2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

Fotografiranje spektakularne akcije adrenalinskega športa parkour s Samom Vidicem

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic je profesionalni športni fotograf že skoraj 20 let. Kot Canonov ambasador redno pokriva fotografiranje pomembnih športnih dogodkov za revije in časopise, poleg tega pa fotografira portrete najelitnejših športnih zvezd in sodeluje pri oglaševalskih akcijah največjih blagovnih znamk. Že od leta 2005 fotografira športne dogodke za Red Bull.

Samo je pred kratkim fotografiral parkour skupino Storror v Istanbulu (Turčija), kjer je posnel spektakularne fotografije športnikov, ki se mečejo, skačejo in tečejo po površinah na različnih višinah. To nas je vzpodbudilo, da smo se ga odločili povprašati, kakšen nasvet lahko deli s fotografi, ki se pripravljajo na izziv fotografiranja freerunninga in ostalih energičnih urbanih športov.

Podrobno preučite najboljše poglede

"Ključnega pomena je, da se na fotografiranje dobro pripravimo; še posebej takrat, ko želimo ujeti v objektiv hitre in nepredvidljive športe, kot je parkour," pravi Samo. "Vem, da se to sliši zelo očitno, vendar se moramo pred odhodom od doma prepričati, da smo s seboj vzeli vso potrebno opremo, kot so pravi objektiv, napolnjene baterije in rezervne pomnilniške kartice." 

Samo nam je zaupal, da je na dan fotografiranja zelo pomembno narediti natančen načrt vsega, kar bomo počeli. "Preden iz torbe izvlečem svoj fotoaparat Canon EOS-1D X Mark II, se pogovorim s športniki in podrobno razgledam po okolici, tako da se natanko prepričam, kje so tisti najboljši položaji za fotografiranje popolnih posnetkov," pravi. 

Izbira primernega objektiva je prav tako ključnega pomena. "Bistveno je, da snemamo z vsestranskim in robustnim objektivom, saj se fotografska oprema mimogrede poškoduje," razloži Samo.

""Fotografirajte v vseh možnih osvetlitvah in iz vseh mogočih kotov ter perspektiv.""

Fotografirajte hitro in bodite pozorni na podrobnosti

"Za fotografiranje hitrih urbanih športov priporočam uporabo širokokotnega objektiva, kot je Canonov EF 16-35 mm f/2.8L III USM, saj nam zagotavlja oprijemljivo in vsestransko izkušnjo. Za fotografiranje na daljavo pa je kot nalašč Canonov EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM, saj omogoča osredotočanje na podrobnosti in je poleg tega odličen tudi za osamitev športnika iz ozadja."
Ker se parkour športniki nenehno premikajo, sodi ta športna dejavnost med športe, ki jih je zelo težko zajeti na posnetek. Samo priporoča, da za najboljše rezultate prevzamemo nadzor nad nastavitvami osvetlitve.

Povezani članki
Action photography: tips from a pro

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje hitrega dogajanja: nasveti poklicnega fotografa

Izvedite več o fotografiranju adrenalinskih športov na fotografski delavnici, na kateri sodeluje gorski kolesar.

5 top tips for shooting action

FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

5 najboljših namigov za fotografiranje dogajanja

Z nasveti profesionalnega fotografa Toma Binga se naučite, kako zajemati bolj ustvarjalne posnetke hitrega gibanja na vsakodnevnih pustolovščinah.

Get to grips with shutter speed

HITROST ZAKLOPA

Spoznajte skrivnosti upravljanja s hitrostjo zaklopa

Teh 5 osnovnih nasvetov vam bo v pomoč pri usvajanju veščin upravljanja s hitrostjo zaklopa pri zajemanju premikajočih se subjektov in pri izboljšanju veščin fotografiranja hitrega dogajanja.

4 men running up a crane on to shipping containers

"Če želite zajeti celotno akcijo, priporočam fotografiranje z najvišjo možno hitrostjo zaslonke," pravi. "Najnižja potrebna hitrost je 1/1000 s, samodejno ostrenje nastavite na servo ostrenje z umetno inteligenco in uporabite najvišjo možno hitrost sličic."

Samo začetnikom na področju športnega fotografiranja priporoča izbiro Canonovega najnovejšega brezzrcalnega fotoaparata modela Canon EOS M50. "Je izredno lahek, fotografira lahko do 10 slik na sekundo, snema v bogati ločljivosti 4K, slike pa enostavno prenese v oblak ali na pametni telefon," pravi.

Izboljšajte svojo tehniko

Samov nasvet za vse tiste, ki želijo postati izurjeni v fotografiranju parkourja ali katerih koli drugih urbanih športov, ostaja enak: vaditi je potrebno, kolikor se le da. "Fotografirajte v vseh možnih osvetlitvah in iz vseh mogočih kotov ter perspektiv," svetuje.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

"Odpravite se do bližnjega športnega kluba, saj vam bo to pomagalo določiti lastne fotografske sposobnosti in razumeti nastavitve in zmogljivosti vašega fotoaparata. Vaja dela mojstra, saj uspeh ne pride čez noč. Prekinite rutino, poskusite nove stvari in naredite kaj drugačnega.”
Za več podatkov o delu Canonovega ambasadorja Sama Vidica obiščite njegovo spletno stran, njegov projekt o invalidnih športnikih pa lahko najdete tukaj.

Avtor: David Clark
Fotograf, pisec in novinar

Odkrijte zmogljivost in vsestranskost Canonove družine 4K.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike