prava paša za oči.

Dokaz za to je popularni ključnik “#shelfie: trend deljenja fotografij knjižnih polic, napolnjenih s knjigami, je bistven za bookstagramerje in tiskanim knjigam doda veliko fizično in čustveno vrednost. V nasprotju z digitalnimi knjigami gre za fizične stvari, ki jih imate in razkazujete.

Torej, kaj booktuber/bookstagramer meni o prihodnosti tiskanja, ko govorimo o založništvu?

“Ljudje radi napovedujejo ‘smrt knjige’,” pravi Jen, “toda do tega še kar nekaj časa ne bo prišlo.”

Odkrijte, kako pametne knjige in posebno založništvo spodbujajo rast digitalnega tiskanja knjig.

Povezane rešitve

Raziščite podrobneje


Odkrijte, kako povečati prihodke z digitalnim tiskanjem knjig.


POGOVORITE SE Z NAŠO EKIPO