A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Namigi Christiana Anderla za naravne družinske portrete

Za avstrijskega profesionalnega fotografa Christiana Anderla je beleženje dragocenih trenutkov družinskega življenja pomembno tako doma kot pri delu. Nekdanji Canonov ambasador slovi po spontanih in intimnih portretih, ki so zaščitni znak njegovega profesionalnega fotografskega ustvarjanja. Poleg tega na Instagramu deli ljubeče trenutke družinskega življenja, kjer lahko vidite sinovo raziskovanje sveta.

Kot je dejal, je očetovstvo spremenilo njegovo življenje. V vlogi očeta je našel tudi navdih za projekt Očetovstvo – zbirko portretov, na katerih očetje pripovedujejo o svojih izkušnjah, delijo svoje vzpone in padce ter nudijo nasvete drugim očetom. Ljudje že dolgo predstavljajo osrednji del Christianovega ustvarjanja, a beleženje družinskih trenutkov ima zanj še posebej velik pomen.

"Ko bom star in bo sin odšel od doma, bom žalosten, saj ga ne bo več tukaj," pripoveduje. "Lahko bom sedel na kavču in gledal vse te fotografije iz časov, ko je bil dojenček. Letos poleti bo star šest let. Našel sem nekaj fotografij, ki sem jih posnel, ko je bil star leto dni. Tako hitro raste, da se že zdaj počutim star. Čas teče precej hitro ... Menim, da bi morali s fotografiranjem sami sebe opomniti, kako hitro otroci odidejo od doma. Ko gledamo fotografije, nas te opomnijo, kako hitro bodo otroci odrasli, zato postanemo malce bolj potrpežljivi do njih."

Christian vam predstavlja pet najboljših nasvetov in tehnik, ki vam bodo pomagali ujeti pristne trenutke družinske sreče. Z njegovimi nasveti boste posneli naravne in spontane družinske portrete.

1. Pustite svoj telefon v žepu

"Ko vzamete v roke fotoaparat, ste pozornejši na fotografiranje," pojasnjuje Christian, ki je velik zagovornik tega, da bi morali odložiti telefone, če želimo napraviti bolj premišljene fotografije. "S fotoaparatom ne fotografirate mimogrede, kot to počnete s telefonom. Bolj se potrudite in mislim, da tudi posnamete boljše fotografije."

Uporaba fotoaparata poleg tega zmanjša čas, ki ga preživite pred zaslonom. To je Christian ugotovil nedavno, ko je začel z digitalnim postom. "Nočem ves dan gledati v zaslon. Če fotografiram samo s pametnim telefonom, to pomeni, da še več časa gledam v zaslon. Z očesom želim gledati skozi iskalo in se zavedati trenutka."

Christian je prepričan, da obstajajo tudi tehnične prednosti, ki govorijo v prid uporabe fotoaparata namesto telefona. Primer so fizični gumbi za upravljanje s hitrostjo zaklopa, zaslonko in drugimi nastavitvami. Pogosto mu je ljubša tudi uporaba iskala za kadriranje fotografije. "Na voljo je mnogo programske opreme, ki poskuša posnemati videz pravega objektiva, toda to ni enako ... Po mojem mnenju nič ne premaga velikega tipala in objektiva." Medtem ko že vstopni fotoaparati, kot je Canon EOS M50, nudijo fizično upravljanje, povprečen pametni telefon v primerljivem razredu tega ne omogoča.

2. Bodite pripravljeni na pristen trenutek

Ko fotografirate otroke, morate biti pripravljeni na vse. Če imate fotoaparat s hitrim samodejnim ostrenjem in sledenjem, kot je Canon EOS R, EOS 80D ali EOS M50, to pomeni, da ste lahko pripravljeni na trenutek in ujamete hitro dogajanje. Brez bojazni, da bi bila najpomembnejša oseba zamegljena.

"Z očesom želim gledati skozi iskalo in se zavedati trenutka."

"Za fotografiranje otrok potrebujete hitro samodejno ostrenje," pojasnjuje Christian. "To je tisto, na kar bi morali biti pozorni pri fotoaparatu. Vse ostalo je odvisno od vašega proračuna. Vsi me vedno sprašujejo, kateri fotoaparat naj kupijo. Vedno odgovorim, da je treba najprej razmišljati o objektivih. Morda potrebujete nov objektiv in ne novega fotoaparata, kajti odprtina zaslonke in optična kakovost objektiva sta celo pomembnejši od samega fotoaparata."

Fotografiranje družine zahteva tudi nekaj pragmatičnosti. "Kadar koli imam občutek, da se nekdo ne želi več fotografirati, odložim fotoaparat na stran," razloži Christian. "Če nekdo ne želi, da ga fotografirate, ne boste nikoli naredili dobre fotografije te osebe. To še posebej velja za otroke. Ne morete jih prisiliti k fotografiranju, zato enostavno sprejmite to in poskusite kasneje."

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Eksperimentirajte z različnimi goriščnimi razdaljami

"Za fotografiranje družine boste potrebovali najmanj dve različni goriščni razdalji," je prepričan Christian. "Za fotografiranje portretov je zame najprimernejši objektiv Canon EF 85mm f/1.8 USM. Z njim dobite majhno globino polja, značilno za goriščno razdaljo 85 mm, s čimer lahko na fotografiji ločite obraz od ozadja. Obenem je goriščna razdalja dovolj dolga, da ne ustvarja popačenj. Če uporabite objektiv z goriščno razdaljo 35 mm ali 50 mm, dobite značilno popačenje in velik nos. Kot portretni fotograf se moram med fotografiranjem pogovarjati z ljudmi, zato je 85-milimetrski objektiv dobra izbira srednjega razpona. Z njim ne morete zgrešiti."

Čeprav Christian za portretiranje najraje uporablja objektiv EF 85mm f/1.8 USM, je prepričan, da lahko odlične fotografije posnamete tudi s 35-milimetrskim objektivom. "Mislim, da je objektiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM primeren za skoraj vse. Kadar koli ne veste, kaj bi izbrali, vzemite 35-milimetrski objektiv. Z njim boste lahko ustvarili kar koli, tudi portret. Upoštevati morate sicer, da bo malce popačil obraz, a v zameno za to boste dobili intimnejši videz fotografije, saj se boste morali z njim bolj približati obrazu."

Povezani članki
A baby plays with an abacus.

FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

12 namigov za fotografiranje dojenčkov, ki jih lahko takoj preskusite

Ohranite dragocene trenutke in ujemite razvojne korake svojega dojenčka z iznajdljivimi načini, ki bodo fotografiranje spremenili v zabavo in vam zagotovili čudovite posnetke.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

11 nasvetov za družinsko fotografijo

Canonova ambasadorka Helen Bartlett je znana po svojih črno-belih družinskih portretih. Na tem mestu razkriva svoje nasvete za ustvarjanje spontanih in naravnih posnetkov.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Vedno najprej pomislite na ozadje

Medtem ko je vaša pozornost usmerjena na osebe – še posebej, ko gre za otroke, ki se hitro premikajo – je pomembno, da upoštevate, kaj se nahaja za njimi, razlaga Christian: ozadje je ključen sestavni del kompozicije, ki pa je pogosto spregledan.

"Najprej ozadje – to je eno redkih pravil, za katero resnično želim, da ga ljudje upoštevajo. Kajti ozadje je nekaj, kar večina podcenjuje ali pozabi. Tako se osredotočijo na to, kar je spredaj, na osebo, na ostrenje, na osvetlitev in vse ostalo, da pozabijo na ozadje, ki ni videti ravno najbolje. Pri fotografiranju otrok, ki se igrajo, je lahko težavno, a poskusite najprej poiskati ozadje in nato osebo postaviti pred to ozadje."

Pri portretih ne obstaja pravilno ali napačno ozadje. Vse je odvisno od tega, kako ustreza portretirancu. Tisto, na kar morate misliti med fotografiranjem, je postavitev. "Vsako ozadje je lahko dobro in vsako ozadje je lahko slabo. Poskusite razviti občutek za to, katere barve se lepo podajo druga drugi in katere ne. Če je ozadje resnično grdo, uporabite do konca odprto zaslonko in dolgo goriščno razdaljo, da bo ozadje čim bolj neostro, da bodo vidne samo barve. Če obstaja določena točka, kot na primer rdeč avto, medtem ko je vse ostalo modro in umirjeno, se poskusite tej točki izogniti."

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Fotografiranje s fotoaparatom vam nudi izjemne priložnosti za odlične fotografije. Prinaša namreč več možnosti za kasnejšo obdelavo fotografij in omogoča njihovo tiskanje v večjih formatih. Christian ima doma na steni izobešeno velikansko fotografijo žene in sina, ki se zabavata z deskanjem na sipinah Nove Zelandije.

"Posnel sem nekaj odličnih fotografij, ko sta se spuščala po sipini," pojasnjuje. "Sin se je tako smejal. Obožujem to fotografijo. Vsakokrat, ko jo vidim, se nasmejim in počutim se, kot da sem spet na Novi Zelandiji." Deljenje družinskih spominov je enostavnejše, če so fotografije posnete v visoki ločljivosti, ki omogoča tiskanje v velikosti A2 ali velikosti posterja. Tega ni mogoče doseči s fotografijo, posneto s telefonom.

A ne gre samo za tiskanje, tukaj je tudi postopek obdelave fotografij. "S kakovostno datoteko RAW imate veliko več možnosti za obdelavo, kot če vzamete JPEG iz telefona. Z izbiro pravih barv lahko ustvarite občutek in atmosfero. Če fotografije ne obdelate, izkoristite samo 50 % fotografije."

Možnosti povezovanja, ki so vgrajene v sodobne fotoaparate, omogočajo prenos fotografij neposredno iz fotoaparata v tablični računalnik ali telefon, s čimer jih lahko takoj pokažete drugim ali objavite na spletu. S tem bodo kakovostnejše fotografije vidne tudi na družabnih omrežjih. Z aplikacijo Canon Print na mobilni napravi in združljivim tiskalnikom Canon pa lahko brezžično ustvarite visoko kakovostne natisnjene fotografije.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian je ponudil izziv družinski blogerki Katji Gaskell. Predlagal ji je, da odloži pametni telefon in izboljša svoje družinske fotografije s fotoaparatom Canon EOS M50. Kot popotniška pisateljica in avtorica bloga Globetotting je Katja doslej po vsem svetu svoje otroke fotografirala s telefonom. Zdaj preizkuša številne nove tehnike, ki jih lahko doseže s fotoaparatom. Poglejte, kako ji gre in se v izzivih fotografiranja družine preizkusite tudi sami.

Napisala Lucy Fulford

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe