ČLANEK

Canon EOS-1D X Mark III: profesionalno snemanje filmov

Canon EOS-1D X Mark III

Ustvarjalci filmov in pripovedovalci vizualnih zgodb lahko s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III snemajo videoposnetke v polnem formatu z ločljivostjo 4K pri hitrosti 60 sličic na sekundo v notranji pomnilnik z 10-bitnim kodekom HEVC/H.265 z zvočnim izhodom Canon Log ali v 12-bitni obliki zapisa za razširjen dinamični razpon in enostavne barvne prehode med montažo.

Snemanje v ločljivosti 4K in 5,5K Raw

Ne glede na vrsto montaže lahko fotoaparat Canon EOS-1D X Mark III zajame posnetke, ki jih boste zlahka vključili, kar vam omogoča nove ravni kakovosti slike in ustvarjalnosti.

V notranji pomnilnik posnemite prevzorčeni videoposnetek DCI 4K/60p in pri tem uporabite celotno širino tipala*, da vaš objektiv zajame enak prizor kot pri fotografiranju. Fotoaparat Canon EOS-1D X Mark III lahko fotografira v razmerjih stranic 17 : 9 DCI ali 16 : 9 UHD in rezultate posname s kodekom H.264 ali 10-bitnim kodekom H.265 ob uporabi izhoda Canon Log. Na ta način posneti posnetki imajo namenoma šibek kontrast, da jih je lažje barvno obdelati v postprodukciji.

Canon EOS-1D X Mark III

Fotoaparat Canon EOS-1D X Mark III lahko interno snema tudi videoposnetke v ločljivosti 5,5K Raw na kartice CFexpress, zaradi česar imajo filmski ustvarjalci na voljo neprekosljivo kakovost slike. Pričakujte bolj naravne barvne prehode in širši dinamični razpon, pri katerem boste videli detajle v osvetljenih in zasenčenih delih, ki so 12 korakov narazen.

Te 12-bitne datoteke CRM v ločljivosti 5472 x 2886 slikovnih pik lahko posnamete v standardnih ali stisnjenih formatih in jih obdelujete s priloženo programsko opremo Digital Photo Pro ali z vodilno nelinearno programsko opremo za urejanje. Fotoaparat Canon EOS-1D X Mark III lahko sočasno posname tudi začasno datoteko v ločljivosti 4K, s katero lahko skrajšate postopek montaže.

Na voljo je tudi snemanje v polni visoki ločljivosti s samodejnim ostrenjem z dvojnimi slikovnimi pikami pri hitrostih do 120 sličic na sekundo. Kot nalašč za učinke počasnih posnetkov s četrt hitrosti.

* Ločljivost UHD 4K ne uporablja celotne širine tipala fotoaparata.

Samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami

Pri snemanju videoposnetkov vam samodejno ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami omogoča tekoče ostrenje subjektov, ki jih izberete tako, da tapnete zaslon fotoaparata (ali zaslon pametne naprave z aplikacijo Canon Camera Connect).* V kadru lahko sledite obrazom in drugim subjektom in fotoaparat jih bo vedno znova izsledil in izostril. Izberete lahko celo to, kateremu očesu naj sistem ostrenja da prednost, ali pa pustite, da fotoaparat izbere tisto, ki je najbližje.

* Samodejno ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami deluje v vseh načinih, razen v neobrezanem snemanju v 4K ali RAW pri 60p/50p.

Poudarjanje ostrenja

Pri ročnem ostrenju s poudarjanjem ostrenja določite, katera območja prizora bodo izostrena, tako, da jih označite z barvnim obrisom. To prikaže tudi globinsko ostrino, saj označi območja, ki bodo izostrena pri izbrani odprtosti zaslonke.

Stabilizacija slike za filme

Digitalni stabilizator slike za film nudi izjemno učinkovito petosno stabilizacijo slike pri snemanju iz roke, saj odpravi tresljaje, ki jih povzroči premikanje fotoaparata. Izboljšan način zazna in popravi vrsto premikanja, do kakršnega pride, ko hodite s fotoaparatom – na primer med sledenjem premikajočemu se subjektu.

Rezultati so naravnost odlični – stabilni, gladki, profesionalni posnetki, ki so videti izvrstno poleg česar koli, kar je posneto z namenskimi vrhunskimi videokamerami.

Pridobivanje fotografij v visoki ločljivosti

Videoposnetke, posnete v ločljivosti 4K, je mogoče uporabiti za izdelavo fotografij z ločljivostjo 8,8 milijona slikovnih pik. Predvajajte posnetke v počasnem posnetku na zaslonu na hrbtni strani fotoaparata, in s sprožilcem zajemite fotografijo. To je odličen pristop za hitro premikajoče se subjekte, ki jih lahko zdaj posnamete v ločljivosti 4K 60p in nato pozneje iz njih izdelate fotografije.


< Nazaj na pregled Canona EOS-1D X Mark III

Povezani članki