Samodejno ostrenje – EOS-1D X Mark II

Poišči, sledi in sproži

Tako ostra fotografija je lahko nevarna.

eos-1d-x

Merilno tipalo s 360.000 slikovnimi pikami za barve RGB in IR-svetlobo

Fotoaparat je opremljen z merilnim tipalom za barve RGB in IR-svetlobo s 360.000 slikovnimi pikami (736 x 496 blizu ločljivosti WVGA). Segmentno merjenje in segmentno merjenje bliskavice temeljita na informacijah, ki jih zazna tipalo. Tipalo vključuje slikovne pike IR, ki zaznajo infrardečo (IR) svetlobo, kar sistemu za zaznavanje prizorov EOS pomaga analizirati prizore in povečati natančnost samodejnega ostrenja. Slikovne pike IR se skupaj s slikovnimi pikami RGB uporabljajo tudi za zaznavanje svetlosti, barv in obrazov v prizoru. Poleg upoštevanja informacij o razdalji algoritem prepozna objekt fotografije na osnovi zaznavanja obrazov in informacij o barvah.

Merilnemu tipalu pomaga namenski procesor DIGIC 6, ki obdela vse informacije o barvah in podatke zaznavanja obrazov ter tako prepozna objekte fotografije z izjemno natančnostjo.

eos-1d-x
eos-1d-x

Sistem EOS iTR

Informacije tipala s 360.000 slikovnimi pikami za barve RGB in IR-svetlobo, ki je sposoben zaznavati obraze ter slediti barvam, se prenašajo v sistem za inteligentno sledenje in prepoznavanje EOS. Sistem EOS iTR AF v fotoaparatu EOS-1D X MARK II vključuje izboljšane algoritme, ki jih najdemo v modelu EOS 7D Mark II, ki znatno izboljšajo splošno sledenje objektom fotografije.

Poleg načina prioritete obrazov je dodan še način sledenja objektu fotografije za trenutke, ko obraz ni viden ali ko glavni objekt fotografije ni oseba.

eos-1d-x

Servo samodejno ostrenje z umetno inteligenco III+

Canonovo servo samodejno ostrenje z umetno inteligenco III+ se ponaša z algoritmom samodejnega ostrenja, ki skupaj s sistemom inteligentnega sledenja in prepoznavanja EOS (EOS iTR) izboljša občutljivost sledenja v prizorih, v katerih lahko pride do nenadnih premikov objekta fotografiranja, posledica česar je natančno ostrenje tudi v situacijah, v katerih je ostrenje zahtevno.

EOS-1D X Mark II se ponaša s šestimi študijskimi nastavitvami samodejnega ostrenja, ki vam pomagajo izbrati najustreznejšo izbiro za vaš objekt fotografiranja. Te študije nudijo tri različne nastavitve samodejnega ostrenja; občutljivost sledenja, sledenje pospeševanju/upočasnjevanju in samodejno preklapljanje točk samodejnega ostrenja. Te parametre lahko dodatno prilagodite lastnim željam.

61-točkovno razširjeno območje samodejnega ostrenja

eos-1d-x

Razširitev območja, ki ga pokrivajo točke samodejnega ostrenja, je možnost, ki si jo fotografi, tako poklicni kot amaterski, pogosto želijo. Pri fotoaparatu EOS-1D X Mark II so točke samodejnega ostrenja razporejene prek širšega območja – za osem odstotkov večje po navpični osi v sredinskem območju in za 24 odstotkov večje po navpični osi ob robovih – kar vam da bolj proste roke pri kompoziciji objektov fotografiranja.

41 križnih točk in 5 dvojnih križnih točk samodejnega ostrenja1 dodatno razširi razpon zmožnosti ostrenja fotoaparata EOS-1D X Mark II. Križne točke samodejnega ostrenja nudijo večjo natančnost samodejnega ostrenja prek širšega območja kadra, kar zagotavlja ustrezno izostritev, ki je zlasti pomembna pri hitro premikajočih se objektih. Vseh 61 točk samodejnega ostrenja in 41 križnih točk samodejnega ostrenja je mogoče posebej izbrati.

1 Število točk ostrenja, križnih točk ostrenja in dvojnih križnih točk ostrenja je odvisno od uporabljenega objektiva.

eos-1d-x

Izbira točke samodejnega ostrenja

Vseh 61 točk samodejnega ostrenja lahko uporabite skupaj ali jih združite v premična območja, ki pokrivajo objekte izven središča. Lahko pa izberete samo eno točko za samodejno ostrenje in izostrite točno določen del prizora.

Veliko območje, ki je bilo priljubljeno pri modelu EOS 7D Mark II, so dodali modelu EOS-1D X Mark II in tako omogočili sledenje premikajočim se objektom, s čimer so ga naredili učinkovitega za natančne kompozicije s hitro premikajočimi se objekti.

61 točk samodejnega ostrenja z 21 križnimi točkami samodejnega ostrenja pri f/8

eos-1d-x

Fotografi, ki fotografirajo športne dogodke ali naravo, morajo pogosto uporabiti super telefoto objektive z dodatnimi nastavki, da se približajo objektom svojih fotografij. To omeji uporabnost samodejnega ostrenja zaradi posledične nastavitve zaslonke f/8. Združljivost enotočkovnega samodejnega ostrenja f/8 pri modelu 1D X so znatno povečali na maksimalnih 61 točk2 pri modelu EOS-1D X Mark II z 21 križnimi točkami. Consko samodejno ostrenje - ki olajša sledenje objektom - in EOS iTR AF nudita izdatno pomoč pri sledenju objektom tudi pri fotografiranju s super telefoto objektivi in dodatnimi nastavki.

2 Število točk ostrenja in križnih točk ostrenja je odvisno od uporabljenega objektiva.

eos-1d-x

Samodejno ostrenje pri EV-3

Sistem samodejnega ostrenja olajša ohranjanje izostritve objekta tudi v zahtevnih svetlobnih pogojih. Nizko intenzivno omejitev samodejnega ostrenja so izboljšali na EV-33, s čimer so olajšali fotografiranje prizorov, pri katerih je bilo samodejno ostrenje prej nemogoče ali prepočasno in nenatančno, na primer v temnih prostorih.

3 EV-3 pri eni središčni točki samodejnega ostrenja pri f/2,8, 23 °C/73 °F in ISO 100.

Rdeče osvetljene točke za samodejno ostrenje

Funkcijo, ki je bila prvič uporabljena pri modelu EOS-1D Mark IV, rdeč okvir samodejnega ostrenja, so znova uvedli po želji uporabnikov modela EOS-1D X. Skupaj s prikazom osvetljenega okvirja so v serijo EOS-1 vključili tudi sistem inteligentne analize prizorov EOS in optični sistem prikaza rdeče superpozicije. Ker je v temnih prostorih enostavno prepoznati točko samodejnega ostrenja in jo takoj izbrati, je kadriranje v slabih svetlobnih pogojih poenostavljeno.

eos-1d-x

Zaznavanje migetanja

Ob uporabi hitrejše hitrosti zaslonke pri migetajočem viru svetlobe, kot je fluorescentna, lahko pride do nenavadne osvetlitve in barv zaradi frekvence migetanja svetlobe. EOS-1D X Mark II – tako kot modeli EOS 7D Mark II, EOS 5DS R in EOS 5DS – zazna frekvenco migetanja svetlobnih virov in prilagodi čas fotografiranja, da zajame sliko blizu največje svetlosti in tako zmanjša učinke migetanja. Ta funkcija deluje pri frekvencah migetanja 100 Hz in 120 Hz in z izboljšanim algoritmom preprečuje neustrezno zaznavanje migetajočega svetlobnega vira.

0%