ČLANEK

Canon EOS-1D X Mark III: kakovost slike

Canon EOS-1D X Mark III
© Marina Cano – Canonova ambasadorka

Dobra svetloba, slaba svetloba, skoraj brez svetlobe … Canon EOS-1D X Mark III zagotovi izjemno kakovost slike v vseh pogojih. Po globini senčnih podrobnosti in natančnosti reprodukcije barv ste lahko prepričani, da bodo posnete fotografije resnično izjemne.

Posebno tipalo CMOS z ločljivostjo 20,1 milijona slikovnih pik

Canon EOS-1D X Mark III uporablja naslednjo generacijo naše napredne tehnologije CMOS za obdelavo slik. Posebej zasnovano tipalo polne velikosti z ločljivostjo 20,1 milijona slikovnih pik – idealno ravnovesje kakovosti slike, zmogljivosti in hitrosti delovanja.

Canon EOS-1D X Mark III

V primerjavi s predhodniki Canon EOS-1D X Mark III nudi večji dinamični razpon, naprednejše odpravljanje zrnatosti pri vseh občutljivostih ISO in hitrejše branje slikovnih podatkov. Razpon začetne vrednosti občutljivosti ISO je zdaj med ISO 100 in ISO 102.400, mogoče pa ga je razširiti na osupljivih ISO 50-819.200, s čimer postavite nove standarde za fotografiranje pri šibki svetlobi.

Canon EOS-1D X Mark III je opremljen tudi z Gaussovim nizkoprepustnim filtrom (LPF), ki učinkoviteje od običajnih nizkoprepustnih filtrov zmanjša učinek valovitosti, hkrati pa poskrbi za ostrejšo sliko z več detajli.

Slikovni procesor DIGIC X

Canon EOS-1D X Mark III je opremljen z enim procesorjem DIGIC X, ki fotografom, ki nočejo sklepati kompromisov, nudi višje ravni zmogljivosti. Tudi pri porabi energije postavlja nove standarde. S polno baterijo boste lahko fotografirali še enkrat dlje kot z modelom EOS-1D X Mark II.*

Fotografirali boste s hitrostjo 20 sličic na sekundo v načinu Live View (ogled v živo) in s hitrostjo 16 sličic na sekundo z optičnim iskalom Canon EOS-1D X Mark III. Pri obeh boste uporabili neprekinjeno samodejno ostrenje in samodejno osvetlitev ter medpomnilnik za več kot 1000 fotografij. Toda procesor DIGIC X prinaša več kot zgolj hitrost.

DIGIC X omogoča tudi nižje ravni zrnatosti fotografij pri vseh občutljivostih ISO, popravi ostrino s povsem novo nastavitvijo jasnosti in doda dinamični razpon po zaslugi izboljšanega samodejnega optimiranja osvetlitve (ALO) in tehnologije prioritete svetlih odtenkov +.

*Temelji na standardih preverjanja CIPA.

Canon EOS-1D X Mark III

Procesor DIGIC X predstavlja možgane samodejnega ostrenja z globokim učenjem v fotoaparatu Canon EOS-1D X Mark III, poganja pa tudi digitalni optimizator objektiva v fotoaparatu. Tehnologija obdelave slike poskrbi za vse optične težave, ki jih ni mogoče odpraviti samo z zasnovo objektiva, na primer aberacije in uklon. Ker digitalni optimizator objektiva sploh ne upočasni fotoaparata Canon EOS-1D X Mark III, ga lahko zdaj pri polni hitrosti uporabljajo fotografi, ki fotografirajo aktualne dogodke, športne prireditve in prizore v naravi.

Izbira oblik zapisa datoteke

Canon EOS-1D X Mark III vam nudi širok izbor oblik zapisa slikovnih datotek, tako da lahko izberete tisto, ki najbolj ustreza trenutnemu opravilu.

Datoteke CR3 Raw

Oblika zapisa datoteke CR3 Raw je zdaj na voljo v seriji fotoaparatov EOS-1D.

  • Lahko fotografirate v nestisnjeni obliki – za najvišjo kakovost slike z ogromnim dinamičnim razponom in 16.384 prehodi na barvni kanal. To morda pride prav v primerih, ko bodo slike precej obdelane v postprodukciji.
  • Ali pa v stisnjeni obliki zapisa datoteke, s katero prihranite do 40 odstotkov velikosti datoteke s komaj opaznim padcem kakovosti slike neposredno iz fotoaparata.

Datoteke CR3 Raw v celoti podpira naša programska oprema Digital Photo Professional, ki je brezplačno priložena fotoaparatu Canon EOS-1D X Mark III, ter večina programske opreme zunanjih razvijalcev, kot sta Adobe in Apple.

Datoteke JPEG in HEIF

Ko je treba slike hitro prenesti, so datoteke JPEG brez konkurence – vsaj doslej. Canon EOS-1D X Mark III vam omogoča tudi fotografiranje v zapisu datotek HEIF (visoko učinkovita oblika zapisa slikovne datoteke), ki temelji na video kodeku HVEC.

Datoteke HEIF nudijo višjo kakovost slike v primerjavi z datotekami JPEG pri približno enaki velikosti datotek. Oblika zapisa vam omogoča 10-bitne barve za večji dinamični razpon, s katerim lahko posnamete fotografije HDR PQ.

Datoteke HEIF imajo vse večjo podporo, mogoče pa jih je obdelati tudi v fotoaparatu, da dobite običajne datoteke JPEG.

Izjemno natančno merjenje osvetlitve

Namensko merilno tipalo s 400.000 slikovnimi pikami za barve RGB in IR-svetlobo ponese natančnost osvetlitve na novo raven, s 400.000 slikovnimi pikami, ki so porazdeljene v 216 območjih merjenja. Ko na fotoaparatu uporabite optično iskalo, je svetlost ocenjena v vsakem območju in osvetlitev izmerjena izredno natančno.

To tipalo osvetlitve vidi enako kot vi – v barvah. Zazna lahko obraze in druge predmete ter pomaga sistemu samodejnega ostrenja v fotoaparatu, da ostanejo izostreni, ko jih premikate naokrog po kadru.

Canon EOS-1D X Mark III

Tipalo zazna tako infrardečo kot tudi vidno svetlobo, kar mu pomaga pri prepoznavanju izjemno infrardečih odsevnih subjektov, ki jih mora upoštevati pri izračunu osvetlitve. Občutljivost na infrardečo svetlobo pomaga preprečevati tudi napake pri samodejnem ostrenju v situacijah z mešanimi ravnmi svetlobe in poveča natančnost s samodejno nastavitvijo beline, samodejno nastavitvijo sloga slike, samodejnim optimiranjem osvetlitve in tehnologijo zaznavanja migetanja.

Canon EOS-1D X Mark III
© Marina Cano

Nastavitev E-TTL

Merilno tipalo s 400.000 slikovnimi pikami za barve RGB in IR-svetlobo fotoaparata Canon EOS-1D X Mark III omogoča tudi natančno merjenje osvetlitve z bliskavico, nova možnost nastavitve E-TTL pa omogoča fotografom večji nadzor nad načinom kombiniranja bliskavice in svetlobe v okolici.

Pri nastavljanju razmerja svetlobe lahko preklapljate med prednostjo svetlobe v okolici (pri kateri je naravna svetloba prevladujoča, svetloba bliskavice pa dodatna svetloba) in prednostjo bliskavice (pri kateri sta vlogi zamenjani). Na voljo je tudi običajni način, pri katerem sta bliskavica in svetloba v okolici enakovredni, kot je to pri obstoječih fotoaparatih EOS.


< Nazaj na pregled Canona EOS-1D X Mark III

Povezani članki