USTVARJALNO TISKANJE

Tiskanje doma izdelanih nalepk

Od kozarcev za marmelado do darilnih oznak – z ročno izdelanimi nalepkami, ustvarjenimi s Canonovim tiskalnikom, lahko organizirate svoje življenje, dom in hobije.
Natisnjene doma izdelane nalepke na zeleni rezalni deski ob škarjah in prenosnem Canonovem tiskalniku SELPHY Square QX10.

Ne glede na to, ali želite urediti garderobne omare, omare za hrano ali pripomočke za ustvarjanje, izdelati elegantne namizne postavitve, poslovne nalepke z blagovno znamko ali domače darilne oznake, ročno izdelane nalepke niso samo izjemno uporabne, temveč tudi način za izražanje vaše ustvarjalnosti.

Dve rokodelki in spletni ustvarjalki smo vprašali, kako z nalepkami poskrbeti za elegantno in lepo organizacijo. Caroline Prudhon ustvarja blog Linea's Papers (@lineaspapers), Laetitia Lazerges (@Vert_Cerise) je blogerka, profesionalna ustvarjalka in avtorica 19 knjig o ustvarjanju in izdelovanju izdelkov DIY (ustvari sam).

"Sem velika ljubiteljica urejanja vsega od papirjev do shrambe, saj mi to olajša življenje in prihrani čas," pravi Laetitia, ki je začela ustvarjalni blog pisati leta 2007. "Označevanje je najboljši način združevanja organizacije in ustvarjalnosti."

Kje prejmete nalepke in kako vam lahko pomagajo organizirati življenje

Steklenica detergenta in kozarec sode bikarbone z doma izdelanimi nalepkami na marmornem delovnem pultu ob vazi s cvetjem in skledi naribanega sira.

Urejanje ne pomeni vedno skrivanje stvari. Zakaj ne bi ročno izdelali nalepk za kozarce, ki jih boste postavili na police in delovne površine v kuhinji. "Navdušena sem nad trendom odprtih polic pri notranjem oblikovanju prostorov," pravi Laetitia. "Občudujem ga na družbenih medijih, videti je sproščen in nezapleten." © Laetitia Lazerges

Črni predali za shranjevanje v pisarni, urejeni z barvitimi, doma izdelanimi in natisnjenimi nalepkami.

"En kos pohištva sem želela preurediti in označiti z zamislimi," pravi Caroline. "Urejanje je lahko dolgočasno, zato je ustvarjanje barvitih nalepk odličen način, kako v proces vnesti nekaj veselja in osebne note." © Caroline Prudhon

Umirjenost pospravljenih prostorov in organiziranih stvari pomaga, da se notranji prostori spremenijo v vesele prostore, zbistrijo naše misli in pozitivno vplivajo na naše dobro počutje. "Urejen dom nam daje mirnost," pravi Laetitia. "Manj časa porabite za iskanje izgubljenih predmetov in ni si vam treba zapomniti, kje je kaj."

Caroline, ki je že od otroštva navdušena ustvarjalka, vodi majhno podjetje v svoji delavnici v Franciji. Odločila se je, da predale v svoji pisarni opremi z nalepkami, ki bodo delovnemu prostoru vnesle nekaj značaja. "Delovni prostor mora biti organiziran in funkcionalen, vendar tudi lep in navdihujoč," pojasnjuje. "Resnično verjamem, da jasen prostor spodbuja tudi jasen um. Z urejanjem in čiščenjem prostora boste pridobili jasnejšo vizijo in se počutili bolj produktivno. Ko je dom neurejen, mi vsakodnevna opravila povzročajo stres ali paniko, a takoj ko vse postavim na svoje mesto, se pred mano odpre povsem nov dan."

Organiziranje življenja z doma izdelanimi nalepkami

Doma izdelana nalepka z motivi sončnic in besedilom v poševni pisavi, natisnjena s prenosnim Canonovim tiskalnikom SELPHY Square QX10.

Za ustvarjalen, a usklajen videz svojih doma izdelanih nalepk izberite enak videz in občutek. "Poševna pisava [podobna rokopisu] je berljiva in prijetna," pojasni Caroline. © Caroline Prudhon

Rdečelasa ženska na omarico s črnimi predali za shranjevanje lepi doma izdelano nalepko.

"Najbolj zabaven del je lepljenje, ko vidiš, da je končna podoba takšna, kot si si jo zamislil," pravi Caroline. © Caroline Prudhon

Caroline pred izdelavo domačih nalepk običajno razjasni nekaj osnovnih stvari o predmetih, ki jih želi organizirati. "Organizacija je lahko na začetku preobremenjujoča," pojasni. "Zato ugotovite, kaj je pomembno, kaj mora biti pri roki in kaj lahko shranite skupaj. Tako boste natančno vedeli, katere nalepke boste potrebovali in koliko, zato boste uživali v postopku njihove izdelave, ne da bi se obremenjevali s tem.

"Potrebovali boste tudi trpežno nalepko, ki je odporna na sonce, vodo in čas," nadaljuje. "Nekaj, česar se lahko dotaknete z umazanimi rokami in česar vam ne bo treba pogosto menjati."

Laetitia se strinja, da si morate pred začetkom oblikovanja zastaviti določena vprašanja. "Katere vrste nalepk potrebujete? Kakšna bo popolna velikost? Od velikosti, oblike in vrste posode je odvisno oblikovanje nalepke," pravi.

Kako oblikovati ročno izdelane oznake in nalepke

Rdečelasa ženska, ki na svojem telefonu uporablja Canonov program SELPHY Photo Layout. Na mizi pred njo je tiskalnik Canon SELPHY QX10.

Caroline je ustvarila nalepke s Canonovim programom SELPHY Photo Layout, ki odlično deluje s tiskalnikom SELPHY Square QX10. "Možnosti prilagajanja so idealne za oblikovanje čudovitih nalepk," pravi. "Uporaba je enostavna, rezultati pa odlični." © Caroline Prudhon

Doma izdelana in natisnjena nalepka z napisom "You got this" (Uspelo ti bo), prilepljena na pisarniški stroj.

Caroline pravi: "Obožujem različne možnosti postavitve, saj lahko tako ustvarim manjše nalepke, ne da bi pri tem porabila preveč papirja. V programu sem ustvarila nekaj edinstvenih nalepk in povsod nalepila navdihujoče citate." © Caroline Prudhon

"Običajno potrebujemo kar nekaj nalepk, zato ne želimo porabiti preveč časa za izdelavo vsake posebej," pravi Caroline.

Ustvarite lahko svoje ročno izdelane zasnove nalepk ali pa poiščete pripravljene predloge, ki jih lahko prenesete in natisnete v Canonovem programu Creative Park, ki ponuja brezplačne ustvarjalne vire za Canonove tiskalnike. V programu je na voljo veliko prilagodljivih ustvarjalnih projektov, ki jih lahko prilagodite z besedilom in lastnimi slikami, kot so nalepke s sporočili ali zasnove v japonskem slogu – poiščite 'Nalepke' in si oglejte možnosti, ki so na voljo.

Laetitia pravi, da je zabavno eksperimentirati s kontrastom ter različnimi velikostmi pisav in težami ter tako izdelkom dobesedno dodate svoj pečat. "Prepričajte se, da so vključene ključne informacije, ne da bi nalepka imela preveč besedila," pravi. "Ne bojte se praznega prostora. Igrajte se s kontrastom. Uporabite različne pisave – dve ali največ tri – različnih velikosti ali debeline, da pritegnete pozornost. Zabavajte se in v oblikovanje vnesite nekaj ustvarjalnosti z barvami, risbami in grafikami."

Kako natisniti doma izdelane nalepke

List z doma izdelanimi nalepkami med tiskanjem s tiskalnikom poleg škarij in izrezanih nalepk ter pokrova kozmetične posodice z natisnjeno nalepko.

Tiskalnik serije Canon PIXMA TS7450 je popoln brezžični tiskalnik za tiskanje umetniških projektov doma, saj lahko z njim tiskate na vse vrste ustvarjalnih medijev. © Laetitia Lazerges

Paket papirja za tiskalnik na delovnem pultu ob listu natisnjenih doma izdelanih nalepk in več majhnih kozmetičnih posodic z natisnjenimi nalepkami.

"Rada uporabljam fotografski papir," pravi Laetitia. "Svetleč videz je čudovit in daje občutek profesionalnosti." © Laetitia Lazerges

Ko so nalepke izdelane, je treba poskrbeti, da bodo zaživele v tiskani obliki. Laetitia je uporabila Canonov tiskalnik serije PIXMA TS7450 in natisnila nalepke neposredno iz svojega telefona s programom Canon PRINT, ki deluje z večino tiskalnikov prek povezave Wi-Fi. "Všeč mi je, da lahko tiskam brezžično, kakovost pa je odlična za prikaz živih barv," pravi.

Canonov tiskalnik serije PIXMA TS7450 je združljiv z različnimi ustvarjalnimi mediji, Laetitia pa je za svoje darilne oznake in nalepke na kozmetičnih posodicah uporabila vrhunski Canonov papir za tiskanje Red Label Superior in svetleči fotografski papir Plus II, ki je popoln za predmete, kot so kozarci.

Caroline je za ustvarjanje nalepk uporabila Canonov prenosni tiskalnik SELPHY Square QX10, ki natisne bogate in podrobne natise v kvadratnem formatu z lepljivo hrbtno stranjo. "S Canonovim tiskalnikom SELPHY Square QX10 sem na list papirja natisnila štiri nalepke," pojasni. "Dobila sem popoln rezultat. Barve so živahne in bogate, črnilo se takoj posuši, izrezovanje nalepk pa je bilo enostavno."

SELPHY CP1300 je še eden v vrsti odličnih Canonovih tiskalnikov s povezavo Wi-Fi za izdelavo majhnih nalepk za vaš dom. Je hiter, prenosen in popoln za tiskanje na najrazličnejše medije, in sicer od kakovostnih natisov do doma izdelanih nalepk, združljiv pa je tudi s programom SELPHY Photo Layout.

Doma izdelane nalepke lahko ustvarite tudi s Canonovim tiskalnikom za fotografije Zoemini S2 "2 v 1" žepne velikosti ali hitrim tiskalnikom Canon Zoemini. Oba sta združljiva z 1,3-palčnim papirjem z vnaprej izrezanimi okroglimi nalepkami Canon ZINK, zato lahko v trenutku oblikujete, natisnete in nalepite. S programom Canon Mini Print lahko nalepkam, ki jih natisnete s Canonovim tiskalnikom Zoemini, dodate osebno noto.

Ustvarjanje ročno izdelanih nalepk za darila in zavijanje

Telefon z odprtim Canonovim programom SELPHY Photo Layout na mizi ob prenosnem Canonovem tiskalniku SELPHY Square QX10 in ročno izdelani zapestnici.

Brezplačen Canonov programom SELPHY Photo Layout omogoča dodajanje filtrov, besedila in grafike, da lahko prilagodite nalepke svojemu projektu, pa naj bodo to kozarci za nalepke ali darilne oznake, nato pa jih natisnete neposredno iz telefona s Canonovim tiskalnikom SELPHY Square QX10. © Caroline Prudhon

Na mizi stoji tiskalnik ob izboru tiskanih nalepk in darilnih oznak, opremljenih s trakom.

Doma izdelane nalepke dajo ročno izdelanim darilom še dodatno vrednost. "Z darilom pokažete družini, prijateljem in sorodnikom, da jih imate radi," pravi Laetitia. "Vzemite si čas, da ga lepo zavijete – pogosto so zaključne podrobnosti tiste, ki najprej pritegnejo pozornost." © Laetitia Lazerges

Čas in trud, ki ju boste namenili zavijanju darila, bosta prijatelju ob izročitvi darila zagotovo narisala nasmeh na obraz. Zakaj ne bi dodali še doma izdelane nalepke? Program Creative Park ponuja nekaj odličnih možnosti, če iščete ideje, vključno z darilnimi oznakami in dodatki za zavijanje.

"Zavijanje je eden mojih najljubših delov obdarovanja," pravi Caroline. "Ker želim, da je odvijanje del darila, na paket rada dodam nekaj okrasnih podrobnosti, na primer lepo vrvico ali oznako z imenom. Oznako lahko ustvarite z nalepko in jo prilagodite s sliko ali zabavnim namigom o darilu," dodaja.


Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki