SAMODEJNO OSTRENJE

Izostrite na najpomembnejše

Z naprednim samodejnim ostrenjem z dvojnimi slikovnimi pikami in tipalom CMOS II fotoaparat EOS R6 prepozna in sledi premikajočim se subjektom kot noben brezzrcalni fotoaparat doslej. Ostrina je natanko tam, kjer mora biti, vi pa boste samozavestno fotografirali, saj boste vedeli, da EOS R6 deluje kot profesionalni fotoaparat.

Vgrajeni sistem samodejnega ostrenja poganja procesor DIGIC X, ki uporablja umetno inteligenco z globokim učenjem, da prepozna in sledi očem, obrazu, glavi in telesu. Ljudje na sliki so izostreni celo, če jih fotografirate ali snemate iz profila ali če je vidno samo eno oko. Če se vaš subjekt za trenutek obrne stran – kar se na primer zgodi pri fotografiranju hitrega športa – fotoaparat EOS R6 še naprej sledi njegovi glavi ali telesu, s čimer zagotavlja, da bo obraz še vedno oster, ko se bo subjekt ponovno obrnil proti vam.

Možnost sledenja ne samo obrazom, temveč tudi telesom in glavam, je izjemno pomembna pri fotografiranju športa, kjer igralci nenadoma pokažejo svoj hrbet – takšna primera sta nogomet in hokej – ali športa, pri katerem igralci nosijo čelade, ki delno zakrivajo njihove obraze.

V fotoaparatu EOS R6 gre ta tehnologija še korak dlje in deluje tudi pri mačkah, psih in pticah, s čimer znatno olajša neprekinjeno ostrenje s sledenjem pri fotografiranju živalskih prizorov.

Sledi lahko osebam, četudi nosijo čelado ali sončna očala. Posodobitev vdelane programske opreme omogoča, da lahko fotoaparat pri fotografiranju motošporta prepozna motorna kolesa in dirkalne avtomobile. Prav tako ločuje med zaprtimi in odprtimi kabinami, pri čemer določi voznikovo čelado, ko je ta vidna.

Couple performing ballet in the theatre

© Wanda Martin / Canon Ambassador ® Teatro Massimo

Izjemno občutljivo ostrenje

Sistem samodejnega ostrenja Dual Pixel CMOS II je tako občutljiv, da lahko izostri v 0,05 sekunde3 in deluje v šibki svetlobi vse od -6.5EV1, kar je približno enakovredno količini svetlobe, ki jo ustvarja polmesec. EOS R6 je prvi fotoaparat serije EOS s takšno občutljivostjo. Ta omogoča ostrenje z majhnimi odprtinami zaslonke vse do f/22. Slednje odpira pot uporabi telekonverterjev pri objektivih z manjšo odprtino zaslonke, vključno z ultra prenosnimi super telefoto objektivi, kot sta RF 800mm F11 IS STM in RF 600mm F11 IS STM.

Stalna ročna podpora objektiva

V načinu samodejnega ostrenja lahko brez uporabe stikal ročno popravite ali spremenite ostrenje. Funkcijo, ki je pri srcu uporabnikom starejših objektivov EF USM, smo na novo zasnovali za objektive RF in novejše generacije njihovih mehanizmov ostrenja.

Zaporedne slike z ostrenjem

EOS R6 se ponaša z možnostjo zaporednih slik z ostrenjem, kar omogoča fotografom, da zložijo skupaj več fotografij z različno izostritvijo in tako ustvarijo sestavljene slike z mnogo večjo globino polja, kot jo lahko dosežejo samo z majhno odprtino zaslonke. To je še posebej uporabna tehnika za izdelavo bližinskih ali makro fotografij, kjer je globina polja že naravno majhna.

EOS R6 v načinu zaporednih slik z ostrenjem z enim samim pritiskom na gumb zajame serijo fotografij z različno izostritvijo. Fotografirati začne na izbrani razdalji ostrenja, nato pa z vsakim naslednjim posnetkom izostritev stopenjsko pomika proti neskončnosti. Tako dobljeno serijo fotografij lahko nato v postprodukciji s programsko opremo, kot je Digital Photo Professional (priložena fotoaparatu), zložite v končno sestavljeno sliko.

Ženska v baletni pozi

Odlična kakovost slike v ne tako odličnih razmerah

V središču fotoaparata EOS R6 boste našli tehnologije, ki si jih deli z najzmogljivejšim fotoaparatom EOS-1D X Mark III.

"S funkcijo za sledenje obrazom lahko lažje ostajam v koraku s svojim modelom ter ujamem njegove dinamične in čustvene poze."

Obnašanje sledenja

Obnašanje samodejnega ostrenja AI Servo s sledenjem je mogoče nastavljati s spreminjanjem parametrov, kot sta 'občutljivost sledenja' in 'sledenje pospešku/pojemku' ali z izbiro enega od štirih 'primerov' – konfiguracije, primerne za določeno vrsto fotografiranja hitrega dogajanja.

Privzeto in za začetek je v fotoaparatu EOS R6 vključen 'primer A', ki se samodejno prilagaja glede na gibanje, ki ga fotografirate.

Delovanje samodejnega ostrenja fotoaparata EOS R6

Enostavna izbira točke ostrenja

Območje ostrenja v fotoaparatu EOS R6 pokriva skorajda 100 odstotkov slike2. Uporabljati ga je mogoče posamično, po območjih ali skupaj kot eno samo območje ostrenja z do 6072 izbirnimi položaji. Tukaj je še točkovno samodejno ostrenje, ki za izjemno natančnost uporablja zelo majhno površino ostrenja.

Za ročno premikanje aktivne točke ostrenja ali območja ostrenja po zaslonu je na voljo večsmerna krmilna paličica. Enostavno jo je uporabljati tudi med gledanjem v iskalo, njeno občutljivost pa lahko po svojih željah nastavite na eno od treh stopenj.

Alternativno lahko za nastavitev položaja aktivne točke ostrenja uporabite tudi na dotik občutljiv zaslon in sicer tako, da med fotografiranjem ali snemanjem v načinu ogleda v živo (Live View) enostavno tapnete in povlečete, lahko pa uporabite tudi tehnologijo dotika in potega (Touch & Drag) med gledanjem v iskalo.

Povezani članki

Preberite si članke, da odkrijete, kako se Canonov fotoaparat EOS R6 odreže na številnih področjih.

 • HIBRID ZA VIDEOPOSNETKE

  En fotoaparat za fotografije in videoposnetke

  EOS R6 poleg fotografij vrhunske kakovosti ustvarja tudi izjemne videoposnetke.

 • KAKOVOST SLIKE IN STABILIZACIJA

  Odlična kakovost slike v ne tako odličnih razmerah

  V središču fotoaparata EOS R6 boste našli tehnologije, ki si jih deli z najzmogljivejšim fotoaparatom EOS-1D X Mark III.

 • HITROST

  EOS R6 – tiho, neprekinjeno fotografiranje

  S fotoaparatom EOS R6 fotografirajte neprekinjeno z neslišnim zaklopom s hitrostjo 20 sličic na sekundo.

 • UPORABA IN POVEZLJIVOST

  Zasnoval Canon, za vas

  Zasnova fotoaparata EOS R6 vam bo domača že od prvega trenutka.

  1. Med fotografiranjem z mirujočim fotoaparatom ter objektivom z zaslonko f/1.2, sredinska točka ostrenja, nastavitev One-Shot AF, temperatura 23°C/73°F, ISO100. Ne velja za objektive RF s premazom za mehčanje slike
  2. Vodoravno: 100 %×navpično: 100 % (največ pribl.) pokritost območja samodejnega ostrenja, Aktiven je, ko je okvir subjekta prikazan med uporabo načina samodejno ostrenje s sledenjem, z objektivi RF (razen RF600mm F11 IS STM / RF800mm F11 IS STM in nastavek RF), objektivi EF (razen trenutni izdelki), nastavek EF (III) (odvisno od območja samodejnega ostrenja glavnega objektiva). Nekateri prizori in subjekti niso na voljo. Za več o združljivih objektivih obiščite Canonovo uradno spletno mesto za podporo.
  3. Najhitrejše samodejno ostrenje na svetu z izostritvijo v 0,05 sekunde med digitalnimi brezzrcalnimi fotoaparati z izmenljivim objektivom z vgrajenimi slikovnimi tipali, ekvivalentnimi polni velikosti 35 mm, ter samodejnim ostrenjem z zaznavanjem fazne razlike v ravnini slike in samodejnim ostrenjem z zaznavanjem kontrasta. Hitrost samodejnega ostrenja fotoaparata EOS R6 je enaka kot pri fotoaparatih EOS R, EOS RP in EOS R5. Na voljo v trgovinah dne 9. julij 2020. (Na osnovi Canonove raziskave). Izračunano na osnovi hitrosti samodejnega ostrenja, izmerjene po smernicah CIPA. (Se razlikuje glede na razmere fotografiranja in uporabljen objektiv.) Notranje merilne metode. [Pogoji merjenja] Svetlost ostrenja: EV 12 (sobna temperatura, ISO 100) Način fotografiranja: M, Uporabljen objektiv: RF24-105mm F4L IS USM (pri goriščni razdalji 24 mm), Fotografiranje z uporabo gumba zaklopa, način samodejnega ostrenja: ena točka samodejnega ostrenja (s središčno točko), uporaba samodejnega ostrenja: samodejno ostrenje z enim posnetkom