Kakovost slike – EOS-1D X Mark II

Kakovost, podrobnosti in razpon osvetlitve

Ločljivost, občutljivost in razpon osvetlitve – niso več medsebojno izključujoči.

hero.jpg
sensor

Tipalo CMOS polne velikosti z 20,2 milijona slikovnih pik

Tipalo CMOS polne velikosti z 20,2 milijona slikovnih pik z velikim razponom osvetlitve, ki so ga razvili in izdelali pri Canonu, zmanjša šum pri visokih in nizkih hitrostih ISO. To izjemno tipalo je opremljeno z mikro lečami brez vrzeli, kar zagotavlja visoko kakovost slik v vseh pogojih fotografiranja. Pri lečah brez vrzeli ne prihaja do izgube svetlobe med posameznimi slikovnimi pikami, saj je vsa svetloba, ki pride do tipala, preusmerjena na slikovne pike spodaj. To izboljša sposobnost zbiranja svetlobe in poveča razmerje med signalom in šumom.

Z večjim številom slikovnih pik za snemanje v primerjavi z modelom EOS-1D X omogoča EOS-1D X Mark II z 20,2 milijona slikovnih pik več možnosti obrezovanja, hkrati pa ohranja izjemne ravni podrobnosti. Povečan razpon osvetlitve sočasno omogoča preveč in/ali premalo osvetljene kompozicije brez pretirane izgube podrobnosti.

high_iso.jpg

ISO 51.200

Visoka občutljivost ISO

Hitrost je pomembna v vsaki poklicni situaciji in večja prilagodljivost ISO je zlasti uporabna med fotografiranjem v šibki svetlobi ali v skoraj povsem temnih prostorih. Z izvorno hitrostjo ISO 51200 je možno EOS-1D X Mark II še dodatno razširiti na ISO 409600 za fotografiranje v zelo temnih prostorih. In prilagodljivost se tu še ne konča. Tudi v samodejnem načinu ISO so mogoče hitrosti zaslonke do 1/8000 s, prav tako pa tudi izravnava osvetlitve v ročnem načinu.

eos-1d-x

Popravek nepravilnosti leče v fotoaparatu

Prvotni fotoaparat EOS-1D X je vključeval funkciji popravkov obrobne osvetlitve in popravkov kromatične aberacije, funkcija popravkov popačenja pa je bila dodana v modelu EOS 7D Mark II. Možnosti obdelave v fotoaparatu se stalno razvijajo naprej, fotoaparat EOS-1D X Mark II pa poleg njih vključuje tudi novo funkcijo popravkov uklona, ki jo lahko uporabite med snemanjem v obliki zapisa JPEG. Fotografi lahko s to funkcijo uporabljajo manjšo zaslonko brez skrbi, da bi uklon poslabšal kakovost slike.

Včasih je bilo treba podatke o popravku leče registrirati s programsko opremo EOS Utility1. V fotoaparatu EOS-1D X Mark II pa so obrobna osvetlitev, popravki kromatične aberacije in podatki o popravkih popačenja leče že shranjeni v fotoaparatu2, zato popravkov aberacije leče v slikah JPEG ni več treba opravljati z računalnikom. Ta funkcija sprejema tudi podatke iz novejših leč, ki imajo vgrajene podatke o kromatični aberaciji, zato registracija podatkov s pripomočkom EOS Utility ni več potrebna.

1 Podatki o popravkih leče niso potrebni za popravljanje uklona.

2 Nekatere leče nimajo podatkov o popravkih aberacije leče.

Vgrajeni digitalni optimizator objektiva

eos-1d-x

Pri modelu EOS-1D X je Canonova programska oprema Digital Photo Professional ponudila rešitve za različne napake objektivov in slik. Pri fotoaparatu EOS-1D X Mark II so te funkcije popravkov vgrajene v fotoaparat z namensko funkcijo digitalnega optimizatorja objektiva.

Digitalni optimizator objektiva posnema zmogljivosti objektiva in z vrsto matematičnih funkcij posnema vsako fazo potovanja svetlobe skozi optično pot. S temi informacijami lahko digitalni optimizator objektiva popravi vrsto običajnih optičnih posebnosti in izgubo ločljivosti, ki jo povzroči nizkoprepustni filter fotoaparata, tako, da uporabi obratno funkcijo pri vsakem posnetku in fotografijo približa prizoru, kakršnega je mogoče videti s prostim očesom. Na ta način ustvari podrobne visokokakovostne fotografije, tako da se lahko fotografi prosto lotijo dela z večjimi ali manjšimi odprtinami zaslonke, ne da bi jih pri tem skrbeli odkloni ali ukloni.

Popravke nepravilnosti leče je mogoče uporabiti na datotekah JPEG med samim fotografiranjem, digitalni optimizator objektiva pa je mogoče uporabiti med obdelavo formata RAW v fotoaparatu.

Slog slike z natančnimi podrobnostmi

menu

menu

Slog slike z »natančnimi podrobnostmi«, ki so ga prvotno razvili za modela EOS 5DS in EOS 5DS R, so vključili v fotoaparat EOS-1D X Mark II, da bi povečali količino podrobnosti, ki jih zajame tipalo z 20,2 milijona slikovnih pik. Ta nastavitev daje prednost prehajanju tonov in poudarja natančne podrobnosti. Natančne podrobnosti so namenjene slikam, ki bodo uporabljene brez naknadne obdelave.

Slog slike z natančnimi podrobnostmi ima tri nastavljive parametre ostrenja, ki nudijo večji nadzor nad ostrenjem, ki se na datotekah JPEG izvaja v fotoaparatu. Parametri so podobni tistim v filtru maske za zmanjšanje ostrine v programski opremi Adobe Photoshop in Canon DPP.

Z drsnikom »Moč« lahko nastavite količino ostrenja na robovih slike. Z drsnikom »Natančnost« določite velikost podrobnosti, ki so izostrene. Premaknite ga v levo, da izostrite manjše podrobnosti. Z drsnikom »Prag« določite, kolikšen kontrast mora biti v delu slike, preden je ta del obravnavan kot rob in izostren. Pri nizkih nastavitvah je mogoče izostriti tudi komaj zaznavne robove.

Samodejna nastavitev beline: Ambience Priority/White Priority

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

EOS-1D X Mark II ponuja izbiro nastavitev samodejne nastavitve beline (AWB), ki omogoča drugačen pristop k umetni svetlobi. Nastavitev »Ambience Priority« ohrani nekaj toplih barvnih tonov iz virov umetne svetlobe, da obdrži določeno vzdušje prizora, podobno kot pri običajni samodejni nastavitvi beline na drugih fotoaparatih EOS, medtem ko nastavitev »White Priority« izloči večino toplote volframske žarnice in skuša ustvariti barvno nevtralne slike, kjer je to mogoče.