A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

POLETNO FOTOGRAFIRANJE

S soncem obsijane in preprosto čudovite poletne fotografije s fotoaparatom Canon EOS 250D

Iz poletnih fotografij švedske fotografinje Hannah Clark veje soparen občutek, ki ga imate na sončen poletni dan. Njen naravni slog fotografiranja prijateljev in družine poskrbi za čudovite svetle in tople estetske prizore.

Hannah se je s fotografiranjem več let ukvarjala povsem ljubiteljsko. S kompaktnimi fotoaparati je fotografirala vse od barvitih ulic Stockholma do prostranih pokrajin na svojih potovanjih. Pred kratkim pa je fotografiranje vzela nekoliko resneje in se odločila za nakup Canonovega fotoaparata DSLR ter tako svoj hobi spremenila v manjše podjetje, ki ga zdaj vodi poleg svoje običajne službe.

Hannah se je odločila za lahek model Canon EOS 250D, ki je enostaven za uporabo in ima številne funkcije, ki jih njeni stari kompaktni fotoaparati niso imeli, npr. združljivost z objektivi sistema EOS ter bliskavicami Speedlite, optično iskalo in vodeni uporabniški vmesnik (GUI) pa ji lajšata delo.

S fotoaparatom Canon EOS 250D, objektivom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM in dodatnim objektivom Canon EF 50mm f/1.8 STM se je Hannah lotila številnih fotografskih izzivov in tako še razširila svoj nabor veščin. V teh izzivih se je poigravala s kompozicijo, preizkušala različne goriščne razdalje, širila svoje meje ustvarjalnosti in se hkrati spoznavala z novo opremo. Preberite, kaj se je naučila, ter spoznajte nekaj tehnik, s katerimi si lahko pomagate pri fotografiranju poletnega počitniškega vzdušja.

1. Fotografirajte iz nenavadnih kotov.

Hannah se zelo rada poigrava s fotografiranjem iz neobičajnih kotov. "Zelo veliko se ukvarjam s kompozicijo," razlaga. "Pomislim, kako bi na običajen način posnela fotografijo, nato pa izhajam iz tega in se poigravam s fotografiranjem iz višjega ali nižjega položaja, ter postavljam osebo na različna mesta v fotografiji. Če se samo malo premaknem, lahko ustvarim povsem novo fotografijo."

Canon EOS 250D je najlažji fotoaparat DSLR s premičnim zaslonom*, kar je zelo praktično, če fotoaparat med slikanjem držite nad glavo ali se sklanjate nad tlemi, da bi ujeli zanimiv posnetek.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. S samodejnim ostrenjem oči poskrbite za ostre posnetke.

Sistem za samodejno ostrenje fotoaparata Canon EOS 250D na enostaven način zagotavlja ostre posnetke. Samodejno ostrenje oči poskrbi, da bodo oči vašega subjekta povsem izostrene, kadar uporabljate zaslon v načinu Live View. Ta način enostavno aktivirate s pritiskom gumba Live View na hrbtni strani fotoaparata.

"Kadar fotografiram otroke med igro, skoraj vedno uporabljam način samodejnega ostrenja oči. Ne glede na to, kaj otroci počnejo, z očmi vedno najbolje izražajo, kaj čutijo," pravi Hannah.

"Pomislim, kako bi na običajen način posnela fotografijo, nato pa izhajam iz tega in se poigravam."

3. Poigrajte se z različnimi goriščnimi razdaljami.

Hannah je preizkušala tako fiksne objektive (z nespremenljivo goriščno razdaljo) kot objektive s povečavo, in sicer fiksni objektiv Canon EF 50mm f/1.8 STM in objektiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM s povečavo. Kljub temu, da rada spreminja položaj, da ulovi posnetke s fiksnim objektivom, pravi tudi: "Zabavno je uporabljati povečavo, ker lahko tako posnamem igro otrok iz različnih kotov tudi, če so daleč stran".

Ko je z objektivom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM fotografirala svoje otroke na travniku in ob jezeru, je bila zelo pozitivno presenečena nad njegovo lahkostjo. "Objektiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM mi je bil zelo všeč," je povedala. "Zelo je lahek, kar me je pošteno presenetilo. Vsekakor ga bi vzela na potovanje in ga zelo veliko uporabljala."

Z objektivom Canon EF 50mm f/1.8 STM je lahko dosegla plitko globino polja in ustvarila zamegljeno ozadje portretov, kar pomeni, da ima ta objektiv še vedno prostor v njeni torbi s fotografsko opremo. "50mm objektiv ima širšo zaslonko, kar je odlično pri šibkejši svetlobi ali kadar želim v posnetkih zamegliti ozadje. Skupaj s fotoaparatom Canon EOS 250D je 50mm objektiv odličen za portrete. Če bi morala za svoje delo izbrati le en objektiv, bi vsekakor izbrala tega," je povedala.

Povezani članki
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Kako posneti popolne družinske fotografije z modelom EOS 250D

Odkrijte, kako lahko s Canonovim modelom EOS 250D posnamete družinske fotografije z izboljšano kompozicijo, idealno osvetlitvijo in osebnim slogom.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Kako posneti naravne in ustvarjalne družinske portrete

Profesionalni portretni fotograf Christian Anderl vam zaupa, kako lahko s Canonovim fotoaparatom posnamete spontane fotografije zabave z družino.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Posnemite boljše portrete: zabavni družinski fotografski izzivi

Družinska blogerka Katja Gaskell je pametni telefon zamenjala za fotoaparat Canon EOS M50 in rezultati so jo navdušili – preizkusite te tehnike in navdušile bodo tudi vas.

A baby sits with an abacus.

FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

12 namigov za fotografiranje dojenčkov, ki jih lahko takoj preskusite

Ohranite dragocene trenutke in ujemite razvojne korake svojega dojenčka z iznajdljivimi načini, ki bodo fotografiranje spremenili v zabavo in vam zagotovili čudovite posnetke.

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Posnemite portret pri šibki svetlobi.

Fotografi imajo zelo radi nežen soj svetlobe, ki se pojavi, ko je sonce nižje na nebu, še posebej okoli zore in mraka ob "zlati uri". Ta nežna osvetlitev je del Hannahine osebne barvne palete in poskrbi za tople posnetke, na katerih sonce čudovito osvetljuje odtenke kože.

"Najraje imam svetlobo ob večerih in veliko raje fotografiram pri šibkejši svetlobi kot v močni sončni svetlobi. Takšni posnetki so nežnejši," nam je razložila. Vsekakor je fotografiranje v zaprtih prostorih ali ob sončnem zahodu enostavno s fotoaparatom Canon EOS 250D. "Poskusila sem z nastavitvijo vse do ISO 3200 in na slikah ni bilo šuma", pravi Hannah. "Zelo rada se igram z nastavitvijo ISO, ki jo povečujem, da dosežem višjo hitrost zaklopa in tako ujamem trenutke tudi pri šibki svetlobi. Vem, da si mnogi ne upajo uporabljati visoke nastavitve ISO, vendar fotoaparat Canon EOS 250D poskrbi za odlične rezultate tudi pri višjih vrednostih ISO."

Poleg tega samodejno ostrenje fotoaparata Canon EOS 250D deluje na ravneh, ki se našim očem zdijo zelo temne (do -4EV v načinu Live View). Fotoaparat v temi vidi bolje kot vi, zato mu zaupajte, da bo našel vaš subjekt.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Kaj vse lahko dosežete s samodejnim načinom fotografiranja.

Ko je Hannah napredovala v svoji tehniki fotografiranja, je začela uporabljati predvsem ročni način fotografiranja. Vendar zelo ceni tudi samodejne nastavitve, ki le z enim dotikom gumba omogočajo visokokakovostne rezultate ter vam pomagajo, da se učite načinov fotografiranja. Preizkusila je samodejne nastavitve fotoaparata Canon EOS 250D, vključno s povsem samodejnim pametnim načinom prizora, ki analizira prizor pred vami in izbere najboljše nastavitve za vaše okolje.

"Nastavitve prizora sem najprej uporabljala, da bi lažje prešla na ročni način fotografiranja," je razložila. "To so odlične nastavitve za nekoga, ki že dolgo ni fotografiral, ali še nikoli doslej ni uporabljal fotoaparata DSLR. Fotoaparat izbere nastavitve, ki jih boste uporabili za fotografiranje, vi pa se lahko tako učite. Ko sem začela uporabljati fotoaparat, sem nastavila način za športne prizore, da bi izostrila premikajoče se otroke. Prav tako sem uporabljala nastavitve za portrete."

Hannah uživa v fotografiranju majhnih podrobnosti, zato je nastavila samodejni način in fotografirala svojega sina med pranjem rok v roza vedru z vodo. "Uživam v fotografiranju podrobnosti in s fotografijami rada pripovedujem zgodbe," je povedala. "Roke, ki držijo ramo, stopalo, sončna očala na mizi, klobuk, ki leži na plaži – majhne podrobnosti iz večjega prizora." V tem primeru so bile samodejne nastavitve nastavljene na f/5.6, 1/500 s in ISO 200. Z visoko hitrostjo zaklopke 1/500 s je lahko zamrznila kapljice vode, ki so padale na roke.

6. Ne zamudite niti trenutka dogajanja.

"Najpomembneje, kar sem se naučila, je, da moraš imeti fotoaparat vedno pri roki," je povedala. "Če ga imam vedno s sabo, se ves čas učim in ga vedno bolje spoznavam, zato sem lahko veliko bolj samozavestna." Ko je fotografirala družino za te izzive, je Hannah pogosto sledila otrokom in jih fotografirala med naravnim potekom igre. Namesto, da ljudi postavi v pozo, jih raje fotografira, medtem ko se zabavajo. "Prepustim se toku dogajanja in jim pustim, da delajo, kar želijo. Seveda imam fotoaparat ves čas pri sebi. Najboljši posnetki igre otrok so, kadar otroci na fotoaparat skoraj pozabijo."

Da ne bi ničesar zamudila, je Hannah uporabljala način neprekinjenega fotografiranja, s katerim je lahko s fotoaparatom Canon EOS 250D zajela pet posnetkov na sekundo. "Vedno imam vklopljen način neprekinjenega fotografiranja, da lahko posnamem veliko fotografij na sekundo," je rekla Hannah. "Če naredite več posnetkov, imate več možnosti za odlično fotografijo. Obožujem to fotografijo (spodaj), s pljuskom ob strani. Izžareva veliko energije."

7. Uporabljajte povezljivost fotoaparata.

Čudovito je, če lahko svoje fotografije, ko ste na izletu, delite s prijatelji in družino. Fotoaparat Canon EOS 250D lahko s povezavo Bluetooth ali Wi-Fi in aplikacijo Canon Camera Connect enostavno povežete s pametnim telefonom ali tablico in tako prenesete ter naložite fotografije v družabne medije ali jih pošljete svojim najdražjim.

"Pogosto želim fotografije objaviti na Instagramu, zato je idealno, da jih lahko iz fotoaparata prenesem v telefon in jih tako objavim," je rekla Hannah. "To funkcijo uporabljam s fotoaparatom Canon EOS 250D in pri tem nimam nobenih težav. Jaz namreč nisem preveč tehnični tip človeka. V aplikaciji Canon Camera Connect imate tudi vodič z navodili, kako lahko povežete fotoaparat."

Več nasvetov, kako lahko najbolje izkoristite funkcije fotoaparata, najdete v aplikaciji Canon Photo Companion, in sicer nasvete, kako ste lahko uspešni v katerem koli fotografskem žanru, strokovna navodila, vodiče in namige, ki so prilagojeni vašemu modelu fotoaparata.

Napisala Lucy Fulford

*EOS 250D (črn/srebrn) je najlažji zrcalnorefleksni fotoaparat z enim objektivom s tipalom velikosti APS-C s samodejnim ostrenjem in popolnoma vrtljivim LCD-zaslonom na svetu. Vključno z baterijo in pomnilniško kartico glede na smernice CIPA. Od 9. aprila 2019 (na podlagi raziskav družbe Canon).

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe